Skocz do zawartości
fresh prince

ABS II a temperatura proca??

Rekomendowane odpowiedzi

nie chodzilo mi o nic konkretnie, tylko o zasade. Np.czy podawane przez was temp (przykladowo 40stopni itp) sa to temperatury jadra procka czy temp. z czujnika na zewnatrz :? Czy testujac rozne chlodzenia procka nalezy zwracac uwage na jedna czy na druga temperature? Jesli Max temp procka podawana przez producenta jest np 90 stopni to chodzi o ktora temperature? Jesli ktos na forum pisze np. na bartonie nie przechodz pow. 60 stopni to o ktora temperature chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli proc chodzilby ci w temp. 80C to nie wrozylbym mu dlugiej przyszlodsci ;)

twoje 52 stopnie to troche wysoko ... podaj odpowiedzi na pytania ktore zadalem bo moze jest sie czym martwic ...

doloze jeszcze 7 pytanie: jaka masz paste ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie plyty posiadaja odczyt z diody wiec wiekszosc osob podaje odczyty z socketa.

Producenci podaja oczywiscie maksymalna temp. struktury krzemowej czyli jadra, wiec jesli masz 80* jako odczyt z diody w jadrze to nie dobrze to wrozy. Napisz cos wiecej o chlodzeniu jakie posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Procek to Athlon xp 2000+ thoroughbred

2. AXDA2000DKT3C AIUGA 0241MPM, dosc dziwny bo z 2002r

3 i 4. radiator od volcano 7 a wentyl Smart Fan 2 na ok 2700rpm

5. narazie nie bawie sie w krecenie, bo mam za slaby zasilacz, niedlugo bedzie nowy wiec moze wtedy...

6. standardowe czyli 1.65

7. paste mam arctica ceramique, tylko ostatnio plyta dostalem z serwisu, wiec w zasadzie to nie wiem czy ona eszcze tam jest

I mam pytanie czy brak 3 z 4 "gumowych??" nozek w rogach procka moze wplywac na niezbyt dokladnie przyleganie radiatora?? mam cs-a, ale bez nich moze on krzywo lezy na procku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem, temperatura, którą wyznacza, jako graniczną AMD, jest to:

TEMPERATURA PŁYTKI PROCESORA. Nie jest to moim zdaniem JĄDRO!

Więc, nie piszcie głupot (chyba, że mi ktoś udowodni, że to ja się mylę)!!!

Athlon 2000+ ma 90*C (Athlony powyżej 2000+ mają granicę na 85*C), wiec masz jeszcze duuuży zapas. Spokojnie.

Ciekawe, ile będzie wynosić temperatura jądra np. przy tych 85*C?

105-110*C! No, to nieźle! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojs co rozumiesz przez pojecie plytki procesora?

Moze nie jestem najlepszy z angielskiego ale wedlug >tego< dokumentu to raczej chodzi o temp. struktury krzemowej gdyz raczej laminat z wyprowadzeniami nie ma powierzchni ~100mm^2 :wink:

Jesli sie myle i zle to rozumie to prosze sprostujcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojs co rozumiesz przez pojecie plytki procesora?

Moze nie jestem najlepszy z angielskiego ale wedlug >tego< dokumentu to raczej chodzi o temp. struktury krzemowej gdyz raczej laminat z wyprowadzeniami nie ma powierzchni ~100mm^2 :wink:

Jesli sie myle i zle to rozumie to prosze sprostujcie.

Wygląda na to, że masz rację! :) Zwracam honor! :oops:

Tylko dlaczgo AMD w polskim dokumencie o specyfikacji procesorów użyło pojęcia PŁYTKA PROCESORA???

Fktycznie, pomiar pod prockiem jest bez sensu. Ja tam mam jakąś naklejkę!

Ona by się spaliła w 90*C!!!

I nną zastanawiającą rzeczą jest to, że w starszych procesorach nie było diody termicznej. Jak oni chcieli mierzyć temperaturę jądra???

A, co myślą inni???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tylko dlaczgo AMD w polskim dokumencie o specyfikacji procesorów użyło pojęcia PŁYTKA PROCESORA???...

Taki maly OT: Z tymi tlumaczeniami to roznie bywa... przyklad: ostatnia afera z wypowiedzia Kwasniewskiego :wink:

...Inną zastanawiającą rzeczą jest to, że w starszych procesorach nie było diody termicznej. Jak oni chcieli mierzyć temperaturę jądra???...

Kiedys to wogole nie bylo pomiarow temp. i kompy chodzily :P

Starsze procesory nie wydzielaly takich ilosci ciepla i temp. jadra nie zblizala sie tak bardzo do wartosci krytycznej i pomiar z socketa byl wystarczajacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi