zuli007 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 robił ktoś z Was chłodzenie na dysk twardy? Widziałem przeglądając forum takie niepraktyczne mocowane z boków. U mnie to nie przejdzie bo mam mały towerek i 5,25 są zajęte. Chce zrobić inaczej. Mianowicie oid spodu pod dysk przymocować płytkę miedzianąpod którą będzie płyneła woda (w dolutowanych rurach). Robił ktos coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 robił ktoś z Was chłodzenie na dysk twardy? Widziałem przeglądając forum takie niepraktyczne mocowane z boków. U mnie to nie przejdzie bo mam mały towerek i 5,25 są zajęte. Chce zrobić inaczej. Mianowicie oid spodu pod dysk przymocować płytkę miedzianąpod którą będzie płyneła woda (w dolutowanych rurach). Robił ktos coś takiego?dysk najbardziej grzeje sie na boki wiec nie ma sensu chlodzic elektroniki. lepiej wyjdziesz jesli przylutujesz do miedzianych plaskownikow rurki miedziane tak jak tu : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=508...8&highlight=hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Likaon Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ja takie "ustrojstwo" zrobiłem z tworzywa spienionego i muszę przyznać że całkiem całkiem to wygląda.Łatwo się to obrabia w porównaniu do pleksy,estetyczne,lekkie,stabilne i nie przenosi drgań.Myślę że warto nad tym tworzywem się zastanowić ( ci którzy myślą nad wyborem tworzywa ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 właśnie nie założe takiego ustrojstwa ze względu na brak miejsca. O ile dobrze widze to jeśli podczpie to od dołu (przykręcone do obudowy dysku) to tak czy siak powinno ciepło od dysku odbierać. Zresztą all już gotowe wystaczy że polutuje bloczek. Może jutro jak znajde czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 a co sądzicie o zrobieniu shouda z korka ?. Mam taki techniczny o grubości 6 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 a co sądzicie o zrobieniu shouda z korka ?. Mam taki techniczny o grubości 6 mm.wazne zeby byl szczelny , material to juz drugoplanowa rzecz. swoja drogą korek moze wytłumiac drgania wentylatora co powinno byc pomocne w uzyskaniu ciszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Dobra to ja mam pytanie, troche z innej beczki. Otoz jak wy robicie tego shouda, kupujecie powiedzmy plekse, robicie z niej takie pudelko do ktorego wrzucacie nagrzewnice? Oczywisice pudelko ma byc szczelne i dokladnie pasowac na nagrzewnice, czy moze byc roche luzu? Czy moze to pudelko ma byc tylko do polowy - nakladac na nagrzewnice - i gdzies od gory ma wlatywac powietrze przez wentylator a dolem swobodnie wyplywac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Nuttie: znowu Ci sie czytać nie chciało. Popatrz jak to ludzie porobili i bedziesz wszystko wiedział. Jest full zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Fakt. : ( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=340...ghlight=shroudy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasmaniak Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Ja robie mniej więcej tak: Więcej fotek na http://shroud.w.interia.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 A moglbys zrobic zdjecie jak to wyglada juz razem z nagrzewnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasmaniak Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Niestety nie mam nagrzewnicy kadetowskiej. Ja używam brzydkiej od poloneza, troche tylko wyczyszczona, a te shroudy były robione na zamówienie. Moge wrzucić kilka fotek tej mojej obudowy z nagrzewnicą w środku. U dołu przykręcone są 2 wiatraki 80x80mm na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 u mnie to wyglada tak :twisted: i tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno, gdzie kupujecie wentylatory (120) bo całą giełdę oblazłem i znalazłem max 90 zdaje się...teraz w moim prowizorycznym schoudzie mam zwykłe zasilaczowe...Ale trochę je słychać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Rosio rozumiem, ze te wentyle dmuchaja na nagrzewnice i miedzy nimi a nagrzewnica nie ma szczeliny, przez ktora wylatuje powietrze? Dopiero to powietrze wylatuje pod nagrzewnica? Bo ciezko mi stwierdzic czy tam wszedzie w 4 scianach jest pleksa. Tak samo michasmaniak, u ciebie ta nagrzewnica jest szczelnie zamknieta dopiero na gorze jest ten duzy owalny otwor wylotowy dla powietrza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Rosio rozumiem, ze te wentyle dmuchaja na nagrzewnice i miedzy nimi a nagrzewnica nie ma szczeliny, przez ktora wylatuje powietrze? Dopiero to powietrze wylatuje pod nagrzewnica? Bo ciezko mi stwierdzic czy tam wszedzie w 4 scianach jest pleksa. Tak samo michasmaniak, u ciebie ta nagrzewnica jest szczelnie zamknieta dopiero na gorze jest ten duzy owalny otwor wylotowy dla powietrza? nie, wszystkie wentyle ciagna powietrze od dolu nagrzewnicy zgodnie z prawami fizyki (cieplo idzie do gory :wink: ) i shroud szczelnie przylega do nagrzewnicy takze nie ma strat "ciagu" i cale powietrze przechodzi przez nagrzewnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasmaniak Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 dokładnie... prawo fizyki jest takie, że ciepło musi iść do góry... dlatego wiatrak musi cisnąć w górę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 TAk takie jest prawo fizyki I coz z tego ze wiekszosc wentyli na coolerach dmucha