Skocz do zawartości
youseek

Problem z nagrywarka Lite On 52x24x52 - proszę pomóżcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nagrywarke Lite On, 52x24,32 - dotychczas dzialala bardzo dobrze, nie nagrywalem duzo, srednio 1 plyte na tydzien - dwa. Nagrywarka ma niecaly rok. Wczoraj odpialem nagrywarke i na jej miejsce zainstalowalem dysk, po czym ponownie wpialem nagrywarke. Jednak juz nie dzialala - caly czas swieci pomaranczowe swiatelko, tacka sie nie wysuwa, naped nie jest wykrywany w Biosie nawet. Moze mi ktos pomoc?? Pozdrawiam,

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi :) molex podpiety na bank dobrze, chociaz tacka sie NIE wysuwala :P swiecilo na pomaranczowo - pierwszy raz cos takiego widzialem w tej nagrywarce przyznam sie. no ale w poniedzialek oddaje do serwisu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi :) molex podpiety na bank dobrze, chociaz tacka sie NIE wysuwala :P swiecilo na pomaranczowo - pierwszy raz cos takiego widzialem w tej nagrywarce przyznam sie. no ale w poniedzialek oddaje do serwisu :)

Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle ( :?: ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uneek Eth napisał

Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle (  ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy...

To jest akurat zupełnie normalna sprawa. Po prostu bufor się opróżnia i nagrywarka czeka aż ponownie się zapełni. Zdarza się to dość często np przy kopiowaniu płytek w locie. To pomarańczowe światełko włącza się gdy nagrywarka nie ma danych do nagrania i oczekuje na zapełnienie bufora. Działa tu SafeBurn który zapobiega zniszczeniu płytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uneek Eth napisał

Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle (  ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy...

To jest akurat zupełnie normalna sprawa. Po prostu bufor się opróżnia i nagrywarka czeka aż ponownie się zapełni. Zdarza się to dość często np przy kopiowaniu płytek w locie. To pomarańczowe światełko włącza się gdy nagrywarka nie ma danych do nagrania i oczekuje na zapełnienie bufora. Działa tu SafeBurn który zapobiega zniszczeniu płytki.

dokladnie...gdybys tego nie mial to plytka wyladowalaby w koszu i pojawil sie komunikat "Buffer underrun"(heh pamietam jak sie wkurzalem jak na dawnym Creativie 8x4x32x pojawialo srednio co 6 nagranych plyt:)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi