Skocz do zawartości
P!otrek 1983

Kara śmierci.

Co uwazasz o karze smierci?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co uwazasz o karze smierci?

• Potrzebna
      101
    • Nie mam zdania
      3
    • Lepiej utrzymywac kogos na dozywociu
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Jest kara śmierci

Hipoteza: Nikt nie popełnia najcięższych przestępstw

z tego powodu: Brak wykonywania kary śmierci

Stan faktyczny: Kilkanascie stanow USA, ktore dopuszczaja kare smierci i mimo niewatpliwej funkcji prewencyjnej, ciagle sie ja tam stosuje.

No ja wiem, ale to tylko hipoteza. Sam piszesz, że to też prewencja.

Kara smierci moze pelnic funkcje prewenyjna, ale statystyki, jak i zdrowy rozsadek, wskazuja, na duzo wyzsza efektywnosc tej funkcji zachodzi w przypadku dozywocia. Zreszta nie jest to takie wazne w tej chwili, bowiem skutecznosc odstraszania takich kar i tak zalezy od psychiki indywidualnego czlowieka. Odpowiedz mi prosze lepiej na pytanie, dlaczego popierasz kare smierci i trzymasz sie swej hipotezy (raczej tezy), skoro przecza przeciwko niej emipryczne dowody :?:

Ponieważ społeczeństwo domaga się takiej kary, demokratycznie społeczeństwo w niektórych stanach zdecydowało o jej przywróceniu, po kilku latach zawieszenia.

I w tym punkcie sie z toba zgodze, mamy demokracje i masz kilka mozliwosci przeforsowania swoich pogladow - obywatelska inicjatywa ustawodawcza, czy wybor poslow popierajacych te poglady(vide: moj pierwszy post w tym temacie, tam masz kilka szczegolow). Mam jednak szczera nadzieje, ze wiekszosc naszego 'demokratycznego spoleczenstwa' okaze jednak wiecej szacunku dla ludzkiego zycia :!: Pisalem juz o tym, ale po pierwsze zbrodniarze to tez ludzie (dlatego nie bede nawet komentowal pomyslow przywodzacych na mysl czasy Hammurabiego, czy sredniowiecznych kar mutylacyjnych), a po drugie zawsze istnieje mozliwosc skazania niewinnego czlowieka :!: :!: :!:

I tak takimi sprawami teraz rząd się nie zajmie, jeszcze mamy podpisane pewne konwencje, wolą teraz nie zajmować się tym, bo po co denerwować klerykały które na razie chcą do uni. Społeczeństwo szanuje ludzkie życie, ale mordercy go nie szanują. Dobry system kar śmierci jest właśnie w Stanach, jak istnieją jakiekolwiek wątpliwości odracza się jej wykonanie (tkzw. cele śmierci), wykonuje się kary śmierci tylko w 100% przypadkach.

primo: Dlaczego mowisz tylko o rzadzie, skoro taka jest wola "demokratycznego spoleczenstwa", to istnieje ciagle inicjatywa ustawodawcza wg. art 118 ust. 2 Konstytucji RP. Jednak jakims zrzadzeniem losu (i Bogu Dzieki) projektu takiej ustawy nie ma. Takze konwencje miedzynarodowe (np. Europejska Konwencja o Ochronie Praw Czlowieka, a szczegolnie protokol 6) moznaby zawsze wypowiedziec, skoro taka bylaby wola demokratycznej wiekszosci.

secundo: NIGDY nie masz 100% pewnosci, ze ktos jest winny!!!! (stad przypadki w USA usmiercenia niewinnych ludzi, przy czym okolicznosci wskazujace na ich niewinnosc wychodzily na jaw czesto i kilkadziesiat lat po ich smierci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Stan faktyczny: Kilkanascie stanow USA, ktore dopuszczaja kare smierci i mimo niewatpliwej funkcji prewencyjnej, ciagle sie ja tam stosuje.

Kara smierci moze pelnic funkcje prewenyjna, ale statystyki, jak i zdrowy rozsadek, wskazuja, na duzo wyzsza efektywnosc tej funkcji zachodzi w przypadku dozywocia. Zreszta nie jest to takie wazne w tej chwili, bowiem skutecznosc odstraszania takich kar i tak zalezy od psychiki indywidualnego czlowieka. Odpowiedz mi prosze lepiej na pytanie, dlaczego popierasz kare smierci i trzymasz sie swej hipotezy (raczej tezy), skoro przecza przeciwko niej emipryczne dowody :?:

Ponieważ społeczeństwo domaga się takiej kary, demokratycznie społeczeństwo w niektórych stanach zdecydowało o jej przywróceniu, po kilku latach zawieszenia.

I w tym punkcie sie z toba zgodze, mamy demokracje i masz kilka mozliwosci przeforsowania swoich pogladow - obywatelska inicjatywa ustawodawcza, czy wybor poslow popierajacych te poglady(vide: moj pierwszy post w tym temacie, tam masz kilka szczegolow). Mam jednak szczera nadzieje, ze wiekszosc naszego 'demokratycznego spoleczenstwa' okaze jednak wiecej szacunku dla ludzkiego zycia :!: Pisalem juz o tym, ale po pierwsze zbrodniarze to tez ludzie (dlatego nie bede nawet komentowal pomyslow przywodzacych na mysl czasy Hammurabiego, czy sredniowiecznych kar mutylacyjnych), a po drugie zawsze istnieje mozliwosc skazania niewinnego czlowieka :!: :!: :!:

I tak takimi sprawami teraz rząd się nie zajmie, jeszcze mamy podpisane pewne konwencje, wolą teraz nie zajmować się tym, bo po co denerwować klerykały które na razie chcą do uni. Społeczeństwo szanuje ludzkie życie, ale mordercy go nie szanują. Dobry system kar śmierci jest właśnie w Stanach, jak istnieją jakiekolwiek wątpliwości odracza się jej wykonanie (tkzw. cele śmierci), wykonuje się kary śmierci tylko w 100% przypadkach.

primo: Dlaczego mowisz tylko o rzadzie, skoro taka jest wola "demokratycznego spoleczenstwa", to istnieje ciagle inicjatywa ustawodawcza wg. art 118 ust. 2 Konstytucji RP. Jednak jakims zrzadzeniem losu (i Bogu Dzieki) projektu takiej ustawy nie ma. Takze konwencje miedzynarodowe (np. Europejska Konwencja o Ochronie Praw Czlowieka, a szczegolnie protokol 6) moznaby zawsze wypowiedziec, skoro taka bylaby wola demokratycznej wiekszosci.

secundo: NIGDY nie masz 100% pewnosci, ze ktos jest winny!!!! (stad przypadki w USA usmiercenia niewinnych ludzi, przy czym okolicznosci wskazujace na ich niewinnosc wychodzily na jaw czesto i kilkadziesiat lat po ich smierci)

Jak nie ma nigdy 100%, że ktoś jest winny?! Np. zamachowiec który strzela w tłumie, chyba ktoś go zauważy? Ktoś kogo nagrała kamera, itd. Są różne techniki kryminalistyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kara śmierci

Jak nie ma nigdy 100%, że ktoś jest winny?! Np. zamachowiec który strzela w tłumie, chyba ktoś go zauważy? Ktoś kogo nagrała kamera, itd. Są różne techniki kryminalistyczne.

Zawsze mozna spreparowac dowody (np. w podanym przez Ciebie przypadku z kamera), a co do zamachowca to KK wyroznia jeszcze sprawstwo kierownicze. Coz z tego, ze zlapiemy i usmiercimy zamachowca, skoro w rzeczywistosci jego mocodawcy, beda bezkarni (rozwaz jeszcze przypadek, gdy zamachowiec nie bedzie swiadomy swojego dzialania na skutek "prania mozgu" + srodkow psychotropowych, itd.) A kara smierci jest kara ostateczna i dlatego uwazam, ze lepiej jest jej nie stosowac, ze wzgledu na mozliwosc bledu w ocenie dowodow.

secundo: Co sie stalo z deklarowana przez Ciebie wola "demokratycznego spoleczenstwa" :wink: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem przeciwny karze śmierci :twisted: Z tego co poniektórzy piszą wynika iż najlepiej byłoby ich mordować(tak to jest morderstwo, tyle że w białych rękawiczkach), kaleczyć itp. a wszystko to nagrywać i puszczać w pudle(ofkoz "późno" wieczorem :lol:) ech, przypomniał mi się taki film, o świecie gdzie nie było wogóle przestępstw, ludzie byli mili, wszystko było wspólne itp. Był tylko jeden mały szczegół, otóż: aby jakoś "wynagrodzić" społeczeństwu brak przestępstw organizowano co jakiś czas "zawody" polegające na tym iż danego dnia losowano ze społeczeństwa nieszczęśnika którego pozostali mieli odnaleść i zabić - ot takie urozmaicenie od codzenności :)

Nie chce mi się już więcej pisać.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem przeciwny karze śmierci :twisted: Z tego co poniektórzy piszą wynika iż najlepiej byłoby ich mordować(tak to jest morderstwo, tyle że w białych rękawiczkach), kaleczyć itp. a wszystko to nagrywać i puszczać w pudle(ofkoz "późno" wieczorem :lol:) ech, przypomniał mi się taki film, o świecie gdzie nie było wogóle przestępstw, ludzie byli mili, wszystko było wspólne itp. Był tylko jeden mały szczegół, otóż: aby jakoś "wynagrodzić" społeczeństwu brak przestępstw organizowano co jakiś czas "zawody" polegające na tym iż danego dnia losowano ze społeczeństwa nieszczęśnika którego pozostali mieli odnaleść i zabić - ot takie urozmaicenie od codzenności :)

Nie chce mi się już więcej pisać....  :wink:

No wreszcie jakis normalny glos w tej coraz bardziej monotonnej dyskusji:D Jest jeszcze nadzieja... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się już więcej pisać....  :wink:

No wreszcie jakis normalny glos w tej coraz bardziej monotonnej dyskusji:D Jest jeszcze nadzieja... :wink:

Ciekawe jak byś się czuł jakby na twoich oczach jakiś gość zgwałcił i zabił twoją pięcioletnią córkę, miałbyś wątpliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak byś się czuł jakby na twoich oczach jakiś gość zgwałcił i zabił twoją pięcioletnią córkę, miałbyś wątpliwości?

No to teraz z grubej rury przywaliles, naturalnie, ze pragnal bym dla niego smierci, ale na szczescie czasy zemsty prywatnej mamy juz dawno za soba. To panstwo ma monopol na wykonywanie wladzy sadowniczej i jestem przekonany (mimo calej jego niedoskonalosci, ale to kwestia reformy dzialania jest), ze slusznie, bo w przeciwnym wypadku nie mogl bym wyjsc na ulice, bo a noz przypadkiem zginie, jako przypadkowa ofiara uzasadnionej vendetty (i lancuch zbrodni sie nakreca, bo teraz moja rodzina zaczyna szukac zemsty itd, itd.) Zreszta,gdybym zaspokoil swoja zadze zemsty, zabijajac, czy kaleczac zabojce w pewnym stopniu stawalbym sie jemu podobny, a mojej niezyjacej corki zycia by to nie przywrocilo. I podobnie, gdyby dzialoby sie to z mocy prawa, wolalbym, zeby zabojca spedzil cale zycie w wiezieniu, co daloby mu czas na zastanowieniesie nad soba, albo po prostu ograniczyloby jego zycie do marnej egzystencji. (Zreszta zawsze istnieje tu mozliwosc manipulacji psychika tego czlowieka i sprawstwa kierowniczego)

A teraz skoro bawimy sie w zadawanie pytan, to jak Ty bys sie czul, gdyby ktos spreparowal przeciwko Tobie dowody, czekajac w celi smierci na egzekucje? Nadal bylbys tak samo pewny swoich przekonan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś byłem za karą śmierci , ale teraz myślę ,że o wiele lepiej

by sprawdziły się skuteczne, bezpardonowe i efektywne (nie efektowne!)

działania policji - co jest niestety u nas prawdziwym S-F

A co do najcięższych przestępstw to bym chciał , by karano dożywociem

( i to często ! ) bez możliwości ubiegania się o wcześniejsze zwolnienie,

najlepiej w pojedyńczej celi - i to bez tv :twisted: no może jeszcze jakiś

obozik pracy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz z grubej rury przywaliles, naturalnie, ze pragnal bym dla niego smierci, ale na szczescie czasy zemsty prywatnej mamy juz dawno za soba. To panstwo ma monopol na wykonywanie wladzy sadowniczej i jestem przekonany (mimo calej jego niedoskonalosci, ale to kwestia reformy dzialania jest), ze slusznie, bo w przeciwnym wypadku nie mogl bym wyjsc na ulice, bo a noz przypadkiem zginie, jako przypadkowa ofiara uzasadnionej vendetty (i lancuch zbrodni sie nakreca, bo teraz moja rodzina zaczyna szukac zemsty itd, itd.) Zreszta,gdybym zaspokoil swoja zadze zemsty, zabijajac, czy kaleczac zabojce w pewnym stopniu stawalbym sie jemu podobny, a mojej niezyjacej corki zycia by to nie przywrocilo. I podobnie, gdyby dzialoby sie to z mocy prawa, wolalbym, zeby zabojca spedzil cale zycie w wiezieniu, co daloby mu czas na zastanowieniesie nad soba, albo po prostu ograniczyloby jego zycie do marnej egzystencji. (Zreszta zawsze istnieje tu mozliwosc manipulacji psychika tego czlowieka i sprawstwa kierowniczego)

A teraz skoro bawimy sie w zadawanie pytan, to jak Ty bys sie czul, gdyby ktos spreparowal przeciwko Tobie dowody, czekajac w celi smierci na egzekucje? Nadal bylbys tak samo pewny swoich przekonan?

Chyba powinieneś wstąpić do seminarium duchownego.

Coś mi się wydaje, że ani ja ciebie ani ty mnie nie przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz pomyśl - jesteś w tłumie, nagle ktoś strzela i zabija, wrzucają ci broń np do plecaka - jest 15 świadków że to ty - ale tego nie zrobiłeś - no ale jest kara śmierci - więc cię rozwalą :P

Myślisz, że mało było spraw gdzie ktoś wrobił drugiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz pomyśl - jesteś w tłumie, nagle ktoś strzela i zabija, wrzucają ci broń np do plecaka - jest 15 świadków że to ty - ale tego nie zrobiłeś - no ale jest kara śmierci - więc cię rozwalą :P

Myślisz, że mało było spraw gdzie ktoś wrobił drugiego?

Ale jest pewien szczegół na pistolecie nie będzie moich odcisków palców, to jest właśnie wątpliwość o której pisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bron mnie Panie Boze (Zreszta co na to by moja dziewczyna powiedziala :wink: )

Tu sie z Toba zgodze. Niemniej jednak dzieki za interesujaca dyskusje :D Mam nadzieje, ze moze dla innych bedzie ona jakims impulsem intelektualnym (naturalnie jezeli przebrna przez nasze wszystkie dywagacje :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem za kara smierci, jednak te kary powinny byc wyjatkowo przykladne dla innych (innymi slowy okrutne)

powinny ponadto byc pokazywane w wiezieniach i w telewizji o takich porach w ktorych tylko pelnoletni moga ogladac.  

moje propozycje na kary- wsadzic skurczybyka do komory dekompresyjnej, zrobic cisnienie jak na 1km i otworzyc dzwiczki.... naturalnie dac jeszcze kamere zeby wszyscy sie 200000x zastanowili zanim cokolwiek takiego sprubuja

za rzeczy takie jak gwalt powinni po prostu kastrowac zeby sie takie mendy nie rodzily, raz drugi wykastruja s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ysyna to bedzie spokoj

przestepstwa gospodarcze? natychmiastowa konfiskata majatku takiegoz oszusta jak i jego rodziny zeby nie bylo przekretow, zonie/dzieciom rente zeby mieli z czego wyzyc, panstwu renta 1000zl mniej zaszkodzi niz okradanie na wiele milionow/miliardow zlotych

potem juz tylko przymusowe, dozywotnie roboty, jak najciezsze, wkoncu w polsce nie ma autostrad, ulice sa zniszczone, przypadloby sie cos zrobic z tym

wszystkie te medy w wiezieniach powinny zapierdalac 18h na dobe, zarabiac na siebie i na panstwo a nie siedziec w wygodnym luzeczku, przed telewizorkiem

wiezienia dla copo ciezszych przestepcow powinny byc na wzor tych rosyjkich/chinskich

buahahaah :DDD

gdyby ber tu rzadzil WOW !! Co by sie dzialo !! ;] beueheh /;

Aha i co do dyskusji miedzy Piotrkiem i Arakasim to byla bardzo ciekawa, i powiem szczerze ze czytajac ja powoli sklanialem sie w strone Arakasiego i teraz juz jestem przeciw karze smierci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i co do dyskusji miedzy Piotrkiem i Arakasim to byla bardzo ciekawa, i powiem szczerze ze czytajac ja powoli sklanialem sie w strone Arakasiego i teraz juz jestem przeciw karze smierci.

Dziekuje :D Milo wiedziec, ze ktos czytal te wypociny i co wiecej, zastanowil sie nad nimi chwilke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec kawałek artykułu z Tygodnika Powszechnego:

Pozbawić życia przestępcę można - zdaniem Papieża (Jan Paweł II)- wyłącznie wtedy, gdy w inny sposób nie da się obronić przed nim społeczeństwa. Jedynie obrona konieczna usprawiedliwia zamach na życie, czyli jedynie w społeczeństwach nie dysponujących możliwością odizolowania niebezpiecznych przestępców takie sytuacje mogą mieć miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec kawałek artykułu z Tygodnika Powszechnego:

Pozbawić życia przestępcę można - zdaniem Papieża (Jan Paweł II)- wyłącznie wtedy, gdy w inny sposób nie da się obronić przed nim społeczeństwa. Jedynie obrona konieczna usprawiedliwia zamach na życie, czyli jedynie w społeczeństwach nie dysponujących możliwością odizolowania niebezpiecznych przestępców takie sytuacje mogą mieć miejsce.

P!otrek 1983 musisz bardzo lubic sytuacje, gdy ostatnie slowo nalezy do ciebie, nieprawdaz :wink:, albo po prostu jestes kolejnym nabijaczem postow. Najpierw wysylasz mnie do seminarium duchownego, a pozniej cytujesz na forum stanowisko Papieza. Nawiasem mowiac popiera On moje zdanie na temat kary smierci, co moze nie wynika z zacytowanego przez ciebie fragmentu, ale to jest tylko skrawek wyrwany z kontekstu calej nauki kosciola. Zreszta po co mieszasz do tego tematu kosciol katolicki. Nie trzeba byc przeciez katolikiem, zeby byc przeciwnikiem kary smierci i szanowac zycie innych ludzi (albo byc jej zwolennikiem naturalnie) :?: Gdzie tu logika :?: :!: :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Arakasi

Kto tu jest nabijaczem postow ?

Pozatym Piotrek jest czlowiekiem z ktorym sie nie gada ! bo wyrywa zdania z kontekstu ! Papiez nigdy by nie przyznal racji karze smierci tak jak caly kosciol katolicki !

Bo jest sam sprzeczny ! "Nie lubi Zydow ale daje im zarabiac na sobie "

Czyli nie jest konsekwetny w tym co robi i co glosi :)

Nigdy nie przyzna racji anwet jak bys mial i zawsze chce miec ostatnie zdanie !

To jak z takim gadac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Arakasi

Kto tu jest nabijaczem postow ?

Sorki Libero, ale za stary jestem, zeby sie bawic w nabijanie postow (Mnie to grzeje i ziebi ile ktos ma postow, a moja dziewczyna nawet nie jest swiadoma istnienia tej stroy - wiec komu mialbym imponowac jakas liczba, np. zblizajaca sie do 1500 postow :wink: ). Ja zabieram glos wylacznie, gdy moge wniesc cos do tematu, czasem z powodu smiesznego topicu. I to wszystko w tym temacie.

Pozatym Piotrek jest czlowiekiem z ktorym sie nie gada ! bo wyrywa zdania z kontekstu ! Papiez nigdy by nie przyznal racji karze smierci tak jak caly kosciol katolicki !

Bo jest sam sprzeczny ! "Nie lubi Zydow ale daje im zarabiac na sobie "

Czyli nie jest konsekwetny w tym co robi i co glosi :)

Nigdy nie przyzna racji anwet jak bys mial i zawsze chce miec ostatnie zdanie ! 

To jak z takim gadac ?

Nie zgodze sie, bo dyskusja o karze smierci byla bardzo ciekawa, i choc nie przekonalem Piotrka, to np. Kaloryfer zmienil zdanie, a moze i pare innych osob sie nad tym tematem zastanowilo, zeby nie rzucac pozniej "zabijac sqrwy!@#@!", tylko sprobowac spojrzec na to z nieco szerszej perspektywy.

P.S. Zamierzasz byc moze adwokatem :wink: :?:

Pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Arakasi

Moze w to trudno uwiezyc mnie tez to nie kreci :) ja lubie gadac :) na wszelkie tematy :) wiec stad ten wynik :)

Co do kary smierci uwazam ze powinna byc wykonywana po spelnieniu dwoch warunkow.

1.Nie ma watpliwosci ze przestepca powelnil dana zbrodnie

2.czyn popelniony byl okrutny (wielkorotne morderstwo/ morderstwo z okaleczeniem i tak dalej)

Po co taki ktos ? On sie juz nie przyda degenerat !

PS. Zamierzasz byc moze adwokatem   

Pozdroofki

Eh nie zastanawialem sie nad tym :)

Moze :) A czemu pytasz ?

Pozdro. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Arakasi 

Co do kary smierci uwazam ze powinna byc wykonywana po spelnieniu dwoch warunkow.

1.Nie ma watpliwosci ze przestepca powelnil dana zbrodnie 

2.czyn popelniony byl okrutny (wielkorotne morderstwo/ morderstwo z okaleczeniem i tak dalej)

Po co taki ktos ? On sie juz nie przyda degenerat !

ad. 1 Przeczytaj uwaznie moje poprzednie posty w temacie, nigdy nie masz 100% pewnosci, ze ktos jest winny (chociaz pozornie moze sie wydawac, ze jak np. zlapiesz kogos na goracym uczynku, to sprawa jest jasna).

ad. 2 Dobrze, ze podales jakies przyklady, co roumiesz pod pojeciem "okucienstwa", ale kazdy czlowiek ma troszke inne o nim wyobrazenie (jest to tzw. pojecie niedookreslone w gwarze prawniczej). Uwzglednic pojecie okrucienstwa dla wszystkich mozliwych typow przestepstw jest bardzo trudno, szczegolnie, zeby wiekszosc spoleczenstwa zadowolic, zachowac przjrzystosc i funkjonalnosc KK itd.

PS. Zamierzasz byc moze adwokatem   

Pozdroofki

Eh nie zastanawialem sie nad tym :)

Moze :) A czemu pytasz ?

Pozdro. :)

A tak myslalem, po tym jak ladnie stanales po stronie Piotrka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz z tym nigdy to roznie bywa :)

Eh widze ze mam doczynienia z prawnikiem eh nie pogadam :wink:

A czy moja wypowiedz w sprawie piotrak byla jego obrona ?

Ja odnosze wrazeniem ze jednk nie

Probowalem oszczedzic tobie trudu jaki niesie za soba polemika z nim !

Cos o tym wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz z tym nigdy to roznie bywa :)

Eh widze ze mam doczynienia z prawnikiem eh nie pogadam  :wink:

Zaledwie studentem prawa, a pogadac zawsze mozna (byleby inteligentnie naturalnie :D ).

Probowalem oszczedzic tobie trudu jaki niesie za soba polemika z nim ! 

Dziekuje bardzo :D :D :D , ale niepotrzebnie. Dyskusja byla przeciez interesujaca, i jak najbardziej udalo sie nam ja przeciez przeprowadzic.

Ale jeszcze raz dzieks za dzialanie w dobej wierze :wink: , CU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nazywa odgrzebac stary temat :)

No cóż kara śmierci jest dość kontrowersyjna sprawą. Ja jestem za, ale wyłącznie w wyjątkowych i 100% pewnych przypadkach - i niech ktoś nie mówi, że takich nie ma.

Z tą pracą dla więźniów, to nie jest do do końca dobry pomysł, przy takim bezrobociu jak w Polsce, a do sprzątania ulic raczej trudno zapędzac złodziei i morderców. Nie komentuję kamieniołomów :)

Może dobrym pomysłem byłaby również kara śmierci dla ludzi, którzy ukradli więcej niż 1mld. zł. jeśli nie oddadzą np. 90% z tych pieniędzy. Rozumiecie - zwykły człowiek, czy przestępca nie kradnie takich pieniędzy - robią to ludzie bogaci (wiec nie ma tu mowy o kradzeniu z przymusu), żeby miec jeszcze więcej - i idzie taki siedzieć, wychodzi po 5 latach, ale ukradzioną kase zatrzymuje. Taki koleś zawsze jest w stanie oddać pieniądze, więc wszyscy by to robili.

Tylko jest problem czasami z udowodnieniem winy, czy z wykazanie złamania przepisów - przepisy są niestety dziurawe, a nie zostana zmienione, bo ci co je ustalają sami z tych dziur korzystają. No i pół rządu trzeba by wtedy wymordować :)

Dobra, może przesadzam, ale wkurza mnie jak jakiś koleś z rządu, który nic nie robi zarabia kupę kasy, a jeszcze wiecej ma nieoficjalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nei ejestem za karą śmierci. Woę aby zamiast niej było coś takiego:

Osoba skazana dozywotnie oczywiscie musiała by pracowac cięzko w 100% na swoje utrzymanie i jak to by było mozliwe nadwyzke pieniedzy przeznaczac na np. wykonywanie lekkiich tortur :) Kolo wolał by śmierć....

Moje takie dziwne zdania :D

ps. gdzie jest piorek?? Banana dostał od Liska?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi