Skocz do zawartości
chuckie

Pytanie about obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić sobie obudowe ze sklejki. Lecz jest problem jak zrobić włączniki etc..... Chodzi mi oto czy ktoś mi by powiedział jakie włączniki są w obudowach atx. Chodzi mi o to że jest GND i power to żeby włączyć kompa to trzeba je połączyć? Nie wiem jak to działa :). Pytanie to samo do resetu. Głośniczek wewnętrzny podejrzewam że to normalny głośniczek u mnie 5W i podłączyć najzwyczajniej na świecie (sugestie?). No i wreszcie diody. Pisze że +5V czyli trzeba rezystora(jakiego?). Prosze was o jakąś pomoc i nie śmiejcie się jak dałem jakąś gafe. Poprostu chciałbym to zrobić(i prosze nie piszcie odpowiedzi w stylu kup obudowe) Poprostu jeśli możecie to odpowiedzcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyskie przyciski w obudowie ATX działają na zasadzie chwilowego zwierania styków (np. mikrostyk albo włacznik chwilowy). Aby właczyć kompa musisz zewrzec "powerON i GND" na krótką chwilę. Głośnik jaki bądź ale o dość dużej impedancji, większej niz 8ohmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAk już to diod...

Można by dać szeregowo rezystor.

ZAkładając że przez diodę płynie prąd 20mA a dioda jest na napięcie 1,5V to na rezystorze powinien wystapić spaden napięcia 3,5V. Z prawa ohma R=U/I, a więc 175 ohmów. Moc rezystora powinna być w tym przypadku większa od 75mW.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi