banan7775 Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Mam jakiś cichy wentylator kręcący się z prędkością 2500 obr/min. W stresie mam 54 st. C, więc pomyślałem o zwiększeniu obrotów, ale Speed Fan nie chce mi działać (nie obsługuje EPOX'a 8RDA3+). Co zrobić :?: Pomóżcie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Zwiekszyć napięcie, zmienić wentylator... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan7775 Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Gdybym chciał zmienić wentylator, to nie zaśmiecałbym forum nowym tematem. Jestem dość niedoświadczony. Jak zmienić to napięcie? Czy istnieje programowy sposób, bo gwarancja dobra rzecz :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 Jeśli lubisz gwarancje to nie duzo moge Ci poradzić ;) Z zasilacza możesz po prostu wyciągnąc jakieś wieksze napięcie 17V czy 24V. Zrobisz yo wyciągając odpowiednia kabelki z psu i podlanczajac do wentyla. Weż -5v i podloncz do 0 w wentylatorze a drugi kabel zostaw w spokoju. Dzięki temu otrzymasz 17V jeśli to nie wystarczy to do 0 w wentylu podloncz -12v z zasilki. Wszystkie kable sa w zlonczu z psu do plyty glownej. Sorry ale kolorow nie pamietam, gdzies na forum faq jest ro napisane. Najpierw daj na 17v bo 24v nie koniecznie musi przezyc. A jesli nie chcesz stracic gwarancji to w jakims sklepie elektronicznym musisz poznajdowac wlacza i wtyczki zeby nie przecinac kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Programowo to tego raczej nie zrobisz. Jesli wentyl ma dodatkowy termistor do regulacji obrotow to mozesz go uciac i zewrzec przewody, wentyl bedzie pracowal na maksymalnych obrotach. Jesli to zwykly wentyl to masz 2 mozliwosci zwiekszenia obrotow: - pokombinowac tak jak to opisal takaba; - kupic sam wentyl, ktory ma wyzsze obroty nominalne i go podmienic. A tak nawiasem to te 54* w stresie to nie jest az tak duzo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 tylko przed taka operacja jak opisal takaba odlacz pomiar bo moze byc nieciekawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...