Niemiec Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 only ver1 . zresztą wystarczy jeden wiatrak bo moze sie robic efekt poduszki powietrznejjaki Ty madry jestes ;] widc, ze uczysz sie od najlepszych :) ja mam takiego shrouda jak ver1 ale z 1 wentylem. www.oc-progz.prv.pl/fotko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 only ver1 . zresztą wystarczy jeden wiatrak bo moze sie robic efekt poduszki powietrznejjaki Ty madry jestes ;] widc, ze uczysz sie od najlepszych :) ja mam takiego shrouda jak ver1 ale z 1 wentylem. www.oc-progz.prv.pl/fotko Adresik nie działa... albo działa tak wolno, że wywala time outa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 To ma ktoś pomysł na zrobienie shrouda na 2 wiatraczki 120mm do kadeta? Ta część na górze i na dole gdzie są te żeberka (nie pamiętam jak się nazywają, ale napewno nie są to finy) ma wymiary 18x19cm. Ze zbiorniczkami 18x21,5cm. Z kroćcami 18x25cm :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 only ver1 . zresztą wystarczy jeden wiatrak bo moze sie robic efekt poduszki powietrznejjaki Ty madry jestes ;] widc, ze uczysz sie od najlepszych :) ja mam takiego shrouda jak ver1 ale z 1 wentylem. www.oc-progz.prv.pl/fotko Adresik nie działa... albo działa tak wolno, że wywala time outa. u mnie popierdziela jak glupi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Witam Może mi ktoś powiedzieć ile cm od powierzchni nagrzenicy powinien być wiatrak w shroudzie? Zrobiłem se shruda wiatraki mam 2cm od powierzchni i kurde mam głośniej niż bez shruda. Nie wiem przez co, nic nie drga, chyba powietrze się za mocno zasysa no ale jak zmniejsze obroty to wydajność spada. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Witam Może mi ktoś powiedzieć ile cm od powierzchni nagrzenicy powinien być wiatrak w shroudzie? Zrobiłem se shruda wiatraki mam 2cm od powierzchni i kurde mam głośniej niż bez shruda. Nie wiem przez co, nic nie drga, chyba powietrze się za mocno zasysa no ale jak zmniejsze obroty to wydajność spada. pozdrawiam juz o tym wczesniej wspominalem , minimum 3 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 A robił ktoś z Was testy gdy wiatrak ciągnął jak i wiał na nagrzewnicę? Tak z czystej ciekawości pytam, bo moje wc wciąż w częściach leży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebi Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 No to jesli chodzi o prawa fizyki to jest tak: -wentylatory wieja na radiatory procka dlatego ze powietrze rozpędzajac sie traci swa energie cieplna kosztem predkosci. Łatwo to zauważyć dmuchając na dłoń (rozpędzone powietrze jest zimne) a chuchajac na dłoń (mniejsza prędkość) zauważymy że powietrze jest ciepłe a przecie pochodzi z tej samej paszczy :). proste jak budowa cepa... Wydaje mi się najlepiej jest umiescić wiatraki NAWIEWAJACE pod chłodnicą wtedy przy wykorzystaniu tych samych wiatraków korzystamy z tego że powietrze nawiewajace (zimniejsze) chłodzi chłodnice, a po ogrzaniu powietrze cieplejsze ucieka do góry a i tak jest rozpędzone przez wentyle wiejące z dołu.... To oczywiście zda egzamin jesli chłodnica jest na zawnatrz kompa ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ <--- ciepłe i tak ulotni sie do góry poza tym jest rozpędzone przez |"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""| wentyle z dołu | CHŁODNICA | |,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,| ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ <-- rozpędzone (chłodniejsze) powietrze [ WENTYL 1 ] [ WENTYL 2 ] chłodzi i powoduje obieg powietrza przepraszam ze te schematy ale kiepsko u mnie z rysowaniem :) mam nadzieje ze coś z tego widać... to jest chyba optymalne rozwiazanie jesli chodzi o ilosć użytych wentyli do ilosci oddanego ciepła .... ze strony praktycznej to bywa różnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebi Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 no nie wyszło to rysowanie :) , jesli ktos uzna ze to ma sens moze zrobic jakis obrazeczek pozadny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 psssst uzywaj przysisku zmien :) co do twojego patentu to calkiem przyzwoity, ale nie wiem czy roznica bylaby az taka duza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 a ja zrobiłem tak, tylko mi powiedzcie, czy taka budowa zapewni dobrą wydajność tylko zauważyłem, że gdy położę rękę na grille to powietrze tak mjakby odbijało się od powierzchni chłodnicy i uderza spowrotem w moją rękę, a to chyba dlatego, że w mojej nagrzewce skrzydełka są ułożone bliziutko siebie sorki, ale przez jakiś czas nie będzie tych dwóch zdjęć, bo wpisałem je na wyrost, a kochany Lycos postanowił za h..a nie wpuścić mnie na własne konto, cały czas jakiś error wyskakuje, takich administratowó to poprostu powinni kastrować, bo ineego wyjścia nie widzę, za takie lamerstwo w adminowaniu poważnego serwisu może i ten Lycos jest szybki, jeśli chodzi o zdjęcia, ale pod kątem budowy strony i zarządzania nią jest całkowcie zjeb...y, nie mogę się zalogować przez totalcommander'a tak jak to robię na inne ftpeki, coockiesy an stonce Lycosa nie zapisują się, tzn. choć nie wiem ile razy wpisywałbym hasło a windows zapisywałby je, to i tak za każdym odświeżeniem strony muszę je wpisać od nowa - to jest pojeb...e! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 ja proponuje odwrocic wiatraki - po co walczyc z ruchem konwekcyjnym ogrzanego powietrza - albo dac dhroud od dolu. dodatko - wiatraki powinny byc odsuniete o jakies 3cm od powierzchni clodnicy - czyli na twoim pierwszym rysynku - wiatraki powinny byc mocowane na zewnatrz shrodua, a nie wewnatrz arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 a czy poważnie poprawi wydajność chłodnicy? nie jestm taki chętny do wystawiania wiatraków poza shroud, bo wtedy zrobi mi się ogromna stacja chłodząca z tej chłodniczki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 tak - poprawi to wydajnosc. chlodzona bedzie cala powierzcnia chlodnicy a nie tylko obszary pod lopatkami wiatrakow takie mocowanie jak zrobiles - ze wiatraki leza na chlodnicy mija sie wogole z celem budowanai shrouda. shroud jest wlasnie po to, zeby odsunac wiatraki od chlodnicy - zapewnia to bardziej rownomierne owiewanie calej powierzni chlodnicy gdy wiatraki leza na chlodnicy - sa miejsca "martwe", bez przewiewu - pod srodkiem wiatraka i poza wiatrakiem. owiewany jest tylko pierscieniowaty obszar pod lopatkami wiatraka arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 dobra, przekonałeś mnie, ustawiam wiatraki na shrodzie, dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 to nie ja, to fizyka i dynamika przeplywow gazow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 tak czytam, jakie shroudy wszyscy macie i podbudowałem się, bo chyba nie mam najgorszego ;) Co prawda jest on zbudowany z kartonu, jednak wszystko dobrze uszczelnione i nie ma żadnych wibracji... Mam 2 wentyle Panaflo 120x120mm, chodzą bez problemu na 5V (wogole ich nie słychać) ale ja wole dawać 7V - wtedy słychać niewielki szum... jednego mam na dole, drugiego na górze, chyba jest to najwydajniejsze rozwiązanie ;) niestety nie mogę powiedzieć, jak wydajne, bo nadal czekam na pompkę :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 karton nie jest za bardzo estetyczny, ale tak czy siak to jest w końcu jakiś shroud :D mi się akurat udał bardzo ładnie i wydajnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Trochę słabe fotki zrobiłem - nie do końca można wiedzieć jak wygląda mój shroud :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 ale malusieńka chłodniczka :D wersja super-micro? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...