Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

moze mi ktos napisac czym sie rozni DFI NF2 Infinity od Lan Party

glownie roznice OC mnie interesuja :D

tak sobie zdiecia porownywalem i sa idento tylko roznice w kolorach :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

plytaka nieco ponad 400zl kosztuje mysle ze to bedzie konkurencja dla Abita NF7-S :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta dotarła, na dzień dobry instalka W2000 ze zintegrowanym SP4, wyłączyłem APIC i jak narazie PRIME testuje FSB 250 ;)

Uprzedzam innych nabywców tej mobo, zanim zaczniecie instalować Winde, koniecznie wgrajcie nowego biosa !!!

Prime leci sobie już 40 minut, jak podocieram Wingroze to dam jakieś screeny.

Co mnie denerwuje, nie mogę dać większego napięcia na procka niż 1,65v bo komp nie wstaje !!!

Qtwa !

O co chodzi ?

p.s.

Teraz jestem w 110% pewny, że nie zamieniłbym mobo na NF7 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jaki to ma byc ten ostatn bios ? Cos nie jestem w temacie ostatnio. Dotarly do mnie Geile 533 :) moze uda sie kapke wiecej FSB wycisnac niz na OCZ :twisted: Narazie grzecznie dzialaja na 255 - 2.5-4-4-7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta dotarła, na dzień dobry instalka W2000 ze zintegrowanym SP4, wyłączyłem APIC i jak narazie PRIME testuje FSB 250 ;)

Uprzedzam innych nabywców tej mobo, zanim zaczniecie instalować Winde, koniecznie wgrajcie nowego biosa !!!

Prime leci sobie już 40 minut, jak podocieram Wingroze to dam jakieś screeny.

Co mnie denerwuje, nie mogę dać większego napięcia na procka niż 1,65v bo komp nie wstaje !!!

Qtwa !

O co chodzi ?

p.s.

Teraz jestem w 110% pewny, że nie zamieniłbym mobo na NF7 ;)

miałeś NF7 ??

No to bomba (Vcore ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj udało mi się wymienić mój ostatni,nieszczęśliwy nabytek (czyli Abit'a AN7,któremu się padło już na drugi dzionek :lol: A nawet dobrze nie zacząłem go kręcić :/ ) na DFI LanParty NFII Ultra B. Już na dzieńdobry całość sprawia bardzo pozytywne wrażenie (tyle dodatków to żadna płyta w tej cenie nie ma...). Jeszcze jej nie instalowałem (brak czasu i pewnie dzisiaj mi się to nie uda),jednakże mam pytanie odnośnie tego BIOS'a (z uwagi na to,że BIOS'ami do DFI w ogóle się nie interesowałem,więc na czasie nie jestem). Otóż, czy chodzi Ci o najnowszy oficjalny,czy może jest jakiś zmodowany?

A poza tym,to jak tam testy FSB 250?:) (mam nadzieję,że wypadły pomyślnie) No i ostatnie pytanko: co z tym napięciem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos napisac czym sie rozni DFI NF2 Infinity  od Lan Party

glownie roznice OC mnie interesuja :D

tak sobie zdiecia porownywalem i sa idento tylko roznice w kolorach :D

plytaka nieco ponad 400zl kosztuje mysle ze to bedzie konkurencja dla Abita NF7-S :D

Bylo juz poruszane ...kilka stron wczesniej

Infinity nie ma podwójnego LAN'u, poza tym samo PCB nawet jest identyczne, długo sie wpatrywałem i nie znalazłem różnić w layout mobo

PS. Jesli chodzi o OC jednej i drugiej to są podobne......nawet wystepują te same problemy.....chodzi mi tutaj o ACPI i APIC

a Roznica w cenie .....te 200zł jest dlatego z Infinity ze nie dostaniesz Plecaka....okrągłych kabli IDE reagujących na UV.....oraz plyty swiecącej w swietle UV

DFI LP NF II ULTRA B

DFI NFII INFINITY

dla wszystkich chetnych ktorzy szukali DFI z wawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...

Co to biosów to:

mamy dostępne mod`owane tic-tac` ;)

http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=11

oficjalne i inne modowane sami znajdziecie ;)

FSB 250 działa pięknie, miałem małe problemy z pamięciami, ale już jest OK, przechodzi godzinnego MemTesta, zostawię kompa na noc z primem.

Co do napięć, niestety, ale moja mobo jest chyba uszkodzona, syczy coś na niej głośniej od Volcano na LOW :/ i niestety nie działa na więcej niż 1,65v, dlatego właśnie odsyłam ją jutro do serwisu QTWA !

Mam nadzieje ze wroci tak samo dobra ;)

Łezka mi się roni jak pomyślę... dlaczego to tak syczy ?

Mam nadzieje że poprzedni właściciel nic nie zmajstrował ;)

p.s.

Mobo sprawdzana na 2 zasilaczach, bez i z dodatkową wtyczą.

Zawsze to samo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba się skusze na LanParty, ale poczekam aż stanieje troche :)

za 540zl mozna kupic Lan Party w sklepie pcprojekt.pl

PS ja mam do sprzedania mojego miesiecznego Abita NF7-S stabilne 250Fsb :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 540zl mozna kupic Lan Party w sklepie pcprojekt.pl

Dokładnie - btw, w ogóle mają tanio,a przede wszystkim mają taki towar,jakiego większość sklepów w Kraku nie ma (choćby właśnie płytki DFI...). Tylko obsługa jest do bani... (no ale coś,za coś ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanko bo cche kupic DFI Infinity czy wejdzie mi na nia Zalman 7k Cu

BYLO NA POPRZEDNIEJ STRONIE, MOZNA WCHODZI JAK WIDAC NA FOTO NA INFINITY WIEC NA LANPARTY TESZ MOZNA....WKONCY SĄ NA TYCH SAMYCH PCB

Dołączona grafika

Znalazlem ciekawy topic o DFI , tylko gdyby ne ten jezyk....ale są linki do biosow i inne

http://gathering.tweakers.net/forum/list_m...messages/912661

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mini FAQ DFI NFII Ultra Infinity:

Dla kompletujących dopiero sprzęt, cóż to za płyta ?

Oparto ją na mostku północnym NVIDIA nForce2 Ultra 400, oraz południowym MCP-T. Posiada zintegrowany dźwięk Realtek ALC650 + SoundStorm (we-wy S/PDIF). Obsługuje oczywiście Dual DDR, miewa problemy z róznymi pamięciami, czemu oczywiście można zaradzić szastając biosami :). Producent obdarował nas również kontrolerem Silicon Image Sil3114 (Serial ATA with RAID), który ma spore problemy z działaniem na defaultowym biosie. Z dodatków warto wymienić:

-IEEE 1394

-LAN (niestety tylko 10/100)

-cztery złącza USB + 2 dodatkowe

Nowością i bardzo przydatnym dodatkiem jest:

! CMOS Reloaded !

Faktem jest, że DFI NFII Infinity jest dość problemową mobo. Mnogość funkcji w biosie nie wróży często nic dobrego. Jeśli uda nam się wywalczyć optymalną konfiguracje biosa, nie będziemy musieli zapisywać ustawień na kartkach. Z pomocą spieszy nam właśnie CMOS Reloaded. Wystarczy zbackupować ustawienia i zawsze będziemy mogli je odtworzyć !! Nawet w przypadku wyczyszczenia CMOS`u i wyjęcia baterii, gdyż są one zapisywane na pamięci flash.

1) Bios:

Jak już wspomniałem, koniecznie trzeba wgrać nowego biosa:

Oficjalne:

http://www.dfi.pl/Support/Download/bios_do..._FLAG=A&SITE=PL

Tic-Tac: (znane wszystkim przesiadającym się z NF7, te właśnie polecam):

http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=11

Pozostałe:

http://www.midnightmachine.com/modules/mydownloads/

http://www.dfi-street.com/bios.html

...

2) Napięcia:

Nie zachodzi tu potrzeba bawienia się w VDimm moda, gdyż napięcie pamięci możemy podnieść do 3.3V z poziomu biosu (0,1v) !!!

Pozostałe napięcia:

Chiepsetu - do 1,9v

AGP - do 1,8v

VCore - do 2v (jeśli komuś nie wystarczy to w dalejszej części podam link do VCore Mod`a)

3) Instalacja Wingrozy:

Pierwszą czynnością jaką powinniśmy wykonać po wyjęciu płyty z pudełka jest wgranie odpowiedniego biosa !!! Oszczędzi nam to wielu problemów.

Drugą czynnością jest wejście do "Standard CMOS Features" i przestawienie metody adresowania dysku przez przerwanie z CHS na LBA (przynajmniej w moim przypadku było to konieczne) !!!

Trzecią czynnością jest wyłączenie APIC w biosie (nie mylcie z ACPI), dzięki czemu będziemy w stanie wycisnać większe FSB. (podobno z nowszymi biosami można pozostawić APIC włączone)

Następnie pobierzcie najnowsze sterowniki do S-ATA z:

http://www.dfi.pl/Support/Download/driver_..._FLAG=A&SITE=PL i rozpakujcie je na dyskietkę (przydadzą się przy instalacji Windowsa)

Możecie już bez przeszkód instalować Wingroze (w moim przypadku był to W2K z SP4)

W dalszej kolejności:

- Koniecznie najnowszy SP !!!

- DirectX

- Najnowsze sterowniki do nForca (www.nvidia.com)

...

4) Poprawne Flashowanie i czyszenie biosu:

Co zrobić kiedy przesadzimy z OC ?

- wyciągnąć/odłączyć zasilanie

- wyciągnąć baterie

- przestawić zworkę "Clear CMOS" na minimum 30 - 60 sekund

- przestawić zworkę na normalną pozycje

- włożyć baterie

- włączyć kompa i przywrócić ustawienia optymalne / bezpieczne

- zapisać

- szaleć ile wlezie ;)

Jak Flashować biosa ?

- załadujcie w biosie optymalne / standardowe ustawienia dla fsb, napięć itp itd

- przygotujcie sobie dyskietkę startową z biosem i AWDFLASH`em 8.24F (ja na wszelki wypadek bios i awdflasha umieszczam na dysku c:)

- zbootujcie system z dyskietki

- (litera dysku / katalogu gdzie znajduję się awdflash):awdflash xxxxxxxx.bin /py /sn /cc /cd /cp /LD /f /tiny /E

Legenda:

/py = Program flash memory

/sn = No original BIOS backup

/wb = Always write boot block

/cc = Clear cmos (do not use on 4/29 or 5/5 BIOS see note below)

/cd = Clear DMI information after programming (do not use on 4/29 or 5/5 BIOS see note below)

/cp = Clear plug and play data after programming (do not use on 4/29 or 5/5 BIOS see note below)

/LD = Destroy Checksum and no system halt for first reboot

/f = Use original flash routines (not necessary if using a BLANK chip)

/tiny = Occupy less memory (not necessary if using a BLANK chip)

/E = Exit to dos after programming

Jeśli wszystko będzie ok to zrestartujcie kompa, jeśli nie to wgrajcie biosa jeszcze raz !!!

Sory za tak chaotyczne Mini FAQ.

5) Wszystko i nic:

Elementy, które warto ochłodzić zaznaczone na czerwono:

Dołączona grafika

V-Core Mod:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_m...messages/912661

The End

Takie małe bla bla bla, może komuś się przyda.

Będzie sporo Updat`ów

pozdrawiam

Sebastian

UPDATE:

Pamięci z którymi według producenta nie powinniśmy mieć problemów:

http://www.lanparty.com.tw/Support/memory_...N&INDEX_TYPE=MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, a jak na początek wrzuce ramki 2X256GeIL/400 to będzie śmigać? Później przesiądę się na 2X256GeIL/500...

Pewnie, że będzie śmigać musisz tylko znalezc odpowiednie ustawienie pamięci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce wlasnie zmienic mobo NF7-S na DFI Infinity :)

na Abitku mam 250FSB w dualu (2x256 Hynix) 2.8v 2.5 4 4 11 stabilne

qrcze i sie boje cos ze jak zmienie na DFI to nie bede mial juz na niej tak samo stabilne pamiatki :(

ale jakos mnie tak ciagnie do tej plytki i

jak myslicie zmienic czy zostac z Abitem

moze na DFI jeszcze wieksze FSB osiagne dam wiecej produ hinixą i bedzie wiecej, ale podobno one nie lubia duzego V a moze byc i odwrotnie bede mial mniejsze FSB :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Geile 2x 512 chodza na 255 MHz z czasami 2,5-4-4-7. Na porzednich OCZ moglem dac to samo ale bylo niezbyt stabilne dlatego chodzily na 255MHZ 2,5-4-4-8. Taka moja uwaga; na OCZ (dual) moglem dac spokojnie fsb 260 i bylo w miare stabilnie a na Geilach zaczynaja sie niezle jaja. Wniosek z tego taki ze zakoncze experymenty z fsb na 255 i dam sobie siana, bo nie mam ochoty instalowac win co 15 min.

Linki do 3Dmarka 2001 tutaj a do PcMArka 04 tutaj. Mam jeszcze screeny z Super pi 16M i Aidy ale nie mam jak wrzucic, gdyby ktos chcial to podesle na @maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)ale jakos mnie tak ciagnie do tej plytki i  

jak myslicie zmienic czy zostac z Abitem  

moze na DFI jeszcze wieksze FSB osiagne dam wiecej produ hinixą i bedzie wiecej, ale podobno one nie lubia duzego V a moze byc i odwrotnie bede mial mniejsze FSB  :roll:

W moim przypadku było tak, że Windows wstawał przy standardowym napięciu V-Dimm (250fsb), przechodził też 40 minutowego Memtesta, grałem 30 minut w Colina, ale wywalał się na Primie :/, a jak zwiększyłem napięcie to MemTest sypał błędami hyh

No ale jak przyjdzie mobo to popracuję nad tym.

p.s.

Waaarto zmienić na DFI NFII Infinity, to mocno nowsza konstrukcja a co za tym idzie większe szanse na wyciągnięcie wysokiego FSB.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waaarto zmienić na DFI NFII Infinity, to mocno nowsza konstrukcja a co za tym idzie większe szanse na wyciągnięcie wysokiego FSB. pozdrawiam

No tak ale podobno Infinity nie ma juz SoundStorma ???

jesli mialbym NF-7 to bym sie zamienil......ale NF-7S rev 2.0 na Infinity nie za bardzo .......jesli juz to raczej na LanParty...jest SoundStorm...i pozatym ma zajefajny wyglad w swietle UV......ale zamieniac NForce 2 na Nforce2 zeby miec wieksze FSB o kilka MHz to jak dla mnie troszke bez sensu.....w szczegolnowsci ze mam zablokowany mnoznik...wiec z tym prockiem u mnie np, wymiana odpada.....chyba ze bede mial plexi obudowe......i bardzo bedzie mi zalezec na wygladzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale podobno Infinity nie ma juz SoundStorma ???

Ja wymieniłem na DFI NFII Infinity, między innymi dlatego że ma SoundStorma :)

Od LP różni się tylko brakiem dodatkowej sieciówki i świecącymi bajerami, które według mnie wyglądają troche kiczowato.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzecią czynnością jest wyłączenie APIC w biosie (nie mylcie z ACPI), dzięki czemu będziemy w stanie wycisnać większe FSB. (podobno z nowszymi biosami można pozostawić APIC włączone)

odnosnie apic/acpi - czy nie jest tak, ze jedno zalezne jest od drugiego? tzn wylaczajac apic mimo wlaczonego acpi i tak system nie zarzadza przerwaniami. no i wlasnie - kto wymyslil na jednym przerwaniu sata i agp? mozna to zmienic? ja osboiscie jakos nie znalazlem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniłem na DFI NFII Infinity, między innymi dlatego że ma SoundStorma :)

a mnie w sklepie powiedzieli ze infinity od LanParty roznią

brak Sounstorma < koles powiedzial ze Infinity ma AC 97>

brak podwójnej sieciówki

brak okrągłych kabli

brak dodatków <plecak i oswietlenie uv>

inny kolor PCB, Infinity nie reaguje na światło UV

ale teraz widze ze rozni je tylko brak dodatków, i podwojnej sieciówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brak Sounstorma < koles powiedzial ze Infinity ma AC 97>

http://www.dfi.pl/Product/xx_product_spec_...NFINITY&SITE=PL

cyt. "(...)6ch Audio + S/PDIF + NVIDIA SoundStorm(...)"

Dzisiaj mój znajomy dostaje infinity, dam znać czy ma SS.

brak podwójnej sieciówki

brak okrągłych kabli

brak dodatków <plecak i oswietlenie uv>

inny kolor PCB, Infinity nie reaguje na światło UV

ale teraz widze ze rozni je tylko brak dodatków, i podwojnej sieciówki

No właśnie dokładnie to mówiłem, brak tandetnych świecidełek i 2 sieciówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...