qqqwee Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Witam Mam wiele pytań i mam nadzieje ze pomozecie mi w odpowiedzi chocby na czesc z nich.Zakup komputera( kwota 6500zł) 1-procesor p4 2.8-3ghz magistrala 800 hp ad1-czy przy dobrej płycie wazne jest jaki procesor kupie tzn chodzi mi o to czy sa specjalne oznaczenia serii procesorów które sie dobrze podkrecaja i jakie to serie ad1-czym róznia sie procesory prescot od zwykłych ht czy te pierwsze sie gorzej krecą 2-płyta głowna microstar ms-875pe neo2-fish2r(ma mozliwośc podkrecenia z poziomu windows 1 miejsce w rankingu chipa) 3-grafika 3 do wyboru prosze o rade a-geinward fx power pack ultra/1800xp golden sample b-saphire radeon 9800 pro 256mb ddr 2 c-saphire radeon 9800 xt 256 mb tu 2 pytania co znaczy ze karta ma dodatkowe zródło zasilania i jak myslicie jaki jest pobór mocy przez te karty 4-pamieci najlepiej dual ddr markowe dobre do podkrecania 2 razy 512 magistrala 400 jaki radzicie 5-cooler zelman cnps 7000 a-cu 6-dysk twardy 200 gb W szestawie oprócz ww podzespołow bedzie jeszcze jeden dysk,3 napedy cd rom,nagrywarka dvd pionier 107,nagrywarka cd-rw traxdata Jaki zasilacz do ww zeztawu czy chiewtec 420 watt podoła tej konfiguracji czy potrzeba cos mocniejszego.Naturalnie zestaw bedzie podkrecany,moze nie teraz,ale w przyszłosci. Za wszelkie rady i pomoc zgóry dziekuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 ad.1 serie procka sa bardzo wazne jezeli chodzi o OC ad.1 HT to nowa technologia intela - warto juz ja miec - bez tego nie bralbym intela jakbym mial go wogule kupic ;) ad.2 do OC polecalbym raczej jakiegos abita (is7, ic7) lub asusa (p4*800) ad.3 9800 pro@xt ad.4 Propozycje PAMIĘCI do ostrego O/C hinxy lubia wysoko biegac ale z timingami u nich kiepsko ad.5 cooler dobry wybor ad.6 dysk to loteria (seagate = cisza, wd = troszke szybszy niz seagate) - bierz juz z 8mb cash'u chieftec powinien dac rade - jezeli masz wiecej kasy to moze jeszcze antec 550 ... PS: zmien tytul tmatu bo nie mowi nic o tym co jest w srodku (przycisk ) na przyszlosc patrz po przyklejonych tematach - mozna sie duzo ciekawych rzeczy dowiedziec http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50126 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqqwee Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 A gdzie mozna znalesc serie procków które sie dobrze krecą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 prescott niem HT i to jest najwieksz roznica co do plyty glownej to mojim zdaniem Abit lob asus beda lepsze od tego MSI a rankingi chipa to joz wogule ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqqwee Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 A gdzie mozna znalesc serie procków które sie dobrze krecą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqqwee Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 A jakie dobre płyty polecacie,w paru sklepach poinformowano mnie ze abity sa zawodne,chodzi o czesci wszystko z korei,natomiast asus i microstar podzespoły z japonii ,wieksza czesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 A jakie dobre płyty polecacie,w paru sklepach poinformowano mnie ze abity sa zawodne,chodzi o czesci wszystko z korei,natomiast asus i microstar podzespoły z japonii ,wieksza czesc A świstak siedzi i zawija .... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 napisalem ci jakie plyty sa dobre - zapomnij o tym MSI ... ogolna zasada osob kupujacych sprzet: "nie ufaj sprzedawcy ktory sprzedaje a userowi ktory testuje :twisted:" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Witam Mam wiele pytań i mam nadzieje ze pomozecie mi w odpowiedzi chocby na czesc z nich.Zakup komputera( kwota 6500zł) 1-procesor p4 2.8-3ghz magistrala 800 hp ad1-czy przy dobrej płycie wazne jest jaki procesor kupie tzn chodzi mi o to czy sa specjalne oznaczenia serii procesorów które sie dobrze podkrecaja i jakie to serie ad1-czym róznia sie procesory prescot od zwykłych ht czy te pierwsze sie gorzej krecą 2-płyta głowna microstar ms-875pe neo2-fish2r(ma mozliwośc podkrecenia z poziomu windows 1 miejsce w rankingu chipa) 3-grafika 3 do wyboru prosze o rade a-geinward fx power pack ultra/1800xp golden sample b-saphire radeon 9800 pro 256mb ddr 2 c-saphire radeon 9800 xt 256 mb tu 2 pytania co znaczy ze karta ma dodatkowe zródło zasilania i jak myslicie jaki jest pobór mocy przez te karty 4-pamieci najlepiej dual ddr markowe dobre do podkrecania 2 razy 512 magistrala 400 jaki radzicie 5-cooler zelman cnps 7000 a-cu 6-dysk twardy 200 gb W szestawie oprócz ww podzespołow bedzie