Skocz do zawartości
Themonic

Radon 9800se@9800pro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, a mianowicie : Czy zasilacz 350W wystarczy do radka 9800Se, odrazu mowie ze mam zamiar go krecic do 9800pro. Mam ciekawa oferte wlasnie zasilacza 350W i nie wiem czy warto go brac. Obawiam sie z to moze byc za malo co sadzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakiej firmy jest te 350W. Jeśli to jakiś codeshit lub inny badziew to nawet nie próbuj do tego podłączać radka. Dobre 350W powinno wystarczyć.

Ale to i tak jest zgadywanie bo nie podałeś reszty Twojego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kole mi mowil, ze te zasilacz nie jest "codeshita :F " ale od zadnych znanych firm to on tez nie jest . Jak sadzicie zaryzykowac i wzias go ? Czy z radkiem mzoe sie cos stac jesli zasilacz bedzie "zly" ?

Aha sorry nie wiedzialemz e sprzet ma tu wiele do rzeczy teraz mam :

1700+@2000+

Solten 75 KAV

512MB ramula 133;/

zasilacz 300W firmy rubikon =]

G-force 2 MX 400 32 MB , juz nie dlugo radek 9800SE @ radek 9800pro

P.S

Moja karta mam agp 4x !! czy to bardzo wplynie na predkosc radka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kole mi mowil, ze te zasilacz nie jest "codeshita :F " ale od zadnych znanych firm to on tez nie jest . Jak sadzicie zaryzykowac i wzias  go ? Czy z radkiem mzoe sie cos stac jesli zasilacz bedzie "zly" ?

Aha sorry nie wiedzialemz e sprzet ma tu wiele do rzeczy teraz mam :

1700+@2000+

Solten 75 KAV

512MB ramula 133;/

G-force 2 MX 400 32 MB , juz nie dlugo radek 9800SE @ radek 9800pro

P.S

Moja karta mam agp 4x !! czy to bardzo wplynie na predkosc radka ?

Jak się pali zasilacz, to masz 3 sekundy na zmówienie różańca, by tylko on się zjarał !

Padająca zasilka moze pociągnąć Płytę, Ramy, procka, dyski twarde i radzia też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sobie darowal , bo mozesz duzo stracic. na allegro mozesz znalesc fortka 300W ale znim napewno nie wykrecisz radzia na 9800pro, nawet jesli bedzie taka mozliwosc na samym radziu(w co wątpie). koszt takiego fortrona to jest ok 90zl. nastepny warty zakupu zasilacz to chiftec 360 ale on koszt jego moze powoli odstraszac(250zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dzieki za pomoc, jak juz jest topic to przy okazji zapytam sie o cos . Otoz mam problem keidy instaluje sterowniki via do plyty glownej mam problem z zawieszajacym sie kompem. Wyglada to tak ze wyskakuje czarny ekran i na gorze widac zielone paski. Mniej wiecej odkrylem w czym problem, otoz sterowniki VIA wlaczaja DMA w kompie, i po paru testach okazlo sie ze to wlasnie wlaczone DMA jest calym problem. Jak jest wylaczone 100% stabilonsci. Komp zawiesza sie nawet podczas kopiowania plikow, a w grach dzieja sie dziwne rzeczy (np. w counter-striku gdy lacze sie z jakims serverem skacza niektore liteki ( wyglada to jak gra w jedno rekiego bandyte =]. Kopiowanie filmu 30 min z partycji na partcje a to naprawde nic milego, PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ JESLI KTOS MA JAKIS POMYSL ! Z gory dzieki

RE: moj sprzet :

1700+@2000+

Solten 75 KAV

512MB ramula 133;/

G-force 2 MX 400 32 MB

Dysk Seagate Baracuda 7200rpm 60GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1

Ze swojej strony polecam Deera 400W . Ładnie trzyma napięcia , jest w miare cichy ,i co najważniejsze możesz dostać nowego z gwarancją za 110 PLN. Mam 9700@9700 Pro + CD naped +CDRW +hdd 160 S-ATA + Athlon 2500+@2,2 GHz i nie ma problemu.

Ad 2

VIA ;) i to całe 4in1 ... tragedyja ;).

Wyłaczanie DMA to chyba raczej takie pośrednie i mało ciekawe wyjście ??

Raz sprawdź ustawienia w bios'ie. Tam musisz mieć DMA włączone , żeby to wogóle potem działało. Poszukaj w necie na jakichś forach o swojej płycie , na 99% znajdziesz kogoś kto miał taki problem , bo ja jeszcze za czasów K6-2 miałem podobne jazdy. Może ktoś napisze na jakich sterach wszystko chodzi stabilnie. Jaki masz system ? Jeśli 9x to wogóle daj sobie spokój i zainstaluj XP. Po co się męczyć. Jak masz XP , to daj "Enable DMA if possible" czy jakoś tak. Z moich dawnych doświadczeń wynika , że problemy na VIA z DMA były tylko przy braku , bądź złych driverach do obsługi dysku.

Ad3

Sapphire Radeon 9800se 256bit - 100% R9800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi