Pulsar Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Jakieś kilka miesięcy miałem płytę główną EPOX K9A i zasilacz Q-TEC 550W. Napięcie +12V było ekstremalnie wysokie. Wynosiło przy obciążeniu 12,6V ! Mój procek (Athlon XP2400+ kręcił się bez problemu na 2.4 GHz). Napięcie +5V było super niskie. Często spadało poniżej 4.5V. Niestety płyta padła (spaliły się mosfety na płycie). Postanowiłem więc kupić nową płytę główną EPOX RDA3I oraz nowy zasilacz Tracer 550W. Od tego czasu procek kręci się jedynie na 2.2 GHz, napięcie 5V było stabilne jak skała, a 12V spadało poniżej 11,4V !!! Nie dałem za wygraną i oddałem go do serwisu i zarządałem wymiany na coś innego. Dostałem zachwalanego Chiefteca 360W Single Fan. Po podłączeniu go było o niebo lepiej. Napięcie +5V stabilne jak skała, a +12 wynosiło +11.91V. Niestety po podkręceniu napięcie wynosiło już ledwo +11,6V. Tak więc sprzedałem mojego Chiefteca i kupiłem Aspire 520W z 3 UV wentylami (w tym jednym z niebieskimi L.E.D'ami) i kablami UV. Super !!! Po podłączeniu ten sam problem co na Tracerze. Napięcie +12V ciągle mam poniżej 11,5V !!! Czy można coś na to poradzić ??? Czy to wina płyty głównej czy zasilacza ? Pozdrawiam Pulsar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Jezeli na szefie 360W chodzil ci stabilnie to dlaczego go wymieniles?? Jezeli wszystko chodzi ci stabilnie to sie nie przejmuj napieciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Zacznijmy od tego czym mierzysz napiecia :?: Jesli faktycznie przy pomiarze miernikiem masz takie napiecia to plyta poprostu bardzo obciaza linie 12V i potrzebujesz dobrego zasilacza, ktory bedzie mial mocna ta linie. Szkoda ze sprzedales Chief'a, mozna bylo zrobic lekka korekte potencjometrem linii 12V i bylo by ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 tia wiem o co chodzi. na SL-75KAV i moim fortronie mialem (wg miernika na plycie) 12,07V teraz na epoxie rda mam 11,678V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...