MisticGohan Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 ludkowie w sklepie mowia ze stare Durony nie ida na tym ECSie i nie ma sie co martwic, proponuja mi kupno starego Durona i za roznice ceby sprzedaz nowego, ale ze ja nie chce juz nic kasy dokladac w ten sprzet to chyba wezme ASrocka i nie powinno by problemow z tym procem, szkoda tylko tego czytnika (i jak dla mnie tylko tego ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 A ja mam taki rpoblem : Moze ktos wiedziec jakie sa dzielniki pci i agp na seryjnym biosie, przy fsb 190 i weicej? Skrecilem na 195fsb i sie 3d mark sypie w naturze. Dziwna sprawa karta zaraz siada jak tylko zacznie shaderow uzywac... Cofnolem fsb i wszystko gra... Co myslicie zmieniac bios? Tzn bo bede musial do qmpla po stacjke dyskietek leciec...;) Czy to cokolwiek da? Jaki podzespol moze nie wytrzymywac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 tez mysle nad ecsem i asrockiem...- czy ktos ma jakies dokladniejsze informacje na temat udzialu asusa w asrockach ? bo sie moze okazac ze asrock, asus i ecs i pewnie jeszcze MSI robia w jednej fabryce w taiwanie - tylko na asusa i msi ida lepsze komponenty, na asrocka troche gorsze ,ale poniewaz wszyscy wiaza go z asusem to jeszcze nie takie zle, a do ecsa pakuja najwieksze g... i padnie po trzech miesiacach nie wiadomo czemu - ale w zadoscuczynienie mamy czytnik kart, ktory to pracownicy asusa uzywaja jako popielniczki albo pojemnika na nasienie. Mam jeszcze lamerskie pytanie - czy vmod jest absolutnie niezbedny zeby jakos glajsko podkrecic durona 1.6, oraz czy moze zamiast durona zainwestowac w jakiegos athlona ? i jeszcze jedno - czy jak cos sie stanie z plyta to da sie tak usunac vmoda zeby uznali gwarancje ? wiem, moglem poszukac - ale bez sensu jest przejrzec 100 postow z ktorych i tak 80 bedzie offtopic a te 20 trzeba zsumowac zeby cos z tego wybrac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 To moze sie przylacze do dyskusji ;) Po pierwsze vmod, czy drut mod - zadna roznica bo efekt koncowy i tak jest ten sam. Wkladanie drucikow do soketu wcale nie jest trudne, ale ma moze jedna wade - trzeba zdjac radiator i procesor... Przy kupnie plyty najwazniejsze, zeby kierowac sie nie tym kto komu i kiedy, jaka firme wykupil, czy kiedy i gdzue nowa otworzyl. Liczy sie to, czy plyta jest stabilna, i czy mozna na niej dobrze podkrecac, a przy okazji jesli cena jest przystepna, to wiadomo juz co wybrac. Warto przy tym poczytac opinie innych uzytkownikow zamiast liczyc na odpowiedz w jednym watku. Proponuje zaczac od http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=56704 tam zobaczysz co jaka maszyna naprawde oferuje. W zeszlym tygodniu kupilem asrocka K7S8x za 109 zl na allegro - nowka z gwarancja - ECSy pewnie tez w tej lub w nizsze nawet cenie - to tak apropo ceny. Czytniki dodawane do ECSow sa lekko mowiac watpliwej jakosci. Nie probowalem przechowywac w nich nasienia ;) ale bawilem sie dwoma takimi i po pierwsze nie moglem uzywac kart MMC wiekszych niz 64 MB - po wlozeniu 128 mb piec minut czekania na komunikat o bledzie i tyle. Po formatowaniu karty SD do aparatu zawsze pierwsze zdjecie nie wiadomo czemu jest skopane. Poza tym zdaza sie, ze po resecie trzeba na nowo instalowac sterowniki, bo urzadzenie jakby sie "gubilo" z systemu. Moze ktos mi przy okazji pomoze z tym problemem. Jadac dalej to sie zastanawiam, czy tylko z K7S5A byl problem z SSE , czy moze na L7S7A2 i innych ECS'ach tez dokladnie to chodzi o to, ze na zadnym duronie, ani na athlonie 1700+ nie moge krzystac z instrukcji SSE procesora. Niby nic wielkiego, bo wszystko jakby dziala, ale taki np. Adobe Premiere pro bez tego sie nie obejdzie. Co do podkrecania, to wiem, ze na jednej jak i na drugiej plycie jak tylko sie komus zechce, to zrobi niezle wyniki. Wszystko zalezy od tego, czy ktos pobawi sie w zmiane biosu i aplikacje drut/vmoda. Z doswiadczenia wiem, ze na wiekszosci duronow powyzej 1900 MHz 1,5 +5% V to troche za malo, a zeby wyjsc poza 2200 to conajmniej 1,8 v trzeba. Nie pisze o wyjatkach ktore dzialaja na 1,5 z czestotliwoscia 2000 MHz bo niby sa takie, ale ja ich osobiscie jeszcze nie widzialem. Co do gwarancji i modyfikacji, to jak latwo sie domyslec wszedzie, gdzie w gre wchodzi lutownica, skalpel i ine metody inwazyjne trzeba liczyc sie z jej utrata. Tak wiec jesli laczysz nozki bez lutownicy tudziez wkladasz druciki do socketu to nie ma problemu. No i tak wogole, to warto wpisac w szukajce symbole tych dwoch plyt i spedzic ze dwie godzinki na przejzenie - dopiero wtedy nakresli ci sie co jaka plyta jest warta i do czego jej uzywac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 i oto przez przeczytanie tej trafnej i przejrzystej wypowiedzi wiem przynajmniej czego szukac :)) dziekuje za to info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 coach - wielkie dzieki bo oszczedziles mi 2 godziny szukania, jak ktos ma modem albo moze siedziec tylko jakis krotki czas na uczelni to sprawa jest niebagatelna!! takie wypowiedzi to ideal wszystkich forum :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 witam ponownie wybralem Asrocka to dziala!!! Duron 700 ruszyl na tej plytce, poza tym mozna ustawic CAS Latency ale szkoda ze nie ma ustawien pozostalych parametrow, mozna sie tez bawic z fsb ale dla mnie niestandardowe ustawienia konczyly sie zwiechami windowsa tak ze ustawie go niedlugo szybciej, ale tak: 6x133=800, powinno wystarczyc ;) (ten proc i tak wiecej nie zdzierzy) albo ten Asrock zaniza temperature proca albo Soltek SL-75 DRV5 ja zawyza bo teraz mam 38-39stopni a na Soltku mialem 45-47, jest jeszcze inne wyjscie ... moze wreszcie udalo mi sie porzadnie nalozyc paste na rdzen i wentyl na proca ;) zreszta to nie istotne a ciekaw jestem co nowego wniesie upgrade BIOSu, czy sie jakies nowe funkcje pojawia, nie podoba mi sie tu jedna rzecz, jak sie ka tylko jeden dysk, i sie go ustawi na Slave i stamtad bootowanie to system sie nie zbootoje a plyta wywali komunikat ze "for system performance & reliability is... cos tam zeby zmienic Standalone Slave Disk na Master.. no niby fajnie ze mnie poucza ale moglaby nie blokowac calego kompa bo przez to musialem podlaczyc drugi dysk (tak tylko experymentowalem.. ;) ) no i pasuje mi skads skabinowac 5 zworek bo sie chce pobawic w krecenie ze zmiana mnoznika ale nie dali z plyta zworek, w ogole szkoda ze nie bylo tez drugiej tasmy IDE bo musialem se dokupic, ale w tym ECSie tez nie ma a i jeszcze pytanko czy ta plyta ma jakas blokade pci/agp? tak w sumie z ciekawosci pytam - bo ja narazie nie sprawdze bo mi na tym procu na niestandardowych ustawieniach jak 104-105 wykrzacza windowsa (jak narazie zwalam wine na procesor, ktory nie jest w ogole uwzgledniony na stronce www Asrocka dla tej plyty ;) ) PS. Riva TNT2 M64 na tym poszla ofkoz PS2. Win98 na tym wstal (nawet ten moj stary, nie instalowalem nowego tylko zupgradeowalem stery do nowej plyty) ale na pudelku pisze "Designed for Windows XP" wiec zaraz wrzuce XP'ka ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Po wgraniu biosu preformane 1.40A z OCworkbench bedziesz mogl poustawiac wszystko co sie tyczy pamieci poza napieciami. Blokada PCI jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 ale to jakis zmodowany przez innych BIOS? czy to bezpieczne dla plyty i stabilnosci? znaczy czy plyty po tym na 100% wstają i czy nie ma uszczerbku na stabilnosci?? jesli jest OK to zajefajnie ze mozna reszte parametrow ustawwic bo mam niezly RAM a jutro bede mial zworki zeby sie pobawic mnoznikiem i magistrala ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zaden oficjalny bios nie ma tych udogodnien, a ten przerabiany tak naprawde jest z labolatorium Asrocka ale poniewaz jest nieoficjalny, to nie znajdziesz go na stronie producenta. Jak dla mnie dziala superstabilnie. Jest jedna zasada ktorej trzeba sie stosowac - NIGDY nie flashowac na podkreconym sprzecie ! zjedz do fabrycznych ustawien zrob update i po sprawie. A tak poza tym to kto nie ryzykuje, ten... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisticGohan Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 jeszcze jedno, bios ktory mi poleciles jest do plyty K7S8XE a ja mam plyte K7S8X (bez E) to inna plyta, pomyliles sie z modelem czy mozna sobie wgrywac bios z plyty k7s8xE do plyty k7s8x bez przeszkod?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Ja bym radził K7S8XE+ (nie K7S8X, ani K7S8XE) bo tego L7S7A2 to mam i nie posiada on czyjników temperatury !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coach Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 jeszcze jedno, bios ktory mi poleciles jest do plyty K7S8XE a ja mam plyte K7S8X (bez E) to inna plyta, pomyliles sie z modelem czy mozna sobie wgrywac bios z plyty k7s8xE do plyty k7s8x bez przeszkod?? Przepraszam, moj wielki blad - NIE ROB TEGO !!!! Jest wersja tego biosu dla plyt K7S8X dokladnie tu http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...os/betabios.htm kazda z literka "a" na koncu to wersja performance najwyzsza to chyba 2.20a. Tutaj natomiast jest napisan i zobrazowane jak zrobic VMODA dla tej plyty http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...oltage_mods.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...