Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

Mam K7S8XE v3.01 (Bios: K7S8XE Cool!BIOS M1.40a)  i jakieś słabe odczyty pamięci.

Procek idzie synchro a ramem na fsb 200:

AIDA32:

Odczyt: 2524

Zapis: 746

Jak wyżej niektórzy się chwalili to mieli jakies ~2900 odzytu i jakieś ~900 zapisu.

W biosie włączone performance.

Co może być tego przyczyną???

Wcześniej miałem ECS K7S5A (15x 146):

Odczyt: 1994

Zapis: 522

Coś mały ten przyrost.

fakt troche malo ale byloby dobrze abys powiedzial cos wiecej o ustawieniach pamieci bo tryb perfomance to rozumiem, ze ustawienia Cheepomem Tweak ale co z ustawieniami biosu, Safe, Normal Fast itp.

Nie mam takich opcji w biosie.

pamięci (2.5).3.3.7

i to wszystko a płyta to K7S8XE

A performance włączone w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest osoba ktora rozwiazala problem tego ze komp po wylaczeniu/resecie/zwisie nie wstaje bo u mnie tak sie zdarza co jakis czas i mam nerwy. Powiem tylko ze timingi pamieci ustawione na AUTO w biosie jedynie CL 2.5 na sztywno, reszta CheepoMemTweak. Bios 225ADV, wiec nie wiem czy powrocic na stardardowy czy jeszcze kombinowac. Jezeli ktos takiego problemu nie ma to prosze napisac na jakim biosie jedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest osoba ktora rozwiazala problem tego ze komp po wylaczeniu/resecie/zwisie nie wstaje bo u mnie tak sie zdarza co jakis czas i mam nerwy. Powiem tylko ze timingi pamieci ustawione na AUTO w biosie jedynie CL 2.5 na sztywno, reszta CheepoMemTweak. Bios 225ADV, wiec nie wiem czy powrocic na stardardowy czy jeszcze kombinowac. Jezeli ktos takiego problemu nie ma to prosze napisac na jakim biosie jedzie.

umnie sie ten problem sam rozwiazal... tzn.. clay czas sie cos walilo i nagle przestalo >:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Asrocka sa Biosy w wersjach: 1.9 i 2.2 moze ktos powiedziec o nich. (na stronie wynika ze nie roznia sie niczym konkretnym)

Zeberko miales ten bios juz od poczatku bo ja juz nie pamietam.

Arnivird na jakim biosie jedziesz?

A tak dla was zeby nie wyszlo ze nie wnosze tu nic, podaje wyniki z AIDY 780/2260 (zaokraglam), pamieci 2.5-2-2-7 synchro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zero problemow, komp dziala praktycznie 24/1 przez kilka dni

ale chyba doszedlem do max mozliwosci (oczywiscie bnez drut moda) jak ustawie 10x200 to zwis po okolo 30minutach badz przy testach (szczegolnie 3dmark2003) tak samo pamieci, niestety na FAST czyli 2-3-3-6 isc nie chca, tak samo zdarzaja sie restarty przy 2.5/3-3-3-6 wiec wole 2-4-4-7 + cheepomem tweak perf. mode i 100% stabilnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zero problemow, komp dziala praktycznie 24/1 przez kilka dni

ale chyba doszedlem do max mozliwosci (oczywiscie bnez drut moda) jak ustawie 10x200 to zwis po okolo 30minutach badz przy testach (szczegolnie 3dmark2003) tak samo pamieci, niestety na FAST czyli 2-3-3-6 isc nie chca, tak samo zdarzaja sie restarty przy 2.5/3-3-3-6 wiec wole 2-4-4-7 + cheepomem tweak perf. mode i 100% stabilnosci

No wiesz nie mowie ze mi komp robi zwisy co chwile, tak raz na 10dni(i tak licze SETI nonstop, seti bledow nie wywala wiec sie dziwie). Chodzi mi tylko o to wlaczanie kompa po chwili jak go wylacze/zrestartuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Możecie mi powiedzieć czemu mam taki słaby wynik???

Pamięci ustawione na (2.5).3.3.6, w biosie włączone performance.

W sandrze pod moim wynikiem jest wynik porównywalny na tym samym czipsecie jaki powinienem osiągnąć. Mam bios : Cool!BIOS 1.40a by honey X & guni (based on 1.40a Beta Performance).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wyniki masz prawie takie same.

Procka masz na szynie 200. A więc masz ten sam problem co ja. Bo jest to wynik pamięci a on chyba nie zależy za bardzo od taktowania procesora. Sprawdzałem różne biosy i to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za moze głupie pytanie ale zainstalowalem 2 biosy ze strony http://www.ocworkbench.com/ 225 i 220a i w zadnym z nich nie moge znaleść tej opcji gdzie można zmienić napięcie o te 5 % Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie to dokładnie jest ?

Mam plyte K7S8X

Z gory dzieki Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wyniki masz prawie takie same.

Procka masz na szynie 200. A więc masz ten sam problem co ja. Bo jest to wynik pamięci a on chyba nie zależy za bardzo od taktowania procesora. Sprawdzałem różne biosy i to samo.

Pusc proca na szynie 166 i zobacz ile spadnie przepustowosc pamieci w sandrze, jezeli nie bedzie zauwazalnego spadku to potwierdza sie opinie ze te sisy nie radza sobie z wysokim fsb. (bo nie potrafia tego wykorzystac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to ja z innej beczki.

Zamierzam zmienić swoje mobo na AsRock K7S8XE+ (tak, Abita na AsRocka, nForce na SiSa).

W związku z tym takie pytania:

1. Jakie można puścić napięcie na pamiątki i czy zależy to od wersji biosu?

2. Czy na XE napięcie proca można również podnieść tylko o 5%? Czy może to również zależy od wersji biosu?

3. Ktoś próbował wyciągnąć na XE lub XE+ FSB w granicach 250? Jeśli tak to z jakimi efektami?

Jest dość dużo informacji na temat X, ale bardzo niewiele na XE i XE+ więc proszę uzytkowników tych płyt o wypowiedź w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to ja z innej beczki.

Zamierzam zmienić swoje mobo na AsRock K7S8XE+ (tak, Abita na AsRocka, nForce na SiSa).

W związku z tym takie pytania:

1. Jakie można puścić napięcie na pamiątki i czy zależy to od wersji biosu?

2. Czy na XE napięcie proca można również podnieść tylko o 5%? Czy może to również zależy od wersji biosu?

3. Ktoś próbował wyciągnąć na XE lub XE+ FSB w granicach 250? Jeśli tak to z jakimi efektami?

Jest dość dużo informacji na temat X, ale bardzo niewiele na XE i XE+ więc proszę uzytkowników tych płyt o wypowiedź w tej kwestii.

1. Napiecia nie zmienisz na tej plycie, pozostaje tylko vmod(w tej chwili nie posiadam linka, ale jest napewno w searchu)

2. Dostepne plyty Asrocka to K7S8X, K7S8XE, K7S8XE+. Odpowienio SIS 746FX, 748, 748 i dodatkowo kontroler Sata. Napiecie proca max +5%(niezaleznie od versji Biosu), pozostaje vmod lub druty.

3. Jest na forum osoba ktora puscila szyne 248mhz na K7S8XE(jak dobrze pamietam).

Tak wiec nie zmieniaj tego abita!!!

EDIT1:AD.3 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=671...ight=248+asrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, nie zmieniam.

Ale podoba mi się tekst "FSB synchro 248MHz bo w BIOSIe wiecej nie ma".

Złożyłem jednego kompa na K7S8X i bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to, iż było z nim dużo mniej problemów niż z nForce. Widać chipset jest świetnie dopracowany, tylko nie ma płyty, która by potrafiła w pełni wykorzystać jego potencjał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś sposób aby uruchomić winde xp na fsb>200 na K7S8XE??

Wiesza się zawsze zaraz przed logowaniem. Da się wejść tylko w trybie vga, ale nawet wtedy jak zmieniam roździałkę to zwiecha. Gdzieś tam wyczytałem że to wina radeona lub sterów radeona. Komuś się to udało na tej płycie z radeonem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NOWY BIOS do K7s8x r3 :) 2.30 - teraz tylko czekac na wersje "rozbudowana"

link: http://www.asrock.com/support/download/dl_..._k7s8x.htm#bios

zmiany:

1. Fine tuned ATi 9800 AGP card.

2. If CD-ROM is connected with HDD on same IDE channel, Windows XP can be installed correctly.

3. "IDE Driving" option was added in the BIOS setup.

4. Athlon XP 2600+ CPU should be displayed correctly on the POST.

5. Low speed fan should be detected correctly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?: Wie ktoś może z jakiego napiecia na K7S8x jest brany prąd dla procesora?

Bo u mnie procek nie wstaje powyżej 2400 (1.86v) i czesto w dosie jest 2400, a w windzie już pokazuje coś około 2340, podniesienie napięcia nic nie daje.

Obawiam się, że to wina zasilacza (megabajt 350W) tylko nie wiem na jakie napiecie zwrócić uwagę.

3.3v mam bardzo złe od 3.07 do 3.22v.

Dzieki za pomoc! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...