na radiator :P Pomijajc kilka specjalnie przygotowanych do wciagania (prawo fizyki wazniejsze to budowa radiatora) Po prostu jak nagrzewnica lezy to bardziej sensownie jest ciagnac powietrze zdolu (bo jest zimniejsze), niz dmuchac (cieplejszym zgory, ktore sie lekko ogrzeje i niewielka czesc wroci z powrotem), watpie ze roznice w predkosci powietrza zimnego a cieplego sa zauwazalne przynajmniej przy temperaturach jakie na nagrzewnicy wystepuja, jesli idzie o to "cytowane prawo fizyki" Raczej trzeba patrzec na opor statyczny (lub jakos tak - a w skrocie mowiac zdolnosc wentylatora do dmuchania mimo blokad w swobodnym przeplywie powietrza cos jakby podnoszenie slupa wody w pompkach) wentylatora, dlatego duze 12 sprawuja sie lepiej od malych 8 Choc niby te 8 maja lacznie wieksze CFM Jak stoi nagrzewnica to kwestia gdzie bedzie zimniejsze powietrze jest najwazniejsza :!: A jeszcze jedno mozliwe ze malowanie (oczywisice bez przesadyzmu) nagrzenwicy na kolory ciemne moze poprawic zdolnosc ukladu (patrz teoria ciala doskonale czarnego itd.), choc tez moze pogorszyc, kto dokladnie wie (a moze bilans start i zyskow sie rownowazy :twisted: ) Kto chce zrobic testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 hmm zainspirowaliscie mnie jak tylko dostane thunderbleda 120 mm postaram sie zrobic test ssaco / wiejacy :) ciekawe jaki uklad bedzie wydajnieszy , bo mimo iz prawo fizyki nie podlega dyskusjii to nie zawsze ono jest w 100% korzystne:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Rosio, rozumiem ze te wentylatory zasysaja powietrze z dolu nagrzewnicy (tam gdzie ten styropian stoi) i potem przechodzi to powietrze przez nagrzewnice a wentylatroy je wydalaja na gore? Moje pytanie, wiem ze jest bezsensowne, ale powiem szczerze ze nie widzialem z bliska dobrze nagrzewnicy i zawsze wydawalo mi sie, ze te zeberka nie maja zadnej przestrzeni na wylot (wiec jak przechodzi powietrze z dolu do gory nagrzewnicy skoro shroud przylega do scian nagrzewnicy). Jezeli to wyglada jak kaloryfer i miedzy zeberkami jest troche przestrzeni przez ktora przechodzi powietrze to juz wszystko wiem. Zatem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Rosio, rozumiem ze te wentylatory zasysaja powietrze z dolu nagrzewnicy (tam gdzie ten styropian stoi) i potem przechodzi to powietrze przez nagrzewnice a wentylatroy je wydalaja na gore? Moje pytanie, wiem ze jest bezsensowne, ale powiem szczerze ze nie widzialem z bliska dobrze nagrzewnicy i zawsze wydawalo mi sie, ze te zeberka nie maja zadnej przestrzeni na wylot (wiec jak przechodzi powietrze z dolu do gory nagrzewnicy skoro shroud przylega do scian nagrzewnicy). Jezeli to wyglada jak kaloryfer i miedzy zeberkami jest troche przestrzeni przez ktora przechodzi powietrze to juz wszystko wiem. Zatem?tak to wyglada jak kaloryfer :wink: akurat nagrzewnica Rosia ma lamele a nie finy :) wentylatory wieja do gory przeciagajac powietrze przez kadetta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 A czym sie roznia lamele od finow? Moze byc lopatologicznie. ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 tak to wyglada jak kaloryfer :wink: akurat nagrzewnica Rosia ma lamele a nie finy :) wentylatory wieja do gory przeciagajac powietrze przez kadetta thx lepiej bym tego nie wytlumaczyl :) btw lamele ma kagett, finy ma np lada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Ja mam taki pomysl na shrouda na mojego Kadetta: Wedlug moich zalozen: - calosc stoi na dwoch takich nozkach na budzie - widac na planie :D - nagrzewnica jest wsuwana (mam nadzieje ze widac na planie :wink:) - tzn. po prostu tam gdzie widac krocce kadetta nie ma pleksy i w kazdej chwili moge ja sobie wyciagnac i wlozyc na miejsce, z drugiej strony moze byc tam pleksa i w zwiazku z tym mam takie pytanko - czy te milimetrowe przerwy ktore na pewno wystapia nie beda przeszkadzac? Jak wogole zapatrujecie sie na takie ustrojstwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasmaniak Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Nie będą przeszkadzać. Ja mam podobny patent u siebie - tzn nagrzewnica właśnie leży w osłonie na śrubach wystających w środku - około 3cm od dołu. Tyle, że u mnie spełnia to rolę jedynie 'ozdoby' jeżeli można to tak nazwać":) ... bo wiatraki bezpośrednio przylegają do nagrzewnicy u dołu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Kurcze jak patrze na te Wasze shoudy to mi wstyd za mój :) Taki biedny tekturowy (niestetry czasu brak na wykreowanie nowego mimo że materiały już czekają) ale role swoją spełnia... Dzięki za info o wentylach (osobom które mi posłały privy) Nie mogłem wcześniej bo laska mi system zepsuła a nie miałem czasu go naprawić...Swoją drogą temat się trochę rozrósł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Jakiego shrouda byście proponowlai na kadeta z 2 aiatraków 12x12cm? Dla wyjaśnienia powiem, że wielkośc shrouda ver 1 i ver 2 miała być taka sama :). Te czarne to wiatraki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 only ver1 . zresztą wystarczy jeden wiatrak bo moze sie robic efekt poduszki powietrznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 only ver1 . zresztą wystarczy jeden wiatrak bo moze sie robic efekt poduszki powietrznej No to moze ver3. z ustawieniem kierunku "wiania" wiatraczków takim jak ver 1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...