youseek Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 Mam nagrywarke Lite On, 52x24,32 - dotychczas dzialala bardzo dobrze, nie nagrywalem duzo, srednio 1 plyte na tydzien - dwa. Nagrywarka ma niecaly rok. Wczoraj odpialem nagrywarke i na jej miejsce zainstalowalem dysk, po czym ponownie wpialem nagrywarke. Jednak juz nie dzialala - caly czas swieci pomaranczowe swiatelko, tacka sie nie wysuwa, naped nie jest wykrywany w Biosie nawet. Moze mi ktos pomoc?? Pozdrawiam, Kamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 masz 2 lata gwarancji, chyba czas z niej skorzystać. jeśli nawet tacka sięnie wysuwa to lipa - nie może być wina taśmy itp. sprawdź jeszcze raz wtyczkę molex ale raczej padaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szoszon Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 Sprawdź sobie ustawienie zworek na dysku i nagrywarce (Slave-Master) :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youseek Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 Sprawdź sobie ustawienie zworek na dysku i nagrywarce (Slave-Master) :o:)))) to by sie tacka otwierala :D no coz, jutro czeka mnie wizyta w serwisie z reklamacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Ok jesli tacka sie wysuwa to znaczy ze molex dobrze podpiety a sprawdz ta szeroka tasme, czy dobrze wlozona, docisnieta (z obu stron i od nagrywarki i plyty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 świeci na pomarańczowo czy czerwono ? :-) spróboj przeflaszowan ltnflashem może pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youseek Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 dzieki za odpowiedzi :) molex podpiety na bank dobrze, chociaz tacka sie NIE wysuwala :P swiecilo na pomaranczowo - pierwszy raz cos takiego widzialem w tej nagrywarce przyznam sie. no ale w poniedzialek oddaje do serwisu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 dzieki za odpowiedzi :) molex podpiety na bank dobrze, chociaz tacka sie NIE wysuwala :P swiecilo na pomaranczowo - pierwszy raz cos takiego widzialem w tej nagrywarce przyznam sie. no ale w poniedzialek oddaje do serwisu :) Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle ( :?: ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dizzy1972 Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Uneek Eth napisał Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle ( ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy... To jest akurat zupełnie normalna sprawa. Po prostu bufor się opróżnia i nagrywarka czeka aż ponownie się zapełni. Zdarza się to dość często np przy kopiowaniu płytek w locie. To pomarańczowe światełko włącza się gdy nagrywarka nie ma danych do nagrania i oczekuje na zapełnienie bufora. Działa tu SafeBurn który zapobiega zniszczeniu płytki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Uneek Eth napisał Wczoraj nagrywałem CD z prędkością x52... nie wiem dlaczego, może poprzez jakieś programy działajace w tle ( ), opróżniał się bufor zapisu do około 10%, wówczas zapalała sie pomarańczowa dioda - tak jakby nagrywarka czekała na dane z dysku (jakiś rodzaj ochrony). Po czym bufor wracał do 100% zapalała się dioda czerwona i tak kilka razy. Spotkałem się z tym po raz pierwszy... To jest akurat zupełnie normalna sprawa. Po prostu bufor się opróżnia i nagrywarka czeka aż ponownie się zapełni. Zdarza się to dość często np przy kopiowaniu płytek w locie. To pomarańczowe światełko włącza się gdy nagrywarka nie ma danych do nagrania i oczekuje na zapełnienie bufora. Działa tu SafeBurn który zapobiega zniszczeniu płytki. dokladnie...gdybys tego nie mial to plytka wyladowalaby w koszu i pojawil sie komunikat "Buffer underrun"(heh pamietam jak sie wkurzalem jak na dawnym Creativie 8x4x32x pojawialo srednio co 6 nagranych plyt:))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...