cobex Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Witam. Od jakiegoś miesiąca mam założonego Zalman 7000A-Cu i do wczoraj temperatura w „iddle” wynosiła 39 stopni. Wczoraj rano włączam kompa, jakieś 20 minut przeglądałem stronki i temperatura 44 stopnie. Wyciągałem wentyl, smarowałem na nowo postą ( Arctic Silver 5 ), kompletnie nic nie było zmieniane. Po prostu z niczego pokazuje taką temperaturę. Kombinowałem już jak „koń pod górkę” i zbiłem do 43, oczywiście wszystko w stanie spoczynku, w stresie jest 4 stopnie więcej. Nie mam powodów do obaw bo to i tak bezpieczna temperatura ( procek jak w podpisie ) ale sam ten fakt jest dla mnie bardzo dziwny……..może ktoś wie jaka jest tego przyczyna ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Temperatura na procku wzrosła bo wzrosła Tobie najprawdopodobniej temperatura w pomieszczemniu, gdzie masz kompa. Jest cieplej na dworze, słonko świeci to i wewnątrz jest cieplej, a im większa temp. otoczenia tym większa temp. na procku, na chipsecie mobo, na grafie i innych częściach kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Temperatura na procku wzrosła bo wzrosła Tobie najprawdopodobniej temperatura w pomieszczemniu, gdzie masz kompa. Jest cieplej na dworze, słonko świeci to i wewnątrz jest cieplej, a im większa temp. otoczenia tym większa temp. na procku, na chipsecie mobo, na grafie i innych częściach kompa. W sumie masz rację, również myślałem o tym, bo w pokoju jest cieplej. Ciekawe jak będzie w lecie....na klimatyzator mnie nie stać. ;) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Hehe :):) No ja taki sam szok przezylem :D niestety panowie , lato sie zbliza nieublaganie a to najgorszy okres dla naszych prockow :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Sezon zima-coolingu zakończony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 u mnie temperatura tez poszla do gory :? jak narazie okolo 1* :evil: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Cobex - jakie masz mobo? Jak to co ja to nie ma sie czym przejmowac. Ja juz nawet nie patrze na te sensory wnikliwie bo i tak bzdury pokazują :D Tempy z kosmosa hehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Hehe :):) No ja taki sam szok przezylem :D niestety panowie , lato sie zbliza nieublaganie a to najgorszy okres dla naszych prockow :(moj i tak ma przesrane ;] caly czas od jakis 3 miesiedy na 2.15V @ 2.39GHz i czasem do 50*C dochodzi takze chyba i tak mu roznicy nie zrobi te 5*C wiecej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Cobex - jakie masz mobo? Jak to co ja to nie ma sie czym przejmowac. Ja juz nawet nie patrze na te sensory wnikliwie bo i tak bzdury pokazują :D Tempy z kosmosa hehe... Moja płyta to Epox 8RDA3+, jak otworzyłem okno w pomieszczeniu, wystarczyło na chwilę, temperatura spadła do 40 stopni. Co zrobić, takie są uroki mieszkania w bloku, komp stoi w dosyć małym pokoju, jak słońce dowali to mam naprawdę egzotyczne warunki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Jak tak patrze na wasze temperatury to powiem ze wam zazdroszcze.... Ja na plycie Gigabyte'a GA-7VRX (VIA KT333) z Athlonem XP 1800+ (Palonimo nie krecony), chlodzenie to jakis Colorful tulejowy z aluminiowym radiatorem (nic specjalnego) w stresie mam 62 stopnie (otwarta obudowa). Kiedys przy zamknietej i innym wiatraku (jeszcze bez wiatrakow w obudowie) udalo mi sie go dociagnac do 79stopni :D Mimo takich temeratur wszystko chodzi bez zajakniecia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Jak tak patrze na wasze temperatury to powiem ze wam zazdroszcze.... Ja na plycie Gigabyte'a GA-7VRX (VIA KT333) z Athlonem XP 1800+ (Palonimo nie krecony), chlodzenie to jakis Colorful tulejowy z aluminiowym radiatorem (nic specjalnego) w stresie mam 62 stopnie (otwarta obudowa). Kiedys przy zamknietej i innym wiatraku (jeszcze bez wiatrakow w obudowie) udalo mi sie go dociagnac do 79stopni :D Mimo takich temeratur wszystko chodzi bez zajakniecia :) Większośc płyt Gigabyte przekłamuje odczyty, najlepiej sprawdzić ręką jak ciepły jest radiator. Przy 60 stopniach da się to odczuć. dzisiaj jest chłodniej i mam 39 stopni......bude mam oczywiście zamkniętą. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 fazi86-> masz taką temp. bo masz procek na rdzeniu Palomino, a one dużo bardziej się grzeją, ten Colorful to też nadzwyczajny nie jest. Jaką masz pastę na procku i czy dobrze nałożona (za dużo/za mało)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 U mnie na durniu (jak w podpisie) mam w stresie 41C. Srednio (ostatnio cieplej więc temp wzrosły) ~37. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 co ja mam powiedzieć j mam najwiekszego wała zimą komp cierpi bo soi koło grzejnika :/ nie ma go jak inaczej postawić a latem sie grzeje od słonka pozostaje tylko jesieś chyba :P musze gdzies wyekspediowac kompa tylko nie berdzo mam gdzie bo pokój 4mx2m i wszytsko zagospodarowne :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 fazi86-> masz taką temp. bo masz procek na rdzeniu Palomino, a one dużo bardziej się grzeją, ten Colorful to też nadzwyczajny nie jest. Jaką masz pastę na procku i czy dobrze nałożona (za dużo/za mało)? Pasta jest jakas zwykla. Ale to co mnie najbardziej boli to fakt, ze ta plyta glowna jest zje**** pod wzgledem OC. Jak zwieksze FSB do 140MHz to musze zwiekszyc napiecie, a komp po jakims czasie i tak sie resetuje (temp ok 66st.). Gdyby nie ten fakt to bym zmienil chlodzenie, a tak to musze zbierac na inna plyte glowna... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Ja po zwiększeniu fsb musiałem do obudowy wiatrak zamontowac, bo czasem miałem temp płyty jak procka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 fazi 86-> Dobra, płyta pokazuje temp. na procku 66*C, a jak z radiatorem? Dotknij radiatora na procku i zobacz, czy ciepły, gorący? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 fazi 86-> Dobra, płyta pokazuje temp. na procku 66*C, a jak z radiatorem? Dotknij radiatora na procku i zobacz, czy ciepły, gorący?Radiator jest cieply. Nie okreslilbym go jako goracy. Takze wychodzi na to ze plyta przeklamuje. Tylko szkoda ze sie komp resetuje... :/ Trzeba bedzie jakas tania plyte glowna znalezc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caminero Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 U mnie tez temp ostatnimi dniami podskoczyla o ok 2C i zapewne to jest zwiazane z temp na dworze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...