combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Posilbym o pomoc w wyboze ktora plytka bedzie mi sie nadawac bardziej Procek i reszta w opisie. Ktora bedzie lepiej krecic, bedzie wydajniejsza, stabilniejsza , i ma lepsze mozliwosci oc. Z gory wielkie thnx , i prosilbym o wyrozumialosc zostal mi 1 dzien na wybor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 K7S8X ma nowszy chipset...ponoc mozna na nim osiagnac wieksze fsb niz na l7s7a2...ale to tylko sis :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Ja także polecam k7s8x, mam ją i jestem zadowolony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Posilbym o pomoc w wyboze ktora plytka bedzie mi sie nadawac bardziej Procek i reszta w opisie. Ktora bedzie lepiej krecic, bedzie wydajniejsza, stabilniejsza , i ma lepsze mozliwosci oc. Z gory wielkie thnx , i prosilbym o wyrozumialosc zostal mi 1 dzien na wybor. Szukaj bo juz bylo, sorki za zrzedzenie ale nudno sie robi ...... z tymi postami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Szukalem ale jest setka tematow o jednej i drugiej. Niemam tygodnia na studiowanie tych wszystkim tematow. Z czego jescze tresc jaka mnie iteresuje to 2% tresci calego tematu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 A jak sie maja mozliwosci oc w bosie na obu plytach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 k7s8xe (nowsza) jest spoko. Kuzyn ma, xp2000+ poszedl bez szemrania od razu na 200x10 (nie chce wiecej 8O ). Solid stable. Za te pieniadze super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 ostatnio asrocki są padakowate, ludzie nie mogąstabilnie nawet na 190 jeździć czyli asrock dał ciała, jak można było się spodziewać. część płyt robi dla nich asus a część sami, pewnie pierwsza seria była od asusa a teraz ...... teraz jestem za ECS'em z tych dwóch a najlepiej dać te 200zł i wziąć K7S8XE na sis 748, gwarantowane FSB 200 i olać słabszy model. ECS ma lepsze biosy, ustawia się stosunek FSB:DDR np. 1:1, 3:4 .... a nie jak w asrocku - ustawiasz ddr 400 i wraz ze zmianą fsb pamięć podkręca sięnie wiadomo na ile, dopiero spod windowsa można się dowiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Niestety ale 200zl to juz sporo za duzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Aha z co z tymi ecsami podobno tez tylko pierwsze wersje byly dobre, a te nastepne okrojone jak byk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 ostatnio asrocki są padakowate, ludzie nie mogąstabilnie nawet na 190 jeździć czyli asrock dał ciała, jak można było się spodziewać. część płyt robi dla nich asus a część sami, pewnie pierwsza seria była od asusa a teraz ...... teraz jestem za ECS'em z tych dwóch a najlepiej dać te 200zł i wziąć K7S8XE na sis 748, gwarantowane FSB 200 i olać słabszy model. ECS ma lepsze biosy, ustawia się stosunek FSB:DDR np. 1:1, 3:4 .... a nie jak w asrocku - ustawiasz ddr 400 i wraz ze zmianą fsb pamięć podkręca sięnie wiadomo na ile, dopiero spod windowsa można się dowiedzieć. Dobra panowie wujek Jelen rozpracował dzielniki :D. A więc tak przy ustawieniach zworki 166/166 mamy tak : regulacja FSB płynna między 166 a 180mhz i wtedy mamy do wyboru ustawienia pamieci 133/166/200 po wrzuceniu 181mhz znika na opcja 133mhz i zostaja 166 i 200 tu nastepuje zmiana dzielników . Standartowo do 180mhz FSB mamy następujace dzielniki CPU:MEM na poszczególnych ustawieniach pamieci : 133mhz - 6:5 Ratio 166mhz - 1:1 Ratio 200mhz - 6:6 Ratio Gdy przekroczymy FSB czyli od 181mhz FSB w góre znika nam opcja 133mhz i następuje zmiana dzieników. Wtedy ustawienia pamięci do dzielnika mają się tak : 166mhz - 6:5 Ratio 200mhz - 1:1 Ratio I teraz dla przykładu. Ustawienie pamięci na 166mhz i FSB 185mhz taktuje nam pamiec na 153mhz. Ustawienie FSB 166mhz i pamieci na 166mhz taktuje nam pamiec 166mhz ,ustawienie FSB na 166mhz i pamięci na 200mhz daje nam 200mhz. I teraz tromf : Ustawienie FSB na 180mhz i pamięci na 200mhz daje nam 216mhz dla pamieci a ustawienie FSB 181mhz i pamieci 200mhz daje nam 181mhz. Kapiszi :D. Teraz jest następna sprawa. Czym mozna na tej płycie zmieniać FSB softowo? próbował ktoś clockgenem? ,albo CPUFSB?. Jak macie linki to programu który softowo zmienia FSB wykorzystując ICS płyty to zapodajcie. Zobaczymy czy da sie ominąć dzielniki. Wtedy spróbuje polecieć więcej niż 216mhz na pamieciach. No to mam nadzieje ze sprawa jest jasna już :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Aha z co z tymi ecsami podobno tez tylko pierwsze wersje byly dobre, a te nastepne okrojone jak byk? no niby fakt - brakuje buzzera na płycie głównej (heh - możesz sobie podłączyć inny), oraz czujników obrotów wentyli :( został czujnik temp proca oraz VCore i VDDR (mi wystarcza) a to że płytka poobcinana - dostajesz gratis czytnik kart flash 6 in 1 obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem tej płyty (rock stable od 3 miechów - ale na początku miałem takie jazdy, że chciałem ją sprzedać :) ) zapomniałbym o jednej b. ważneh właściwości karty sieciowej - MAC addr możesz sobie w biosie ustawiać ! (po zmianie biosu :) ) jak chodzi ? patrz w mój podpis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 A jaka jest roznica m. K7S7A2L od tej bez L? I jak sie ma Audio na tych wszystkich plytkach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 A jaka jest roznica m. K7S7A2L od tej bez L? I jak sie ma Audio na tych wszystkich plytkach? L - ver z Lanem bez L - ver bez Lanu :) Audio - 5.1, AC' 97, porównywalne z kodekiem montowanym na MSI, czy NF7 (versja bez S) żadnej rewelacji - ale lepsze to niż nic (ja osobiście mam Audigy, którą kupiłem 1,5 roku temu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 brakuje buzzera na płycie głównej (heh - możesz sobie podłączyć inny), oraz czujników obrotów wentyli :( został czujnik temp proca oraz VCore i VDDR (mi wystarcza) a to że płytka poobcinana - dostajesz gratis czytnik kart flash 6 in 1 obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem tej płyty (rock stable od 3 miechów - ale na początku miałem takie jazdy, że chciałem ją sprzedać :) ) zapomniałbym o jednej b. ważneh właściwości karty sieciowej - MAC addr możesz sobie w biosie ustawiać ! (po zmianie biosu :) ) jak chodzi ? patrz w mój podpis z tym, że nie na pewno. jest 1 gniazdko pod wentyl i ma ono pełny monitoring obrotów. jak nie masz to coś spaliłeś. a że głośniczka nie ma to mi nie przeszakdza, tylko bez sensu pipał mi na abicie przy starcie kompa. po prostu wywalili 1 port comm, czujnik temperatury NB i 1 gniazdko zasilania wentyla. A jaka jest roznica m. K7S7A2L od tej bez L? I jak sie ma Audio na tych wszystkich plytkach? L - ver z Lanem bez L - ver bez Lanu :) Audio - 5.1, AC' 97, porównywalne z kodekiem montowanym na MSI, czy NF7 (versja bez S) żadnej rewelacji - ale lepsze to niż nic (ja osobiście mam Audigy, którą kupiłem 1,5 roku temu) ja mam L7S7A2 bez L i jest LAN, kij wie po co wprowadzili wersję z L jeśli bez L też mam LAN. może po prostu u nas sprzedawali tylko z LAN'em ?? dźwiękówka działa nie gorzej niżinne AC'97 u innych firm, tylko żeby była dobra jakość dźwięku trzeba zainstalować najnowsze sterowniki - to ma duże znaczenie. ja jadę na osobnej bo mam z poprzedniego kompa, tak to pewnie używałbym zintegrowanej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 ja mam L7S7A2 bez L i jest LAN, kij wie po co wprowadzili wersję z L jeśli bez L też mam LAN. może po prostu u nas sprzedawali tylko z LAN'em ?? dźwiękówka działa nie gorzej niżinne AC'97 u innych firm, tylko żeby była dobra jakość dźwięku trzeba zainstalować najnowsze sterowniki - to ma duże znaczenie. ja jadę na osobnej bo mam z poprzedniego kompa, tak to pewnie używałbym zintegrowanej. Fakt ... zapomniałem o obciętym 1 porcie com oraz o braku temp NB mam pytako do ciebie - skąd można zassać nowe sterowniczki dźwięku ? chętnie porównam sobie ten kodek do mojego Audigy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 ze strony ECS'a :D www.ecs.com.tw lub www.ecsusa.com p.s. jeśli komuśżal com'a, którego nikt jużnie używa a i tak 1 wystarcza to jeszcze AMR wcięli, też nikt tego nie używa. i wersja okrojona jest stabilniejsza i mniej problematyczna co jest warte poświęcenia tych przestarzałych złącz i pomiaru temp NB oraz dodatkowego złącza wiatraka. ludzie w pełnych mieli niezłe jazdy, u mnie absolutny spokój. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 ze strony ECS'a :D www.ecs.com.tw lub www.ecsusa.com p.s. jeśli komuśżal com'a, którego nikt jużnie używa a i tak 1 wystarcza to jeszcze AMR wcięli, też nikt tego nie używa. i wersja okrojona jest stabilniejsza i mniej problematyczna co jest warte poświęcenia tych przestarzałych złącz i pomiaru temp NB oraz dodatkowego złącza wiatraka. ludzie w pełnych mieli niezłe jazdy, u mnie absolutny spokój. Musze sie z tym niezgodzic :) mam pelnego reva i jest loozik... odwazne albo bezmyslne jest wyciaganie taakich wnioskow na podstawie twojej mobo i plyt kolegow pelnych.. wszka to ecs a u nich roznie bywa jakos stary uzytkownik ecs-a i osoba majaca stycznosc z duza ich iloscia wiem ze mozan raczej zaobserwowac taka prawidlowosc : 1 revy sa ok, pozniej jest spadek jakosc i koncowe reve sa dobre ew zastepuje je lekko unowoczesniony model. tak wiec o rzekomej wyzszosci obkrojonego rev-a mocno bym sie zastanawial, czy nie przeadziles... z dawnego topica o tej mobo wynikalo chyba raczej odwrotnie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 a moj asrock w serwerze chodzi lekko na 230MHz :D (wersja z literką E na koncu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 z literkąE na końcu to jest SIS748 i kolega na takim latał 240 :) a z tym ECS'em to było tak, że pierwsze wersje (pełne) się ludziom wieszały, freezy mieli itp, a moja późniejsza wersja chodzi super. nie wiem jak te jeszcze późniejsze ale generalnie ludzie z pełnymi mieli problemy. w każdym razie u mnie na FSB 210 windowsa ładuje, asrock'i k7s8x na nowszych chupsecie mają problem z fsb 190 więc coś jest nie tak.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Ja tego ASRocka kupiłem niedawno i śmiga na fbs 200 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snail Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 no to sie podowiadywalem pujde do sklepu i kupie jak zwykle co tansze bo nawet 10 zl to dla mnie cos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 z literkąE na końcu to jest SIS748 i kolega na takim latał 240 :) a z tym ECS'em to było tak, że pierwsze wersje (pełne) się ludziom wieszały, freezy mieli itp, a moja późniejsza wersja chodzi super. nie wiem jak te jeszcze późniejsze ale generalnie ludzie z pełnymi mieli problemy. w każdym razie u mnie na FSB 210 windowsa ładuje, asrock'i k7s8x na nowszych chupsecie mają problem z fsb 190 więc coś jest nie tak.. udowodnij ze maja problemy... jak narazie jedna osoba ma tylko problem z tym ze komp rozgrzany dopiero chula na 200mhz... ! i tyle. Daj jakies linki gdzie pisze ze nie chula na tyle. U mnie rev 3.01 najnowsza robi na lajcie... brednie piszesz tak jak z tymi dzielnikami. Jak dla mnie AsRock mozliwosci o/c : Mnoznik 6-24x (5 bitowy sadze) , Vcore + 5% co z drut modem daje realne max 1.96V z Durona 1.5V. Wysokie FSB plynnie co 1mhz. Dla mnie płytka lepsza niz ECS z jednego ORGOMNEGO POWODU : ECS nie ma dziur wokół socketa! .Asrock ma 1 elegancką zalete! wchodzi na nią Zalman 7000 na luzach bez zadnych modów nawet w obudowach midi! co jest zadkoscia... (Abit ma z tym nawet problemy...). Aha w najtanszym ASrocku masz odrazu LAN i dzwiek 5.1... + SiS 746FX! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Qrde neiwiem panowie byscie sie zdecydowali raz i porzadnie, i jecsez mi tylko spadka cen asrockow brakowalo...to sie nazywa dylemat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Ja zgadzam się z Jeleniem, bierz ASRocka k7s8x i będzie ql. Płyta bardzo fajna i bez problemowa. Żadnych zwisów, dobra do O/C i przedewszystkim TANIA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 jelen - nie jede nprzypadek był, choćby na GG do mnie ktoś pisał i na 190 płyta się wywalała, wygrzał NB i teraz na 214 idzie ale moja bez modów i bez zmiany chłodzenia na 210 wstaje a wyżej pamięć nie włącza kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Rulez a teraz szczeze ile osob tak naprawde do ciebie pisalo w takiej sprawie? 5,10,15 ?? Naprawde prosilbym juz teraz ego odlozyc na bok bo dla mnie to wazna sprawa a to sa ostatnie godziny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Wysokie FSB plynnie co 1mhz. Dla mnie płytka lepsza niz ECS z jednego ORGOMNEGO POWODU : ECS nie ma dziur wokół socketa! .Asrock ma 1 elegancką zalete! wchodzi na nią Zalman 7000 na luzach bez zadnych modów nawet w obudowach midi! co jest zadkoscia... (Abit ma z tym nawet problemy...). Aha w najtanszym ASrocku masz odrazu LAN i dzwiek 5.1... + SiS 746FX! 8O Jeleń - czy ty widziałeś na oczy ECSa ? Mam tą płytkę przed sobą - przed oczami! i oczywiście dziury wokjół socketa są Zalman 7000 wejdzie na ECS bez obcinania zapinki (na stronie zalmana jest ta płytka) Poza tym - ma jedną ogromną zaletę: w odróżnieniu od Asrocka płytka ma możliwość połączenia 3 - 4 nóżek układu (za pomocą przeplatanki z drucika) odpowiedzialnego za napięcie - i nie musisz bawić się w drutmoda ! Masz Lan (możliwość ustawienia MAC z poziomu biosu) oraz dźwięk 5.1 ale za 129 zł (bo aktualnie tyle płytka kosztuje) - dostajesz gratis czytnik kart 6 in 1 ! tego nie da ci asrock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 1 pisała i ze 2-3 miało problemy. ale nie byli to laicy tylko p oprostu płyty zachowywały się dziwnie. nie piszę żeby pokazać jaki to ECS jest super tylko po co mają kupić asrocki jeśli ostatnio kuleją ?? pewnie niektóre są OK ale nie jest to taka sielanka że każda na fsb 220 idzie itp. dla mnie SIS 748 będzie lepszy bo nowszy i masz 100% FSB 200 a jak nie pójdzie to gwarancja. jeśli jednak nie stawiasz ultimatum fsb 200 albo nie kupujesz to będzie dobra płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Wysokie FSB plynnie co 1mhz. Dla mnie płytka lepsza niz ECS z jednego ORGOMNEGO POWODU : ECS nie ma dziur wokół socketa! .Asrock ma 1 elegancką zalete! wchodzi na nią Zalman 7000 na luzach bez zadnych modów nawet w obudowach midi! co jest zadkoscia... (Abit ma z tym nawet problemy...). Aha w najtanszym ASrocku masz odrazu LAN i dzwiek 5.1... + SiS 746FX! 8O Jeleń - czy ty widziałeś na oczy ECSa ? Mam tą płytkę przed sobą - przed oczami! i oczywiście dziury wokjół socketa są Zalman 7000 wejdzie na ECS bez obcinania zapinki (na stronie zalmana jest ta płytka) Poza tym - ma jedną ogromną zaletę: w odróżnieniu od Asrocka płytka ma możliwość połączenia 3 - 4 nóżek układu (za pomocą przeplatanki z drucika) odpowiedzialnego za napięcie - i nie musisz bawić się w drutmoda ! Masz Lan (możliwość ustawienia MAC z poziomu biosu) oraz dźwięk 5.1 ale za 129 zł (bo aktualnie tyle płytka kosztuje) - dostajesz gratis czytnik kart 6 in 1 ! tego nie da ci asrock sorka! sugerowalem sie fota : http://img.allegro.pl/photos/oryginal/22/2...228633/22863378 a tu nie widac dziurek w ogole :D wiec zwracam honor ,co do tego czytnika card to no comment :D wiem ze dla niektórych to bajer fajny ale w rzeczywistosci ... choc jest plusem. Hmm opisz ta ladczenie 3-4 nozek dokladnie o co ci chodzi bo to ciekawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...