Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

na początku witam !! to chyba moj 1 x na tym forum ;)

Mam takiego problema : plyta K7S8X v.3.01 procek ath. 2.5 grafa fx 5200 i jakies tam napedy ;) . Problem jest taki : 1 Uruchomienie komp buja super... kilka godzin gry i nagle pada zasilanie.. no coz mysle padl zasilacz zdaza sie ( zasilacz z obudowy codegen 6013) mialem inny tez 300W zapodalem go no i komp ruszyl ponownie.... po 2 dniach ... podczas gry znowu pada zasilanie .... mysle sobie ze cosik nie tak .. zaczynam w necie czytac , pytac znajomyh i pewien kolega proponuje zapodac nowt sofcik biosa .. zapodaje nowy zasilacz komp hula i daje nowy biosik.. udalo sie -hodzi dalej..... minely 2 dni . 3 tygodnie , 1 miesionc i podczas picia pifka ze znajomymi gadka n aten temat gdzie opowiadalem tą historie z zadowoleniem ze fleshowanie pomoglo ze (prawdopodobnie plyta glowna w jakis niewiadomy mi sposob palila zasilacze) .. minelo 2 miesiące i nagle tel ... znowu to samo .. koles pogral i padlo zasilanie ... paradoksalnie ten ostatni zasilacz nr 3 ktory tam wsadzilem byl to atx235 a wczesniejsze 300W i wytrzymal prawie 3 miesiące czyli ja odsuwam mysl iz zasilacz moze byc za slaby chyba ze sie myle ... co wy na to ...

ps . wymienilbym plyte ale co mam im w hurtowni powiedziec ;) podlonczom pod inny zasilacz i bedzie chodzil przez jakis czas .... ehhh

z gory dzieki za jakomkolwiek pomoc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qqrq, sprawdz na jakims dobrym zasilaczu ! dobrym tzn. dobrej firmy :) a jezeli nie masz mozliwosci to nie ma wyjscia, oddaj plyte na gwarancji i opisz co sie dzieje.... a jezeli masz napieprzone w mozgu jak niektorzy to spal plyte i powiedz ze komputer przestal dzialac i nie wiesz od czego :?

Czy ten AsRock dorbze bedzie latal na sprzecie:

- Barton 2500+ XP

- 256MB DDR 333 noname

- B5 80GB

- cdrw lg

- sb live

- winfast GF4Ti 4200 128ddr

- hunt key 300W

:arrow: obecnie jade na soltek 75frn2l ale kaski potrzebuje i kupuej asrocka,

braciszek moj ma takeigo asrocka na GF1 CLAP, 128DDR, Duron 1400@Athlon XP xxxx MHz itp. i u niego jest miodzio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli hodzi o asrocka to na jakies 15 komputeruf skladanych przez mą skromną osobe opartych na tej plycie ta pierwsza daje mi popalic ;) uwazam ze dobre osiągi ma jak na taką cene .... na tem moment nieposiadam juz zasilaczy przeznaczonych do palenia;) i obawiam sie ze bede musial z nastepnymi jezdzic do serwisu... ja przypadlosc spotkala mnie po 1x ... i dlatego rozpaczliwie sie zapytuje ;) bo moze ktos sie z tym juz spotkal ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widziaem takiego, ale po cco Ci to ? Na głównej stronie jest programik który uruchamia w windowsie bus disconecta. Nie musisz miec odpowiedniego biosu.. C2kControl się chyba zwie, ale musisz poszukać na ruskich serverach bo ten od autora szlag trafił. Polecam 2.20A + ten program :) Swoją drogą jak znajdziez 2.30 z ustawieniami pamięci to napisz tutaj.... Chętnie zrobie flash na nowy bios...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cosik mi sie z kompem wali, jak mam otwartego wp.kontakta lub GG to zwalnia do poziomu 486... Zmieniłem bios na 2.30 (orginalny) i narazie pomogło miał ktos tak kiedyś? (wcześniej miałem 220a+cool)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz pls do linka do biosa 2.20a tego z ustawieniem timingow... czytalem ze sa jego rozne wersje wiec ktory jest wg. Was najleszy i ktory mi polecacie.

A co do tego programiku co pokazuje tem o kory pytalem kilkanascie postow wczesniej to chodzi mi o screena 'Prezesa' ze str. 2 tego topica i te dwie cyferki pozazujace temp. w tray'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu jedne biosy maja rozszezenie ROM a inne BIN ?

Czy ktos juz wgrywal tego biosa 'Cool!BIOS 2.30 by honey X & guni' ?

Czy ma opcje ustawiania timingow ?

W tym pliku sa 2 biosy.Czy sie roznia L od LH ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ta opcja chłodzenia w tym biosie moze Ci kompa restartować więc...zależy od zasilki

Jak masz kiepski zasilacz...

U mnie działa perfekt, żadnych resetów ani prblemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do resetowania to wczoraj do AsRocka brata wgralem i jak sie wlaczy kompa to podczas ladowania XP albo zaraz po zaladowaniu XP jest reset, po resecie juz stabilnie... - wina zasilki?... jakis noname 300w

ja dzisiaj dostalem asrocka i super stabilnie jak narazie, odinstalowalem stery od Nf2 i obeszlo sie bez formata

jutro wgram bios z H@I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z zapezpieczniem procka przed spaleniem. Chce sobie podkrecic athlona 2000 XP, mam aero ale temperature mam 49 przy otwartej i bez stresu. Jeżeli podkrece a procek zacznie sie przygrzewać czy płyta wyłaczy kompa?? Słyszałem ze nie, znowu z drugiej strony czytałem artykuł oto cytat: (http://www.implozja.com/asrock_k7s8x.html)

ASRock K7S8X: sama płyta nie grzeszy urodą ani wyszukanym projektem; jest funcjonalna i bardzo przypomina produkcje ECSa. Większość jest "standardowa" z wyjątkiem kilku rzeczy: technologia ASRock U-COP ma zabezpieczyć procesor przed uszkodzeniem w momencie awarii chłodzenia: nie mamy niestety żadnej możliwości ingerencji w jakich warunkach ma się to odbyć; instrukcja mówi tylko o automatycznym wyłączeniu komputera w momencie przegrzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście testowałem tą funkcje na Asusie Kt266a, to to samo pod podobną nazwą (Asus używa C.O.P - CPU) i wywalało mi kompa jak się proc nagrzał...Ale asrocka nie testowałem więc...

Co do mojej zasilki to działa bezproblemowo cały czas mam bios z cool.... Jakby nie działał to by poszedł na reklamacje (3 lata zdaje się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj testowalem funkcje U-COP :) ale to przez przypadek bo podczas zasuwania scianki odpial sie kabel od wentylatora no i ......

wlanczam mafie zaladowalas ie plansza zabilem 2 gosci i niebieski ekran "machine checksum error" zrzucanie pamieci fizycznej i restart ! wlanczam jeszcze raz i to samo ! juz myslalem ze win2003 jakis sypniety ale cos mnie podkusilo zeby popatrzec do biosa a tak 65* :/ patrze do srodka a wiatraczek sie nie kreci ! no i juz wiecie kiedy sie wylancza komp przy przegraniu! aa dzis musialem posmarowac procka pasta bo stara wyparowala :) hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj testowalem funkcje U-COP :) ale to przez przypadek bo podczas zasuwania scianki odpial sie kabel od wentylatora no i ......

wlanczam mafie zaladowalas ie plansza zabilem 2 gosci i niebieski ekran "machine checksum error" zrzucanie pamieci fizycznej i restart ! wlanczam jeszcze raz i to samo ! juz myslalem ze win2003 jakis sypniety ale cos mnie podkusilo zeby popatrzec do biosa a tak 65* :/ patrze do srodka a wiatraczek sie nie kreci ! no i juz wiecie kiedy sie wylancza komp przy przegraniu! aa dzis musialem posmarowac procka pasta bo stara wyparowala :) hehe

no to mam odpwiedź na pytanie, juz sie nie boje ze mi sie procek zjara :) a mam zamiar ładnie podkrecić mojego procka :) ile sie da zebym sobie pograł jak człowiek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...