Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

Mnożnik mam zablokowany fabrycznie.posiadam bartona 2800+.Bios jest z 19.6.2004 Mam nowszy wkrótce go wgram jego data to 2004 20.9.2004 zrobiony przez merlina.

Wyniki : w 3d marku 2001 15000 na gainwardzie 6800 le - te wynik jest bardzo kiepski.

Zrobiłem też test pamięcie w sandrze 2001 wynosi od 2203/2156 albo na odwrót.Z taką pamięcią

powinien wyść lepszy wynik przynajmniej w granicach 3000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin_666 te pamieci to sa ddr400 ma sie rozumiec ? Troche duze napiecie jak na fsb 166 mnie zastanawia.

Zluzuj timingi do 2.5-3-3-11 i napisz przy jakiej magistrali komp nie wstaje. Mozez tez probowac uruchamiac z kazda pamiecia osobno. Wynik w sandrze zalezy od FSB i jak na 166 jest prawidlowy.Przepustowosc 3000 mialbys przy magistrali +-200.

Radze zachowac ostroznosc przy zabawach z biosem.

PS.

Czy ktos juz testowal TCCD na naszych plytach ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w przypadku jak Cie vitesty nie zawioda to za ile chcesz sprzedac te hynixy ? :>

E jednak nawet jesli bedziesz chciec sprzedac to one leca na 273 przy cl3 [; ja licze na vitestac cl2.5 i lepsze timingi :D Albo przy 600 na cl2 :D To juz w ogole bylo by super :D

Hmm mi plytka nie chce wstac przy cl3 ;/ a chcialem zobaczyc jak duzo potrafia moje twinmosy, wina biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze nie chodzi na cl 3 to wina ramu nie plyty.

Troche przeceniesz te samsungi :wink: Przy 2-2-2 nie ma raczej co liczyc na wiecej niz 220-230.

O 300 na na nforce2 zapomnij :)

To jest narazie max co da sie stabilnie : klik , wyzej pojawiaja sie bledy w memtescie.

Jak vitesty mnie nie zawioda to sila rzeczy rozstaje sie z hynixem :)

Moim problemem jest to ze obecne kosci nie lubia sie w dualu , przez to Hipo mnie wyprzedzil w 3dmarku03 czego nie moge tolerowac i mam zamiar utrzec mu nosa :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superpi wolny bo byl robiony na systemie bez zainstalowanych sterow do nforca, to moj system skonfigurowany pod 3dmarka. Gdy zainstaluje stery do kontrolera pamieci to wynik w pi jest normalny ale mam mniej punktow w 3dmarku (i w sandrze zreszta tez). Taki maly dziwny trik :wink:

Screen w podpisie to juz inny system i blizej mu do normalnosci :)

PI

BTW Dodajcie sie do rankingu 3.14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak jak prosiliście o sprawdzenie TCCD to tez i to dla was uczyniłem :-P

Pamięci miałem dokładnie A-Data Viesta DDR 600 1x512 - oczywiście TCCD

Duzo rozpisywać się nie bede:

FSB do 248 CL2 3-3-6

Od 248 cl2,5 3-3-11 (tak ustawiłem i dojechałęm do 270 stabilnie :rolleyes: )

SCREEN

oczywiście CPC ON bądż jak kto woli 1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak jak prosiliście o sprawdzenie TCCD to tez i to dla was uczyniłem  :-P

Pamięci miałem dokładnie A-Data Viesta DDR 600 1x512 - oczywiście TCCD

Duzo rozpisywać się nie bede:

FSB do 248 CL2 3-3-6

Od 248 cl2,5 3-3-11 (tak ustawiłem i dojechałęm do 270 stabilnie  :rolleyes: )

1203549[/snapback]

wow !!!!!!!!!!!!!!! nieźle :wink:

a tak btw czemu już się nie można wypowiadać o "nowym" forum (zamknęli temat),

mi się stare bardziej podobało........szczególnie skórka,ta wali po gałach a ciemna jest nieczytelna :mur:

chociaż wersja lo-fi jest fajna ale nie mogłem znaleźć tam "odpowiedzi" czyżby nie było?

EDIT:Darcon a ile dałeś za ten RAM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest nikt się już tym tematem nie interesuje? :blink:

A tak z innej beczki to skąd można BIOSy Merlina ściągnąć bo gdzie bym nie szukał to linki nie działały....no chyba,że już działają.

Sorki z podwujnego posta ale to po to żeby ktoś jeszcze sobie ten topic przypomniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyzby DFI Infinity i LanParty nie bylo juz dobra plyta ze sie go tak wszyscy pozbywaja?? Sam mam zamiar wymienic swojego Epoxa na DFI Infinity, wiec jesli to glupi pomysl to mi go odradzcie puki jeszcze nie popelnilem tego bledu...

AVE!!

Wiesz z DFI to jest tak albo trafisz na fajny model albo na niefajny, na pewno trzeba poeksperymentować z BIOSami co potrafi być upierdliwe (szczególnie jak się potrzebuje stabilności a nie ma się czasu na testy). Ja osobiście jeżeli nie znajdę wreszcie BIOSu,który zapewniłby mi pełną stabilność nawet na standardowych ustawieniach to nie polecam. Zauważyłem jedną rzecz, nie tylko OC człowiek zyje......a braki w tej płycie są czasem dobijające, niedawno miałem zwiechę (w zasadzie nie zwiechę tylko coś dziwnego z myszką zaczęło się dziać) w trakcie pisania posta po 1,5 godzinie i cała moja pisanina poszła się jeb@ć co mnie na tyle wkurzyło,że zacząłem myśleć o Intelu....... :mur: jeżeli nie masz dobrych pamięci to raczej nie ma sensu się przesialdać dla OC chyba,że zależy Ci na wyposażeniu ale tak jak piszę trzeba w nią włorzyć sporo czasu,co mnie teraz na parę dni przed sesją wkurza i czasmi to bym jej najchętniej :26: więc nie wiem czy jeszcze przypadkiem nie wróce do MSI, które cały czas zalega u mnie. No ale gdyby nie pamięci to pewnie by proc ładnie z FSB poszedł,bo nawet mimo Kingstonów Value w dualu osiąga w pełni stabilnie 240x9 dalej nie miałem czasu sprawdzać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyzby DFI Infinity i LanParty nie bylo juz dobra plyta ze sie go tak wszyscy pozbywaja?? Sam mam zamiar wymienic swojego Epoxa na DFI Infinity, wiec jesli to glupi pomysl to mi go odradzcie puki jeszcze nie popelnilem tego bledu...

AVE!!

1206996[/snapback]

Nad Dfi trzeba poprostu posiedzieć, ale jak się ten etap przejdzie to potem nic nie stoi na przeszkodzie by np tak jak ja działąć cały czas na 8x260 - zero problemów stabilnie w 100% a komuter działa średnio 20h na dobe. zayonnc odezwij sie na gg to wysle tobie mailem bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pamieci to niedlugo przyjedzie do mnie dual Winbondow bh-5 wiec chyba wystarczajaco dobre ;-)...

AVE!!

1207162[/snapback]

No na winbondach to będziesz mógł się pobawić :D szczególnie,że widzę,że proca to też masz niezłego,mój niestety się kończy na 2350MHz ale to i tak wystarcza na wysokie FSB a jak będę miał trochę kasy to kupię vitesty i też zaszaleję bo na tych są marne timingi.Tylko nie wiem czy brać 1x512 cz 2x256 bo finansowo to niewiele się różni........

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam „skoczyłem” z Epoxa na DFI i jedno powiem, na początku masakra, połapać się w tym biosie nie jest łatwe ale jak już się to opanuje to DFI rządzi i można za jej pomocą max ze sprzętu wycisnąć. Na Epoxie były tylko 4 tymingi do ustawienia, a tu sami wiecie ;) Wiec jak kolega planuje zostać na AXP jeszcze jakiś czas to moim skromnym zdaniem lepszej płyty niż DFI pod tego proca nie znajdzie ! :) A do tego jeszcze ram na BH-5 widzę że się szykuje wiec powinna być fajna „bestia” :D

@zayonnc:

Jak wiesz na 100% ze nie do zbierasz na dugą 512 to bież 2x256 a jak są szanse że się szmal znajdziesz to bież 1x512 a potem drogie 512 tak mi się wydaje że będzie najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam Bartona Mobile 2500 (1,65v), Geile Ultra 3200 2x 256MB Dual, TR SP-97, Chieftec BX i nie mogę uzyskać wyższego FSB niż 200 Mhz :angry:

W memteście dochodzi bez problemów do 230 Mhz, ale jak wchodzę do windy to mi się wywala i przestaja czasami działać urządzenia USB.

Czy to może być brak chłodzenia na mosfetach??

Radiator na chipsecie jest gorący :angry:

Jakie macie temperatury na płycie głównej (ja mam od 38 do 42 w speedfanie)??

Wiem że ten procek chodził z zegarem 2,6 Ghz na Abicie i z tym samym chłodzeniem i chce uzyskać podobny wynik na moim DFI.

Jak ktoś ma jakieś sugestie lub wie na której stronie tego posta znajdę coś na ten temat to proszę o info.

Trochę ciężko przejżeć 37 stron tego posta :mur:

k-mil8@o2.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam Bartona Monile 2500 (1,65v), Geile Ultra 3200  2x 256MB Dual, TR SP-97, Chieftec BX i nie mogę uzyskać wyższego FSB niż 200 Mhz  :angry:

W memteście dochodzi bez problemów do 230 Mhz, ale jak wchodzę do windy to mi się wywala i przestaja czasami działać urządzenia USB.

Czy to może być brak chłodzenia na mosfetach??

Radiator na chipsecie jest gorący  :angry:

Jakie macie temperatury na płycie głównej (ja mam od 38 do 42 w speedfanie)??

Wiem że ten procek chodził z zegarem 2,6 Ghz na Abicie i z tym samym chłodzeniem i chce uzyskać podobny wynik na moim DFI.

Jak ktoś ma jakieś sugestie lub wie na której stronie tego posta znajdę coś na ten temat to proszę o info.

Trochę ciężko przejżeć 37 stron tego posta :mur:

1208451[/snapback]

A jaki masz BIOS? Bo ja miałem na oryginalnym BIOSie DFI problem ze stabilnością na FSB 200. Temp na NB to masz wysokie,ale nie powinny powodować problemów ze stabilnością. A przesmarowałeś NB jakąś lepszą pastą bo oryginalna jest tragiczna i na dodatek tragicznie posmarowana. A jeżeli nie chcesz czytać całego topicu to nie podkręcaj bo uwalisz BIOS i tyle.A przynajmniej nie baw się bateryjką od BIOSu tylko zworki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz BIOS? Bo ja miałem na oryginalnym BIOSie DFI problem ze stabilnością na FSB 200. Temp na NB to masz wysokie,ale nie powinny powodować problemów ze stabilnością. A przesmarowałeś NB jakąś lepszą pastą bo oryginalna jest tragiczna i na dodatek tragicznie posmarowana. A jeżeli nie chcesz czytać całego topicu to nie podkręcaj bo uwalisz BIOS i tyle.A przynajmniej nie baw się bateryjką od BIOSu tylko zworki.

Pozdrawiam

1208948[/snapback]

Mam oryginalny bios DFI (najnowszy).

A jaki Ty masz bios zayonnc?!

Zrobię jak mówisz i przesmaruję ceramiczną NB. Dziś pewnie też zamontuję radiatorki na mosfetach. A ta temp na NB bardzo mnie martwi. Ja przeczytam cały topic, ale nie na raz bo tego jest sporo B)

Bateryjką to ja się nie bawię. Zworkami zresztą też.

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden problem.

Nie mogę zaktualizować BIOS'u z poziomu DOS'a :sad:

Z pod windy idzie bez problemu, ale jak już wrzucam BIOS merlina to z pod windy nie mogę :sad:

Jak mam wrzucić BIOS pod DOSem?! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden problem.

Nie mogę zaktualizować BIOS'u z poziomu DOS'a  :sad:

Z pod windy idzie bez problemu, ale jak już wrzucam BIOS merlina to z pod windy nie mogę  :sad: 

Jak mam wrzucić BIOS pod DOSem?!  :mur:

1209094[/snapback]

Tu masz linka do BIOSów Merlina,który dał mi w innym topicu Mardok =:) polecam EB23.11.04.bin ja go na razie testuję,ale nie zauważyłem jeszcze problemów,tylko jeżeli urzywasz sounstorma to stwórz jakiś profil w CMOSReloaded to Merlin zapomniał dać w BUIOSie opcję na włączenie dzwięku i jest integra jest wyłączona,ale jak będziesz miał profil w CMOSReloaded to sobie zaaplikujesz z włączonym dzwiękiem i będzie OK. Oczywiście jedz winflashem jest wygodniejszy i z tym BIOSem będzie działał.

A z kąd ściągnąłeś ten BIOS merlina którego nie możesz spod windy zaktualizować? Może z hslab.pl? Bo tam w dziale download to jest jakiś błąd bo to chyba nie jest BIOS do DFI tylko do NF7 (tak wnioskuję z nazwy),jeżeli mam rację to się ciesz,że winflash go odrzucił.

Pozdrawiam

EDIT: Aha i nie zapomnij zaznaczyć w winflashu ClearCMOS i po restarcie wejść do BIOSu i wczytać Optimalized Defaults,później jak Ci się komp uruchomi to gdy minie post i pokarze się napis,że BIOS został zapisany to restart i wczytaj sobie profil z CMOS Reloaded, bo inaczej nie będziesz miał dzwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pytałem tutaj o hotflash.

Ale sobie daruje i oddam płytke do serwisu, nie chce mi się bawić ;)

Zreszta skoro hotflash nie działał na abicie to i pewnie na drugiej DFI nie pójdzie.

Czekam aż na allegro będą odpowiednie kości biosu (firmwarehub) to sobie kupie zapasową, a na razie musze wreszcie odesłać tą którą kupiłem...

Raz były odpowiednie kostki na jednej aukcji, ale cena 40zł skutecznie odstrasza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...