Taipan Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Dzisiejsza noc rowniez i dla mnie byla laskawa :) 10x273 8x285 Na 275 i 277 superpi wysiadalo w tym samym momencie, niestabilne 2V to jednak za malo. Tak czy siak ponizej 15 minut liczenia pi w singlu mnie zadowala :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 U mnie dual wzgledem singla obnizyl wynik o 17s wiec jesli będziesz mial Taipan druga taka kosc to moze byc ciekawie w rankingu :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Przy wolniejszych timingach ta roznica jest chyba nawet wieksza, niestety znajac swoje szczescie to na dwoch kosciach znowu mi dual kiepsko pojdzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) bawiłem się wczoraj z biosami i miałem problem z flaszowaniem korzystając z opcji Alt + F2 - ładował się awdflash ale informował że nie może znaleźć pliku źródłowego - co jest? to samo na dwóch biosach poza tym wgrałem bios turbo 6/19 i tam chyba nie chodzą większe mnożniki - aby nie ładować dużego FSB od razu dałem 10,5x220 i nic, a 9x250 poszedł bez problemu chyba ten bios jest troszkę szybszy niż Merlina EB, który miałem dotąd - wyniki w Everest troszkę lepsze mam jeszcze pytanko co to jest plik romship w biosach Merlina i czy go się jakoś da wgrać? Edit.. jeszcze jedna rzecz - ten turbo nie postował FSB 265 (mnożnik chyba 8,5), w przeciwieństwie do EB Edytowane 10 Lutego 2005 przez ntgale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Chcialem dzis namieszc w wynikach. jednak dziwnie mi nie szlo :huh: 1. Jak ustawie w biosie 1.9v vdd nie moge nawet windy zabotowac :mur: dla takich ustawien jak dla 1.8v :unsure: Przelecialem marka tylko na 263 Mhz czyli tyle co wtedy przed modami. 2. prubowalem policzyc superpi niby liczy prawie do konca na 252x11 lub 262x10.5 ale pod koniec wywala zawsze. mniejwiecej w 13 minucie. mysle temperatura. wchodze w bios Pc health status patrze 38c zaraz po resecie czyli nie jest zle. (otwarte okno) Ale nagle mi sie zucilo w oczy napiecie 12v+ wynoszace 11.55v. Cos mi sie wydaje ze kiedys mialem racje ze zaslika mi ostro nie wyrabia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Chcialem dzis namieszc w wynikach. jednak dziwnie mi nie szlo :huh: 1. Jak ustawie w biosie 1.9v vdd nie moge nawet windy zabotowac :mur: dla takich ustawien jak dla 1.8v :unsure: Przelecialem marka tylko na 263 Mhz czyli tyle co wtedy przed modami. 2. prubowalem policzyc superpi niby liczy prawie do konca na 252x11 lub 262x10.5 ale pod koniec wywala zawsze. mniejwiecej w 13 minucie. mysle temperatura. wchodze w bios Pc health status patrze 38c zaraz po resecie czyli nie jest zle. (otwarte okno) Ale nagle mi sie zucilo w oczy napiecie 12v+ wynoszace 11.55v. Cos mi sie wydaje ze kiedys mialem racje ze zaslika mi ostro nie wyrabia. 1268269[/snapback] Na mojej płycie zmiana vdd zdaje sie nie miec sensu :? Niezaleznie od ustawienia owego napiecia potencjal oc jest cały czas ten sam. Mam już stabilne 268x10 :) http://img166.exs.cx/my.php?loc=img166&image=rrrrr2il.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Właśnie będe jechał po nową Inifnity :) Mam nadzieje, że to nie będzie żaden szrot i pozwoli mi na wyższe FSB niż Abit po modach (Abit z VDD 2,2V z groszami wysypywał już na FSB 261). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nowy1 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Jak zaktualizować BIOS czy za pomocą lini polecen DOS czy winflah, która metoda jest bezpiecz.?? Jaki bios wgrać http://www.dfi.com.tw/Support/Download/bio..._FLAG=A&SITE=PL oba najnowsze sa z 24.11.2004 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) Jak zaktualizować BIOS czy za pomocą lini polecen DOS czy winflah, która metoda jest bezpiecz.?? Jaki bios wgrać 1268678[/snapback] Najbezpieczniej jest z windowsa, oczywiście w odpowiednio bezpiecnzych warunkach (wyłączone wszelkie programy, net też itp.). Gdy tylko coś się nie uda to można spokojnie powtórzyć operacje :) A bios, skoro chcesz orginalny, to 9-16. /EDIT - Czy raczej 6-19, ciągle myle :D Edytowane 10 Lutego 2005 przez Hamil_Hamster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nowy1 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Zaktualizowałem bios z myslą ze ustawie wyżej fsb niż 200 ale nic ta aktualizacja nie pomogła dalej zwiechy albo przy ładowaniu windowsa albo jak juz załaduje sie windows to przy pierwszym kliknięciu na np. internet explorer odrazu wszystko nieruchomieje. Zmieniłem na bios ze strony dfi ten drugi z 24.11.2004, Czy zmiana na Hellfire's Infinity Turbo Bios może coś poprawić. Aha teraz podczas uruchamiania nie pokazuje się temp. tylko "ao6a"czy to jest prawidłowe ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Jak chcesz podkręcać, to albo mod biosy, albo orginalny 6/19. Nie wiem czego nie rozumiesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Zarzuccie jakiegos linka do biosu ktory pozwala jak najwieksze fsb wycisnac z pamieci bo na 6/19 max to 227 i potem wywala bledy prime i memtest/goldmemory. ramki mam na sprzedaz wiec licza sie same mhz a nie wydajnosc xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Zarzuccie jakiegos linka do biosu ktory pozwala jak najwieksze fsb wycisnac z pamieci bo na 6/19 max to 227 i potem wywala bledy prime i memtest/goldmemory. ramki mam na sprzedaz wiec licza sie same mhz a nie wydajnosc xD 1268880[/snapback] Pierwszy bios merlina :) Link do biosów masz w tym topicu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexer Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Zarzuccie jakiegos linka do biosu ktory pozwala jak najwieksze fsb wycisnac z pamieci bo na 6/19 max to 227 i potem wywala bledy prime i memtest/goldmemory. ramki mam na sprzedaz wiec licza sie same mhz a nie wydajnosc xD 1268880[/snapback] Wątpie byś pociągnął o wieeele wyżej, skoro masz problemy przy 227... Czasem nawet bios może Ci nie pomóc - patrz u mnie, więcej niż 255 nie wyjade :/ (chyba procek/mobo mnie trzyma...). A z biosami to jest różnie. 3d fire u mnie jest najlepszy, ale niekoniecznie musi być taki u Ciebie :/ Przeleć wszystkie merilina/hellfire'a/tictaca i ew oryginalne (ten ostatni bios od dfi to jakiś syf :|) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) Wątpie byś pociągnął o wieeele wyżej, skoro masz problemy przy 227... Czasem nawet bios może Ci nie pomóc - patrz u mnie, więcej niż 255 nie wyjade :/ (chyba procek/mobo mnie trzyma...). A z biosami to jest różnie. 3d fire u mnie jest najlepszy, ale niekoniecznie musi być taki u Ciebie :/ Przeleć wszystkie merilina/hellfire'a/tictaca i ew oryginalne (ten ostatni bios od dfi to jakiś syf :|) 1268953[/snapback] Jako ze nie mialem ochoty czytac stron od 25 do 55 to nie wiem, flashowac z windowsa progzem z plytki czy tak jak przystalo na harkiorowca xD z dosa xD ? 227 cl2.5-3-3-x 232/233 cl3-4-4-x wiec moze jeszcze wyciagne do 235 :? Edytowane 10 Lutego 2005 przez Aurora001 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 sprawdziłem ten bios N24LD619-TT - jak pisałem wcześniej, ale o ile w nocy przy rozgrzanym sprzęcie było fajnie - lepsze wyniki w Everest - o tyle dziś na zimno miałem niezłe wałki (dałem 9x200 a załadował się jako 6x200, następnym razem już oki, ale FSB 255 nic, 250 nic, 245 i też nic) wkurzyłem się i wróciłem do ostatniego biosu Merlina (ten co w podpisie) i 9x255 chodzi ładnie ja flashowałem bios z dos'a, ale wracam z pytaniem czy ktoś flashował przy użyciu opcji Alt + F2?? u mnie to nie działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) Grr...cieszyłem się z nowej płyty, a tu doopa. Jedynie straciłem orginalne pudło i kartke z schematem mobo. Pierwsze co się rzuciło w oczy to moje stare ustawienia w CMOS Reloaded. Pewnie jakbym sprawdził korespondencje to by się okazało, że nawet kostka biosu jest ta sama co padła, tylko przeflashowana :/ Na wszelki wypadek użyłem swojej zapasowej od razu z wgranym biosem 6-19. Bardzo ładnie mi się mobo skaluje z FSB do VDD. ok 258-259 stable, dalej zwiechy, sądze, że pomoże lepszy biosik. Czyli na co ja niby narzekam? Otóż moja kochana stara płyta główna ma spipeszone analowe wyjście audio na tylnim panelu. Działa jedynie to z przedniego :[ Może coś źle konfiguruje i da się jakoś poradzić z tym problemem inaczej, niż wysyłając płyte znów na długą tuaczke do serwisu ? :/ Problem poważny, ponieważ mam bardzo, ale to BARDZO niewygodne dojście z głośników na przedni panel :/ /EDIT - Nie no, właśnie sprawdziłem i teraz gdy mam podłączony panel przedni, to tylnie złącze działa :mur: To jest chore :blink: :lol: Edytowane 10 Lutego 2005 przez Hamil_Hamster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Hamil jaki przedni panel? Masz FrontX czy swój własny czy dostałeś coś jeszcze z mobo? U mnie wyjście analogowe było luźne...i czasem poza tym,że wieszała się dzwiękówka to się przez to dzwięk rozłączał. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) @odbytorq: Tak jak mnie prosiłeś kilka stron temu to w końcu się zmobilizowałem i porównałem DFI NF2 z DFI NF4 na moich OCZ, no wiec poszły o 4MHz więcej niż na NF2 w dodatku o 0,2v mniejszym napięciu, czyli 1T 2,2,2,6 na 254MHz i 3,1v dalej nie sprawdzałem póki co. A teraz koniec gadania i malutki screen: OCZ Dual 1T 2,2,2,6 Oczywiście ram nie był testowany tylko w SuperPI ale nie mam za bardzo jak dać screena z MemTest86 ;) PS: Wyniki z Everest-a to : Everest Odczyt Everest Zapis Edytowane 11 Lutego 2005 przez Mardok =:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Niestety nie dorwlem nikogo w akadencu z cyfrakiem. zapodam czyli zdjecia jak calkowicie zmoduje wszystko. teraz poleci vdd; OCP i v core. na nowe rekordy przyjdzie mi jednak poczekac do czasow nowej zasilki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Hamil jaki przedni panel? Masz FrontX czy swój własny czy dostałeś coś jeszcze z mobo? U mnie wyjście analogowe było luźne...i czasem poza tym,że wieszała się dzwiękówka to się przez to dzwięk rozłączał. Pozdrawiam 1269985[/snapback] Zwykły panel przedni na obudowie :) Okazało się, że problemem polegał na nie założeniu zworek w odpowiednich miejscach po zdjęciu kabelka od panelu przedniego. W tedy gdy nic nie podłączysz do wyjścia na mobo, to nie bedzie działać to z tyłu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 sprawdziłem ten bios N24LD619-TT - jak pisałem wcześniej, ale o ile w nocy przy rozgrzanym sprzęcie było fajnie - lepsze wyniki w Everest - o tyle dziś na zimno miałem niezłe wałki (dałem 9x200 a załadował się jako 6x200, następnym razem już oki, ale FSB 255 nic, 250 nic, 245 i też nic) wkurzyłem się i wróciłem do ostatniego biosu Merlina (ten co w podpisie) i 9x255 chodzi ładnie ja flashowałem bios z dos'a, ale wracam z pytaniem czy ktoś flashował przy użyciu opcji Alt + F2?? u mnie to nie działa 1269224[/snapback] Mozesz napisac jakie roznice w Everescie miales miedzy tymi biosami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Mozesz napisac jakie roznice w Everescie miales miedzy tymi biosami? 1270666[/snapback] około, bo nie notowałem z biosu TT: 100-120 odczyt 50-70 zapis 2,0 czas oczekiwania na korzyść TT oczywiście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Na razie na mojej płycie idzie FSB 257 i ani mhz. więcej :/ Myślicie, że powiniem zmienić chłodzenie chipsetu? W najlepszym wypadku moge tam umieścić swojego przerabianego (tj. zrobiłem z niego wachlarzyk :P) złotego zalmana. A może Vdd modzik tu poradzi? Na razie żadne mosfetki nie są chłodzone, ale przy tak niskich FSB to nie problem ?:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 culmen, robiac te wszystkie mody wzorujesz sie na tym co jest na xs czy tez masz jeszcze jakies inne zrodla informacji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Właśnie sobie z ciekawości zapodałem najnowszy bios by Merlin... Co tu dużo gadać, mnożniki 8x i 8,5x nie pozwalają nawet na FSB 200 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarekpl Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Zauważyłem że u kilku osób DFI padło :-D, już myślałem ze tylko mi się tak psuje. B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) Moje przemyślenia : Zrobiłem sobie Vdd mod (na razie brak testów) i Vcore. To drugie wykonywałem z myślą o tym, że realne napięcie startowe mojej płyty to przecież (mierzone miernikiem) 1,53V, dla procka z domyślnym 1,65V! Nic dziwnego, że gdy chce wystartować płyte z ustawionym 8,5x252 lub 250, to nic się nie dzieje, miałem nadzieje, że Vcore mod to zmieni. No więc najpierw z grubej rury :P Z 1,7V na starcie. Niestety zawieszał się bios przy tym zbyt dużym napięciu, dla domyślnych 1460mhz. Lece realne 1,65V na starcie, a w biosie przy 8,5x252 ustawiam vcore tak by było ok. 1,85V. Wszystkie restarty spokojnie szły, ale po wyłączeniu płyty na pare sekund i włączeniu jej ponownie - nic :/ Podkręciłem jeszcze potem by było 1,7V przy starcie płyty, nic to nie dało.... W mojej głowie pojawiła się kolejna koncepcja źródła tego problemu - procek może nie wstać, gdyż zbyt duży jest przeskok w napięciu, między tym startowym a tym, na którym normalnie funkcjonuje... Więc znów ustawiłem w biosie 8,5x252, tylko tym razem z vcore 1,65V...nie oczekiwałem, że płyta wstanie, później miałem zamiar POTem zwiększyć napięcie na starcie a przy okazji normalne (nie było by żadnych "przeskoków"). Jednak wbrew moim oczekiwanią - płyta wstała i to nie raz, bo pare restartów nic nie zmieniło. Z ciekawości wyłączyłem mobo na pare sekund i włączyłem ponownie (przypomninam, że przy wyższym napięciu powodowało to brak bootowania)...wstała...dalej chciałem zobaczyć kiedy windows się zawiesi przy ładowaniu...zbaczyłem tylko ekran logowania :D Pisząc to mam już od ponad 17 minut uruchomione super pi, na mierniku pokazują mi się wachania v-core między 1,68 a 1,74V (:o) i nie wiem co się stało, ale ciesze się z tego powodu :P Komarekpl - Niektórym nawet pare razy... ;) Edytowane 12 Lutego 2005 przez Hamil_Hamster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 To czekamy teraz na wiesci odnosnie VDD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpeeDyLOCO Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) to tak na marginesie:> ale widze ze wiekszosc osob bawi sie w o/c na Chieftecach ja rowniez:> i chcialem wam dac info ze obecnie modele 420 maja dwie linie +12:D a nie jedna jak moj:D i kosztuja mniej :D znaczy sie cena spada:-) chyba opchne mojego i zakupie ten unowoczesniony model:-) przypominam ze nazewnictwo jest to samo:-) Kolega wlasnie skladal znajomemu kompa i nie mogl uwiezyc gdy spojzal na specyfikacje ;) Edytowane 12 Lutego 2005 przez SpeeDyLOCO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...