Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o doradzenie mi jakiegoś biosu.

Najnowszy Merlina na razie odpada (patrzcie wątek poświęcony temu biosowi), kiedyś polecono mi jakiś bios od Tic-Taca, skończyło się padem płyty, a z kolei firmowe...sami pewnie wiecie co z nimi nie tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro to takie same biosy to trzemu mają inne daty wydania , inne poprawki i są w innych kategoriach .........../ mowa o infinity i LP

będe miał tą płyte za jakiś tydzień max 2 , jaki bios najlepiej pojdzie na tej płycie ????

bo jescze raz powtarzam , nie jestem zwolennikiem modbiosów bo na an7 dawały 5 mhz więcej ale gorsza była wydaność ...

wole oryginalny biosik :)

i tak myśle co sie stanie jak wgram najnowszy ze strony producenta (ten z lipca co pozwala aby semprony działały :twisted: , bo podobno pada płyta po jego wgraniu , interesuje mnie bios abym miał min 265mhz fsb .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pobawiłem sie troche na biosie merlina tym z 23 listopada i 270FSB wchodzi,super pi wywaliło chyba na 6 loopie a dzisiaj musiałem stawiać sys od nowa :| (naszczęscie a 260 x 9 trwa to mniej niz 20 minut) nierozumiem tego .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pobawiłem sie troche na biosie merlina tym z 23 listopada i 270FSB wchodzi,super pi wywaliło chyba na 6 loopie a dzisiaj musiałem stawiać sys od nowa :| (naszczęscie a 260 x 9 trwa to mniej niz 20 minut) nierozumiem tego .....

Patrz koniec tej strony topicu : http://forum.purepc.pl/about96965-120.html

Jak widać to normalne, nie kuś losu bo stracisz w końcu jakieś ważne informacje :|

Myśle by dziś spróbować Taipana (czyli starsze biosy merlina) oraz jeszcze raz podejść do 6/19, zaczne od tego drugiego.

Jeszcze mam jakiś od Tic-Tac'a (który niegdyś polecał Riker w tym topicu), ale nie mam odwagi sprawdzić czy znów nie padnie płyta :)

/Edit- moze to był Hellfire, nie wiem, nie pamiętam, nie chce wiedzieć, niech odejdzie i nie wraca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i zamontowałem już DFI NFII Ultra Infinity (i na to zalmana 7000B AlCu) wgrałem BIOSa oficialnego 6/19 po flashu płyta wstała io było ok.Chciałem sprawdzić co z OC dałem 210x7 Vcore 1,75 (na wszelki wypadek) i NB 1,8V i płyta nie wstała....clear CMOS (zworką i bateryjką) nic nie dało komp się uruchamiał ale nie było sygnału na monitor ani na klawiaturę,BIOS się nie ładował (nie próbowałem tylko z przyciskiem Insert bo nie wiedziałem,że on też robi Clear CMOS bo instrukcje dostałem tylko tą krótką gdzie jest kilka języków a tej długiej na 116 stron co jest na stronce DFI niedostałem-trochę dziwne te oszczędności).Czyżby padł BIOS? Jak tak to trochę żenada bo na MSI mi nigdy nie padł nawet jak dałem FSB233(czyli max jak ma ta płyta w BIOSie). Jeszcze jedno: może nie padł BIOS tylko płyta bo jak np.uruchamiałem jakąś grę to coś zaczynało syczeć (nie mam pojęcia co to mogło być) na tyle głośno,że było to słychać głośniej niż zalmana i chiefteca,czy to normalne ? Może coś się smażyło?

Już sam nie wiem co myśleć o tej płycie.....Aha i jeszcze jedno reszta sprzętu jest ok bo teraz znów siedze na MSI.Ma ktoś jakiś pomysł? co się stało?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jest martwy, to co syczalo i bedzie syczec to cewki - standard.

Dzięki Taipan to w sumie dobrze bo w razie czego sam sobie (no może nie całkiem sam) poradzę z tym w razie gdyby serwis nie chciał pomóc.I chyba będzie się trzeba zaopatrzyć w programator :wink: A tak generalnie to gdyby nie to to byłbym bardzo z płyty zadowolony a tak pozostaje pewien niesmak.Ale SS jest super a różnice słychać nawet na takich ciach!ianych pierdziawach jak moje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki problem z moja LP. otoz gdy wylacze kompa i go od razu wlacze to monitor sie nie wlacza wszystko pracuje i slysze pisk piiip.......piiiiip........piiiip i tak w kolko, musze odczekac z 4minuty i sie dopiero wlaczy... przy tych beepnieciach pali sie led nr 3, na nie podkreconym systemie to samo.... wiec nie wiem co jest... kiedys tego nie bylo! dzieki za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóżcie!

Witam, mam LanParty, i jest problem, wszystko chodzilo pieknie, az tu nagle komp nie chce wstac, tzn. jak wlaczam to nic sie nie pokazuje na ekranie, monitor w stanie czuwania, komp niby startuje, lecz pala sie wszystkie 4 diody na plycie i nie gasna, tak samo diody w CD-ROM'ie i [gluteus maximus] blada. Mam na niej XP-M 2500+ lecz nic nie bylo krecone, zadnych biosow itd. Wszystko na standardowych ustawieniach, gdy to sie stalo.... Co sie moglo stac, blagam, pomozcie! Plyte kupowalem w siriusie we wrzesniu. Jak jest z gwara, czy musze im odeslac plyte i co dalej, tzn. chodzi mi czy do swiat by sie udalo miec nowe mobo, o ile ono jest padniete, czy mozna to moze zalatwic w ich sklepie w warszawie.... Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje i wskazowki,

pozdrawiam.

zrozpaczony odet :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc co do tego co napisales - to co napisales wskazuje na padniecie biosu. Sprobuj clear cmosa. Jak nie pomoze to plyte do serwisu.

Ja mam nastepujacy problem. Okazalo sie ze bios ktory wgralem to 2004/07/28... Czyli kiepawy. Chce zrobic upgreada (downgreada:) ) na poprzedni 2004/06/19. Problem jest taki ze od flasha szwankuje mi sieciowka na plycie (pewnie przez niewydanie komendy /f przy flashowaniu) i teraz pytanie. Wgrywajac poprzedniego biosa da rade standardowa komenda AWDFLASH N24LD619.BIN /QI/CC/Sn/Py czy dac jeszcze /f???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem i jestem okrutnie zadowolony :) - mam ją już bardzo długo i nie miałem z nią większych problemów, pomimo licznych podmian BIOSU i eksperymentów, mam stabilne 10x250 i następną moją mobo będzie też DFI - LanParty s939 nForce4 SLI-D, nie dramatyzujcie, że jest to zły produkt, jeżeli ktoś kręci to musi liczyć się z pewnymi konsekwencjami - fajnymi lub nie :) Ta płyta jest przedmiotem wielu ekstremalnych działań - jeżeli ktoś uważa, że jest be, niech kupi taniego ECS-a, moim zdaniem użytkownicy tych płyt nie mają takich problemów jak wy, ponieważ nie kręcą aż tak swoich mobo. Nie bierzcie tego do siebie .... :) i nie przypisujcie złej renomy dla DFI :) - pozdrawiam - apropo's nie znam takiej płyty, która przy max OC nie sprawiałaby większych lub mniejszych problemów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram kolegę Tomo_78. Używam Lan Party kilka ładnych miesięcy, biosy sprawdzałem chyba wszystkie jakie wyszły, ten oficjalny z 28.07 (co to niby po nim padały) też i u mnie wszystko cacy od samego początku na 250 MHZ.

Moja następna to również będzie DFI z nF4 na S939.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem i jestem okrutnie zadowolony :) - mam ją już bardzo długo i nie miałem z nią większych problemów, pomimo licznych podmian BIOSU i eksperymentów, mam stabilne 10x250 i następną moją mobo będzie też DFI - LanParty s939 nForce4 SLI-D, nie dramatyzujcie, że jest to zły produkt, jeżeli ktoś kręci to musi liczyć się z pewnymi konsekwencjami - fajnymi lub nie :) Ta płyta jest przedmiotem wielu ekstremalnych działań - jeżeli ktoś uważa, że jest be, niech kupi taniego ECS-a, moim zdaniem użytkownicy tych płyt nie mają takich problemów jak wy, ponieważ nie kręcą aż tak swoich mobo. Nie bierzcie tego do siebie .... :) i nie przypisujcie złej renomy dla DFI :) - pozdrawiam - apropo's nie znam takiej płyty, która przy max OC nie sprawiałaby większych lub mniejszych problemów ...

Spoko sam mam DFI ale mi BIOS padł a to co napisałem to był żart więc nie trzeba się tak od razu denerwować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to jest z tym kłopot.

Ja używam i polecam bios tictac'a: 6-19 3D Fire. Sprawdzałem już chyba wszytkie jakie się ukazały ;) i na mojej płytce właśnie ten jest najbardziej stabilny (na Infinity mojego kolegi również).

http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=325

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie biosu tic-tac'a - wcześniej gdy miałem z nimi kontakt to skończyło się na serwisie :)

Ale spróbuje szczęscia z tym, jestem zdesperowany ;)

Chodzi mi o to by mieć OC bez wciąż pieprzących się plików windowsa (czasami anwet zreinstalować sie nie da)

Jak ten bios nie pomoże to chyba będe musiał zmienic płyte na Abita, a tego naprawde bardzo bym nie chciał, za dużo roboty :|

Mam nadzieje, ze to zadziała na moim Infinity.

Przez biosy infinity z tego http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=11 topicu nie chce się przedzierać bo nie wiem czym się róznią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pliki Windowsa pieprzą się gdy wymagasz zbyt dużo od procesora, może troche odpuść ?

Chrzania mi się i na 2000-2020mhz, ale przy wysokich FSB (zalezy od biosu, jak wysokich), a bezawaryjne OC mam do ok. 2150mhz

To coś nie tak z płytą główną, na Abitku takie rzeczy sie po prostu nie zdarzały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz moja kolej na zadawanie pytan :P

czy ktos sprawdzal a napewno tak najnowszy biosik oficjalny do infinity ten z listopada bo nie chce sie nadziec na cos zciach!ego tak jak z tym lipcowym u niektorych i jak sie na nim kreci bo jak kiepsko to wrzuce 6/19... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spowodował ten biosik u mnie żadnego cudownego skoku wydajności czy wyższego FSB, ale ważniejsze jest, że po prostu wszystko mi działa :)

Na dotychczas używanych przezemnie biosach nadmierne OC FSB powodowało ukszodzenie pliczqów windowsa, a ten 3dfire...cóż, bawie się nim od paru godzin i wszystko jest w porządku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja to osobiscie rekordzik walnolem - 3 dni plyta dzialala i padla!

Ile czekaliście na realizacje gwarancji w pcprojekcie?

pzdr

Niestety, to żaden rekord.

Moja płyta padła po 2 dniach :P

Przewiń pare stron by zobaczyć najróżniejsze rytuały pozwalające uruchomić płyte, ja na swojej próbowałem wszystkiego, a z serwisu i tak wróciła ta sama (po dwoch miesiącach czekania), ale działała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...