Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

Czy testowales juz wszystkie kombinacje obsadzenia bankow w singlu i dualu ?

2xsingle zachowuje sie tak jak 2xdual czy inaczej?

Memtest przechodzi bez bledow na singlu i dualu ?

Timingi 2-2-2 rozumiem , probowales wyzszych na nizszym napieciu?

Jakie alphatimingi ustawiles i czy probowales cpc off, zwieksz/zmniejsz napiecie na NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś chyba jednak jest nie tak :-|

Jak już wcześneiej napisałem pamięci działają w singlu na 250mhz przy 3.3V

W dualu natomiast komp wiesza mi sie nawet przy 235mhz.

Timingi mam ustawione na 2-2-2-11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś włorzyć do innych banków? Bo mi w 1 i 3 nie działało a w 2 i 3 działa bez problemu. Tak jak pisze Taipan 1T (CPC) OFF to nie jest rozwiązanie bo wydajność spada i to odczuwalnie, a próbowałeś je zapuścić w singlu (banki 1 i 2)? Może po prostu RAMki się nie lubią i nici z porzędnego FSB w dualu.

Pozdrawiam

P.S. Może inny BIOS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Tak jak pisze Taipan 1T (CPC) OFF to nie jest rozwiązanie bo.... "

Małe wyjaśnienie :

1T = CPC ON

2T = CPC OFF

1T = większa wydajność

2T = dużo mniejsza wydajność w porównaniu do 1T

Bo albo nie umiem czytać albo tam pisze że 1T = CPC OFF ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że pamięci się po prostu nie trawią w dualu.

Sprawdzałem banki 2,3 i 1,3 , cały czas jest tak samo :?

Teraz mam obsadzone banki 1 i 2 tak że bez problemu jade na 250mhz. Szkoda że nici z duala bo miałem smaka na nowy rekord w SuperPi :wink:

Mam jeszcze jedną pamieć 256mb winbonda remarkowanych przez Infineon'a więc jutro posprawdzam, może ten infineon spasuje do któregoś KHX'a.

Sprawdze tez jeszcze inny bios, teraz mam 6/19.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 14 2005, 00:42-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 14 2005, 00:42)
" Tak jak pisze Taipan 1T (CPC) OFF to nie jest rozwiązanie bo.... "

Małe wyjaśnienie :

1T = CPC ON

2T = CPC OFF

1T = większa wydajność

2T = dużo mniejsza wydajność w porównaniu do 1T

Bo albo nie umiem czytać albo tam pisze że 1T = CPC OFF ;)

1216804[/snapback]

No właśnie o to mi chodziło :wink:

A jest 1T i CPC w nawiasie czyli że 1t=cpc 1T off=cpc off, może trochę we wcześniejszym poście zagmatwałem ale o to własnie chodziło :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie uruchomić Khx'a ze starym winbondem :)

Właśnie przed chwilą, po wielu staraniach obczaiłem o co chodzi z tymi nowymi pamiątkami.

To że Khx'y nie chca działać w dualu jest winą (chyba) płyty. Po prostu jest sobie u mnie taki paradoks że te pamieci za cholere nie chcą działać w 3 banku w dualu w singlu... Dopiero kiedy włożyłem do 3 slotu pamięci starego winbonda, wszystko zaczeło działać :)

Nie wiem dlaczego jest tak a nie inaczej <_< Sprawdze jeszcze inny bios i przejde się z tymi pamiątkami do kumpla.

Edit.

Wgrałem najnowszy bios Merlina i nic to nie zmienia :sad:

3 bank ddr jest jakiś dziwny, nie lubi tych khx'ów :lol: Dobrze że mój stary Infineon radzi sobie w tym slocie znakomicie :wink:

Edytowane przez Tomwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh...dostałem dziś od Pana Gawrona z allegro właściwy bios, dokładnie taki sam jak miałem na Inifnity...

Fajnie, mam zapasowy bios do swojego DFI...

Tylko jest jeden problem - płyte oddałem do serwisowania pare dni temu :DD

Jakby ktoś potrzebował, to mogę użyczyć tego biosu, w warszawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... miałem swego czasu KHX3000 i bez broblemów działał w dualu z TwinMOSem na BH-6 (250 2-2-2). Z drugiej strony słyszałem o przypadku, że na Abicie NF7-SL KHX również nie działały w dualu :?

P.S Tomwer - ciekawe skąd masz tego Infineona :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S Tomwer - ciekawe skąd masz tego Infineona :lol:

1218568[/snapback]

Infineona kupiłem od takiego jednego speca co się zna na winbondach jak nikt inny :lol:

Niestety pomimo wielu starań nie udało mi się nic zdziałać z Kingstone'ami. Nie działają w 3 slocie i koniec :sad:

W między czasie zrobiłem Vdimmoda, więc postaram się osiągnąć jakiś dobry czas na SuperPi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW coś temat siadł!

To może tak spytam z czego były radiatorki które przyklejaliście na mosfety i te inne grzałki bo po sesji mam ochotę się tym zająć żeby mi to dziur w płycie nie wypaliło :lol:

Pozdrawiam

EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie własnie jak pisałem posta miałem zwiechę......i zaczął wyć PCSpeaker (ciągły sygnał),wtf? :mur: Z czym to może mieć związek?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez zayonnc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 17 2005, 01:07-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 17 2005, 01:07)
No wiećto bedzie tak:

Ad1. Alu

Ad2. Ram/Fsb ?

