radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 cahe -> ... 2 tygodnie minely a fotek dalej nie ma :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 lansuj sie w dziale "gielda" - nie na innych forach. thx za zgloszenie. Edited by GNZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 [...]tak, tak :> na prawde piekny kadeciak :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 [...]tak, tak :> na prawde piekny kadeciak :P Fakt, piękny ;) (wiem, że zmieniono post Sheep'a :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 tak sie zastanawiam czy te Super-wydajne chlodnice wogule istnieja... narazie zadnego dowodu oprucz textu... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 @GNZ & zglaszajacy: Hehe... Zacytuje regulamin :twisted: : e) sytuacji, gdy ktoś aktywnie poszukuje informacji na dany temat - wtedy w odpowiedzi można zareklamować produkt/firmę/aukcję etc. Proponuje przeczytanie tego (no offence): http://forum.purepc.pl/profile.php?mode=regulamin :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Ten regulamin obowiazuje od 15 Kwietnia . Dzis jest 9 o ile mnie pamiec nie myli 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Ten regulamin obowiazuje od 15 Kwietnia . Dzis jest 9 o ile mnie pamiec nie myli 8)Tyle ze wiele userow juz sie do niego stosuje... PS: Beda te zdjecia tych meganagrzewnic ?? Czy mam znowu swoja podac :P :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opas Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Dla mnie sprawa wyglada tak. Skupiliscie sie niepotrzebne na tych 3kW zamiast skupic sie na parametry/cena. Mamy rozmiary 20x20x8 za <100. Pytanie z czego to jest i czy sie nada dobrze ze wzgledu na opory, rozmiary koncowek itp. Opas, mozesz opisac te "normalne" chlodnice? Jakie z nich nadaja sie najlepiej do WC, czy sa lepsze/gorsze od np Black Ice czy tych HWLabs, czy nadaja sie do pasywnego - bez wentyla w ogole (ja czegos takiego szukam) itp. Ja np. wszystko wyciszam, potrzebuje wiec chlodnicy ktora mi pasywnie odbierze najlepiej cale cieplo az do pokojowej, rozmiary nie maja znaczenia. Czy widzisz cos co by sie nadalo? Jakie to opory wytwarza? Czy nie bedzie blednego kola w zwiazku z tym ze powekszajac chlodnice powiekszam opory i musze miec mocniejsza (glosniejsza) pompke? Nie ma lepszych chłodnic do WC niz nagrzewnice samochodowe, wszystkie te konstrukcje typu BLACK ICE itp są dokładnie takie same jak nagrzewnice samochodowe, patrzcie tutaj To są nagrzewnice ala KADETT czy REEKORD. Niktóre konstrukcje są dokłądnie identyczne jak BLACK ICE i jemu podobne to te na dole strony To są "normalne chłodnice" wg mnie Ponadto są dwa rodzaje chłodnic/nagrzewnic: 1- konstrukcja z wieloma równoległymi kanałami /KADETT, BLACK ICE itp/ - te chłodniczki maja najnizsze opory, kanały wodne są karbowane jak w kadecie lub płaskie jak np w BLACK ICE. Do kanałów w black ice są przylutowane z zewnątrz harmonijki z blachy miedzianej lub innej, w kadecie kanał i finy stanowią dwie zlutowane ze soba i odpowiednio wyprofilowane blachy miedziane /stad cyna na powierzchni kadeta/ 2 - konstrukcja z rurki w postaci długiej wężownicy na której są osadzone finy, te maja troszkę wiekszy opór bo woda sobie płynie powiedzmy przez 5mb rurki a nie kilkoma równoległymi kanałami innych konstrukcji nie ma !!!! Co do wydajności to juz pisałem i nie zamierzam sie powtarzac Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord, jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji. Chłodnica powinna być ułożona w poziomie, ze swobodnym dostępem powietrza pokojowego od spodu, tak żeby ogrzane powietrze szło do góry z całej powierzchni. Powinna być na zewnątrz budy. Ponadto nie ma sensu pchac dużej chłodnicy do układu WC, i tak pasywnie da sie jedynie uzyskać ciszę, jak ma być wydajnie musi być wichura :lol: Do temp. pokojowej ci nie odbierze, bo musiałaby być bardzo wielka na zwykłej nagrzewnicy ustali sie stan równowagi tyle że na wyzszym poziomie, z wiatrakiem bedziesz miał wode powiedzmy 25, w pokoju powietrze 20C, a bez wiatraka wode 35C w pokoju 20 wsio...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Male ot - te samochodowe maja wlasnie konstrukcje plaskownikowo - lamelowa (w wyszukiwarkach znajduja sie na ogol pod halsami lamelowe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 [...] Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord, jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji. Chłodnica powinna być ułożona w poziomie, ze swobodnym dostępem powietrza pokojowego od spodu, tak żeby ogrzane powietrze szło do góry z całej powierzchni. Powinna być na zewnątrz budy. imo ciekawym pomyslem byloby zrobienie "komina" ktory by wytworzyl dodatkowy ciag ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 powerled :arrow: Z tego co wyczytałem to możliwości w rozpraszaniu ciepła podaje sie w Wh (waty x godzina) tylko bardzo czesto zapomina sie dodawac do W, h :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Nie ma lepszych chłodnic do WC niz nagrzewnice samochodowe, wszystkie te konstrukcje typu BLACK ICE itp są dokładnie takie same jak nagrzewnice samochodowe, patrzcie tutaj To są nagrzewnice ala KADETT czy REEKORD. Niktóre konstrukcje są dokłądnie identyczne jak BLACK ICE i jemu podobne to te na dole strony To są "normalne chłodnice" wg mnie Ja to jeszcze jestem taki, ze wole gotowe sobie kupic, dlatego mysle o BI. Najwyzej kupie od kogos wyczyszczona ladnie ale nie lubie takich zabaw (znaczy kupowania od kogos). Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord, jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji. Chłodnica powinna być ułożona w poziomie, ze swobodnym dostępem powietrza pokojowego od spodu, tak żeby ogrzane powietrze szło do góry z całej powierzchni. Powinna być na zewnątrz budy. Tak to wlasnie planowalem, z tylu za biurkiem poziomo na podwyzszeniu. Ponadto nie ma sensu pchac dużej chłodnicy do układu WC, i tak pasywnie da sie jedynie uzyskać ciszę, jak ma być wydajnie musi być wichura :lol: Do temp. pokojowej ci nie odbierze, bo musiałaby być bardzo wielka na zwykłej nagrzewnicy ustali sie stan równowagi tyle że na wyzszym poziomie, z wiatrakiem bedziesz miał wode powiedzmy 25, w pokoju powietrze 20C, a bez wiatraka wode 35C w pokoju 20 wsio...... Ale generalnie im wieksza tym nizsza temperatura rownowagi? Jak jest ze wzrostem oporow ze wzrostem rozmiarow? Pytam juz tylko o wielokanalowe. Wydajnosc generalnie nie jest mi potrzebna straszna bo jestem notOC ale powiem szczerze, ze z tym 35C temp. wody to mnie przestraszyles... Podsumowujac, chcem zrobic WC ze wzgledu na cisze, nie na wydajnosc. Ma to sens Twoim zdaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...