arnivird Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 a ja mam wlasnie jakis taki dziwny problem z ta plyta (wsyztsko bylo dobrze i nagle sie zepsulo...) ze np. uruchamiam ponownie system.. no to on sie wylancza.... i pozniej szlysze ze komp juz sie wlaczyl ale ekran czarny... i trzeba reseta zrobic... i dopiero działa.... wie ktoś może co jest nie tak?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 U mnie była to zbyt duża wartość dla fsb, mniejsze błędy dla fsb płyta dzielnie znosiła ustawiając fsb na 133 i Duron szedł jak go AMD wypuściło 1600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arnivird Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 hmm... ale umnie plyta przez 2 tygodnie bezproblemowo dizalal na fsb 200... i nagle przstal... stalo sie to zaraz po zabaiwe z cheepomem tweak -ktory itak po jakiejkolwiek zmianie zawieszal mi system :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 hmm... ale umnie plyta przez 2 tygodnie bezproblemowo dizalal na fsb 200... i nagle przstal... stalo sie to zaraz po zabaiwe z cheepomem tweak -ktory itak po jakiejkolwiek zmianie zawieszal mi system :/byc moze cos z pamieciami, przetestuj je memtest, albo goldmemory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 a ja mam wlasnie jakis taki dziwny problem z ta plyta (wsyztsko bylo dobrze i nagle sie zepsulo...) ze np. uruchamiam ponownie system.. no to on sie wylancza.... i pozniej szlysze ze komp juz sie wlaczyl ale ekran czarny... i trzeba reseta zrobic... i dopiero działa.... wie ktoś może co jest nie tak?? Ja też tak miałem i okazało się, że to przez zbyt agresywne ustawienia pamięci, ale które to nie pamiętam. Daj w biosie wszystko na safe i próbuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arnivird Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 memtest nie wykazal zadnych bledow... ustawilem pamieci na cl3.. i dalej to samo.... zjechalem z fsb do 166 i pamieci tez na 166 i dalej to samo ;( ;( ;( Juz nie wiem co robic ;( >>EDIT<< Problem rozwiazal se sam... :)Nagle przestalo sie tak dziac :P ale mam jeszcze jeden problem.. a mianowicie posiadam bezprzewodowa klaiwature i w biosie wsyztsko moge obic na niej.. ale jak np. chce zianstalowac winde... to sie nic zrobic nie da i musze normlana kabelkowa podpinac... wie ktos moze co jest nie tak? :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jericho666 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 mam pytanko ktory bios zablokuje w k7s8x 3.0 pci/agp i jakim programem mozna sprawdzic taktowanie pci/agp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 mam pytanko ktory bios zablokuje w k7s8x 3.0 pci/agp i jakim programem mozna sprawdzic taktowanie pci/agpno więc od poczatku, nie ma programu ktory wskazuje taktowanie, trzeba to sobie policzyc, przy 166 i 200Mhz taktowanie AGP i PCI w przypadku tej plyty pozostaje bez zmian, no i na koniec, jabys przeczytal temat to wiedzialbys ze sa takie biosy i takie mozna krecic bez oporow nie przejmujac sie PCI czy AGP... choc 100% pewnosci nie mam ;) PS. swoja droga jestem ciekaw z jakich biosow korzystacie, jakie macie wyniki, który najlepszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohrek Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 probowalem w biosie wylaczyc read/write promotion i sie zabootowac nie chcial tak jak pisaliscie :), no to ustawilem ram na Ultra Mode zainstalowalem i wlaczylem cheepomem a tam read i write promotion pokazalo mi ze sa disabled :P PS jak zrobie performance mode na enabled to mi ustawia gorzej niz te biosowe ustawienia :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachus Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 :?: Cze wszystkim - poraz pierwszy na tym forum. Mam pytanie zanim kupie tą płytę. Słyszałem gdzieś, że płyta obsługuje tylko graficzne z napięcem 1,5V a starsze grafy maja więcej8O. Ja mam TNT 2 Vanta 16 mega bez instrukcji. Może ktoś wie jakie ma napięcie no ba z kalkulacji na nową karte mi nie starczy. I do jakiej temperatury i mocy można podkręcić na niej durona 1600 z dosyć dobrym chłodzeniem? HELPPP [/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 :?: Cze wszystkim - poraz pierwszy na tym forum. Mam pytanie zanim kupie tą płytę. Słyszałem gdzieś, że płyta obsługuje tylko graficzne z napięcem 1,5V a starsze grafy maja więcej8O. Ja mam TNT 2 Vanta 16 mega bez instrukcji. Może ktoś wie jakie ma napięcie no ba z kalkulacji na nową karte mi nie starczy. I do jakiej temperatury i mocy można podkręcić na niej durona 1600 z dosyć dobrym chłodzeniem? HELPPP [/b] http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=49322&highlight= Tutaj znajdziesz odpowiedź! Mam też pytanie do "starych wyżeraczy". Kupiem płytkę w sobotę- przejrzaem instrukcję obsługi w której pisze, że przy korzystaniu z magistrali proca na poziomie 200MHz z płytą nie współdziałają pamięci pracujące na 400MHz. Czy to jest prawda? I przychylam się do pytania o BIOS, który najbardziej stabilny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohrek Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 przejrzaem instrukcję obsługi w której pisze, że przy korzystaniu z magistrali proca na poziomie 200MHz z płytą nie współdziałają pamięci pracujące na 400MHz. Czy to jest prawda? to 200mhz to chodzi o efektywne taktowanie wiec to trzeba troszke inaczej zinterpretowac. "z magistrala proca 100MHz (200/2) z plyta nie wspolpracuja pamieci 400Mhz" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 KOala - najbardziej stabilne są orginalne Asrocka 1.90, 2.20, ale tez najmniej wydajne. jaa używam 2.20a, duże możliwosci ustawień pamięci i na stabilność nie narzekam. Procesor chodzi na 2250MHz, pamięć 333 2-2-2-5 i zero zwisów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 to 200mhz to chodzi o efektywne taktowanie wiec to trzeba troszke inaczej zinterpretowac. "z magistrala proca 100MHz (200/2) z plyta nie wspolpracuja pamieci 400Mhz" :) Rzeczywiście masz rację! A swoją drogą ciekawe czy asynchroniczne taktowanie CPU333/DDR400 jest lepsze niż synchroniczne CPU333/DDR333. Gdzie można poczytać o BIOS-ie 2.20a? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachus Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Dzięki KOala! Więc TNT2 Vanta jest na napięciu 3,3 V - choc tego nie jestem pewien. Gdzieś zobaczyłem, że niektóre TNT2 powinny działać w 1,5V. Wiecie czy także moja??? TNT2 Vanta 16mega. Dana z 3dmark Description: Główny sterownik ekranu Manufacturer: NVIDIA Name: NVIDIA Vanta Total Local Video Memory: 16 MB Total Local Texture Memory: 16 MB Total AGP Memory: 52 MB Display Driver: nvdisp.drv Display Driver Version: 4.12.01.0390 Driver WHQL Certified: Yes :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachus Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 A number of cards have been identified that have the 1.5 Volt notch, but are actually 3.3Volt cards. These are: - some nVidia Riva TNT2 cards - all nVidia Vanta, Vanta LT cards - all SiS 6326, SiS 305 cards - all S3 Savage4 cards up to, but not including revision 3.0 - all 3dfx AGP Voodoo 3, 4, and 5 boards (officially non-AGP 4x anyway) - some nVidia GeForce2 GTS/Pro. Właśnie do tego mam to pyatanie opisane wcześniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Dzięki KOala! Więc TNT2 Vanta jest na napięciu 3,3 V - choc tego nie jestem pewien.Ja bym raczej nie ryzykował, sprzedaj na Allegro dołóż trochę i kup coś na 100% kompatybilnego! zresztą pisze: all nVidia Vanta, Vanta LT cards! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Czym się różnią wyżej wymienione płytki: K7S8XE K7S8XE r3.0 K7S8XE r3.01 I nie odsyłać mnie do przycisku szukaj bo szukałem i większość postów jest o K7S8X Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 http://www.asrock.com/product/product_k7s8x.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8x_r3.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe_r3.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe+.htm Tak ciezko jest porownac sobie? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianek317 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 U mnie maksymalne FSB jakie udalo mi sie osiagnac to 171MHZ przy wyzszym komp sie restartuje!! A nie wiecie moze co moze byc przyczyna??Ja mysle ze jest to wina zasilki ( codegen stary ledwo zipiacy juz ) albo pamieci Elixiry 266ddr !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 http://www.asrock.com/product/product_k7s8x.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8x_r3.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe_r3.htm http://www.asrock.com/product/product_k7s8xe+.htm Tak ciezko jest porownac sobie? :? Miałem na myśli bios i możliwości oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 U mnie wina leży po stronie procesora mam Durona 1600 z jakieś p.osranej i pewnie muszę nauczyć się robić na drutach ;) Cze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianek317 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Tak jak myslalem wina jednak nie lezy w zasilce...bo wymienilem na nowa i to samo sie dzialo.Wina lezala po stronie pamieci Ram.Wymiana Elixirow na Kingstone333ddr daly efekt...idzie wiecej niz 171Mhz ile zobacze i napisze ile poszlo maks!! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Rzeczywiście masz rację! A swoją drogą ciekawe czy asynchroniczne taktowanie CPU333/DDR400 jest lepsze niż synchroniczne CPU333/DDR333. Gdzie można poczytać o BIOS-ie 2.20a? synchroniczne bedzie wydajniej!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Najpierw posprawdzaj (np aidą) jak będzie wydajniej, bo u mnie synchro wcale nie jest lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohrek Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 a takie cos mieliscie: jak dam fsb z 133 na np 140 i zapuszcze 3dmarka to sie zawiesza (przewaznie na Dragothic High Detail) a jak dam 166 to jest ok. czego to moze byc wina? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig555 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 mam 10,5x200 i ustawione400DDR, jest trochę wydajniej niż 12,5x166 333DDR -100p więcej w 3DMark01 - jak się mmają szyny PCI i AGP, mam bios 2,26a, z wyliczeń wychodzi mi 80MHz dla AGP i 40 dla PCI, trochę dużo chyba że są jakoś zablokowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 trochę dużo chyba że są jakoś zablokowane.Jeśli masz Asrocka K7S8X/XE wersję >=3.0 to masz ZABLOKOWANE taktowanie AGP/PCI na stałe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 mam 10,5x200 i ustawione400DDR, jest trochę wydajniej niż 12,5x166 333DDRto chyba raczej oczywiste... i wierz mi ze przy ustawieniach 333/400, wydajnosc bedzie duuzo nizsza niz przy 333/333, tak przynajmniej zawsze bylo w sis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Ale jak ja mam fsb 160 i RAM synchro to odczyt AIDA32 1840, zaś jak dam RAM na 200 odczyt mam 1960. Pewnie przy dużej różnicy między fsb a ram'em opłaca się pamiątki puszczać na maxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...