Skocz do zawartości
zuli007

Shoud czy jak sie to tam pisze...

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie takie cudo z pudełka po aparacie cyfrowym. Idealnie pasowało. Gruba tektura, idealne wymiary. Złożyłem w całość i dodałem regulacje obrotów wentyli (standardowa zasilaczowa wielkość :)) 5V, 9V i 12. Powiedzcie czy u Was na 5 V też tak to wyje? WQ porównaniu z tymi samymi wentylatorami położonymi na nagrzewnicy to jest tragedia jeśli chodzi o głośność...Tam na 12V chodziło tak jak ze shroudem przy 5 :). Macie jakieś rady ? Ogólnie na forum mało się pisze o shroudach- informacje są bardzo porozrzucane. Jakieś rady ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ten hałas bierze się z drgań, a mianowicie tych przenoszonych od wentyla przez karton. Gdyby Shroud był z czegoś twardszego i stabilniejszegio niz tektura, a dodatkowo wentyl byłby wytłumiony poprzez doczepienie do śrub mocujących yszczelek gumowych - wówczas drgania zmniejszą się jeszcze bardziej.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem sobie takie cudo z pudełka po aparacie cyfrowym. Idealnie pasowało. Gruba tektura, idealne wymiary. Złożyłem w całość i dodałem regulacje obrotów wentyli (standardowa zasilaczowa wielkość :)) 5V, 9V i 12. Powiedzcie czy u Was na 5 V też tak to wyje? WQ porównaniu z tymi samymi wentylatorami położonymi na nagrzewnicy to jest tragedia jeśli chodzi o głośność...Tam na 12V chodziło tak jak ze shroudem przy 5 :). Macie jakieś rady ? Ogólnie na forum mało się pisze o shroudach- informacje są bardzo porozrzucane. Jakieś rady ?? :)

8O

Jednym z celow (oprocz zwiekszenia efektywnosci chlodzenia nagrzewnicy) shroud'a jest minimalizacja zawirowan powietrza. Ergo- cichsza praca wentyla. Nie wiem jakim cudem u Ciebie jest inaczej. Moze po prostu przyloz sie bardziej do konsrukcj shrouda, USZCZELNIJ miejsca styku shrouda z nagrzewnica i bedzie ok.

Bo MUSI byc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, dałem wentylatory na shouda- przedtem były nad nagrzewnicą (po wewnętrznej stronie) i zrobiło się ciszej...trzeba pokombinować z ustaeiwniem wentylatorów nad nagrzewnica. W jakiej odległości macie Wy swoje wentylatory ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm silikonem kleiłem kiedyś akwarium (takim specjalnym) Ale do pleksy widziałem że uzywają chloroformu, a z normalnych ogólnodostępnych to kropelka podobno dobrze trzymka i nie syfi za bardzo....Gdzie kupiłeś plexe i w jakiej cenie za m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm silikonem kleiłem kiedyś akwarium (takim specjalnym) Ale do pleksy widziałem że uzywają chloroformu, a z normalnych ogólnodostępnych to kropelka podobno dobrze trzymka i nie syfi za bardzo....Gdzie kupiłeś plexe i w jakiej cenie za m2.

plekse kupilem w praktikerze. za 500*500*4mm zaplacilem 16pln. probowalem kleic superglue na odpadach i nawet nie chce wyschnac na pleksie. chyba sprobuje silikonem szklarskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pleksą osobiście nie miałem do czynienia... Ale to się zmieni w najbliższej przyszłości. Napisz jak Ci poszło z silokonem, przyda się taka inf.W sumie to teraz zajmuje się pompką bo strasznie wyje... Mam zamiar zrobić pudełko od środka obłożyć korkiem i ... zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety cierpie na ciągły brak czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plekse kupilem w praktikerze. za 500*500*4mm zaplacilem 16pln. probowalem kleic superglue na odpadach i nawet nie chce wyschnac na pleksie. chyba sprobuje silikonem szklarskim.
Niemiec sprobuj klejem Bizon Epoxy [koszt ok. 16zl].

MichalP uzywal takiego do klejenia pojemnika z plexy i zachwalal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie sobie odpuszczam shrouda, bo wybilem sobie 2 palce prawej reki w czasie meczu w siatke a jestem praworeczny a poza tym wyrwalem black ice pro. jak tylko bede mial sprawna reke to bede walczyl.

thx za porady, ale chyba zostane przy silikonie bo mam jego od groma i ciut ciut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej sorki za dłuższą nieobecność ale mam zajobek na uczelni...Shouda też jeszcze nie składałem, mam nadzieje że w weekend znajde chwile. Postaram się od razu wrzucić zdjęcia.Na dzień dzisiejszy wrzuce zdjęcia towera + tego shouda co mi teraz pomaga w chłodzeniu nagrzewnicy. Tylko popstrytkam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. mój dotychczasowy jest z teORT: ORT: ORT: ktury, tego nowego nie miałem czasu pokleić i złożyć, a z fotami mam problem bo konto mi usuneli na republice i na szybko zakładam na interii :-) (musze gdzieś zdjęcia władować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sorki za szybkość otwierania ale interia nie jest za szybkim serverem...A i jeszcze jedno te chłodznie nie było robione żeby na nie patrzeć- więc starajcie się nie zwracać uwagi na bałaganl w kompie... Całość jest zamknięta klapą z obudowy tak że środka maszyny nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob podstawke pod chlodnice bo wiatraki nie maja skad ciagnac powietrza jesli chlodnica lezy bezposrednio na obudowie.

widze ze chlodnica chyba od rekrda :D czym ją malowales na ten srebrny kolor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawka jest, wysokość ok 1 cm ale nie widać jej na zdjęciach. Nagrzewnica jest od autosana (tak przynajmniej twierdził gość w punkcie naprawy chłodnic). Nie malowałem, zapłaciłem 40 zł za to coś wraz z wyczyszczeniem zewnątrz, pomalowaniem, dolutowaniem krućców o odpowiedniej średnicy oraz z ciśnieniowym testem szczelności. Cała jest miedziana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawka jest, wysokość ok 1 cm ale nie widać jej na zdjęciach. Nagrzewnica jest od autosana (tak przynajmniej twierdził gość w punkcie naprawy chłodnic). Nie malowałem, zapłaciłem 40 zł za to coś wraz z wyczyszczeniem zewnątrz, pomalowaniem, dolutowaniem krućców o odpowiedniej średnicy oraz z ciśnieniowym testem szczelności. Cała jest miedziana.

1cm zdecydowanie za malo .

to nie zaden autosan tylko rekord , przecierz to widac golym okiem , te zbiorniczki , ulozenie kroccow itd ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, jutro postaramn się to podwyższyć, zobaczymy jak wpłynie na wydajność...Narazie mam robote z systemami liczbowyi na jutrzejszy kolos... Poztym już kanjpe zaliczyłem tak że będzie trochę podwyższony stopnień trudnośći nauki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie. Jak uszczelniacie brzebi shouda żeby powietrze nie uciekało w miejscu styku z chłodnicą.. ??

mozesz silikonem , wtedy bendziesz mial od razu shroud przymocowany szczelnie do chlodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi