Skocz do zawartości
[cahe]

Super-wydajne chlodnice

Rekomendowane odpowiedzi

@GNZ & zglaszajacy:

Hehe... Zacytuje regulamin :twisted: :

e) sytuacji, gdy ktoś aktywnie poszukuje informacji na dany temat - wtedy w odpowiedzi można zareklamować produkt/firmę/aukcję etc.

Proponuje przeczytanie tego (no offence): http://forum.purepc.pl/profile.php?mode=regulamin

:wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten regulamin obowiazuje od 15 Kwietnia . Dzis jest 9 o ile mnie pamiec nie myli 8)

Tyle ze wiele userow juz sie do niego stosuje...

PS: Beda te zdjecia tych meganagrzewnic ?? Czy mam znowu swoja podac :P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie sprawa wyglada tak. Skupiliscie sie niepotrzebne na tych 3kW zamiast skupic sie na parametry/cena. Mamy rozmiary 20x20x8 za <100. Pytanie z czego to jest i czy sie nada dobrze ze wzgledu na opory, rozmiary koncowek itp.

Opas, mozesz opisac te "normalne" chlodnice? Jakie z nich nadaja sie najlepiej do WC, czy sa lepsze/gorsze od np Black Ice czy tych HWLabs, czy nadaja sie do pasywnego - bez wentyla w ogole (ja czegos takiego szukam) itp.

Ja np. wszystko wyciszam, potrzebuje wiec chlodnicy ktora mi pasywnie odbierze najlepiej cale cieplo az do pokojowej, rozmiary nie maja znaczenia. Czy widzisz cos co by sie nadalo? Jakie to opory wytwarza? Czy nie bedzie blednego kola w zwiazku z tym ze powekszajac chlodnice powiekszam opory i musze miec mocniejsza (glosniejsza) pompke?

Nie ma lepszych chłodnic do WC niz nagrzewnice samochodowe, wszystkie te konstrukcje typu BLACK ICE itp są dokładnie takie same jak nagrzewnice samochodowe,

patrzcie tutaj

To są nagrzewnice ala KADETT czy REEKORD. Niktóre konstrukcje są dokłądnie identyczne jak BLACK ICE i jemu podobne to te na dole strony

To są "normalne chłodnice" wg mnie

Ponadto są dwa rodzaje chłodnic/nagrzewnic:

1- konstrukcja z wieloma równoległymi kanałami /KADETT, BLACK ICE itp/ - te chłodniczki maja najnizsze opory, kanały wodne są karbowane jak w kadecie lub płaskie jak np w BLACK ICE. Do kanałów w black ice są przylutowane z zewnątrz harmonijki z blachy miedzianej lub innej, w kadecie kanał i finy stanowią dwie zlutowane ze soba i odpowiednio wyprofilowane blachy miedziane /stad cyna na powierzchni kadeta/

2 - konstrukcja z rurki w postaci długiej wężownicy na której są osadzone finy, te maja troszkę wiekszy opór bo woda sobie płynie powiedzmy przez 5mb rurki a nie kilkoma równoległymi kanałami

innych konstrukcji nie ma !!!!

Co do wydajności to juz pisałem i nie zamierzam sie powtarzac

Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord, jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji.

Chłodnica powinna być ułożona w poziomie, ze swobodnym dostępem powietrza pokojowego od spodu, tak żeby ogrzane powietrze szło do góry z całej powierzchni. Powinna być na zewnątrz budy.

Ponadto nie ma sensu pchac dużej chłodnicy do układu WC, i tak pasywnie da sie jedynie uzyskać ciszę, jak ma być wydajnie musi być

wichura :lol:

Do temp. pokojowej ci nie odbierze, bo musiałaby być bardzo wielka

na zwykłej nagrzewnicy ustali sie stan równowagi tyle że na wyzszym poziomie, z wiatrakiem bedziesz miał wode powiedzmy 25, w pokoju powietrze 20C, a bez wiatraka wode 35C w pokoju 20

wsio......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord,  jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji.

Chłodnica powinna być ułożona w poziomie, ze swobodnym dostępem powietrza pokojowego od spodu, tak żeby ogrzane powietrze szło do góry z całej powierzchni. Powinna być na zewnątrz budy. 

imo ciekawym pomyslem byloby zrobienie "komina" ktory by wytworzyl dodatkowy ciag ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma lepszych chłodnic do WC niz nagrzewnice samochodowe, wszystkie te konstrukcje typu BLACK ICE itp są dokładnie takie same jak nagrzewnice samochodowe, 

patrzcie tutaj

To są nagrzewnice ala KADETT czy REEKORD. Niktóre konstrukcje są dokłądnie identyczne jak BLACK ICE i jemu podobne to te na dole strony

To są "normalne chłodnice" wg mnie

Ja to jeszcze jestem taki, ze wole gotowe sobie kupic, dlatego mysle o BI. Najwyzej kupie od kogos wyczyszczona ladnie ale nie lubie takich zabaw (znaczy kupowania od kogos).

Co do chłodzenia pasywnego, nadają się chłodnice z kanałami równoległymi, np zwykły kadet czy rekord,  jednak trzeba mu zapewnic swobodny przepływ powietrza jak nie ma wentylatora, będzie wtedy oddawał ciepło drogą zwyczajnej konwekcji.

Tak to wlasnie planowalem, z tylu za biurkiem poziomo na podwyzszeniu.

Ponadto nie ma sensu pchac dużej chłodnicy do układu WC, i tak pasywnie da sie jedynie uzyskać ciszę, jak ma być wydajnie musi być

wichura  :lol:

Do temp. pokojowej ci nie odbierze, bo musiałaby być bardzo wielka

na zwykłej nagrzewnicy ustali sie stan równowagi tyle że na wyzszym poziomie, z wiatrakiem bedziesz miał wode powiedzmy 25, w pokoju powietrze 20C, a bez wiatraka wode 35C w pokoju 20

wsio......

Ale generalnie im wieksza tym nizsza temperatura rownowagi? Jak jest ze wzrostem oporow ze wzrostem rozmiarow? Pytam juz tylko o wielokanalowe. Wydajnosc generalnie nie jest mi potrzebna straszna bo jestem notOC ale powiem szczerze, ze z tym 35C temp. wody to mnie przestraszyles...

Podsumowujac, chcem zrobic WC ze wzgledu na cisze, nie na wydajnosc. Ma to sens Twoim zdaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi