Skocz do zawartości
kadilak

3DMARK I NAGLY RESET

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problemik ktory mnie meczy i nie wiem co zrobic. Komp mi sie resetuje nagle podczas robienia 3DMARKA 2003. Najwczesniej reset mam na tescie CPU a najpozniej na VERTEX SHADER. Gdy nie podkrece nawet lekko grafiki to resetuje sie nawet juz na samaym pocztku.

Czy moze to byc wina zasilacza bo mam tandetnego CODEGENA 300W a jezeli tak to co powiecie na zakup obudowy firmy Procomp Prolink C9928 z 420W zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być wina zasilacza, codegegeny są słabe i jest duże prawdopodobieństwo że to on nie wyrabia. Ja radziłbym Ci kupić zasilacz chiefteca lub Anteca 360W i wtedy będzie git. Jak będziesz kupował zasiłkę to nie daj się zwieść że np. codegen 420W jest lepszy od w/w chiefteca bo to nieprawda.

btw to samo dzieje Ci się na niepodkręconym procu :?: Podnosłeś vcore jak podkręcałeś proca :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore podnioslem w biosie nawet do 1.800 ale USDM pokazuje mi ze ma tylko 1,776. To i tak wiecej bo standardowo jest 1,750. W biosie wylaczylem na plycie glownej wszystko co sie dalo. A najlepsze jest to ze dzien wczesniej wszystko gralo :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta i pamiatki obsluguja to FSB bez problemu. Zmniejszylem mnoznik na procu tak zeby bylo normalnie 1200MHz ustawilem napiecie w biosie na proca i ram default i test przeszedl. Sadze ze moze mialem za male napiecie na ram puszczone bo ustawilem 2,6 tak jak bylo napisane na kosciach a teraz jak w biosie jest default do daje 2,76.

A jezeli chodzi o zasilanie to co powiecie na kupno obudowy Chieftec DG-01B-D-U z zasilaczem 300W. Starczy to do mojego kompa. Do tego co napisane mam w przpisie dochodzi nagrywarka DVD, zwykla nagrywarka, SoundBlaster, kontroler USB 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DMark2001 jest (03) pewnie tez, jest bardzo wrazliwy na zle

podkrecanie - tzn. jezeli cos nie optymalnie ustawione, to zawiesz sie.

Podejrzewam, ze reset tez moze tym byc spowodowany. Szyna FSB ustawiona na 200, to juz duzo;), wiec moze przydaloby sie jakies chlodzenie chipsetu? A jezeli na chipsecie cos jest, to warto zobaczyc co jest pod spodem ... tzn. w niektorych(np. Abit NF7-S) chipset jest tylko w 2/3 przesmarownay pasta termoprzewodzaca, co powoduje(powodowalo), ze komp, przy FSB wyzszym niz 266,resetowal sie. Watpie, aby byla to wina zasilacza, choc jezeli masz duzo urzadzen w obudowie ....

No tak jak mowilem, stabilnosc systemu byla za mala.

Z tym podnoszeniem napiecia na CPU, RAM, to uwazaj ... Nie szalej. Nigdy wiecej niz o 20% nominalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oderwac radiatory z chipsetow plyty glownej i czym je od nowa dobrze przykleic i czym wyczyscic stary klej ktory na nich zostal??

FSB jest duze ale przy 6,5x200 test udal sie :)) Aida klasyfikuje mojego kompa na 5-6 miejscu w testach ramu. Wyprzedzaja go tylko juz jakies monstrumy. Napiecie na ramie ustawilem standardowo 2,6 tyle co producent zaleca. Procek dostaje 1,775 a standardowo powinien miec 1,75 wiec tez nie za wiele wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi