Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum. Mam pewien problem z plytka. Przy sciaganiu uszkodzilem kolo procka taki maly kwadracik (bialy) na dole od procka w okolicach Socketu. Plyta nie startuje. da sie to jakos zrobic? (naprawic). Ukruszylem srubokretem polowe tego kwadracika. Prosze o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! Mam pytanie dotyczące napięć na moje mobo Asrock K7s8x (bios 2.20a ) . Napięcia miernika wynika, że :

+3,3 = +3,31 ( pod obciążeniem )

+5 = 4,99V-5,00V ( pod obciążeniem )

+12V = 12,45V (po uruchomieniu kompa) - 12,83V ( pod obciążeniem w windowsie : winamp, prime 95, burn in wizard w sandrze )

wskazania biosa :

CORE = 1,609V

+3,30V = 3,307V

+5V = 5,056V

+12V = 12,51V ( po uruchomieniu )

KONFIG TAKI JAK W PODPISIE

Nie wiem czy napięcia są w normie jak na ten sprzęt i jak na ten "super" zasilacz, bo "troszke martwią" mnie te wskazania +12V

W stresie mam według mobo 49C CPU, nic się nie wiesza, wszystko chodzi stabilnie, bez bsod. ( OS win98SE ).

Proszę o pomoc bo nie chcę sobie zrobić grzanki z kompa !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem 12,38V i wolałem zmienic na Modecoma 350GTF (130 pln), ale nie było żartów bo miałem Codegena  :?  

Tobie też radzę - zamień.

Na razie muszę jechac tak, więc sie pytam czy to normalka, bo widzę, że dużo ludzi ma wyższe napięcia na tym asrocku. nie mam kasy, ale później zmienie chyba właśnie na tego modecoma, bo widzę, że kosztuje cos ok. 99 zł na necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja przy obciążeniu do 70% mocy maksymalnej zasilacza powinna wynosić +/- 5% dla każdej linii napięciowej (napięciami ujemnymi nie powinniście się w ogóle przejmować). Jeżeli zasilacz jest obciążony w 70% i powyżej to tolerancja zwiększa się jedynie dla linii +12v, ktora w tym wypadku może mieć +/- 10%.

CicherFX: dobrze, że napięcia zmierzyłeś miernikiem. Twoja płyta ciągnie prąd dla proca z linii +5v dlatego dwunastka jest zawyżona. Zasiłka przekracza normę i jest do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja przy obciążeniu do 70% mocy maksymalnej zasilacza powinna wynosić +/-  5% dla  każdej linii napięciowej (napięciami ujemnymi nie powinniście się w ogóle przejmować). Jeżeli zasilacz jest obciążony w 70% i powyżej to tolerancja zwiększa się jedynie dla linii +12v, ktora w tym wypadku może mieć +/- 10%.

CicherFX: dobrze, że napięcia zmierzyłeś miernikiem. Twoja płyta ciągnie prąd dla proca z linii +5v dlatego dwunastka jest zawyżona. Zasiłka przekracza normę i jest do wymiany.

i to chyba kończy problemy co może być nie tak i czy trzeba wymieniać. Oczywiście, że pierwszą rzeczą, którą będziesz wymieniał w budzie będzie zasilacz bo może się okazać (dość często się to zdarza), że będziesz miał do wymiany coś jeszcze przez zasilacz :twisted:

Dzięki Benito za szybką odpowiedź na moją prośbę 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłączasz lub wyłączasz "na pałę" czy poprzez "Bezpieczne usuwanie sprzętu" ? To na XP czy 98?

Aha, 98, spróbuj tego: informacja i pliczek SP 1.16 98SE

Bede dokladny, moim palcem wskazujacym naciskam z umiarkowana siła przycisk na gornej czesci korpusu z napisem"on/off" tak, az poczuje lekkie zapadniecie po czym zdecydowanym energicznym ruchem odsuwam palec. :P

Innej metody nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Mam pytanie do użytkowników CheepoMemTweakera. Temat, może bardziej pasuje do działu Software ale jest pośrednio związany z ASRock (znaczy z chipsetem SIS).

Czy jest możliwość ustawienia CheepoMemTweak aby przy uruchamianiu od razu ładował ustawienia, a nie jak to robi u mnie włączał się i "czekał", aż ja to zrobię :) Moja wersja to v0.05alpha! POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz po wgraniu biosu rozpoznaje go jako Semprona 2200+ (ja wgralem Performace Bios 2.43 - najnowsza werscja oficjalnego Biosu tez go rozpoznaje dobrze). Bez fleshowania procek rozpoznawany jest jako ATHLON XP 1700+ (lub 1800+ nie pamietam za bardzo :) ). Pierwsze wrażenie - Windows XP - chodzi aż miło popatrzeć, aplikacje typu Office 2003 uruchamiaja sie w przeciągu sekundy (nie jest to obiektywne oczywiście ale zaraz przejde do testów). Procesor spokojnie ruszył na FSB 200MHz ale mysle ze nie sa to jego maxymalne możliwości. (200FBS x 9 = 1800Mhz - rozpoznawany jest teraz jako Sempron 2400+).Windows i Sandra niestety rozpoznaje go jako 1,75GHz(w biosie - jest 1800MHz - co prawdopodobnie jest spowodowane slabszymi komponentami ASRocka) Przy tej FBS temperatura w zamknietej budzie (wentylator FalconRock II) ma 45 bez obciazenia i 52 w stresie.

Testy: Moj komputer: ASRock K7S8X, Sempron1500MHz@1800Mhz, Seagate Baraccuda 7200 UATA 100, 256 DDR 400MHz TwinMos CL2,5 (W CheppoMemTweak - ustawiona opcja Performace oraz timingi 2-6-2-2), karta graficzna: Creative Anichilator Pro (Geforce 256) 32 DDR.

Wyniki:

3DMark: 3500 3dMark

Aida: odczyt:2200

zapis: 720

Sandra: CPU Arithmetik:

ALU:7241

FPU:2760

POZDRAWIAM i czy ktos zna rozwiaznaie problemu z CheppoMemTweakerem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem na tej płycie podłaczyć IRDE magurexa ale nic z tego, irda sprawna bo sprawdzalem u siebie. Nie wykrywa nawet w systemie jej, chociaż bez irdy i właczonej opcji w biosie powinno ja wykrywać w systemie. Do włączania słuzy opcja "onboard serial port" w tej plycie jak i w mojej k7s5a lecz tam wybiera sie cos innego np 2F8/IR2/COM4 czy cos takiego i są tam chyba 3 takie opcje. Wszystkie sprawdzałem na żadnej nie chodzi. Wgranie najnowszego biosa nie pomogło. Wersja płyty to 3.01. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nygus cos ta aida u ciebie strasznie slaba... ja mialem lepsze wyniki na fsb 193 i przy timingach 2.5 3 2 6

Niestety troche słaba :( , myśle śe w dużej mierze jest to kwestia biosu (domyślam się, że twoj bios to 2.20a). U mnie na tym biosie(2.20a) na ustawieniu Ultra (na FBS 166, pamiec tez 166) odczyt miałem 2400, na tym biosie jednak nie mogę ustawic FBS 200 - a ustawienie Ultra powoduje słabszą stabilność. Wybralem bios 2.43 - choc nie rożni się on niczym od oficjalnego (jezeli chodzi o wydajnosc chipsetu, w sumie nie wiem nawet czy ma on zablokowane PCI/AGP). Gdzieś czytałęm ze SIS 746FX kiepsko radzi sobie z wyższym FSB, stąd spadek w AIDA. Może znasz jakiś sposób żeby zwiększyć wydajność i utrzymać stabilność!! Jeżeli coś bredzę to mnie poprawcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no biosa mialem 2.20a ale to ustawienie ultra daje tylko tyle ze timigi chodza na 3-3-6 bodajze wiec tego nie uzywalem bo wolalem sobie recznie poustawiac. tego 2.43 nie sprawdzalem bo teraz mam abita i asrock dziala u brata z durniem 950 wiec o fsb~200 moge pomarzyc. ja mialem stabilne fsb 193 to znaczy potem mi sie wywalal prime. i aide mialem cos wlasnie na poziomie 2400/800

wez sobie poszukaj na poprzednich stronach gdzie robilem duzy test wlasnie z aida i roznymi fsb i ustawieniami pamieci tam zobaczysz o co chodzi z "nieradzeniem sobie z wysokim fsb"

pozatym co to znaczy ze masz slabsza stabilnosc? moze na ultra ci po prostu pamieci siadaja a nie mobo, przelec je goldmemory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym co to znaczy ze masz slabsza stabilnosc? moze na ultra ci po prostu pamieci siadaja a nie mobo, przelec je goldmemory.

Chodzi o to, że z ustawieniami Ultra(FBS 166, pamięć 166) komputer sie czawem restartował (ale myśle, że bardziej spowodowane jest to niestabilnością samego biosu - bo w programie CheepoMem timingi 2-2-6 chodzą swietnie i to na DDR 400MHz). Zaraz zabieram sie do poszukiwań twojego testu i do lektury oczywiście :)

NyguS to zrozumiałem z twojej wypowiedzi że na biosie 2.20a nie mogłeś ustwaić fsb 200 (a ile mogłeś ??) a na tym 2.43 mozesz ??

No niestety nie mogłem, nie wiem czym to jest spowodowane ale myśle, że ten Bios poprostu ma problemy z Sempronem (widzi go jako ATHLON XP - i nie pozwala go aż tak przestawić (wyświetla się komunikat, że CPU chodzi na złych ustawieniach i zaraz powrót do domyślnych ustawień). Stabilnie chodził coś przed 200FBS - ale ile to już nie pamiętam. Z kolei Performace Bios 2.43 - wykrywa Semprona bez oporów i z przestawieniem go na 200FBS nie ma problemów - myśle, że więcej też sie da ustawić.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!  

Mam pytanie do użytkowników CheepoMemTweakera. Temat, może bardziej pasuje do działu Software ale jest pośrednio związany z ASRock (znaczy z chipsetem SIS).

Czy jest możliwość ustawienia CheepoMemTweak aby przy uruchamianiu od razu ładował ustawienia, a nie jak to robi u mnie włączał się i "czekał", aż ja to zrobię :)  Moja wersja to v0.05alpha! POZDRAWIAM

nie wiem jaki to problem ale prosze bardzo, wystarczy zapamietac ustawienia + auto start (wszystko na screen-ie)

http://republika.pl/mytemp/screen/cheepo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chris_gd dzieki za odpowiedź, aż wstyd się przyznać ale nie zauważyłem opcji "Leave As Is" bynajmiej nie zaskoczyłem w pore :) ,kolejny dowód na to, że nauka języków to podstawa :D . A tak przy okazji to czy masz nowszą wersję od v0.05alpha?? POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie ma nowszej niz 0.05alpha,ale dawno nie sprawdzalem bo niestety dostalem ban-a :) na www.ocworkbench.com za krytykowanie sytuacji kiedy bios 2.25perf. byl tylko dla osob, ktore maja 100 i wiecej postow, powiedzialem jakie moje zdanie i konto skasowane a od jakiegos czasu nie moge zalozyc nowego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...