Krótko i na temat ;)

1221139[/snapback]

Ad1.thx tak też myślałem

Ad2.Tak tylko,że proc nie kręcony i to jest dziwne :blink: no nic spróbuje mu dać wyższe napięci bo mam teraz 1,5V ale na MSI tak było ok a zresztą testowałem go tak na DFI primem i też wyglądało na ok. Czy to może być coś innego? Jak będę miał chwilę to posprawdzam te moje RAMy w innych konfiguracjach bo też mi się wydaje że to one robią problemy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na DFI miałem w skrócie mówiąc „jaja” na FSB 200 a ja tak od niechcenie dałem 201 już było OK to dopiero było dziwne. Poza tym w moim przypadku niestabilne zachowanie kompa było w 99% winą pamięci albo dałem za ostre tymingi albo za mało V. W końcu doszedłem do swojego 250 i 2,2,2,11 na 3,3v mimo iż ani Prime95 ani SuperPI nie wywalało błędów nawet na 3,0v za to w grach czy 3DMark01 były krzaczki. Podsumowując moja boje zakończyłem na 250 i to już koniec nie będzie więcej bo mobo jest w drodze do usera ntgale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomwer:

Na pewno robił bachus_anonymous na Infinity, ale Taipan też coś wspominał. W zasadzie jakoś ten mod nie był dokładniej poruszany w tym wątku. Ludzie tutaj żyli bez tego, ale za to na xtreme masz cały temat o DFI LP/Infinity wraz z opisami zdjęciami do wszystkich możliwych modów. Linka nie jestem w stanie ci teraz podać, ale bez problemu znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba ten temat.

Mardok thx za sugestie pobawię się FSB i zobaczę co będzie. Tylko że u mnie to jest o tyle dziwne że nie ma reguły na zwiechy i to mnie najbardziej dziwi. Będę jeszcze musiał zaopatrzyć się w jakiś lepszy miernik i zmierzyć te napięcia bo 3.3V jest dziwnie niski potrafi spaść poniżej 3.2V i nie wiem czy to płyta przekłamuje czy może takie są na prawde? Bo to może być przyczyną zwiech.Cóż teraz tylko czekać na koniec sesji i zacznie się robota z DFI.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe robił Vcore moda :) Będ się wzorował na tym: http://www.malvescorner.com/nfii.html

Zastanawiam się tylko czy taki mod ustabilizuje napięcia powyżej 1.9V.

Mam też pytanie. Czy zmiana pasty pod radiatorem czipsetu i zamontowanie radiatorów na mosfetach dało wam jakiś zauważalny przyrost "podkręcalmności" płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też pytanie. Czy zmiana pasty pod radiatorem czipsetu i zamontowanie radiatorów na mosfetach dało wam jakiś zauważalny przyrost "podkręcalmności" płyty?

Nie wiem jak z mosfetami ale zmiana pasty pod chipsetem się opłaca bo ta co jest oryginalnie woła o pomstę do nieba (tak było u mnie).posmarowany sam środek czymś w rodzaju gumy do rzucia :lol: oczywiście na podkręcanie ma to taki wpływ,że jest niższa temp chipsetu a co za tym idzi łatwiej zwiększać magistralę. Po sesji zajmę się mosfetami bo przypuszczam,że to na pewno nie zaszkodzi a maoże pomóc :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mofestów to w zasadzie nie jest potrzebne im żadne chłodzenie do 1,9v (włącznie) gdyż radzą sobie dobrze i bez tego, w zasadzie radiatorki na nich przydają się koło 2v no i po vmodach, w innym przypadku to raczej sztuka dla sztuki ale jak zauważył zayonnc umiejętnie założone (bo było kilka przypadków że komuś coś nie wyszło) nie zaszkodzą a nawet mogą co nieci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i przyszła DFI LanParty od Mardok =:)

(ludziska pytajcie kiedy sprzedaje następną swoją mobo bo warto :D )

na początku mały zgrzyt - wieszał się bios ale pomogła sztuczka z Epox'a - jak nie chce wstać płytka, lub jak u mnie bios się wieszał, na Clear CMOS i wyłączyć zasialcz, następnie przełożyć zworkę jak była, włączyć zasilacz i powinno być oki (różne kombinacje - oby na chwilę całkowicie znikło napięcie w płycie). może to się komuś przyda. na Epox'ie działało tu też. na 100 nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nabylem ultre B i mam narazie mieszane odczucia co do tej plyty, po pierwsze wskazuje mi na lini 12v od 10 do 11,5v (wczesniej na epoxie mialem min 12,1) moj zasilacz to szef 360

wczesniej proc krecil mi sie na 2300 mhz przy 1,725v ( i to jeszcze na codegenie) tutaj przy tym napieciu 2200 nie wstaje :|

prosze o jakies rady co z tym zrobic, bo na plyte wydalem kupe kasy a wychodzi na to ze na rda+ lepiej sie wszystko krecilo :/

a i ta plyta mi sie strasznie grzeje, epox byl o srednio 7-10 stopni chlodniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nabylem ultre B i mam narazie mieszane odczucia co do tej plyty, po pierwsze wskazuje mi na lini 12v od 10 do 11,5v (wczesniej na epoxie mialem min 12,1) moj zasilacz to szef 360

Po pierwsze kupiłeś od kogoś stąd czy nówkę? Jaki BIOS? Czy czytałeś cały topic? Odczytami się nie przejmój "płyta główna to nie voltomierz" a skoro na epoxie były dobre napięcia to pewnie nadal są dobre tylko płyta ma skopane odczyty. Co do kręcenia to jeżeli masz oficialny BIOS to standard,ja miałem tak samo za chiny nie chciał mi proc chodzić na 2200MHz popróbuj innych BIOSów ale najpierw przecztyaj ten topic żebyś nie wtopij tak jak ja i nie uwalił płyty (a dokładnie BIOSu) po jednym dniu. A jeżeli już batrdzo Ci się nie chce czytać topicu to pamiętaj co by się nie działo nie wyjmuj baterii bo to w dużej części płyt oznaczało wizytę w serwisie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...