Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 hehe to jest biosik 2.5, a timingi ustawione Cheepomem :) Chyba teraz wszystko jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionaj Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 cały czas jestem na firmowym 2.20 -mam bardzo stabilnie i id początku 3 mies ani jednego zwisu boję się eksperymentować z nieoficjalnymi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 upsss ale gafę walnąłem!!! bios oczywiście 2.25 http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...os/betabios.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 pisze:cheepomemtweak czyli timingi ustawione programem w Windows. Jakie masz napięcie na tym D1800@2400? -------- D1800@2080 1.7V 12,5x166 K7S8X Radeon9200 275/470 3DMark01-7700 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 oj prezes gafe walnąłes, a ja już się podjarałem pewnie gdzieś jakiś SUPER biosik wypuścili bardzo ładnie 2.5+(ten plusik wyglądał obiecująco), a tu nici z tego :D Ale na 2.25 nie masz opcji ustawień pamięci? pionaj - zapodaj 2.20a, sprawdzony, dobry. Wtedy zobaczysz jakiego masz smoka w kompie. Flesh przeprowadzaj z twardego dysku, najmniejsze ryzyko :) neig555 - 2400 na 1.86V, ale zasadniczo działam na 2250 na 1.78V czyżby twój 1800 był odblokowany, bo mój niestety nie (marzy mi sie odblokowany, pusciłbym go 11*200 lub 12*200, rarytas) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 czy może ten http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...os/betabios.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 neig555 - ja z tej strony miałem 2.20a i polecam, bardzo dobry. Teraz mam 2.20a z jakąś opcją Cooling czy coś tam podobnego co ma obniżać temp. i przy 2250 mam temp w luzie 28*C, w stresie 46*C przy zamkniętej budzie. Wentylator GlacialTech Igloo 2450 :) Dodatkowo dwa wentyle z tyłu wyrzucające powietrze :!: Jeden z dorobiona regulacją obrotów, drugi cichy wolny wyciagniety ze starego zasilacza. I nie chodzi to wcale głośno, tylko na pudle mam odważnik 20kg żeby po pokoju nie fruwało, he he :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 podeślij na neig555@o2.pl , mam podobne 2 biosy ale przy flaszowaniu pisze że nie jest przeznaczony do tej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 podesle, tylko cos mi sie pieprzy w poczcie z zalącznikami juz posłałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 na tym moim 2.25 nie da się ustwić timgów w biosie... więc robię to w cheepomem Wcześniej miałem 2.20a i dało się w biosie ustwiać, ale jednak po przetestowniu 2.25 z chepomem uzyskałem lepsze wyniki mimo tych samych timingów(dzięki performance mode w cheepo) A i te ustaiwnienia w 2.20a fast, turbo, ultra powodowały zwichy lub restarty systemu... latarnikmz daj linka do biosu z tym cooling... czy nie powoduję on pogorszenie wyników hdd?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 tam na stronce szukaj COOL!Bios gdzieś w dole, czytaj opisy bo sa tam wersje z wyłączoną opcją chłodzenia(chyba 2.20arlh) www.rhcf.com/sis-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=36;t=000002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 próbowacpróbowac, powodzenia napisz jak z podkręcaniem i jak temp na jakim chłodzeniu. to co widze w podpisie znaczy że prime95 chodzi bez błedów, bo u mnie zaraz na początku błąd, ale podobno to norma w duronach a zwiechy - spróbuj nie ustawiac 2-3-3-8 tylko 2.5-x-x-x i sprawdz odczyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 o tych biosach była wcześniej mowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 zgadza sie była mowa, ale przypomniec warto neig555 - próbowałes ten bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 przy flaszowaniu pisze że nie jest przeznaczony do tej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 no i wgrany Temp teraz podczas pisania i słuchania muzy 36stopni... Chciałem tak ustwić timingi w biosie jak w cheepo na perf. i nic z tego... da się ustwić, ale komp juz wystartować nie chce... chodzi o read promotion - disabled... A to właśnie dzięki temu w odczycie jest te 2918, bez tego 2750... Spróbujcie u siebie to wyłączyć i zobaczcie efekty. I jeszcze jedna sprawa użycie procka w hdd tach... instaluję sisy, odinstalowuję i cały czas te 24-27% niezależnie od biosu :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 że wywala prime... u mnie wywalało jak temp dochodziła do 53-54stopni... wyczyściłem wentyl i wypolerowałem spód i jest ok max maxymalny to 52 stopnie po półdniowym katowaniu w prime... w grach 49-50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 u mnie temp max 46-47 *C a prime95 pada na starcie A z tymi pamięciami. Spróbuj jak ci komp nie wstanie po zmianie ustawień wyłączyć zasilanie na listwie, poczekac 15 sek, włączyć prąd znowu poczekac 15 sek i włączać komputer. Do tych biosuw trzeba cierpliwości, ja też długo próbowałem nim ustawiłem jak trzeba i teraz chodzi write/read promotion enabled 2-2-2-5, odczyt w AIDZIE słabszy bo na FSB 166 synchro 2360/860 neig555 - próbowałes z tej strony co była podana wyżej inne biosy, może ten z wyłączonym COOL!Idle ? u mnie kazdy instaluje sie bez problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 włąśnie o to chodzi, że write/read promotion trzeba na disabled! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Ja nie moge ustawić cheepomemem - co bym nie zmienił, komp sie zawiesza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 prezes - i wtedy ma byc lepszy odczyt? sprawdze u siebie ale nie teraz bo jestem w pracy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 hehe hajper mam to samo, nie zminiaj pierwszego ustwienia w cheepo, bo inaczej zwis lub restart... jak już zmieniłeś to odinstaluj cheepo i uśuń z dysku jego ustwienia, potem znowu zainstaluj, pozmieniaj ustawienia i zapisz... Jeżeli nie przesadziłeś to będzie dobrze :) Jeżeli system cały czas się wiesza po starcie, wejdź do biosu i daj pamięć na 100MHz... wtedy się już powinien odpalić i zaczynasz zabawę od nowa... Dziwne to, ale trzeba tak robić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 tak będzie lepszy odczyt... u mnie zwrost z ~2750 na ~2920... ale po wyłączeniu tego w biosie komp nie wstaje... za to w cheepo ok!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 oj po prostu włączcie performance mode w cheepo i będzie wszystko ustwiane! Chciałem obejść się bez cheepo zmieniając w biosie, ale nie da rady bynajmniej u mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 hm, tego nie przerabiałem, spróbuje w chacie, dzięki prezes Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 csorry cos net mi pada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Podpatrując cheepo co zmienia się po wzięciu na performance, trzeba ustwić tak biosik: READ LATENCY FOR DDR - NORMAL MQA ARBITRATION MODE - 2T WRITE, READ PROMOTION - DISABLED FQMA #1 - 1T WRITE RECOVERY TIME - 2T Spróbujcie sobie tak ustawić w biosie, jestem ciekawy komu się uda :) W cheepo noproblemo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Wole sie w to nie bawić już. W nocy sie bawiłem tym, restart kompa po zwieszce i.. Artefakty na pulpicie - rozmazane czcionki - wygladało to tak samo, jak widziałem zwalonego 4Ti... Myslałem ze radosław uleciał, ale na szczęście po resecie wszystko działa. Nie dotykam się już do tego :) Pamięci sprawdziłem i : General Memory type DDR-SDRAM Manufacturer (ID) (7F7F640000000000) Size 512 MBytes Max bandwidth PC3200 (200 MHz) Part number MDT512M PC400 CL2. Attributes Number of banks 2 Data width 64 bits Correction None Registered no Buffered no Timings table Frequency (MHz) 166 200 CAS# 2.0 2.5 RAS# to CAS# delay 3 3 RAS# Precharge 3 3 TRAS# 7 8 Czyli synchro mogłyby iśc 2-3-3-7 i na 400 2.5-3-3-8. Teraz idą 2.5-4-4-8... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 dziwne, ja mam no name 333MHz i synchro na 166 idą 2-2-2-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 A ja mam problem po zmianie na bios 2.20a , mianowicie nie moge ustawić fsb200 a przedtem mogłem. Na żadnym mnożniku nie odpala. Nastepnie ustaiwam timingi 2-2-2-6, pamięci na ultra i odczyt mam ~2200 a na starym miałem ponad 2400 na CL2. Ogólnie troszke lipa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...