pci Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 A mógłbyś podać jak go skonfigurować ( ale ja fw wyłąnczyłem) bo sie nie znam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 mÓgłbyś, wyłĄczyłem, nie_znam poszukaj w dziale oprogramowanie tam je wielki topic o SP2 moze cos ciekawego wyczytasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 DaRo: Jakie masz napiecie na procu? Moda robiles na mostkach L7? Napiecie 1.76v, ustawione drut modem czyli druciki w sockecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 btw. czy komuś udało się stabilnie 400/400, oczywiscie na k7s8x?!U mnie tak dziala bez problemu od kilku miesiecy. Komp chodzi srednio 16h na dobe. U niektorych warunkiem takiego dzialania jest wysokie Vcore. Co do ustawien to na plycie mam ustawione na sztywno fsb 200 i biosie pamieci 200. PS. Przy fsb 201 nie wchodzi do windowsa. no to mnie zainteresowałeś, dwa pytania, czy płyta startuje jeśli FSB ustawiasz z poziomu biosu na 200Mhz z jakiego biosu korzystasz i czy zmieniałeś chłodzenie na chipsetcie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 A mógłbyś podać jak go skonfigurować ( ale ja fw wyłąnczyłem) bo sie nie znamNo to jak to działasz w sieci bez żadnego FW. Jak umiesz zrobić konfig dla Zone, Kerio czy Nortona to no problem. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 artur.c - przejrzyj moje posty w tym topicu bedziesz wiedzial wszystko co robilem, uzywaj szukajki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 artur.c - przejrzyj moje posty w tym topicu bedziesz wiedzial wszystko co robilem, uzywaj szukajki.eee... no nie żartuj 40 kilka postów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 "eee... no nie żartuj 40 kilka postów?" zalosc... a wiesz dlaczego jest 40 stron? bo juz od 10 strony takie leniwe typy jak ty wolaly pytac po raz n-ty o to samo zamiast poszukac. i mamy juz 45 stron a spokojnie pewnie dojdzie do 50 i wiecej bo leniwych nie sieja. wlazisz na pierwsza strone "ctrl+f" wpisujesz "daro" i znajdujesz po kolei jego posty. do znalezenia wszystkiego potrzeba nie wiecej niz 20 min. poswiecajac pare godzin na przeczytanie calego topicu nie dosc ze nie bedziesz mial potrzeby pytac O NIC na temat plyty to jeszcze sporo sie dowiesz o podstawach podkrecania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Jak wam dziala bios 2.50? wrzucilem do siebie i komputer zachowywal sie bardzo niestabilnie. Probowalem wersji oficjalnej i przerobek tego biosu. Dziala podobnie. po powrocie do 2.20a wszystko OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 mick1: nie testowalem, jade na 2.30. Zapraszam na testowanie waszych maszyn na programie superpi, mysle ze bardzo by to pomoglo bo jeszcze nie bylo mozliwosci przetestowania cpu+sis kontra reszta swiata(adia dla nnie to kaszana). Jestem ciekawy ile daje opcja performance(mi nie chodza pamieci na tym), rozne kombinacje timingow itp. Link ponizej: Pokazmy ludziom na co stac sisa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Ludki powiedzcie mi czy chłodzicie most południowy, bo u mnie sie on grzeje o wiele więcej niż NB mimo założonego już radiatorka na nim, a owy NB ma 35*C na 166 szynie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Witam!!!!!!! Mam pytania : 1. Czy wyższe fsb na k7s8x "podkręca" też twardziela, bo mam taki stary dysk seagate 600 MB i łapie BADY. Wydaje mi się, że to przez O/C całego kompa, a może to przez jego wiek... (10 lat :-) ) ? 2. Czy ktoś miał potrzebe wymiany radiatora na chipsecie na k7s8x przy wyższych fsb, jeśli tak, to przy jakich fsb pojawiała się taka potrzeba? !!!!POZDRAWIAM!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 cicherFX 1. raczej to jest przez wiek tego dysku, bo K7S8X ma tzw. Hybrid booster, takie cos co powiduje utrzymywanie szyn PCI, AGP, IDE w granicach zblizonych do 33 MHz ... spróbuj dysk przejechać HDD Regenerator, jesli są to błędy logiczne to je usunie ... 2. U mnie narazie na 178 mam ten co jest, ale raczej pomyśl nad radiatorem na południowy ... bo tamten sie bardziej grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Hmmmmmm, muszę sprawdzić południowy, bo prawde mówiąc nie zwracałem na niego uwagi.... A co do tego dysku to nie wiem, ale mniej rzęzi dysk jak mam CPU ustawiony na default. Także co do tego LOCK HDD nie byłbym pewien... Ciężko wyczuć, bo nikt nie ma takiego dysku przy takim konfigu :-) Wiem, że trzoda na maxa... No ale cóż, kasy braknie, teraz kupuję chiefa 360 ATX-1136H, a później postaram się dokupić ramiku i oczywiście kupić nowego twardziela ( conajniej 80 Gb) bo system na takim sprzęcie, ale na dysku 3800rpm :P o interfejsie coś ok. ATA 11 i buforze 120kb hehehe nie chodzi "zbyt" szybko...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Ja mam IBMa 7200 rpm 30 GB ale coś cieńko przędzie, nawet nie fiem ile ma tego bufora :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Z tego co widzę w necie to IBM 30gb mają bufor chyba zawsze 2mb. Chciałbym takiego twardziela, napewno to super rakieta - demon prędkości w porównaniu do mojego 600MB :-) A bufor to pokazuje prawie wszędzie, chociażby w Aidzie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 NO niestey ta seria twardzieli IBMa była wadliwa troche i czasami puszczaja piny od taśmy, trzeba samemu lutownica dogrzewać bo inaczej bady lecą, a gwarancji to nie ma juz od ..... hohoho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Chyba wolałbym siedzieć pól dnia z lutówką w hand niż czekać 2 minuty na uruchomienie systemu, pomijam już tworzenie pliku pamięci wirtualnej podczas grania w bardziej wymagającą grę, można iść zrobić herbatę, wypić ją i przespać się pół godzinki, no i wtedy ewentualnie pojawia się plansza w grze... i ten "skromny" hałas głowic i talerzy, które są nawet głośniejsze niż wszystkie moje FAN-Y w obudowie razem wzięte :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 IBM ma taki fajny program gdzie można wyłaczać i włączać akustyke, jak się wyłączy to sie trzaska jak jakiś 2 GB samsung :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Fajnie, no ja jestemjuż w sumie przyzwyczajony do hałasu, chociażby przez wiatrak na cpu ~3800rpm, no i te pare wiatraków w budzie no i jeszcze ten dysk... - powiem tylko tyle, że w nocy nie idzie wyrobić, a o obejżeniu filmu to można zapomieć, no chyba, że na słuchawkach, bo trza "troszkę" głośno ustawiać, żeby w miare dobrze słyszeć dźwięk... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 u mnie narazie leży na biurku wszystko bo obudowa w piwnicy :P i najgłośniej słychać dysk, tzn. piszczenie kręcoących się tależy :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicherFX Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Gdybym tylko miał mikrofon nagrałbym Ci koncert mojego dysku... Trochę śmieszy ten "Twój" hałas, bo nic nie ma porównania do mojego seagacika, no chyba, że jakiś przedpotopowy 20mb.... Powiem tylko tyle, że mam dysk fujitsu 2,5 gb i w mnie w ogóle go nie słychać, także mieć zastrzeżenia do ibm 30 gb..... to dla mnie naprawdę wydaje się śmieszne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Panowie do jasnej ciasnej skończcie ten off topic bo polecą punkty lub ovoce. Czy ja źle widzę czy temat brzmi wszystko o ==>> ASRock k7s8x a nie o głośności i pracy waszych dysków lub wiatraków. odp 1. SB nie grzeje się bardziej od NB. Jeśli nawet na radiatorku grzeje się bardzo to znaczy, że płyta jest wadliwa i czeka cię wymiana :!: odp 2. Kręcenie FSB nie podnosi częstotliwości na szynie PCI/AGP tylko i wyłącznie na płytach ASROCK k7s8x rev. 3.x wcześniejsze wersje nie posiadały tego zabezpieczenia :!: odp 3. Bios 2.50 u mnie też był nie stabilny, cały czas robił przywieszki kompa lub się nie chciał w ogóle włączyć. odp 4. artur.c użyj szukajki lub poczytaj wcześniejsze posty bo następny raz będą punkciki. Nikt nie musi czytać twojego tłumaczenia, że jest tu 45 stron a tobie nie chce się tego czytać. Nie chcę się czytać to nie pisz :!: Odpowiedz na twoje pytania: dwa pytania, czy płyta startuje jeśli FSB ustawiasz z poziomu biosu na 200Mhz z jakiego biosu korzystasz i czy zmieniałeś chłodzenie na chipsetcie?- Tak płyta staruje na FSB 200 MHz ba nawet na 214MHz, praktycznie sprawdzone przez Prezesa - Może być nawet 2.20a - Chłodzenie nie musi być zmieniane jeśli masz dobry przepływ powietrza w budzie (wszystko od tego zależy). WAŻNE: Następna osoba, która zrobi z tego tematu OFF TOPIC dostanie punkciki :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 romek, skąd ta pewność od razu że wadliwa płyta ?? przecież nic się nie sypie ... a że bardzo to ja nie napisałem tylko że bardziej ... a to lekka różnica, bo NB u mnie ma 35*C a SB ok. 40pare, nie mam tak dokładych możliwości pomiaru ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Moje ostatnie przejścia z tą płytą są dość ciekawe. Otóż składałem na niej kolejnego kompa bo tania, dobra i bezproblemowa, a tu niespodzianka. Wszystko śmigało pięknie do czasu zainstalowania driverów AGP. Obraz się sypał, mysz chodziła tylko w poziomie albo winda wogóle nie była w stanie się podnieść. Po zmianie egzemplarza płyty i karty graficznej (wiadomo, mogła się trafić walnięta sztuka) dalej to samo. Sterów też próbowałem trochę (za każdym razem reinstall windy), niestety bezskutecznie. Po zmianie grafy na R9600/256MB saphira wszystko było ok. Wniosek z tego jeden: TA PŁYTA NIE DZIAŁA POPRAWNIE Z RADEONEM 9550/128MB/128bit firmy CONNECT3D. BTW karta sieciowa na SP2 śmiga całkowicie normalnie na domyślnych ustawieniach windy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 "- Tak płyta staruje na FSB 200 MHz ba nawet na 214MHz, praktycznie sprawdzone przez Prezesa " mala czesc tych plyt dziala na 200 prawie nikomu nie udaje sie zabootowac na 201 ale wazne ze egzemplarz prezesa dziala na 214. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 skąd ta pewność od razu że wadliwa płyta ?? przecież nic się nie sypie ... a że bardzo to ja nie napisałem tylko że bardziej ... a to lekka różnica, bo NB u mnie ma 35*C a SB ok. 40pare, nie mam tak dokładych możliwości pomiaru ... widzę, że zaszła pomyłka a dokładniej nie przeczytałem sumienie twojego posta. Zrozumiałem, że SB ci się przegrzewa i dlatego napisałem, że w tym wypadku płyta do wymiany na gware. Sorrki za błąd ! Na NB mam przy swoim FSB (słaby proc) max. 32 stopnie. Na innym procku sprawdzaliśmy i max. bez zmiany chłodzenia wygrzewał się 33-36 stopni (wskazanie SpeedFan-a) na Duronie 1.6 @ 2.2 (208x11) - vcore drut mod socket. Logan"]mala czesc tych plyt dziala na 200 prawie nikomu nie udaje sie zabootowac na 201 ale wazne ze egzemplarz prezesa dziala na 214. Czytałem posty o tej płycie i rzeczywiście trochę jest problemów z podniesieniem FSB do 200 MHz ale to nie oznacza, że nie trzeba próbować :!: Przykłady: - płyta Prezesa (rev. 3.01 bios 2.20a) 214 FSB stable - vcore drut mod - moja płyta (rev. 3.02 bios 2.30) 208 FSB stable - vcore drut mod - dwie płyty mojego kumpla: (rev. 3.01 bios 2.20) 205 FSB stable - vcore drut mod (sfajczyła się przez zasilacz) (rev. 3.01 bios 2.20a) 200 FSB stable - vcore drut mod Jak widać wszystkie płyty miały podnoszone napięcie przez drut moda w sockecie. Sprawdzane były na procesorach Duron, które nie chciały wstać na takiej magistrali bez podnoszenia napięcia drutem (5% biosowskie podnoszenie napięcia nic nie dawało). Nie każda płyta pozwoli na podniesienie tak wysoko FSB (jak dla ASROCKA), ale zawsze możecie spróbować i sprawdzić (tylko zachowaj ostrożność, abyś niczego nie sfajczył). Znajomy jak przyjedzie z Francji ma przywieźć sobie XP-M2500+, zobaczymy wtedy jak ten procek będzie się spisywał na płycie ASROCKA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 u mnie na 200 smiga bez problemu, rezu zwisow itp. ale juz na 201 nawet komp nie wstaje :(, probowalem 202 i 203 i efekt ten sam, pozniej dalem 204 i dziwne bo komp wstaje caly czas ale wywala sie przy wejsciu do wina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Na innym procku sprawdzaliśmy i max. bez zmiany chłodzenia wygrzewał się 33-36 stopni (wskazanie SpeedFan-a) Czyli ta 2 temperatura to odczyt z NB?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Mysle ze glownym winowajca odpowiedzialnym za osiaganie wysokich FSB na K7S8X/K7S8XE to "kontoler agp", przeciez osiagniete na K7S8XE 248MHz bylo bez sterownikow do AGP na K7S8X nie wiem jak sprawa wyglada bez nich ale w tym momencie jade na VOODOO 3 2000 PCI i moge odpalic kompa na FSB 204MHz(wczesniej na 201 z grafika AGP nie wchodzil do windy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...