yotomeczek Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 i pewnie dlatego yotomeczek pytal wczesniej czy ktos modowal Vcore :)Dokładnie potrzebuję napięć rzędu 2,2V ... i tak się zastanawiam czy to mobo da radę 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Ja tam nie daje na proca więcej niż 1,9V nigdy... Musiałbym mieć lepszą pompke do tego i mocniej wentyl puszczony na chłodnicy a ja chce mieć cisze/wydajność :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 U mnie 257x10.5 wiec powyzej 2.6 :D na 1.975 w biosie a wg mniernika 1.92. Zwiski mialem w w2k, takie bez bledow w prime co jakis czas... Bios 0429 Romsip by Evil. MAX fsb jakie mialem to 260 CPC off, wiecej nie pozwalal mi brak chlodzenia. Napiecie NB z fsb 257 bylo 1.7 wiec ok , gdziez tam 1.9 .D. CPC on max 250. Mam slabe pamieci, wogle nie reagoja na napiecie... wiem ze do fsb 275 spokojnie na 3-4-4-11 pociagna :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 yotomeczek: wybacz moja ciekawosc, ale po co ci az tyle napiecia? 3 GHz bedziesz lamal? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 yotomeczek: wybacz moja ciekawosc, ale po co ci az tyle napiecia? 3 GHz bedziesz lamal?napięcia nigdy dośc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Ja chciałem przełamać bariere 3gh jednakze moj mobile nie jest do tego zdolny 2.6 to dla niego max, A miało być tak pięknie:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 na 2,7GHz potrzebuję około 2V na 2,75GHz ok. 2,10 V (koniec Prime) Na 2,77+ >2,10 :D (3DMarki ...) (odczyty z mobo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 wygrzewales jakos specjalnie proca czy samo z siebie przyszlo? ja moge "tylko" 2550@1,9, ale chyba juz mi zasilacz zdycha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Narazie o modowaniu Vcore na DFI nie bylo sluchu. Sledze 2 fora z DFI(jedno oficial) i narazie ludzie zajmuja sie duperelami i biosami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Powiem wam tak. Od początku jak korzystam z DFI nie miałęm zadnych problemow, dosłownie zadnych. Z poziomu windy zrobiłem update biosu i jest ok. Na fsb 260 wstaje. jest dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 moj abit wstaje na 267 . co z tego jak nie mam stabilnego >247 :P musze z NB powalczyc .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 fsb 260 wstaje. jest dobrzeskoro jest dobrze to pochwal sie nam fotkami z PRIME95 lub innego programu testujacego stabilnosc...to ze wstaje to jeszcze o niczym nie swiadczy.....wazne aby bylo stabilne......jesli tak jest to FULL RESPECT...ale nie uwierze puki nie zobacze fotek......juz tyle osob bylo na forum ktorym plyty chodzily w dualu na 275 ze mialbym klopot z ich policzeniem......a tak zobaczymy....uwierzymy ...pogratulujemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 To ze powiedziałem ze wstaje to nie znaczy ze jest stabilne ale pracuje nad tym. Jest taka spraw na 245 w prime wywala mi ale jak robie 3dmark01 SE to przechodzi spokojnie i nic sie nie wiesz, co to moze byc? UPDATE: W przeciagu najbliższych tygodni [zalezne jak zdam mature] zainstaluje WC na NB i CPU [GPU maze 4 poczeka na X800PRO]. myslicie ze to cos pomoze, pamieci przy 260 sa lekko cieple Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Imho prime to [ciach!]o nie test stabilności. Jak 20min prime idzie bez problemu to go wyłącz i pograj w jakies gry dłużej i będziesz wiedział czy jest stabilnie. Co do ledwo ciepłych ramów. To typowe dla hynixów ale jak założysz radiatory to zaręczam Ci że sie oparzysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 wiec nie bede sie prime sugerował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 co do Prime95 i stabilnosci... Prime95 jest definitywnie wyznacznikiem stabilnosci. jezeli gry chodza, a prime95 nie, to nie znaczy ze system jest stabilny. jezeli upierasz sie przy tym, ze jest stabilny mimo bledow prime95, to zrob maly tescik... np. mozesz odpalic 3dmark2001, wybrac jedynie test Lobby (Low i High) i zapetlic go np. 100 razy... to bedzie jakies 2 godziny testowania. jezeli nie wywali ciebie do pulpitu przed ukonczeniem tych 100 petli to bedziesz szczesciazem. wtedy zobaczysz czy sprzet bez stabilnosci prime95 jest tak naprawde stabilny... wezmy moj przyklad... system jest 100% "12godz-prime-stabilny" przy 238x11... 240x11 prime pojdzie ok 2godz...najlepszy wynik 3DMark2001, ktory moge w kazdej chwili powtorzyc to 242x11. najwyzsze FSB, przy ktorym 3DMark2001 przejdzie to 246x10.5... ale przy 242x11, gry takie jak ToCa Race Driver 2, UT2k3 czy Aquanox2 wywalaja sie dosc gwaltownie po ok. 30 minutach. ale Rallisport Challenge wytrzymuje conajmniej 2 godz (dluzej zazwyczaj w ogole nie gram)... innymi slowy, nie wszystkie gry rownie mocno "mecza" caly system "pamiec-procesor-chipset". to ze 10 chodzi nie znaczy, ze 11 tez pojdzie. jezeli mozesz pochwalic sie linkiem do 3dmark2001 przy np. 260FSB to bedzie naprawde imponujace. ale jezeli przy tym samym FSB pokazesz screen prime95 "12godz blend" to bede w ogromnym szoku... powodzenia, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 bachus_anonymous Podepne się pod twój post, widzie że niektórzy cieszą się że im prime śmiga ale testują jeszcze starą wersje która nie ma opcji bled, a stara wersja śmiga u mnie do znudzenia, dopiero blend pokazuje na 250 po około 4h jakiś błąd ( coś z zapisem do pliku...:( ) czyżby kontroler IDE siadał :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 a nie masz przypadkiem plikow programu z atrybutami read-only - u mnie zmiana pomogla :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Ja tam sie prime już nie sugeruje w ogóle, ewentualnie super PI. Bo zdażało mi sie że na fsb 250 (na abicie) test szedł sobie ponad 12 godzin a odpaliłem call of duty i po paru sekundach system leżał. To ja już wole na 12 godzin przysiąść do call of duty i testować. Zgadzam sie że nie wszystkie gry równo męczą sprzęt ale jakos call of duty sie u mnie sprawdza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Zainstalujcie sobie FlaskMPEG i przekodujcie jakis 1GB pliczek .vob na divx'a :D ...ten progs jest bezwzgledny dla jakichkolwiek oznak niestabilnosci systemu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Śmiać mi się chce bo niektórzy nawet ściemy nie potrafią siać w przyzwoity sposób:lol: pije do ciebie Adasi bo stękałeś na Abita ze nie możesz 230 nawet złapać a teraz nagle zrobiło ci sie 250 i to 12h w prime :evil: ciekawe jakim cudem. Nie żebym się czepiał ale to co piszesz zaprzecza twoim właśnym słowom które napisałem jakiś czas temu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Śmiać mi się chce bo niektórzy nawet ściemy nie potrafią siać w przyzwoity sposób:lol:Pozostawie bez komentarza.. pije do ciebie Adasi bo stękałeś na Abita ze nie możesz 230 nawet złapać a teraz nagle zrobiło ci sie 250 i to 12h w prime :evil: ciekawe jakim cudem. Nie żebym się czepiał ale to co piszesz zaprzecza twoim właśnym słowom które napisałem jakiś czas temu. Jakbys choć troche czytał uważnie i ze zrozumieniem to byś wiedział o co chodzi. 250 miałem prime stable ale jak odpalałem jakąś giere czy obciążałem kompa to padał i nie pisałem że nie moge uzyskac 230 bo mialem 235 stabilnie tam jeżeli dobrze pamiętam. Następnym razem pomyśl zanim zaczniesz lolować.... :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 wylajtujcie ludzie, po co sie szarpac, juz od dawna wiadomoze wysokie FSB preklada sie na wieksza wydajnosc i malkontenci powinni to zrozumiec. jednak to chyba nie jest topic do udaowadniania sobie na wzajem jakie to killery jestesmy :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Wogóle to nie jestem w obecnej chwili skłonny podejmować polemiki bo ja czytam uwaznie posty, pamięć mam dobrą, napisałeś kiedyś wcześniej że prime na 246 ci przechodzi ale masz inne zonki, chcesz dowodu to Ci moge tu wkleić twój post, przeglądnąłem co nieco i naprawde tego co u góry nie napisałem bezpodstawnie. Ja też miałem fsb 240 na Epoxie, sorry obecnie nie moge udowodnić ale wierzcie mi na słowo, prime na 250 nie zdaża sie często więc takie dokonanie napewno miałbys udokumentowane albo screenem albo orbem. PISZE DUZYMI LITERAMI ZEBYS DOBRZE WIDZIAL, NIE CZEPIAM SIE TYLKO ZWRACAM UWAGE NA ROZBIEZNOSCI W TYM CO TERAZ PRZEDSTAWIASZ W SWOIM POSCIE A POMIEDZY TYM CO BYLO WCZESNIEJ. Z mojej strony koniec, życze sukcesów w OC większych niż na Abicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 >> Adasi A jakiej wersji Prime używasz ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Hipo: Z tym 246 to miałem różnie, raz stabilnie raz nie i mogłem to wyjaśnic tylko jednym: "abit". Co do udokumentowania, robiłem napewno screen z 7h prime jeżeli jeszcze go mam to zapodam. Dobra już nie ważne, abita nie mam i mieć nie chce. Koniec dyskusji o nim i następnym razem jeżeli chcesz tylko zwrócić uwage to może w jakiś inny sposób bo wyśmiewanie się z kogoś to chyba nie najlepszy sposób... Yotomeczek: Miałem już kilka różnych, w obecnej chwili mam 23.7.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Panowie...W prime podstawa to najnowsza wersja i maximum HEAT&POWER CONSUMtion! w tym tescie macie najwieksza temperature i katowanie wszsytkiego co popadnie.... Jak przejdzie 12 godzin to znaczy ze jest stable... Nie zrobil ktos testu, nie ma stabilnego... 4 godziny, 6 godzin itp. odpada. 3Dmarki itp. zgadza sie, sa w pewnym sensie wyznacznikiem stabilniosci...takim samym jak system i inna badziewi, bo jak wystapi blad w procesie systemowym to ci sie kompik nawet zawiesi. Gry i zadne inne programy nie moga byc wyznacznikiem stabilnosci, PRZENIGDY! Prime zadaje pewne obliczenia, wykonuje je i porownuje z wynikami ktore ma w bazie...awiec widac czy procesor, caly system popelnil blad, czy nie...a w grze....skad wiadomo ze ten chlopel leci w dobra strone...czy moze kulka miales dostac w pierws czy szyje.... TO tyle na tematy nie zwiazane z tematem. 1. Rozumiem ze posiadacze ABIta bronia swego produktu, ale proponuje sie pogodzic z tym ze dfi dziala na wyzszych fsb. 2. Posiadacze DFI, badzicie madrzejsi, nie wdawajcie sie w tego typu rozmowy...my w koncu wiemy lepiej co DFI umie :D 3. Przed chwila zapodalem najnowszego chyba prime95: p95v238. Nastepnym razem dawac na forum fotki. CPU-z i prime naraz + siso sandra lub aida z wydajnoscia pamieci i koniec :D reszta nie bedzie respektowana - uznwana za bujde :) i basta :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 i po co takie przepychanki slowne,ani Abit ani DFI nie sa plytami bez wad.DFI potrafi pracowac na wyzszej magistrali i ma do tego prawo jako nowsza konstrukcja od NF7 i nie ma tu co debatowac. Panowie, trzymajmy sie tematu :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Adasi a mzoe to przez twoje hynixy 4,3ns :) za szybkei sa jakeis .. :> wogole to jak one wygladaja? a tak dla scislosci .. nie ma czegos takeigo ze Raz jest stabilne a raz nie .. albo jest albo nie .. nie ma czesciowej stabilnosci ... CZARNE ALBO BIAŁE ze cos jest stabilne mozna powiedziec po paru dniach smigania na tym non top .. a nie po 7h w prime .. tyle odemnie chcesz przyklad prosze .. moj screen http://republika.pl/kejos/tweak/250/8x250.jpg a i tak jest nie stabilne bo po zatrzymaniu i odpaleniu prime od nowa juz nie leci .. co ty na to? nie ma czegos takeigo jak OC dla wynikow .. albo cos osiagasz i na tym lecisz albo nie mowisz ze masz stabilne .. (bo w koncu czemu nie jechac na czyms jak jest stabilne? ) a co do PRIME to przeciez jest to prgoram jak kazdy inny .. obciaza proca i liczy .. a ze dodatkow ma kontrole tego czy peracja nie zostala wykonana błednie to chyba tylko zaleta nie? w wiekszosci progsów istneije mozliwosc wykonania blednej operacji i pojda dalej .. a ten sprawdza czy all jest dobrze .. to tak jakby ci wszystko chodzilo opróćz np WORDa .. i uznalbys ze WORD jest głupi bo tlyko on nie dziala .. NA STABILNYM KOMPIE DZIALA WSZYSTKO! a tak swoja droga to WRÓCMY DO DYSKUSJI O DFI tylko z konkretami .. bo screeny na 260 to ja tez moge dac .. i to na 2,6v na memorkach .. :D a robie to na tym "z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ym" abicie i hynixach za 210zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Ehhh uwzieli się .... Co do stabilności raz tak raz nie. Otóż mi zajedwabisty abit potrafił sobie chodzić 2 tygodnie z fsb 246 stabilnym jak skała po czym mu się odechciało i max miałem 235. W kompach nic nie jest albo czarne albo białe :P Ja testuje stabilność tak jak ja chce i zmieniać tego nie będę wiec do <span style="color:red;">[ciach!]</span>y nędzy odwalcie się ode mnie i wróćcie do tematu. Coraz częściej przekonuje sie ze na tym forum nie można mieć własnego zdania bo od razu dolatują ludzie i prawią morały większości. Tutaj tego tak mocno nie widać ale w wielu innych tematach, no cóż.... Polska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...