Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

No niby tak ale mam tylko 128MB ramu i to na 400 nie chcą iść a nie czaje jak ustawić synchro w biosie 2.20. Cheepo właśnie ściągam.

Aha i jeszcze jakoś dziwnie z CL mam, w biosie ustawiłem na 2T, i CPU-Z widzi CL2,5 a aida32 CL2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro87 tak jak Ci pisalem dajesz fsb 200 to pamiec tez 200, jak dajesz fsb 210 to pamiec 200 i wtedy jest synchro. Dla przykladu ja mam fsb 172 i pamiec ustawiona na 166 i jest syncho. Ilosc pamieci nie ma znaczenia dla 3dmarka2001se. Zadnym programem nie odczytasz wartosci timingow, u mnie co program to inne wartosci albo unknow. Co to CheepoMemTweak to nie ustawiaj w windzie CL bo czesto zasiesza sie jak to zmieniasz, najlepiej robic to w biosie. Powiedz mi jak miales pamieci ustawione przy FSB 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 200fsb pamięci były 166, no to już czaje, przy fsb 200 a pamięci 166 jest asynchro i dlatego mniejszy wynik tak? Ale synchro sie ustawia samo wtedy gdy fsb jest o pare mhz większe od ustawienia pamięci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przy 200fsb pamięci były 166, no to już czaje, przy fsb 200 a pamięci 166 jest asynchro i dlatego mniejszy wynik tak?Tak asynchro i na to wychodzi ze takie ustawienie jest mniej wydajne niz fsb166/mem166.

2. Ale synchro sie ustawia samo wtedy gdy fsb jest o pare mhz większe od ustawienia pamięci?? TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DaRo, Ustawiłem tak jak u Ciebie fsb 172 z tym że na płycie jest zworkami 166 ale to chyba nie wadzi, pamięć 166. Ale wszędzie pokazuje fsb 172 a pamięć 166, a u Ciebie jak programy typu aida cpu-z pokazują taktowanie pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie czy spadek wydajnosci w smarkach nie wynika że na tej płycie AGP jest blokowane ?

A co to ma do tego, przeciez jezeli agp pracuje z wieksza czestotliwoscia to tylko niewiele zmienia sie przepustowosc szyny. Jezeli chodzi Ci o to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DaRo, Ustawiłem tak jak u Ciebie fsb 172 z tym że na płycie jest zworkami 166 ale to chyba nie wadzi, pamięć 166. Ale wszędzie pokazuje fsb 172 a pamięć 166, a u Ciebie jak programy typu aida cpu-z pokazują taktowanie pamięci?

Wszystko masz dobrze ustawione. U mnie aida widzi szyne dobrze(Plyta glowna>plyta glowna>rzeczywista czestotliwosc taktowania), lecz cpu-z nic nie widzi, ani szyny ani timingow. Prosze cie przejrzyj posty o tej plycie na forum(szczegolnie pierwszy post w tym watku) bo zadajesz za duzo pytan banalnych pytan, nie obrazajac Cie.

EDIT: Przejrzyj moje posty uzywajac szukajki, napewno cos znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już te tematy ale troche chaotycznie, poczytam dokładniej wszystko. Jeszcze napisze, że jak zmieniam fsb w biosie a nie zworkami to agp spada do 2x [jak i wydajność], jeżeli ustawie na "by Jumpers" to wraca na 4x. Zostawie fsb 166 podniose napiecie i pokręce mnożnikiem.

Dzięki za pomoc i Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak jestem totalnym lajkonikiem ale mam jedno pytanie:

otoz czytalem gdzies tu na forum ze komputerchodzi szybciej jesli proc i pamiec sa ustawione na synchro. natomiast ja na tej plycie mam bartona2500 i 256 ramu 400 noname i na poczatku za nic nie moglem nic zainstalowac. xp jak skopiowal pliki bez zwiechy to przy resecie wywalal bluescreena bez niczego. jak zmienilem grafe z mx440 na starego voodoo rush pci to ten bluescreen juz byl z komunikatem ze jakis tam blad w sterach od grafy ale dalej nic nie ruszal. 98 sie nawet nie chcial zabootowac z cd ciagle czarny ekran. potem costam sie bawilem w biosie i zmienilem ram z domylsnego 166 na 200 i wszystko ladnie chodzi. czy ktos wie czego to wina? i czy da sie to ustawic w ten tryb synchro zeby byl jakis wzrost wydajnosci? troche mnie to interesuje bo przy podkrecaniu chyba trzeba pamiec ustawic na auto (ale nie jestem pewien juz mowilem ze sie nie znam) a na auto nic nie dziala:/ na razie nie podkrecam bo sie boje na moich napieciach, dopiero zbieram na chiefteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie ramu na auto wymusza pracę synchroniczną kości więc fsb=ram.

Np. u mnie lepsze wyniki mam jak ram ustawię na 200 a fsb idzie mi 160 (max) mnożnik zablokowany, ale to wynika ze zbyt dużej różnicy między częstotliwościami. Pewnie jak by się udało mi puścić cpu np fsb 180 to już opłaca się ram puścić synchro.

fsb 160=ram AIDA32 1860

fsb 160, ram=200 AIDA32 1980

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znów ja, :D

Zakładał ktoś jakieś dodatkowe chłodzenie na mostku południowym? Zauważyłem że sie dość mocno grzeje, po 20s już paży palca :).

I jeszcze jedno, nigdzie nie mobe znaleźć konkretnej odpowiedzi: Płyta ma zablokowane agp/pci w biosie/biosach standardowych [dakładniej 2.20], czy dopiero w zmodowanych OCW??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat "Jelenia":

A więc tak przy ustawieniach zworki 166/166 mamy tak :

regulacja FSB płynna między 166 a 180mhz i wtedy mamy do wyboru ustawienia pamieci 133/166/200 po wrzuceniu 181mhz znika na opcja 133mhz i zostaja 166 i 200 tu nastepuje zmiana dzielników .

Standartowo do 180mhz FSB mamy następujace dzielniki CPU:MEM na poszczególnych ustawieniach pamieci :

Ram 133mhz - 6:5 Ratio

Ram 166mhz - 1:1 Ratio

Ram 200mhz - 6:6 Ratio

Gdy przekroczymy FSB czyli od 181mhz FSB w góre znika nam opcja 133mhz i następuje zmiana dzieników. Wtedy ustawienia pamięci do dzielnika mają się tak :

Ram 166mhz - 6:5 Ratio

Ram 200mhz - 1:1 Ratio

I teraz dla przykładu:

Ustawienie FSB 185mhz i pamięci 166mhz taktuje nam pamiec na 153mhz,

Ustawienie FSB 166mhz i pamieci 166mhz taktuje nam pamiec na 166mhz,

Ustawienie FSB 166mhz i pamięci 200mhz daje nam 200mhz,

Ustawienie FSB 180mhz i pamięci 200mhz daje nam 216mhz dla pamieci,

Ustawienie FSB 181mhz i pamieci 200mhz daje nam 181mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może chidzi o to

,,If CD-ROM is connected with HDD on same IDE channel, Windows XP can be installed correctly,,

co w doslownym tłumaczeniu

Jeśli CD-ROM jest podłączony z HDD na tym samym kanale IDE, Windows XP może zostać zainstalowany poprawnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec ktora plytke lepiej kupic v.3.0 czy 3.01 ? I jaki duronik do niej 1.6 czy 1.8 ? Bo skoro nie ma zmiany napiecia to mozliwe jest ze ten 1.8 nie bedzie chcial isc na fsb 166 a w drut mody nie chce sie bawic.Moje oc bedzie sie w zasadzie ograniczalo tylko do tej magistrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie mialem problemów z instalką, a mialem popodłączane 2xcd i 2xhdd w rózny sposób.

awathar > durex 1.6, na 2.0 idzie spokojnie (166x12 - seria z B na końcu, np. Mixib). Ja mam rev 3.0 i nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale jaka jest roznica miedzy 3.0 a 3.01 ? Czy warto szukac tej 3.01 chyba nie latwo ja upolowac.Mam do wyboru takze plyte MSI Kt4v za ta sama cene.Czy bedzie ona lepsiejsza od Asrocka i czy ma lock pci/agp?.Wiem tyle ze regulacje napiecia ma tak samo dziadoska jak Asrock.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale jaka jest roznica miedzy 3.0 a 3.01 ? Czy warto szukac tej 3.01 chyba nie latwo ja upolowac.Mam do wyboru takze plyte MSI Kt4v za ta sama cene.Czy bedzie ona lepsiejsza od Asrocka i czy ma lock pci/agp?.Wiem tyle ze regulacje napiecia ma tak samo dziadoska jak Asrock.

ktos kiedys napisal ze roznica jest chyba tylko w wygladzie... a dostac mozesz ja bez problemu wszedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho 3.0 a 3.01 to roznice marginalne i ciezko tu powiedziec czy warto szukac 3.01 bardziej szukalbym procka z oblokowanym mnoznikiem ale to moze byc ciezkie jesli kupujesz nowke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oks to mozecie mi podac kilka dobrych serii durkow bo jakos nie idzie mi przegladac tych 42 stron nt. d1.4 i 1.6.

UPDATE:nie no ale jestem leniwy wstyd mi :] wystarczylo wejsc na cpudatabase.com i po sprawie

Mam pytanko w sprawie pamieci... jak to jest z tymi ddr400 na tym asrocku, wchodzi wiecej niz 1 kosc czy nie ?

Niestety mam malo kaski i bede zmuszony kupic pamiec no-name i nie wiem jak z ta obsluga wiecej niz jednego modulu 400.Wolal bym kupic 400 a nie 333 bo jesli bede krecil na fsb 200 to no-name 333 moga nie pociagnac na 400 a z racji tego ze narazie qpuje 256 mb nie wiem czy bede mogl doqpic nastepna kosc 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad zmiana mojej plyty(taka jak w podpisie) na Asrock'a 746 lub 748 tylko trudno mi okreslic wartosc mojej !! moze mi pomozecie? a po zmianie i tak pewnie mnie jeszcze czeka zmiana ramu ktore bedzie ograniczac mi wyzsze FSB :/ co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przymierzam sie do kupna Asrock`a k7s8xe+, duraka 1,6 i twinmosa 433.

Mam kilka pytan co do tego zestawu:

1) czy ktos uzywa mobile athlona lub durona na tej plycie? jesli tak, to czy zmiana mnoznika jest na stale czy trzeba ustawiac po kazdym restarcie?

2) czy istnieje jakis program do softwarowego ustawiania fsb do tej mobo?

3) czy kupno tych pamieci nie jest na wyrost w stosunku do plyty, a przede wszystkim do proca z defaultowym mnoznikiem 12x?

4) czy pamieci pojda na 433 MHz, bo na tej plycie nie ma chyba regulacji vmem?

5) jaki jest stopien prawdopodobienstwa, ze procek pojdzie na 12x200 przy AC ( nie jakis wypasiony Zalman tylko zwykly Titan D5TB), oczywiscie z biosem HooneyX`a z Halt@Idle?

Z gory thx na info

btw. pytania wrzucam tu bo chyba nie ma sensu zakladac nowego tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) czy ktos uzywa mobile athlona lub durona na tej plycie? jesli tak, to czy zmiana mnoznika jest na stale czy trzeba ustawiac po kazdym restarcie?

Nie ma problema z mobilami :)

2) czy istnieje jakis program do softwarowego ustawiania fsb do tej mobo?

Raczej nie, pozatym po co ci to?

3) czy kupno tych pamieci nie jest na wyrost w stosunku do plyty, a przede wszystkim do proca z defaultowym mnoznikiem 12x?

Moga sie przydac ;)

4) czy pamieci pojda na 433 MHz, bo na tej plycie nie ma chyba regulacji vmem?

raczej pojda bo asrock ustawia standardowo wszytskim pamiecia 2,7v (zamiast 2,5-2,6) :)

5) jaki jest stopien prawdopodobienstwa, ze procek pojdzie na 12x200 przy AC ( nie jakis wypasiony Zalman tylko zwykly Titan D5TB), oczywiscie z biosem HooneyX`a z Halt@Idle?

hmmm raczej bedzie cie ograniczac za mae vcore...... trza bedzie robic druta aby poszedl na 12x200 :)

Z gory thx na info 

btw. pytania wrzucam tu bo chyba nie ma sensu zakladac nowego tematu

Proszem bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki arnivird!

ok, mobile dzialaja, ale czy trzeba mnoznik za kazdym razem ustawiac, czy jest zmieniony na stale ( w poscie o mobile-modzie pisze, ze na niektorych plytach zmiana jest na stale, wiec moze na asrock`u tez??)

Software do zmiany fsb przyda sie, jezeli mnoznik trzeba ustawiac za kazdym razem, wtedy w biosie daje mu np. 12x166, a w windzie zmieniam na np. 10,5x216 i mam ramy w pelni wykorzystane, bez wc i procka z dobrej serii chyba nie pojdzie na 12x216 :lol:

i jeszcze jedno pytanie do znawcow, jak to jest z blokada agp/pci? na forum rhcf.com guni pisal, ze w -xe+ zamiast blokady sa jakies smieszne dzielniki, ktore staraja sie trzymac agp i pci w granicach normy. dokladnie wyglada to tak:

Looking at the PLL datasheet (from our sticky topic) I see the following Table over 200 FSB:

FSB AGP PCI

200.00 66.67 33.33

206.00 68.67 34.33

210.00 70.00 35.00

214.00 71.33 35.67

218.00 72.67 36.33

222.00 74.00 37.00

At 200 FSB, PCI/AGP freqs are on specs and going higher from there. Take a look to this unofficial Table:

233.33 66.67 33.33

240.33 68.67 34.33

249.67 71.33 35.67

254.33 72.67 36.33

259.00 74.00 37.00

no wiec jak to w koncu jest :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...