Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

od kilku dni próbuje zrobić drutmoda, najpierw na swoim asrocku z bartonem 2.5+ - 1.475, a pozniej kilka razy na asrocku brata z duronem 1400 i ani tu ani tu nie chce dzialac - wiem ze sie da bo wczesniej na kompie brata zrobilem drut moda, wydaje mi sie ze druciki odpowiednie - kabel koncentryczny, imho druciki idealne.... mimo wszystko niechce dzialac, nie wiem... czy ktoś miał takie problemy? (probowalem kilka razy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie czy da rade w tym asrocku zmienić napiecie bo u mnie na athlonku palomino jest cały czas 1.76 około i wcale nie da rady wejść na pole z napięciem, jak wy to zmieniacie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kilku dni próbuje zrobić drutmoda, najpierw na swoim asrocku z bartonem 2.5+ - 1.475, a pozniej kilka razy na asrocku brata z duronem 1400 i ani tu ani tu nie chce dzialac - wiem ze sie da bo wczesniej na kompie brata zrobilem drut moda, wydaje mi sie ze druciki odpowiednie - kabel koncentryczny, imho druciki idealne.... mimo wszystko niechce dzialac, nie wiem... czy ktoś miał takie problemy? (probowalem kilka razy)

Raczej problemów nie miałem robiąc drut moda, nie licząc tego że raz pomyliłem się i zamiast zrobić na 1.85V to zrobiłem na 1.5xV :P

a ja mam takie pytanie czy da rade w tym asrocku zmienić napiecie bo u mnie na athlonku palomino jest cały czas 1.76 około i wcale nie da rady wejść na pole z napięciem, jak wy to zmieniacie??

Da rade zwiększyć +5% lub drut modem na 1.85 (wtedy +5% i jest 1.94V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ale ja głupi jestem :? :? :? cały czas wkładałem druty nie w ten miejsca co potrzeba (zamiast na gorze socketu to z prawego boku), dobrze ze procki nie padły przez moja nieuwage ;)

ps. juz wszystko ok :)

ps. dalem 1.5V i wsyzstko ok narazie, ale mam strasznie dziwne wahania napieć 1.45~1.52 niedobrze cos,ale mam andzieje ze bedzie stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. dalem 1.5V i wsyzstko ok narazie, ale mam strasznie dziwne wahania napieć 1.45~1.52 niedobrze cos,ale mam andzieje ze bedzie stabilnie

No ja u siebie też mam wahania napięć ale w granicach 1.93-194V :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że drut mod działa i mała pomyłka nie śle cpu do muzeum :) i andrzeje<> nadzieje też się cieszą ;), mam na imię andrzej :)

Szykuję cię do robienia na drutach i takie posty tylko pomagają w podjęciu decyzji

Pozdrawiam

PS

Miło będzie poczytać o innych doświadczeniach z drut modem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeberko nie ma czego sie bac :) ja przez ostatni tydzien zrobilem 5 razy drut moda bo nie moglem sie zdecydowac na jakim napieciu zostawic :)

ale wkoncu zostal na 1.8V

wg. mnie najjasniej wszystko widac na tym rysunku:

http://bbs1.danawa.co.kr/ysy/market_free/d...tb10-76664-.jpg

jak dla mnie bomba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się komuś przyda: zauważyłem że po wyłączeniu dzwiękowej zintegrowanej wynik w 3dmarku podskoczył o 100pkt :D:D

Może powypisujemy w tym temacie wyniki testu pamięci w aidzie 32? Co Wy na to?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz z problemami z grafiką w agp albo poszła grafika albo złącze agp lecę na S3 Virge z 2MB w PCI i jak dam większe fsb jak orginalne to co jakiś czas mrozi ekran i reset.

A więc AIDA32 Duron 1600 synchro z 256MB

odczyt - 1660

zapis - 563

Jak fsb było 160MHz a ram na 200MHz

odczyt - 1945

zapis - 670

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam... Asrock K7s8x+thunderbird 1.4+ddr PC2700(166mhz) i prosze o wyjasnienie mi po troszku.

1. dlaczego komp wstaje tylko gdy zworki od FSB na plycie ustawione sa na 266MHZ ?

2. moj t-bird 1.4 ma fabrycznie polaczone mostki L1..czyli teoretycznie jest odblokowany mnożnik, ale jak kolwiek bym nie ustawil tych pieciu zworek od mnożnika(wg tebelki w manualu plyty) to i tak mnożnik mam 10.5x133...czy moze na atej plycie jest jakas zworka odblokowująca mnożnik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proximo faktycznie fajnie opisane na tym rysunku!! u mnie dla fsb 190 jeszcze dziala na vcore default(1.6) +5% ale juz 195 nie bedzie bo potrzebuje wiecej jedzonka :) narazie musze sie zaopatrzyc w lepszy ram bo jak narazie moj przy 333@380 timingi musze zmienjszyc do 8-3-3-2,5 z 6-2-2-2,5 bo inaczej sie nie wlancza ale przez to wyniki w aidzie mi spadaja z 2520/800 na 2400/750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu doświadczyłem na własnej skórze działania U-COP.

Zakładałem WhisperRocka IV i jakoś krzywo mi się załorzyło :D .

Włączam windę 20 s i komp się wyłączył. Włączam znowu włażę do biosu i znowu się wyłączył.

Okazało się że spód radiatora opierał się o ten występ w sockecie skąd rączka wychodzi :D .

Czyli kolejna genialna opcja AsRocka dziala. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jama pamiec ustawiona tak:

fsb 172 pamiec synchronicznie

cl=2,5

tras=6

trp=2

trcd=2

wynik: 2500/800

po zmianie magistrali na 190 timingi musze zmienic na

cl=2,5

tras=8

trp=3

trcd=3

wynik 2400/750

czy wieksza szybkosc nie powinna dawac rekompensaty za gorsze timingi? bo cos mi sie wydaje ze na fsb 190 nawe przy takich timingach wynik powinien byc przynajmniej prownywalny!! no chyba ze dla takicha wartosci fsb zalecane sa inne timingi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tym fsb to jest b dziwnie, ja jeszcze na dodatek prze fsb 175 mam wiekszy wynik w 3dm niz na fsb 200, oczywiscie na tej samej ilosci mhz na procu.

Tak to cl 2,5/3/3/8

aida32

odczyt - 2502

zapis - 808

przy 400mhz

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mozna stwierdzic ze chipset nie radzi sobie dobrze z fsb powyzej 166 , fsb nie rekompensuje splabszych timingow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej jutro będe mjał to mobo, wiec sie zapytam <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> bios jest najlepszy do tego mobo ( zmjana napieć, ustawienia timingów mozliwość osjągnięcia wyskokiego fsb, stabilność, itp..)??

I jakei sterowniki zainstalowac, od agp, i dzwiekówki??

I czy opłaca sie instalować sterownik do ide, bo slyszałem ze tylko zmniejsza odczyty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...