Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

"Za problemy z zapisem biosu odpowiedzialna jest plyta a nie uklad flash, wiec poprawa stabilnosci po zmianie kostki na inna, najprawdopodobniej bedzie rowna zero."

No to trudno :)

Ale za to będe mógł sobie zrobić hotflasha na starej kostce i w razie czego zawsze będe miał ten zapasowy bios :D

Może i płyta znowu coś źle zapisze, w tedy po prostu wezme kostke z zapasowym biosem i zhotflasciach!e starą pod windowsem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po godzinnej walce z DFI której celem było uzyskanie maksymalnego wejścia do windowsa (mowa oczywiście o high FSB :) ) udało sie osiągnąć 278 !!

Jaki masz bios że tak fajnie z FSB poleciałeś?

Ja mam 9/16 i przy FSB 273 już myszka przestaje działać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja mam kostkę Winbond W39V040AP ciekawe czy taka będzie pasowała.Hamil_Hamster masz już ją? Jak tak to czy wszystko jest ok? Bo jeżeli by pasowała i wszystko byłoby ok to bym od razu brał! Bo mam już dość stresów z tym BIOSem.Jeszcze jedno pytanko: Hamil_Hamster czym wyciągasz kostkę z płyty? Masz takie specialne obcęgi czy czymś innym?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zayonnc - Nie, nie mam :)

Piszać kupiłem, miałem na myśli -zamówiłem i zapłacilem :)

Kostka wysłana będzie dopiero jutro (formalnie dziś :P) i na pewno zdam relacje jak do mnie dojdzie, a pocztą to powinno być przed nowym rokiem.

A kostke wyciągam za pomocą...igły. Gruba igła, wsadzam ten koniec do nawlekania (czyli tępy) pod kostke, delikatnie pare razy podważam, później z drugiej strony a dalej już na chama z tej z której bardziej wyszło ;)

Pisze to z pamięci, ponieważ teraz używam raczej sznureczka :)

Z innej beczki :

Jakiej macie orientacji Socket? Jakoś mi się to rzuciło w oczy, że przed wysłaniem do serwisu miałem socket zorientowany chyba poziomo, a teraz mam w pionie jak na Abicie NF7 :D

Czy coś mi się przewidzało? Bo przez pewien czas byłem świecie przekonany, że ta orientacja Abita to jego wada, a tu płyta DFI wróciła i takie zdziwnienie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie kupiłem na tej : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37067131 zakończonej aukcji, ta do której dałeś link jest tej samej osoby :)

(BTW. Jakby co to na allegro mam nick WSWH_Dibhala, nie wiem, jakoś nie chciałem być wszędzie H_H :P)

A co do napięcia kości - wg. tej tabeli to moje 49LF040 jest normalnie na 3.3V . :)

Skoro u mnie działała taka kostka to i u Ciebie powinna bez problemu...

No...bez problemu to ten bios mi nie działa (a raczej czesto nie działa), ale chodzi o sam fakt funkcjonowania :)

Te równe 3V w tabeli to musi być jakaś literówka.

/Edit - Czy mi się tylko tak zdaje, czy też kostki które są w stanie funkcjonować na naszych płytach są oznaczone w tej tabeli jako PMC4 (bez żadnych 8x) w kolumnie "support"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe Hamil_hamster szybko odpowiedziałeś. Ja przez ten czas zdążyłem się zorientować,że to nie ta aukcja i usunąć te rzeczy z mojego postu. Ale w razie czego jeszcze raz podrzuce linka do tego spisu BIOSów qrcze martwi mnie czy ona na pewno by chodziła na mojej płycie ale tak jak mówisz to jest chyba jakiś błąd bo na te stronce jest specyfikacja tego mojego Winbonda i tam jest 3,3V więc mam nadzieję,że będzie ok. Zaraz wyśle maila z zapytaniem o te kostki.

Pozdrawiam

EDIT: Hamil_Hamster a prosiłeś go żeby flashnął Ci do tej kostki od razu jakiś BIOSik?

EDIT 2: socketa mam pionowo

EDIT 3: Właśnie testuję FSB240 synhro z Kingstonami Value 8O są całkiem niezłe (chociaż timingi 3-4-4-10 =porażka ale co tam ważne że w ogóle idą-w razie potrzeby rozejże się za innym ramem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co wyszukujesz te wszystkie spisy biosów ;)

Ad. EDIT 1 :

Tak, poprosiłem by sflashował mi na 6/19

Ad. EDIT 2 :

Możliwe że ten poziomy socket mi się przewidział. Ale jestem PRAWIE pewien że miałem na DFI tak ułożony radiator jak na starym shuttle, a tam jest socket poziomo.

Ad. EDIT 3 :

Na tRAS 11 jedź, nie ma co męczyć pamięci niższymi :D

Pozatym warto zwrócić uwage na fakt, że niektóre pamięci lepiej pracują z CL2,5 niż CL3, np. moje ;)

Tak w ogóle to te Kingstony Vaule zdarzają się też na Hynixach D43 o ile się orientuje, więc trzeba mieć tylko szczęscie... :)

PS. Idę już spać. Czas najwyższy, i tak kompowi poświecam za duzo czasu by jeszcze przez niego nie usnąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dochodzę do 260 (ale niestety nie na mnożniku 8-chyba bo nie chciałem dawać dużego napięcia na proca ale jeszcze sprawdzę) no i niestety pamięci mi nie wyrabiają,ale co tam i tak jest ok 255 zalicza stabilnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w kopercie przyszedł bios AM29LV040B.

Napisałem maila do tego gościa i mam nadzieje, ze to było zwykłe niedopatrzenie.

jeśli nie to chyba na pierwszej aukcji w jakiej brałem udział na allegro będe musiał wystawić komuś jego pierwszego negatywa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - a takie male kilka pytanek.

Pierwsze to jakie napiecie dajecie na mostek (przy jakim fsb).

Drugie to czy ktos na grafe zakladal Termaltake Giant 2 (czy o nic nie wadzi). I to chyba tyle co narazie mi sie nasowa.

Aaaa i jeszcze jedno - Pamieci dzialaja mi na 200mhz luz Procek tez wstaje na 200mhz (11 x 200) a jak zapodam na raz to mi piszczy ze nie ma wlozonych pamieci :)... Ma ktos jakies sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam nastepujacy problem

ostatnio zainstalowalem sobie program do monitorowania kompa Hardware Doctor i ku mojemu zdziwieniu na wartosci gdzie powinno byc 12 [v] plyta pokazuje ze jest 10,68 - 10,50 gdzies takie zakresy. Mysle sobie ze to raczej nie mozliwe. Moze blad programu ? Wchodze do Biosa tam to samo... co jest grane ? Zasilacz Codegen 300 [W] Biore inny zasilacz ( tez codegen 300 [w], to samo... no dobra wiadomo nie od dzis ze to syfne zasilacze wiec w rece wpada mi Chieftec ATX-1136H - 360[w] znowu to samo... bardzo podobne napiecia pokazane w biosie, miernik do reki mierze napiecie pomiedzy zoltym a czarnym i 12 V jest no czasmi troche mniej to samo na zasilaczach codegen i chieftec. Czy jest to mozliwe aby plyta robila az taki duzy blad w pomiarach napiec? Dokladniej tego jedego +12V? Plyta jest nowa kupiona jakies ~2 m/c temu czy jest to podstawa do ewentualnej wymiany gwarancyjnej ? Robilem juz update biosu - nic to nie dalo Moze jakies sugestie ?

z gory thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - a takie male kilka pytanek.

Pierwsze to jakie napiecie dajecie na mostek (przy jakim fsb).  

Drugie to czy ktos na grafe zakladal Termaltake Giant 2 (czy o nic nie wadzi). I to chyba tyle co narazie mi sie nasowa.

Aaaa i jeszcze jedno - Pamieci dzialaja mi na 200mhz luz Procek tez wstaje na 200mhz (11 x 200) a jak zapodam na raz to mi piszczy ze nie ma wlozonych pamieci :)... Ma ktos jakies sugestie??

A jaki procek, jak mobil to najprawdopodobniej przez to nie chce wstac, ja przy fsb 235 daje 1.7V, moge 1.6 ale od przybydku glowa nie boli :P, z tym tt to juz tobie nie pomoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...........................

A jaki procek, jak mobil to najprawdopodobniej przez to nie chce wstac, ja przy fsb 235 daje 1.7V, moge 1.6 ale od przybydku glowa nie boli :P, z tym tt to juz tobie nie pomoge

Ale to nie o to chodzi :) - on wstaje na 9 x 200 na 10 x 200 na 11 x 200 a nawet na 12 x 200. Tyle ze jak dam synhro z pamieciami to juz calosc nie wstaje ;). (slowem procek chodzi jak wyzej jak pamieci sa na hama na 133 mhz a jak dam synhro to mi piszczy ze nie ma pamieci - mimo ze one same chodza na 200mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja dzis zawalu dostalem :|

Od wczoraj mam Lanpartie i moj juicb chodzi jak w podpisie. Niedlugo bede testowac niski mnoznik i wysokie fsb, chce sprawdzic jak duzo wytrzymaja pamieci, poki co testuja sama kosc twijmosa na mtecu 400mhz default. Timingi 2.5-3-3-8 i tu jest problem.

Chcialem sprawdzic najpierw najnizsze timingi przy 2.6 wiec dalem turbo 2-2-2-7 przy 200mhz synchro , wszystko ladnie sie bootuje az tu nagle "BOOT DISC ERROR", balem sie ze spalony dysk ale byl wykrywany w biosie ;/ przywrocenie timingow nic nie dalo. Dostalem zawalu, doipero reset cmos pomogl. Czy to normalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

@Aurora001 - to typowe zachowanie dla DFI. Nie ma co sie martwić, radze tylko nie wyjmowac baterii z mobo w ramach resetu CMOS-u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys przeczytalem caly ten temat ale bylo wtedy jeszcze tylko 21 stron, teraz juz mi sie nie chce :x

Teraz juz wiem jak sobie przedluzyj gware na dfi za 1,5 roku :D Wyjme baterie :) Poczekam na nowa :D

w porownaniu z moim starym DFI kt-400 reset cmos na LP jest w lepszym miejscu jesli chodzi o szybkie resetowanie, ale co z tego jak kuzwa musze uwazac na kondensator obok :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Infinity powyżej 1.85V resetuje się :evil: Zasilacz - Antec TP 550W. Mosfety chłodzone. Temp max 44 stopnie. Na dodatek piszczy przy obciążeniu. Myślicie, że można ją reklamować z tego powodu? (procek XP low power 2500+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wiec potrzebuje pilnie pomocy

Dzis katowalem procka. Dalem mu najpierw 11x200 na 1.55v i spoko all stable - 3d mark poszedl. Pozniej dalem mu 12 x 200 i przy botowaniu zwis. I juz sie nie uruchomil. Clear cmos nic nie pomogl.

Jedyne oznaki zycia to mruganie pierwszej i 3 lampki na mobo na zmiane. I pytanie czy plyta czy proc. Generalnie nie ma reakcji na wyjecie ramu czy grafy. Po prostu nic. Prosze o szybka pomoc bo potrzzebuje kompa na sylwestra i jutro musze kupic to co padlo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis katowalem procka. Dalem mu najpierw 11x200 na 1.55v i spoko all stable - 3d mark poszedl. Pozniej dalem mu 12 x 200 i przy botowaniu zwis. I juz sie nie uruchomil. Clear cmos nic nie pomogl.  

Jedyne oznaki zycia to mruganie pierwszej i 3 lampki na mobo na zmiane. I pytanie czy plyta czy proc. Generalnie nie ma reakcji na wyjecie ramu czy grafy. Po prostu nic. Prosze o szybka pomoc bo potrzzebuje kompa na sylwestra i jutro musze kupic to co padlo :)

wedlug instrukcji "initialazing usb"

trzeba robic to bardziej stopniowo tzn 11.5 :F

Moje odczucia teraz.

Albo moj JUICB 1700+ DULTC to walone dno albo bios plycie nie odpowiada.

Mteci 400mhz Twinmosa.

Max to 205x9.5, 190x11 przy 1.7V, ram 2.9.

200x10 nie wstaje, 210x9.5 tak samo przy 1.8 i ram 2.9 2.5-4-4-9 :(

Nie moge zapuscic memtesta ani golmema gdyz moja stacja dyskietek jest sprzed 10 lat i jak cos odczytuje to slysze ja 3 pokoje dalej :x nagram plytke z goldmemem to pamieci chociaz przetestuje :wink:

Poki co przestaje go bardziej stresowac gdyz moja buda obecnie jest tak mala ze ledwo moge kable IDE podlaczyc :x

Przy 205x9.5 NB ma 48 stopni :x Szukam jakies wiekszej budy bo inaczej to bezsens, potem zmiany biosu i na koniec wymiana na mobilka 2500+ xF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug instrukcji "initialazing usb"

trzeba robic to bardziej stopniowo tzn 11.5 :F

Moje odczucia teraz.

Albo moj JUICB 1700+ DULTC to walone dno albo bios plycie nie odpowiada.

Mteci 400mhz Twinmosa.

Max to 205x9.5, 190x11 przy 1.7V, ram 2.9.

200x10 nie wstaje, 210x9.5 tak samo przy 1.8 i ram 2.9 2.5-4-4-9 :(

Nie moge zapuscic memtesta ani golmema gdyz moja stacja dyskietek jest sprzed 10 lat i jak cos odczytuje to slysze ja 3 pokoje dalej :x nagram plytke z goldmemem to pamieci chociaz przetestuje :wink:

Poki co przestaje go bardziej stresowac gdyz moja buda obecnie jest tak mala ze ledwo moge kable IDE podlaczyc :x

Przy 205x9.5 NB ma 48 stopni :x Szukam jakies wiekszej budy bo inaczej to bezsens, potem zmiany biosu i na koniec wymiana na mobilka 2500+ xF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...