jeszcze jeden dysk,3 napedy cd rom,nagrywarka dvd pionier 107,nagrywarka cd-rw traxdata Jaki zasilacz do ww zeztawu czy chiewtec 420 watt podoła tej konfiguracji czy potrzeba cos mocniejszego.Naturalnie zestaw bedzie podkrecany,moze nie teraz,ale w przyszłosci. Za wszelkie rady i pomoc zgóry dziekuje i pozdrawiam Ad1 to jush bylo "szukajka nie gryzie" prescotty sie bardziej grzeja :) Ad2 "ma 1 miejsce w rankingu chipa" (LOL) u nich nawet CPC wygrywa a jak chcesz krecic z poziomu windowsa to moze lepij poczekaj na PS3 i wyszstko ci bedzie fajnie chodzic a nie bedziesz musial krecic :D Ad3 ja bym wolal 9800 bez pro od Herca i spokojnie nim dojedziesz do Pro i wiecej z poziomu windowza :D a zaoszczedzisz jakis tysiaczek Ad4 koledzy ci juz odpowiedzieli Ad5 +- moze byc Ad6 moze lepiej kup dwa po 80GB i zrob sobie macierz bedzie szybsza niz jeden 200GB nie wiem po co ci ten CD-Rom trzeci bo juz masz nagrywarke DVD + CD-RW no ale to tylko moja sugestia . Zasilka powinna wystarczyc . To tyle i nie kupuj wszystkiego co najdrozsze bo po paru miesiacach mozesz sie rozczarowac :) A to zaoszczedzisz mozesz wsadzic np. w obudowe - bardzo fajny jest antec 1000 amg lub np. dolozyc sobie do LCD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 proc - p4 3ghz HT grafika - radeon 980xt 256mb mobo - abit ic/ is - 7 lub asus p4 p800 deluxe zasiłka - myślę ze chieftec 420w df powinien to pociągnąć P.S. Zestawik pierwsza klasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 zaslicz mozna by jescze zmienic na cos z mocniejszym 12V np Tagan 480W w testach wypadal nizle http://www.pc-hardware24.com/pl/p_474.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 prescott na takich samych ustawach pozwala na spore zwiekszenie przepustowosci pamieci przykladem moj komp z podpisu - mialem northwooda 3,0HT fsb 800 i zmienilem na prescotta 2,8HT fsb 800 przepustowosc pamieci wzrosla o jakies 15% (sisoft sandra) i teraz przy fsb 230 wynosi 5,5GB/sek na northwoodzie 3,0HT ten wynik na takim konfigu jaki mam byl nie do osiagniecia - udalo mi sie jedynie na 2,4HT fsb 800 uzyskac 5,6GB/sek ale przy fsb 275 a co do temperatury - faktem jest ze prescott sie bardziej grzeje , ale nie sa to znowu jakies kosmiczne wartosci.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lanselot Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 1-procesor p4 2.8-3ghz magistrala 800 hp ad1-czy przy dobrej płycie wazne jest jaki procesor kupie tzn chodzi mi o to czy sa specjalne oznaczenia serii procesorów które sie dobrze podkrecaja i jakie to serie Co do procesora, to polecam bardziej Athlona 2500+ M na dobrej płycie, zje tego P4 żywcem. Oczywiście, jeżeli sprzęt ma być dla szpanu (a tak to wygląda), to P4 góruje... W końcu Athlony to niewydajny syf, który strasznie się grzeje i wiesza programy ;o. ad1-czym róznia sie procesory prescot od zwykłych ht czy te pierwsze sie gorzej krecą IMHO wszystko zależy tutaj od serii, nie można generalizować. 2-płyta głowna microstar ms-875pe neo2-fish2r(ma mozliwośc podkrecenia z poziomu windows 1 miejsce w rankingu chipa) Microstar to syf, zdecydowanie polecam ABITa, ew. ASUSa. Mogę spytać, do czego oprócz szpanu potrzebna Ci opcja podkręcania z Windowsa? 3-grafika 3 do wyboru prosze o rade a-geinward fx power pack ultra/1800xp golden sample b-saphire radeon 9800 pro 256mb ddr 2 c-saphire radeon 9800 xt 256 mb b tu 2 pytania co znaczy ze karta ma dodatkowe zródło zasilania i jak myslicie jaki jest pobór mocy przez te karty To znaczy, że karta oprócz napięcia z AGP potrzebuje podłączenia dodatkowego kabelka od zasilacza (takiego, jak masz przy FDD). Co do poboru mocy, to bez problemu można znaleźć specyfikacje na necie. 4-pamieci najlepiej dual ddr markowe dobre do podkrecania 2 razy 512 magistrala 400 jaki radzicie Dla mnie bezsprzecznie króluje Geil :>. 5-cooler zelman cnps 7000 a-cu Dobry wybór, nie zapomnij jednak o jego solidnym montażu oraz odpowiedniej paście. 6-dysk twardy 200 gb OMG. Również dla szpanu? Polecam 2x 80 w RAIDzie. W szestawie oprócz ww podzespołow bedzie jeszcze jeden dysk,3 napedy cd rom,nagrywarka dvd pionier 107,nagrywarka cd-rw traxdata Zaraz... 3 napędy CD-ROM + nagrywarka DVD + nagrywarka CD-R/CD-RW? Tak by wynikało z tej wypowiedzi :o. IMHO wystarczą tutaj dwa napędy zamiast pięciu (lub trzech - zależy, co autor miał na myśli). Jaki zasilacz do ww zeztawu czy chiewtec 420 watt podoła tej konfiguracji czy potrzeba cos mocniejszego.Naturalnie zestaw bedzie podkrecany,moze nie teraz,ale w przyszłosci. Powinien wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...