Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

a tak na marginesie Kwiecien, dlaczego twoje pamieci leca w single? calkowicie tego nie rozumiem.

poza tym jezeli juz porownujecie aida32 to jakies screeny (lacznie z cpu-z "memory tab") przydalyby sie, a nie jedynie liczby... wiesz, mnostwo niedowiarkow sie tutaj kreci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki mam jeszcze prośbe a konkretnie Kwiecień i Yotomeczek zróbcie testy na 9,5x250 przy zbliżonych warunkach ( proponuje CL2 11 2 2 ) to ja sie dołącze chętnie bo niestety mój Athlonek kończy zabawe przy 2,4GHz a 9,5x250 miesci sie jeszcze w jego kompetencjach tj. 2,38GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde!

Moje prośby zostały spełione:D Jest Lan Party w polsce:D

Ja mam tylko 2 pytania: czy to am sound Storma? I czy wystepują na niej takie problemy jak na innych NF2(rwanie obrazu w szybkich grach, błąd zegara RTC)

Bo 591zł za płytkę to duzo, i nie chcę sie wkopac...

Kwiecień jak masz NFS underground to sprawdź przy możliwie największym FSB czy ci sie obraz nie tnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczucia po paru dniach użytkowania:

-bardzo skomplikowany bios (ale to raczej zaleta, mój ś.p. Epox 8RDA+ nie miał połowy funkcji tej płyty)

-jak rano włączasz kompa to musisz restet cmos robić bo nie wstanie, ale później jusz wszsytko OK.

-SB grzeje się jak cholera ;)

- niesamowicie wypasiony SoundStorm (nie wiem jak to możliwe ale z pewnościa leszy od SS z Epox'a) a także wejście na głośnik centralny i subwoofer.

-płyta stabilna jak skała (warunkiem jest stabilny Prime95 :) )

-doskonałe umiejscowienie banków pamięci, i złącza ATX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---> Kwiecien, albo masz caly czas pamieci w Single, albo musisz jeszcze pobawic sie BIOS'em poniewaz ten wynik z Aidy32 jest dosc niski jak na 250FSB 6-2-2 cas2... chociaz, na moim Abicie roznica miedzy SC a DC jest bardzo niewielka ( 60MB/s w Sandra i ~100 punktow w 3DMark01)

z moim 244FSB wynik z Aidy32 to 3813 MB/s, a przy 252FSB, NF7-S osiaga 3902 MB/s.

mam gdzies screen'y, to mozge je wygrzebac jak zaistnieje potrzeba.

EDIT: z tego co wiem, DFI z odpowiednim BIOS i ustawieniami bije dosc mocno na glowe NF7-S jezeli chodzi o przepustowosc pamieci, przy porownaniu tego samego FSB i nawet mnoznika...

sam zastanawiam sie nad kupnem Infinity i pobawienia sie nia rowniez...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nigdzie nie mogę znaleźc info o problemach Lan Party z Hynixami :( pomóżcie!

Zalożyłem wątek na nforce HQ : http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=45815 - jak widzicie w tekście jakieś rażące błędy, to piszcie, bo dawno nie używałem angielskiego :D

PS. Ta historyjka na NFHQ o moim padnietym NF7 całkowicie zmyslona, chciałem tylko przekazać, zę ta pamięć ma takie możliwości(żeby mnie nie wyśmiali)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niedługo Łódź będzie można nazwać zagłębiem najwyższych FSB, wszak uzbrojeni w DFI Lan Party bedziemy się w walce liczyli :D

Poczytałem różne fora i już jestem niemal pewien - z Hynixami DFI problemów nie ma, jednak tak jak mi napisał koleś na NFHQ trzeba sie będzie ostro bawić ustawieniami...zmieniać BIOSy, timingi na nietypowe, itd... ale po kilku dniach testów możliwe jest uzyskanie FSB porównywalnych, jak nie większych niż na Winbondach...

Zdanie, zę DFI lubi winbondy wzięło się z tego, że na tej płycie wystarczy dać dla nich wysokie anpiećie(wszak te chipy bardoz je lubia), możliwie niskie timingi i już - można sie bawić z FSB...

Więc tak - zabawa DFI i winbondami - łatwa i przyjemna, z DFI i hynixami - trudna, ale dajaca wiele satysfakcji, bo co jest przyjemniejszego jak po wielu godzinach prób wreszcie uda się osiągnąć stabilne FSB260 :D , a możliwe to bez żadnych modyfikacji mobo, z chłodzeniem mosfetów jest jeszcze lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe info: Jeden facet an forum xtremesystems osiągnął na niej FSB 291 8O ale to juz z modyfikacjami...z tego co czytam to bez modyfikacji chłodzenia i modów abosolutny max to 265-270...

Szczególnie przydaje się chłodzenie mosfetów i lepszy radiator na SB i NB...(dobra para to Zalman + wentyl na NB, oraz stary radiator z NB załozony na SB)...

W poniedziałek chyba zamawiam płytkę, ale jeszcze poczytam o niej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe info: Jeden facet an forum xtremesystems osiągnął na niej FSB 291 8O  ale to juz z modyfikacjami...z tego co czytam to bez modyfikacji chłodzenia i modów abosolutny max to 265-270...

Szczególnie przydaje się chłodzenie mosfetów i lepszy radiator na SB i NB...(dobra para to Zalman + wentyl na NB, oraz stary radiator z NB załozony na SB)...

W poniedziałek chyba zamawiam płytkę, ale jeszcze poczytam o niej...

na waszym miejscu az tak nie jaralbym sie tymi wysokimi FSB... jak dotad stabilnie napewno plyta poleci na 26x... ale to nie oznacza, ze Wam tez to sie uda... te 260 jakie osiagaja ludzie na XS.org to jest naprawde spory wysilek biorac pod uwage, ze jest to Dual 11-2-2 cas2... do tego, znakomita wiekszosc leci na BH-5, ewentualnie BH-6. chyba tylko jednego gostka dotad widac, ktory poszedl na Hynix'ach, cos kolo 250, ale to w Single 11-4-4 cas2.5...

zatem, jezeli nie macie jakis porzadnych pamieci (czytaj BH-5, BH-6 czy moze nowsze CH-5) to raczej o wysokich FSB z sensownymi timingami w Dual'u raczej nie marzylbym na waszym miejscu...

Poczytałem różne fora i już jestem niemal pewien - z Hynixami DFI problemów nie ma, jednak tak jak mi napisał koleś na NFHQ trzeba sie będzie ostro bawić ustawieniami...zmieniać BIOSy, timingi na nietypowe, itd... ale po kilku dniach testów możliwe jest uzyskanie FSB porównywalnych, jak nie większych niż na Winbondach...

moim zdaniem gostek ten chyba nie do konca zrozumial, ze chodzi ci o Hynixy i podal bardzo ogolna odpowiedz.... jakby przetaktowywanie nie wiazalo sie z zabawa w BIOS... tym bardziej, ze BIOS Infinity/Lanparty ma dosc rozbudowana sekscje ustawien pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poco zmieniać proca? Przecież FSB nie zależy od proca, tylko od mobo.... no mozę tylko Athlony mobile nie lubia bardzo wysokich FSB...niewiadomo dlaczego...

Z tego co wiem, to Thorughbredy leca FSB równie dobrze jak bartony...powodów do zmiany proca nie ma...

Faktycznei gigabyte, są nawet po 730zł 8O gratuluję temu, kto to kupi...

Update: (nie bedziemy zaśmiecac tematu :) )

bachus--->ale chodzi oto, zę nie tylk on tak twierdzi...stwierdziłem to po przeczytaniu paru forów...

A ludzie nie mają wysokich FSB an hynixach, bo po prostu się tym nie bawią...

Na zachdozie znacznie łatwiej o BH5/BH6 to poco ludzie mają się męczyć z Hynixami... Jak ktoś sie pobawił hynxiami to wyciagnął 250MHz...

Lepsze wrogiem dobrego, do tej płyty Hynixy równie dobre co Winbondy, tylko że po prostu sporo z nimi zabawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na waszym miejscu az tak nie jaralbym sie tymi wysokimi FSB... jak dotad stabilnie napewno plyta poleci na 26x... ale to nie oznacza, ze Wam tez to sie uda... te 260 jakie osiagaja ludzie na XS.org to jest naprawde spory wysilek biorac pod uwage, ze jest to Dual 11-2-2 cas2... do tego, znakomita wiekszosc leci na BH-5, ewentualnie BH-6. chyba tylko jednego gostka dotad widac, ktory poszedl na Hynix'ach, cos kolo 250, ale to w Single 11-4-4 cas2.5... 

zatem, jezeli nie macie jakis porzadnych pamieci (czytaj BH-5, BH-6 czy moze nowsze CH-5) to raczej o wysokich FSB z sensownymi timingami w Dual'u  raczej nie marzylbym na waszym miejscu...

Wyniki tego już widać w pewnym sensie. Kolega Kwiecień ( nie ujmując mu w zadnym względzie) dojechał do 250 jak narazie i nie widać aby ciągną dalej mimo ze dysponuje kostkami BH-5. Druga sprawa to jakoś śmierdzi mi to chwalenie sie przepustowoscią pamięci bo niestety nigdzie nie podał na jakim mnożniku działa a taktowanie proca ma istotne znaczenie.

No i dlaczego Single Chanel :?: obstawiam że jego para memorek sie nie lubi ;)

Na 250 pracuje ciągle bez żadnych problemów, na 260 jestem w stanie bawic sie bez zbytniego obciążania systemu więc te 10MHz stabilne za taką różnice kasy jest mało ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatem, jezeli nie macie jakis porzadnych pamieci (czytaj BH-5, BH-6 czy moze nowsze CH-5) to raczej o wysokich FSB z sensownymi timingami w Dual'u  raczej nie marzylbym na waszym miejscu...

Wyniki tego już widać w pewnym sensie. Kolega Kwiecień ( nie ujmując mu w zadnym względzie) dojechał do 250 jak narazie i nie widać aby ciągną dalej mimo ze dysponuje kostkami BH-5. Druga sprawa to jakoś śmierdzi mi to chwalenie sie przepustowoscią pamięci bo niestety nigdzie nie podał na jakim mnożniku działa a taktowanie proca ma istotne znaczenie.

No i dlaczego Single Chanel :?: obstawiam że jego para memorek sie nie lubi ;)

Na 250 pracuje ciągle bez żadnych problemów, na 260 jestem w stanie bawic sie bez zbytniego obciążania systemu więc te 10MHz stabilne za taką różnice kasy jest mało ważne.

No niestety w dualu nie moge uzyskaż stabilnie nawet 245MHZ :( a w singlu max. stabilnie to 245Mhz :( Wszystko przy 6-2-2-2-2 3.3V Proc chodził na 9.5x240Mhz. Albo coś nie tak z pamięciami albo poprostu płyta już nie wyrabia :? Narazie cieszę się z 240Mhz Prime95 stable, jak założe radiaory na mosftey i zalmana na SB to spróbuje coś więcej uzyskać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiecień nie poddawaj sie Polska południowa górą :D

Dlaczego nie uzywasz timingów 11-2-2 :?: jak narazie to chyba jedyna słuszna i najwydajniejsza kombinacja.

Widzie że zmieniłes proca na mobila, może za to siadło Ci maksymalne FSB :?:

Yotomeczek tez miał na początku problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiecień  nie poddawaj sie Polska południowa górą :D 

Dlaczego nie uzywasz timingów 11-2-2  :?:  jak narazie to chyba jedyna słuszna i najwydajniejsza kombinacja.

Widzie że zmieniłes proca na mobila, może za to siadło Ci maksymalne FSB :?:

Yotomeczek tez miał na początku problemy.

Za chiny ludowe się nie poddam :twisted:

Mobilka jeszcze nie mam w kompie, na bank będzie w poniedziałek. A co do timingów to faktycznie nie pomyślałem. Dzięki za wzkazówkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli radzicie opchnąć moje Twisterki (a tak ładnie mi służyły) i wymienić na Kingstony BH-5 ... ktoś jeszcze potwierdzi słuszność takiej decyzji? Trochę mi szkoda Twisterków bo to dobre kości no i jako nieliczne mają gwarancję producenta CL2 na 433 - większość kości PC 3500 (nawet Kingstony HyperX) mają przez producenta ustawiony CL na 2,5 - pomijam fakt, że i tak chodzą na CL2 przy 433 ...

wiesz, to czy warto to jest oczywiste. ale....

jezeli nie jestes nastawiony na max wydajnosc twojego systemu, np. 250 11-3-3 cas2.5 lub cas2 w Dual'u bedzie w miare OK, ale uwierz mi 250 11-2-2 cas2 w Dual'u to juz calkowicie inna hostoria.

jezeli nie zalezy ci na wynikach w 3dmark01, to zakladajac ze DFI bedzie dobrze wspolpracowalo z Twisterami i pocigniesz te 250, to moze nie warto.

jezeli masz taka mozliwosc kup teraz BH-5 (jezeli w ogole sa jeszcze gdzies w Poslce osuagalne), potestuj i potem zadecyduj, ktorych sie pozbyc.

na NF2 roznica miedzy cas2 a cas2.5 nie jest oszalamiajaca... to co zabija wydajnosc pamieci na tej platformie to RAS # ( 11-x-2 casx )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... gdybym byl na twoim miejscu wyposazylbym sie w zapasowy BIOS chip i sflashowalbym go jakims sensownym BIOS'em (czytaj: bezpiecznym) przed jakimikolwiek probami OC.

DFI rowniez ma przypadki zwalenia sie BIOS.

niekoniecznie to jest problem jaki mozesz miec teraz, ale jezeli uda ci sie podniesc te plyte, zrob jak ci radze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebny jest programator (nei wiem gdzie kupic) i kostka biosu bodajze 2M lub 4M, do kupienia w sklepach komputerowych lub elektronicznych, koszt 40+ przynajmniej  w olsztynie.

4Mbit... te w A7n8x, NF7-S i Lanpart/Infinity to dokladnie te same chipy, jezeli dobrze pamietam - PMC Flash Pm49FL00T-33JC.

programator - jezeli padla, ale jezeli podniesiesz plyte to zwykly hotflash... procedure znajdziesz tutaj (na forum) bez problemu.

ale najpierw zrob wszystko aby ja podniesc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...