Skocz do zawartości
P!otrek 1983

Kara śmierci.

Co uwazasz o karze smierci?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co uwazasz o karze smierci?

• Potrzebna
      101
    • Nie mam zdania
      3
    • Lepiej utrzymywac kogos na dozywociu
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Ech..

Powiem tylko tyle. Zabijając zabójcę stajemy się po części tacy jak on

"oko za oko"- moim zdaniem nie w naszych czasach 

"Zabijając bestie i potwory baczmy abyśmy  nie stali się tacy jak one

....gdy spoglądasz w otchłań ona patrzy równierz na ciebie......"

Dużo przemawia za karą śmierci ale też dużo świadczy przeciwko niej...

Po czesci prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Do autora ankiety: brakuje opcji - dozywotnie roboty!!

2. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem kary smierci, pozniewaz: zawsze istnieje mozliwosc pomylki czy sfalszownia dowodow i mozemy skazac na smierc niewinnego czlowieka.

Mozliwosc odszkodowania/rekompensaty nie istnieje i zastanawiajace jest tylko, kto powinien odpowiedziec za utrate zycia niewinnego obywatela, prawnicy z kancelarii sejmu czy RM przygotowujacy projekt nowelizacji kodeksu karnego (albo 100 000 obywateli RP podpisujacych sie pod projektem takiej ustawy wg. art. 118 ust. 2 Knstytucji RP), poslowie, senatorowie i prezydent, ktorzy przeforsowali jej wejscie w zycie (albo wiekszosc pelnoletnich obywateli RP, ktorzy postanowia o jej wejsciu w zycie w referendum ogolnokrajowym wg. art. 125 Konstytucji RP), sedzia, ktory wyda wyrok na podstawie tak zmienionej ustawy, a moze kat, ktory bedzie go wykonywal? Bardzo prosze wszystkich glosujacych na "tak" w ankiecie o odpowiedz na to pytanie. Czy gotowi jestescie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> takze na swoje barki i sumienie ciezar odpowiedzialnosci za zabicie czlowieka (w koncu i sejm itd, sedzia i kat sa organami wladz, sprawujacymi ja w WASZYM imieniu)? Naturalnie dzialoby sie to w mocy prawa, ale prawa pozytywnego (vide np. ustawy norymberskie), ktore nie ma nic wspolnego z prawem naturalnym!!! (a wiec przede wszystkim prawem do zycia kazdego czlowieka i wszystkich innych wyplywajacych z niego - np. art 30, 38 i n. Konstytucji RP, Europejska Konwencja Ochrony Praw Czlowieka). I nie ma tu nic do rzeczy, czy osoba ta byla, badz nie byla winna zarzucanych jej czynow (szczegolnie zbrodni), w dalszym ciagu pozostaje czlowiekiem, choc mozna powiedziec dosadniej, ze my jestesmy caly czas ludzmi i nie znizymy sie do bestialskiego usmiercenia i do poziomy reprezentowanego przez oskarzonego, w przypadku, gdy rzeczywiscie jest winny. Ludzie mamy XXI wiek, komputery (ktore mozemy podkrecac :wink: ), a nie czasy Hammurabiego. Zastanowcie sie co piszecie :!: :?: :!: :?: , a pozniej albo odpowiedz na tego posta, albo wracac do OC :D IMHO najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie dozywotnie wiezienie, polaczone z ciezkimi robotami (ale nie naruszajacymi godnosci skazanego), ale nawet sama kara dozywocia jest dobrym rozwiazaniem, ze wgledu na funkcje sankcji - w koncu skazaniec bedzie "odpokutowywal" swoja zbrodnie cale zycie (nie biore tu pod uwage mozliwosci przedterminowgo zwolnienia, gdyz w przypadku najciezszych zbrodni, powinna byc ona calkowicie wyeliminowana), jak i fukcje prewencyjna - w odniesieniu do tych, ktorzy byc moze rozwazali mozliwosc popelnienia podobnej zbrodni. I nie piszcie prosze o "utrzymywaniu" takich skazancow z naszych podatkow, w koncu jest to bardzo niewygorowana cena, jak za zycie niewinnego czlowieka, ktory mogl zawsze zostac skazany nieslusznie. A dwa, ze sumy te sa i tak w granicach jakis promili pewnie, jezeli chodzi o budzet panstwa, wiec nie badzmy zbyt drobiazgowi. Uff to sie rozpisalem, ale mam nadzieje, ze zachece Was moze do jakiejs kulturalnej polemiki, pozdro

P.S. Co do malenia przestepczosci w wyniku stosowania kary smierci, to porownanie statystyk krajow europejskich (ktore zniosly juz ta kare, lub jej nie stosuja) i stanow USA (tych, ktore jej uzywaja), wskazuja na odwrotna tendencje :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poprzednika:

Wprowadzenie kary śmierci wcale nie mówi że trzeba będzie ją stosować, 

wystarczy tylko nie mordować.

W takim razie po co ja utrzymywac w kodeksie karnym :?: :?: Nie byloby to raczej zostawienie sobie "tylnej furtki", tak na wszelki wypadek? Zreszta kara smierci bez stosowania w Polsce juz byla = moratorium na jej wykonywanie od 1987 do 1997 (ale dat nie jestem pewnien, egzamin z karnego byl dawno, zreszta rozdzialy z historia i tak zawsze sie pomija :wink: ) Czemu sluzyc mialoby wiec jego ponowne wprowadzenie :?: :!: :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smierc za smierc - TAK, jednak jakies powazniejsze wykroczenia - "czlowiek" nei zasluguje wtedy na SZYBKA smierc, chociaz niech umrze z glodu, pragnienia, niech sie przed tym troche pomeczy zeby tak latwo... nie odszedl!! (mowa tu o jakis dlugotrwalych wykroczeniach - gwaltach, przesladowan itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

chociaz niech umrze z glodu, pragnienia, niech sie przed tym troche pomeczy zeby tak latwo... nie odszedl!!

[...]

:arrow: popieram w 100%. nie chcialbym zeby odrazu dawali go na krzeslo elektryczne albo robili jakies zastrzyki z trucizny... jestem za dlugimi meczeniem drania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poprzednika:

W takim razie po co ja utrzymywac w kodeksie karnym :?: :?: Nie byloby to raczej zostawienie sobie "tylnej furtki", tak na wszelki wypadek? Zreszta kara smierci bez stosowania w Polsce juz byla = moratorium na jej wykonywanie od 1987 do 1997 (ale dat nie jestem pewnien, egzamin z karnego byl dawno, zreszta rozdzialy z historia i tak zawsze sie pomija :wink: ) Czemu sluzyc mialoby wiec jego ponowne wprowadzenie :?: :!: :?: :!:

Ale kara smierci w kodeksie prawa stanowi pewna przestroge dla mordercy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram w 100%. nie chcialbym zeby odrazu dawali go na krzeslo elektryczne albo robili jakies zastrzyki z trucizny... jestem za dlugimi meczeniem drania.

A jaki to ma sens bo nie bardzo rozumiem. Albo smierc albo oboz pracy zeby przynajmniej sie do czegos przydal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poprzednika:

Gdzie tu w takim razie sens jest :?: :!: :?: :!: Ktory przestepca bedzie traktowac taka kare jako przestroge, skoro bedzie wiedzial, ze nie jest ona stosowana :?: :?: :?: Wydaje mi sie, ze w tym momencie przeczysz sam sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poprzednika:

Gdzie tu w takim razie sens jest :?: :!: :?: :!: Ktory przestepca bedzie traktowac taka kare jako przestroge, skoro bedzie wiedzial, ze nie jest ona stosowana :?: :?: :?: Wydaje mi sie, ze w tym momencie przeczysz sam sobie.

Źle zrozumiałeś co napisałem i dlatego nie widzisz sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do poprzednika:

Źle zrozumiałeś co napisałem i dlatego nie widzisz sensu.

W takim razie sprobuj mi to wytlumaczyc...moze mnie nawet przekonasz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Hipoteza: Nikt nie popełnia najcięższych przestępstw

z tego powodu: Brak wykonywania kary śmierci

Stan faktyczny: Kilkanascie stanow USA, ktore dopuszczaja kare smierci i mimo niewatpliwej funkcji prewencyjnej, ciagle sie ja tam stosuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Stan faktyczny: Kilkanascie stanow USA, ktore dopuszczaja kare smierci i mimo niewatpliwej funkcji prewencyjnej, ciagle sie ja tam stosuje.

No ja wiem, ale to tylko hipoteza. Sam piszesz, że to też prewencja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Kara smierci moze pelnic funkcje prewenyjna, ale statystyki, jak i zdrowy rozsadek, wskazuja, na duzo wyzsza efektywnosc tej funkcji zachodzi w przypadku dozywocia. Zreszta nie jest to takie wazne w tej chwili, bowiem skutecznosc odstraszania takich kar i tak zalezy od psychiki indywidualnego czlowieka. Odpowiedz mi prosze lepiej na pytanie, dlaczego popierasz kare smierci i trzymasz sie swej hipotezy (raczej tezy), skoro przecza przeciwko niej emipryczne dowody :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Kara smierci moze pelnic funkcje prewenyjna, ale statystyki, jak i zdrowy rozsadek, wskazuja, na duzo wyzsza efektywnosc tej funkcji zachodzi w przypadku dozywocia. Zreszta nie jest to takie wazne w tej chwili, bowiem skutecznosc odstraszania takich kar i tak zalezy od psychiki indywidualnego czlowieka. Odpowiedz mi prosze lepiej na pytanie, dlaczego popierasz kare smierci i trzymasz sie swej hipotezy (raczej tezy), skoro przecza przeciwko niej emipryczne dowody :?:

Ponieważ społeczeństwo domaga się takiej kary, demokratycznie społeczeństwo w niektórych stanach zdecydowało o jej przywróceniu, po kilku latach zawieszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem za kara smierci, jednak te kary powinny byc wyjatkowo przykladne dla innych (innymi slowy okrutne)

powinny ponadto byc pokazywane w wiezieniach i w telewizji o takich porach w ktorych tylko pelnoletni moga ogladac.

moje propozycje na kary- wsadzic skurczybyka do komory dekompresyjnej, zrobic cisnienie jak na 1km i otworzyc dzwiczki.... naturalnie dac jeszcze kamere zeby wszyscy sie 200000x zastanowili zanim cokolwiek takiego sprubuja

za rzeczy takie jak gwalt powinni po prostu kastrowac zeby sie takie mendy nie rodzily, raz drugi wykastruja s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ysyna to bedzie spokoj

przestepstwa gospodarcze? natychmiastowa konfiskata majatku takiegoz oszusta jak i jego rodziny zeby nie bylo przekretow, zonie/dzieciom rente zeby mieli z czego wyzyc, panstwu renta 1000zl mniej zaszkodzi niz okradanie na wiele milionow/miliardow zlotych

potem juz tylko przymusowe, dozywotnie roboty, jak najciezsze, wkoncu w polsce nie ma autostrad, ulice sa zniszczone, przypadloby sie cos zrobic z tym

wszystkie te medy w wiezieniach powinny zapierdalac 18h na dobe, zarabiac na siebie i na panstwo a nie siedziec w wygodnym luzeczku, przed telewizorkiem

wiezienia dla copo ciezszych przestepcow powinny byc na wzor tych rosyjkich/chinskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Ponieważ społeczeństwo domaga się takiej kary, demokratycznie społeczeństwo w niektórych stanach zdecydowało o jej przywróceniu, po kilku latach zawieszenia.

I w tym punkcie sie z toba zgodze, mamy demokracje i masz kilka mozliwosci przeforsowania swoich pogladow - obywatelska inicjatywa ustawodawcza, czy wybor poslow popierajacych te poglady(vide: moj pierwszy post w tym temacie, tam masz kilka szczegolow). Mam jednak szczera nadzieje, ze wiekszosc naszego 'demokratycznego spoleczenstwa' okaze jednak wiecej szacunku dla ludzkiego zycia :!: Pisalem juz o tym, ale po pierwsze zbrodniarze to tez ludzie (dlatego nie bede nawet komentowal pomyslow przywodzacych na mysl czasy Hammurabiego, czy sredniowiecznych kar mutylacyjnych), a po drugie zawsze istnieje mozliwosc skazania niewinnego czlowieka :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

I w tym punkcie sie z toba zgodze, mamy demokracje i masz kilka mozliwosci przeforsowania swoich pogladow - obywatelska inicjatywa ustawodawcza, czy wybor poslow popierajacych te poglady(vide: moj pierwszy post w tym temacie, tam masz kilka szczegolow). Mam jednak szczera nadzieje, ze wiekszosc naszego 'demokratycznego spoleczenstwa' okaze jednak wiecej szacunku dla ludzkiego zycia :!: Pisalem juz o tym, ale po pierwsze zbrodniarze to tez ludzie (dlatego nie bede nawet komentowal pomyslow przywodzacych na mysl czasy Hammurabiego, czy sredniowiecznych kar mutylacyjnych), a po drugie zawsze istnieje mozliwosc skazania niewinnego czlowieka :!: :!: :!:

I tak takimi sprawami teraz rząd się nie zajmie, jeszcze mamy podpisane pewne konwencje, wolą teraz nie zajmować się tym, bo po co denerwować klerykały które na razie chcą do uni. Społeczeństwo szanuje ludzkie życie, ale mordercy go nie szanują. Dobry system kar śmierci jest właśnie w Stanach, jak istnieją jakiekolwiek wątpliwości odracza się jej wykonanie (tkzw. cele śmierci), wykonuje się kary śmierci tylko w 100% przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jak najbardziej za. To by dopiero przestępczość zmalała. A i kary za pozostałe występki powinna być surowsza. Np. za kradzież, amputacja dłoni. Itd... 8)

1. Nie wiem po co takie tematy na forum komputerowym

2. To co napisales nie jest prawda. Powinienes sobie poczytac statystyki.

Szczegolnie z USA gdzie kara smierci jest rozpowszechniona. To nic nie daje. USA ma najwieksza procentowo ilosc ludzi w wiezieniu w porownaniu do calosci spolecznosci USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to ma sens bo nie bardzo rozumiem. Albo smierc albo oboz pracy zeby przynajmniej sie do czegos przydal.

:arrow: mi chodzi o smierc np. po przez brak dostepu do jedzenia i picia, czyli okrutna smierc z glodu i wycieczenia. czy wszystko juz jasne Xon??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi