zuli007 Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Zrobiłem sobie takie cudo z pudełka po aparacie cyfrowym. Idealnie pasowało. Gruba tektura, idealne wymiary. Złożyłem w całość i dodałem regulacje obrotów wentyli (standardowa zasilaczowa wielkość :)) 5V, 9V i 12. Powiedzcie czy u Was na 5 V też tak to wyje? WQ porównaniu z tymi samymi wentylatorami położonymi na nagrzewnicy to jest tragedia jeśli chodzi o głośność...Tam na 12V chodziło tak jak ze shroudem przy 5 :). Macie jakieś rady ? Ogólnie na forum mało się pisze o shroudach- informacje są bardzo porozrzucane. Jakieś rady ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Myślę, że ten hałas bierze się z drgań, a mianowicie tych przenoszonych od wentyla przez karton. Gdyby Shroud był z czegoś twardszego i stabilniejszegio niz tektura, a dodatkowo wentyl byłby wytłumiony poprzez doczepienie do śrub mocujących yszczelek gumowych - wówczas drgania zmniejszą się jeszcze bardziej. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Zrobiłem sobie takie cudo z pudełka po aparacie cyfrowym. Idealnie pasowało. Gruba tektura, idealne wymiary. Złożyłem w całość i dodałem regulacje obrotów wentyli (standardowa zasilaczowa wielkość :)) 5V, 9V i 12. Powiedzcie czy u Was na 5 V też tak to wyje? WQ porównaniu z tymi samymi wentylatorami położonymi na nagrzewnicy to jest tragedia jeśli chodzi o głośność...Tam na 12V chodziło tak jak ze shroudem przy 5 :). Macie jakieś rady ? Ogólnie na forum mało się pisze o shroudach- informacje są bardzo porozrzucane. Jakieś rady ?? :) 8O Jednym z celow (oprocz zwiekszenia efektywnosci chlodzenia nagrzewnicy) shroud'a jest minimalizacja zawirowan powietrza. Ergo- cichsza praca wentyla. Nie wiem jakim cudem u Ciebie jest inaczej. Moze po prostu przyloz sie bardziej do konsrukcj shrouda, USZCZELNIJ miejsca styku shrouda z nagrzewnica i bedzie ok. Bo MUSI byc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Hm, dałem wentylatory na shouda- przedtem były nad nagrzewnicą (po wewnętrznej stronie) i zrobiło się ciszej...trzeba pokombinować z ustaeiwniem wentylatorów nad nagrzewnica. W jakiej odległości macie Wy swoje wentylatory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 dzisiaj wreszcie wycialem plekse pod shrouda i stojak do kadeta. bedzie na nim wentyl 120mm. jutro zabieram sie za klejenie, tylko czym....:?: czy przezroczysty silikon moze byc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 hm silikonem kleiłem kiedyś akwarium (takim specjalnym) Ale do pleksy widziałem że uzywają chloroformu, a z normalnych ogólnodostępnych to kropelka podobno dobrze trzymka i nie syfi za bardzo....Gdzie kupiłeś plexe i w jakiej cenie za m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 hm silikonem kleiłem kiedyś akwarium (takim specjalnym) Ale do pleksy widziałem że uzywają chloroformu, a z normalnych ogólnodostępnych to kropelka podobno dobrze trzymka i nie syfi za bardzo....Gdzie kupiłeś plexe i w jakiej cenie za m2.plekse kupilem w praktikerze. za 500*500*4mm zaplacilem 16pln. probowalem kleic superglue na odpadach i nawet nie chce wyschnac na pleksie. chyba sprobuje silikonem szklarskim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Z pleksą osobiście nie miałem do czynienia... Ale to się zmieni w najbliższej przyszłości. Napisz jak Ci poszło z silokonem, przyda się taka inf.W sumie to teraz zajmuje się pompką bo strasznie wyje... Mam zamiar zrobić pudełko od środka obłożyć korkiem i ... zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety cierpie na ciągły brak czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 hm silikonem kleiłem kiedyś akwarium (takim specjalnym) Ale do pleksy widziałem że uzywają chloroformu, a z normalnych ogólnodostępnych to kropelka podobno dobrze trzymka i nie syfi za bardzo....Gdzie kupiłeś plexe i w jakiej cenie za m2.plekse kupilem w praktikerze. za 500*500*4mm zaplacilem 16pln. probowalem kleic superglue na odpadach i nawet nie chce wyschnac na pleksie. chyba sprobuje silikonem szklarskim. Niemiec sprobuj klejem Bizon Epoxy [koszt ok. 16zl]. MichalP uzywal takiego do klejenia pojemnika z plexy i zachwalal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Niemiec: Daj znać co Ci wyszło.. i rzuć jakieś fotki.. sam kombinowałem ze shroudem do kadetówki.. i jestem ciekaw co Ci wyszło ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Do pleksi mozna uzywac Kropelki, Bizona lub Cyjanoakryla (pierwszy i trzeci kleja bardzo mocno, moga zostawiac opary, wiec konieczna jest chwilowa wentylacja miejsca). Wazana sprawa to idealnie spasowane ksztalty (~0,3mm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 narazie sobie odpuszczam shrouda, bo wybilem sobie 2 palce prawej reki w czasie meczu w siatke a jestem praworeczny a poza tym wyrwalem black ice pro. jak tylko bede mial sprawna reke to bede walczyl. thx za porady, ale chyba zostane przy silikonie bo mam jego od groma i ciut ciut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Hej sorki za dłuższą nieobecność ale mam zajobek na uczelni...Shouda też jeszcze nie składałem, mam nadzieje że w weekend znajde chwile. Postaram się od razu wrzucić zdjęcia.Na dzień dzisiejszy wrzuce zdjęcia towera + tego shouda co mi teraz pomaga w chłodzeniu nagrzewnicy. Tylko popstrytkam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 no to czekam na foty :D ja do swojego shrouda uzywalem poxipola ale bylo niezaciekawie potem uzylem poxipola lecz przezroczystego i jest o niebo lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 ps. mój dotychczasowy jest z teORT: ORT: ORT: ktury, tego nowego nie miałem czasu pokleić i złożyć, a z fotami mam problem bo konto mi usuneli na republice i na szybko zakładam na interii :-) (musze gdzieś zdjęcia władować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Sorki za szybkość otwierania ale interia nie jest za szybkim serverem...A i jeszcze jedno te chłodznie nie było robione żeby na nie patrzeć- więc starajcie się nie zwracać uwagi na bałaganl w kompie... Całość jest zamknięta klapą z obudowy tak że środka maszyny nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 zrob podstawke pod chlodnice bo wiatraki nie maja skad ciagnac powietrza jesli chlodnica lezy bezposrednio na obudowie. widze ze chlodnica chyba od rekrda :D czym ją malowales na ten srebrny kolor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 podstawka jest, wysokość ok 1 cm ale nie widać jej na zdjęciach. Nagrzewnica jest od autosana (tak przynajmniej twierdził gość w punkcie naprawy chłodnic). Nie malowałem, zapłaciłem 40 zł za to coś wraz z wyczyszczeniem zewnątrz, pomalowaniem, dolutowaniem krućców o odpowiedniej średnicy oraz z ciśnieniowym testem szczelności. Cała jest miedziana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 podstawka jest, wysokość ok 1 cm ale nie widać jej na zdjęciach. Nagrzewnica jest od autosana (tak przynajmniej twierdził gość w punkcie naprawy chłodnic). Nie malowałem, zapłaciłem 40 zł za to coś wraz z wyczyszczeniem zewnątrz, pomalowaniem, dolutowaniem krućców o odpowiedniej średnicy oraz z ciśnieniowym testem szczelności. Cała jest miedziana.1cm zdecydowanie za malo . to nie zaden autosan tylko rekord , przecierz to widac golym okiem , te zbiorniczki , ulozenie kroccow itd .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Mi to tam zwisa co to jest :-) Ważne że chłodzi... To jaka ma być odległość jeśli 1 cm nie wystarczy ?? Tak na oko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Mi to tam zwisa co to jest :-) Ważne że chłodzi... To jaka ma być odległość jeśli 1 cm nie wystarczy ?? Tak na oko :)wydaje mi sie ze ze 3cm to minimum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Hm, jutro postaramn się to podwyższyć, zobaczymy jak wpłynie na wydajność...Narazie mam robote z systemami liczbowyi na jutrzejszy kolos... Poztym już kanjpe zaliczyłem tak że będzie trochę podwyższony stopnień trudnośći nauki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 NO testuje po podwyższeniu...Po paru godzinach powiem co i jak. A właśnie jak ktoś moze to niech mi odpowie na moje pytanie :) Przerabialiście może AXP1800+ na bartona (odblokowanie cache). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Tee do shrouta mozna uzyc na top siatke metalowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 na wentyle można dać, tak mi sie wydaje-* ale nie wiem jak to będzie działało (hałas) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Nie na wentyle tylko na top..A wentyle przykrecone do tego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Wszystko można ale pytanie jak będzie z hałasem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 jeszcze jedno pytanie. Jak uszczelniacie brzebi shouda żeby powietrze nie uciekało w miejscu styku z chłodnicą.. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 jeszcze jedno pytanie. Jak uszczelniacie brzebi shouda żeby powietrze nie uciekało w miejscu styku z chłodnicą.. ??mozesz silikonem , wtedy bendziesz mial od razu shroud przymocowany szczelnie do chlodnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 niezły pomysł narazie mam uszczelniony gąbką do okien.... ale czuje jak powietrze ucieka...lada dzień to się zmieni... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...