Skocz do zawartości
[cahe]

Super-wydajne chlodnice

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie bede mial dostep do chlodnic, ktore moga oddac 3kW ciepla (dla porownania kadetowka moze oddac 0,3kW) o rozmiarach 200x200x80mm. Czy myslicie ze beda jacys chetni do kupienia takiego wynalazku? Mam zamiar to sobie zamontowac i zalozyc papsta 192mm (akurat bedzie pasowal :-)), ale moge takich miec duzo wiecej (nawet ok. 100szt. - wszystko zalezy od popytu). Prosze o wasze zdanie. Chlodnice produkowane przez (chyba) Gea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzialem ich na oczy jeszcze :-). Robilem jednemu gosciowi komputer (klient) i powiedzial czym sie zajmuje (profesjonalne systemy wentylacyjne, chlodnice, piece grzewcze, klimatyzacje) i ze ma dostep do takich czesci i moze mi po znajomosci zalatwic taniej. Jak dostane tylko w swoje lapki jedno z tych cacek, od razu na forum zapodam fotke :-). :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

A czy jest mozliwosc dostania czegos cienszego <5cm  ? Przy tych samych wymiarach 20x20 ?

Z tego co gosc mowil, to najmniejszy model na 80mm wysokosci... w ogole dziwil sie, ze o takie male pytam :P

No to zajbatsu . Taki sprzet ponizej stowy , zapodaj tylko jak najszybciej foty a najprawdopodobniej masz klienta ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

ja jakos tego nie widze.. :? a poza tym jesli kolo jest specjalista od chlodnictwa, to w tej dziedzinie raczej stosuje sie jeden obieg i cienkie rurki...

ale zobaczymy...

puki co jesli ktos potrzebuje nagrzewnice jakas niech pisze na priva albo najlepiej na gg... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

ja jakos tego nie widze.. :? a poza tym jesli kolo jest specjalista od chlodnictwa, to w tej dziedzinie raczej stosuje sie jeden obieg i cienkie rurki...

Calkiem mozliwe... jak przyjda to na pewno umieszcze zdjecia, a wtedy wszyscy ocenia sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3kW to 3000 W a to chyba nie jest duzo. Bo jesli wierząc hwlabs to Black Ice Xtreme potrafi oddać 919 W czyli w przybliżeniu 1kW a ma wymiary 12,12x3,2 cm więc jest raczej mała. 20x20x8cm to dość sporo. Jesli powiększyć rozmiar rdzenia BIE trzy krotnie to podejrzewam, że wynik byłby niemalże identyczny, a może i lepszy. Nie wiem skąd wzieleś dane ze kadet moze oddac 300 W (0,3kW). Reasumując każda chłodniczka podobnych wymiarów może oddać taką ilość ciepła. Chłodnice w chłodnictwie maja przewaznie jeden kanał i sa alu ale to jush inna historia. Troche pozno jest i jesli cos mowie od rzeczy prosze o poprawienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie przede wszystkim to wszystko zalezy od zastosowanego wentyla - jak wam zapodam wentyl przemyslowy 50KW mocy to kadetowce wywiejezeberka - a tak serio to wydajnosc zalzy po pierwsze od ilosci powietra i bardzo czesto od cisnienia/przplywu...

Moim zdaniem 3Kw przy wentylu 12cm na sensownych orbrotach i przeplywach pompek stosowanych do wc jest unreal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi