Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zalamujcie mnie :D :roll: :lol:

Z ta zworka na 100mhz to po prostu jeden wielki LOL

Ale zostawiasz zworke na 100mhz i krecisz proca z biosa czy tylko resetujesz jak reset cmos ?

Ja w ogole mam jakis dziwny bios, tylko po wlozeniu plytki proca itd duperelki odpalam biosa a tam FSB 100, mnoznik auto, przy bootowaniu pisalo mi 1480mhz 8O

Zaluje ze nie czytlaem ostatnio co sie dzialo bo jestem troche nie w temacie ale i tak nie zaluje zakupu. Ale jak mowie, czekam na nowa bude bo moja stara przypomina probe wepchniecia do malucha 7 osobej rodziny ktora wybiera sie na wakacja 3tygodniowe. A-data vitesty na TCCD 566 i mobilka. Ale musze czekac az stara mi zaplaci za kompa bo inaczej nie mam kasy na reszte. Moze znajde kogos kto ma fajna spora bude, latwa do modingu .BTW. Moj spire jest 0.5 cm od dolnego wentyla chiefteca :twisted: Dobrze ze konstruktorzy DFi pomysleli i proc jest ustawiony tak ze finy sa prostopadle do wiatraka chiefa wiec cieple powietrze z chiefa nie wchodzi miedzy zeberka a wydmuciach!e je 80x80.

Niech mi tu ktos napisz co pokolei robic przy kreceniu. Kiedy podnosic vdd, vdim, zmiane timingow, krecenie proca itd bo DFI wydaje mi sie nieokielznane i nierzeczywiste ze swoimi wybrakami jak czytam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnei to wyglada(ło, wygladało, bo płyta leży z martwym biosem)- przestawiam FSB na 210 tudzież 215, płyta nie wstaje, wyjmóje zworke na FSB 100, płyta wstaje najnormalniej w świecie z takimi ustawieniami na jakich poprzednio nie wstała :DDD

Edit - Bym zapomniał, przy FSB w okolicach 240 znów trzeba założyć zworkę :roll:

Jako, że udało mi się wreszcie "uzdrowić" Abitqa NF7-SL to chyba podrzuce tego DFI Infinity sklepowi po nowym roczku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omfg

BTW:

Ja co czuje ze stary mi jutro kompa gwiznie stary sk****

Jak mi go zap**** to postaram sie siasc na starym notebooka amd 33mhzi 196MB i zrobie, dokladnie kompetendium wiedzy o ultra-B. Sam zdobede spora wiedze a innim sie przyda, no i moze przykleja ~~

Hmm plytke kupilem od zerosuper z tweaka. wszedzie radiatorki :* zastanawia mnie tylko czemu Mic nie dziala na panelu front-x tylko z tylu a glosniki dzialaja TYLKO na panelu front-x

Kurde mam zajebisty dylemat:

Kupic od kogos sprawdzone Hynixy D32 min fsb 250 512MB 1 kosc (i meczyc sie z timingami) CZY

A-Data Vitesta TCCD 566/600mhz 256MB i miec swiety spokoj z pamieciami :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 256mb pamieci to ani nie pograsz ani przyzwoicie nie popracujesz na Win XP.

Choć IMHO warto by było dozbierać do tych TCCD :)

Ja się tak zastanawiam co by w lutym nie sprzedać tych swoich Hynixów za powiedzmy, 650zł i nie kupić tych TCCD.

To jest dopeiro dylemat, bo musze oddać do sklepu albo DFI albo Abita, oczywiście TCCD jest bardzo dobrze mieć na DFI bo pozwoli na duuże FSB. A Abit niekoniecznie, ale za to daje mi lepszą wydajność na Hynixach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mogę przekroczyć 270 MHz'towej szyny :[ Nieważne czy zwiększe vcore/zmniejsze mnożnik ; nieważne czy zwiększe vdd ; ramy z góry odpadają bo geil ultraX 550 MHz testowane na 2,8V/2,9V/3,0V i też kapa, a więcej nie daje bo to bezsensu (zalecany zakres producenta to 2,65-2,95V przy 550 więc nie widze sensu zwiększać go).

Jak narazie mam 255x9 full stable (prime95 siedmio godzinny test, superpi stable, 3dmark/inne gry stable)

APIC czy ACIP (nie pamiętam nazwy które to, ale to właściwe wyłączyłem - chyba pomogło chwilowo, po reinstallce xp)

Jakieś sugestie ;/ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochłodź chipset? Sam nie wiem.

Może jednak przyda się zmienić paste do zębów pod radiatorem na jakiegoś Artic Ceramique oraz założyć na radiator wentyl 50mm...

Edit - Niektórzy jeszcze dochładzają jakieś elementy pod Dimmami, zobacz pare stron wcześniej. Moze się przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na wiekszosci chipow radiatory, jeszcze raz thx zerosuper bo na swojej aukcji tego nie opisal :*

Xp mnie nie kreci ze wzgledu ze nie wiem czemu na XP mam ping wszedzie 2000ms !!! na ME i 98SE zero problemow dlatego teraz jade na ME bo na 98Se cos tam sie z IDE wykrzacza. GRam w zasadzie tylko w Cs'a, w przyszlosci moze Sourca ale to daleko. Vitesty zreszta maja radaitory i ladnie wygladaja a juz mam fajnego pomysla na moda budy :> Zeglarstwo r0x :twisted:

Hmm przy jakich timingach pracuja Ci te hynixy w singlu i max fsb? Ja bym sie pisal :D Ale tylko na 1x512MB, wiecej mnie nie stac i nei potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wops zapomniałem, że chłodzenie też raczej nie wchodzi w gre ;] //sry

x3m na cpu

abadon na nb

wszystkie mosfety i inne grzejące się komponenty mają radiatory i gdzieniegdzie 80mm wieją.

bios oficialny najnowszy, bo ten od merlina jest taki jakiś mroczny, abitowski :|

Tak jakby mnie bios ograniczał, albo mobo :/ Sam już nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios oficialny najnowszy

Coś mi się widzi,że to właśnie to jest problemem.....

Nic nie zaznaczam, pokazuje gdzie jest na hdd a potem odrazu update

A jak masz domyslnie bo się właśnie zastanawiam czy tylko Main Block powinien być updatowany czy może też Boot Block i DMI Block?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakiś lepszy bios od oficialnego i nieprzypominający abitowską "martwość" ? (przyzwyczaiłem się do loga lan party ;] a długa nazwa Bios moded by merlin zajmująca 80% ekranu mi nie pasi :| do tego bios jest obcięty maxymalnie jak się da i połowa opcji znikła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios oficialny najnowszy

Nic nie zaznaczam, pokazuje gdzie jest na hdd a potem odrazu update

A jak masz domyslnie bo się właśnie zastanawiam czy tylko Main Block powinien być updatowany czy może też Boot Block i DMI Block?

Pozdrawiam

Zaznaczone jest tylko BOOT BLOCK

Moze znajde kogos kto ma fajna spora bude, latwa do modingu .

Odezwij się do Niemca z forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja juz tak odbiegne totalnie od tematu:

Ktore drivery do plyty glownej sa the best bo cos obilo sie o uzy ze najnowsze forcewere nienajlepsze?

No i wlasnie ktory bios wgrac, tylko bez zadnego ryzyka poki co nie chce bo mobo mam od 2-3 dni wiec chce pewny oficjalny bios :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde albo to z wywaleniem zworki zeby bylo 100mhz to jakas lipa albo cos zle zrobilem.

Wyjalem zworke , wchodze do biosu i od razu ustawielm

200x9.5 1.725 V i black screen po resie :x Tylko 4 dioda sie palila, czyli cos tam POST ...

Pozniej sprawdze czy przy 1.8V wstanie tak dla pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WTF !!!

W biosie pisze mi przy ustawieniach timingow na optimal 3-4-4-9 a w cpu-z tak jak norma dla tych pamietek przy fsb 200 czyli 2,5-3-3-8, kuzwa czemu mam wierzyc :|

Hmm dziwne odczyty z everestam mam. Odczyt 2600-3100. Zapisz 900-1050.

200x9 1.6

210x9 1.7

220x9 1.775 ale cos niestabilnie bo w czasie pisania tego wysypal mi sie raz exploler. Pozniej bede testy robil co :P

Pamieci 2.5-3-3-8 2.9V ( boje sie wiecej dac ;[ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak sam ustawiam 2,5-3-3-8 to mi sie komp sypie ;[ Dobra ide dalej dlubac w biosie ;]

VBAT mi skacze do 3.16 :x Zaczynam sie bac.

Niby napiecie dalem na kostki 2.9V a w biosie pokazuje do 3V :x :?

Z tym TRAS 11 to wiedzialem ze jest lepszy powyzej fsb 200 bo ostatnio czytalem. Ale nie wiedzialem ze az tak !!! Latancy spadlo z 96.4 na 89.4 :twisted: 2.5-3-3-11 jest to w miare optymalne ? Cl 2 nie mam szans :? no chyba ze dam 3.3V ale to sa Twinmosy na Mtecach :? Musze sprawdzic czy to nie sa remarkowane BH6 :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktos moze mi udzielic odpowiedzi na moje wczesniejsze pytanie dotyczace bledu pomiary napiecia +12 [V]. Co z tym fantem zrobic ? Reklamowac plyte ?? Troche nie na reke mi ta reklamacja bo nie mam zadnej na podmianke plyty... a z 2 tyg bedzie trzeba czekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem amatorem w sprawach podkręcania.

Mam problem z podkręcenie procka i pamięci więc

1.procke kręci się ładnie ale nie chce włączyć się windows zmieniłem napięci na 1,8 i nic nie pomogło.

Komp włącza się tylko jak jest ustawiony standardowo procek czyli na fsb 166x12,5.

2.Posiadam pamięci geila 2x256 dual timing standardowy 6-3-3-2,5 podkręciłem je do 5-2-2-2 napięcie 2,8 działa wszystko ładnie ale jak do tego podkręce procka komp nie wstaje?????

POMOCY

prosze o odpowiedzi albo sugestie na maila marcin_666@poczta.fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem amatorem w sprawach podkręcania.

Mam problem z podkręcenie procka i pamięci więc

1.procke kręci się ładnie ale nie chce włączyć się windows zmieniłem napięci na 1,8 i nic nie pomogło.

Komp włącza się tylko jak jest ustawiony standardowo procek czyli na fsb 166x12,5.

2.Posiadam pamięci geila 2x256 dual timing standardowy 6-3-3-2,5 podkręciłem je do 5-2-2-2 napięcie 2,8 działa wszystko ładnie ale jak do tego podkręce procka komp nie wstaje?????

POMOCY

prosze o odpowiedzi albo sugestie na maila marcin_666@poczta.fm

Marcin po pierwsz po to jest forum żeby na nim pisać a nie na maila.

Co do podkręcania to zajżyj do FAQ i próbuj jeszcze raz.Napisz czy masz odblokowany czy zablokowany mnożnik i jakiego uzywasz BIOSa,bo u mnie na oryginalnych od DFI też nic się nie chciało kręcić.

Poza tym zanim zaczniesz kręcić to przeczytaj cały ten temat i najlepiej odpowidnie częsci Sobie wydrukuj (szczególnie te dotyczące co należy zrobić gdy po OC komp nie wstanie) bo szkoda by było gdybo kolejna osoba musiała oddać mobo do serwisu bo BIOS padł.

Pozdrawiam

P.S.Jak miałeś inne mobo najpierw to napisz jakie tam miałeś wyniki OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...