kowiczek Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Już dawno sie nie interesowalem dyskami i wylecialem troche z obiegu. Z tego co pamietam to dobre i tanie byly dyski Maxtor. Czy tak jest nadal :?: Czy to sie tyczy rowniez dyskow SATA :?: Prosze o opinie uzytkownikow. Konkretnie interesuje mnie tan model: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22789101 PS. szukalem ale na ostanich pieciu stronach nic nie znalazlem jak i w wyszukiwarce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Po dzisiejszym dniu mam zle doswiadczenia z dyskami SATA na kontrolerach serii Silicon 3112A. Osobiscie uwazam ze (jak narazie) SATA ma sens na plytach KT600 i Intel-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 A czemu masz zle doswiadczenia, czyzby na sil3112A one slabo dzialaly :?: Myslisz ze lepiej zrobie kupujac dysk np. Maxtora ata133 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 No ja nie wiem jak jest z SATA ale ja mam Maxtora na ATA133 i dziala zapupiscie . Jest cichy w dodatku szybiki z reszta w testach (nie pamietam jakich) wypadl bardzo dobrze a w stosunku mozliwosci/cena zajal 1 miejsce . Z sata masz ten bajer ze ci sie tasmexy nie plataja i ze go mozesz zawsze odlaczyc jak pracuje a to juz duzo :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 W sumie to teraz mam 2 x 40GB podlaczone pod SATA (serillel) i jakos zle to nie chodzi. Kupie wiec Maxtora SATA chyba ze jutro na gieldzie wcisna mi jakis inny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 teraz najlepsze dyskie robi samsung : ciche, bezawaryjne i wydajne. nawet, jeśli WDC jest trochę wydajniejszy to jego odgłosy skutecznie zniechęcają. maxtory nie mają słabych serii ale ogólnie padają częściej niż samsung. EDC miały "świetne" serie gdzie 1 na 3-4 padał. seagate na s-ata są głośne, nie wiem jak z ich psuciem się. acha, samsungi nie grzejąsię, mój ma 34*C bez wentylacji. no i 3 latka gwary są :) w WDC chyba 5 ale to kijowe dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 teraz najlepsze dyskie robi samsung : ciche, bezawaryjne i wydajne. nawet, jeśli WDC jest trochę wydajniejszy to jego odgłosy skutecznie zniechęcają. maxtory nie mają słabych serii ale ogólnie padają częściej niż samsung. EDC miały "świetne" serie gdzie 1 na 3-4 padał. seagate na s-ata są głośne, nie wiem jak z ich psuciem się. acha, samsungi nie grzejąsię, mój ma 34*C bez wentylacji. no i 3 latka gwary są :) w WDC chyba 5 ale to kijowe dyski. każdy chwali to co ma :D :D ja powiem ze narazie qpowanie dysków serial ata to pomyłka, bo roznica w cenie jest a w wydajnosci jakos nie bardzo :D Ja proponuje qpic baracude VII 7.200 ATA 100, bo jest cicha i wydajna...no i ma 8mb cache :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Oj Grzesiu wierz mi ze swego czasu niewyobrazalem sobie aby w moim kompie pracowal Samsung. Ale czasy sie zmieniaja. Kupilem kilka miechow temu 120/7200/8MB Seagate'a, jako ze mam zaufanie do tej marki. Do dysku niemialem nic, ale czytajac testy doszedlem do wniosku ze wydajniejszy bedzie Samsung. Zamienilem wiec Barke na Samsunga. I wiesz co?? NIezaluje. Szybki-widac juz podczas instalacji windy, Chlodny-na Samsungu bez wentylacji mam temp. jak na barce z went. Cichy-oba dyski siedza w Chieftecu i naprawde musze chciec je uslyszec. Niemam nic do Barracudy ale i zmienilem zdanie na temat Samsunga. Ludzie sie zmieniaja a co dopiero produkty firm. Z serwisowego doswiadcznia moge Ci powiedziec ze teraz krolem bezawaryjnosci jest wlasnie Samsung. A na dno lecu WDC potem Maxtro a za nimi Seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Ja posiadam Seagate 7200.2 SATA 120GB i szczerze mowiac nie jestem zadowolony z tego zakupu :evil: Spodziewalem sie chociazby zauwazalnej roznicy w ysdajnosci w stosunku do wczesniejszej Barki IV, ale nic z tego. Jednak najbardziej denerwujacym argumentem przeciw temu dyskowi jest jego glosnosc :evil: - w porownaniu do Barki IV to traktor :!: Przy wszystkich wentylach na 5V i Zalmanku 7000 na LOW slychac go wyraznie - szczegolnie przy zapisie :evil: Kolejna rzecza, ktora mnie denerwuje (ale juz mniej :wink: ) to kwestia zasilania dysku - nie wiem czemu ale z przejsciowka zasilajaca mialem problemy (dysk wieszal sie w windzie i tylko restart pomagal). Czemu Seagate nie rozwiazal kwestii zasilania tak jak np. Maxtor :?: Ogolnie nie polecam - oczywiscie to moja opinia i wielu moze sie z tym niezgodzic. Juz niedlugo zamierzam kupic kolejny dysk (niestety 120GB to malutko jak na moje potrzeby) i bedzie to wlasnie Samsung. Teraz tylko mam dylemat czy kupic SATA czy PATA bo moze kiedys mi odbije i kupie druga Barke i RAID-a postawie :lol: Sklaniam sie raczej bardziej do PATA i wielkosci rzedu 160GB lub wiecej - taki magazyn na filmy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 i widzisz grzesiu ?? nie każdy chwali co ma tylko ma bo chwali :) samsungi są super i nie jest to odosobniona opinia. kilku moich kumpli ma samsungi (z tych nowych samsungów) i bardzo chwalą. może i s-ata jest trochę droższy ale za 5 lat ciężko będzie sprzedać dysk na ata100/133, no i do nowego kompa na pewno da się przełożyć jako dyskietka ;) (tak jak teraz dyski kilka GB robią za dyskietki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cookie Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jaki jest obecnie najcichszy dysk 120GB na SATA ? wszyscy zachwalają tak te Samsungi, ale te na SATA są podobno głośniejsze od ATA i mniej udane, może lepiej wybrac Maxtora? Najlepiej gdyby wypowiedzieli sie właściciele Samsungów, Maxtorów czy WD co do ich głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 samsung,,, ostatnio mialem okazje sluchac wdc, seagate samsunga i maxtora na pata i seagate sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 To proponuję posłuchać jak pracują Hitachi na SATA z serii K7250. Wcale ich nie słychać. 14,7 db głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 hehe, zaraz włączę wyciszenie (bez spowolnienia dysku), będzie jeszcze ciszej :) samsung rządzi, postarali się i mają super produkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...