Skocz do zawartości
RobGee

jaki proc i mobo (intel)

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zamierzam zmienić platforme na intel-a i niewiem na co mam zwracać uwage przy zakupie proca i płyty .

zastanawiam sie nad 2,4 HT lub 2,8 jest telko 100,- różnicy ,ale który lepiej się kręci.

teraz płyta intel,via czy może sis 655TX podobno wymiata.

ps. czy to prawda że intel lepiej sobie radzi z kodowaniem MPEG2 (dla wtajemniczonych na 2500XP@2400MH CCE od 1,1 do 1,7 ciekawe czy na inelu będzie lepiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz mi streścić różnice między tymi płytami Abita(za dóżo tego jest ,głowa boli)

podoba mi się te guru w twojej płycie , napisz czy jesteś zadowolony ,czy może zmienił byś na coś innego.

ps czy wszystkie p4 2,8 800 mają HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. czy to prawda że intel lepiej sobie radzi z kodowaniem MPEG2 (dla wtajemniczonych na 2500XP@2400MH CCE od 1,1 do 1,7 ciekawe czy na inelu będzie lepiej)

dobrze słyszałeś ;) weź płyte na I865PE np. Abit IS7 - u mnie świetnie się sprawuje, można włączyć PAT i jest super stabilna podczas wielogodzinnego kodowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam Cobre !!! :wink:

twój email odnosnie przewagi intela nad amd w procesie kodowania mpeg2

poważnie zachwiał moją sympatie do AMD i postanowiłem poszperać troche

,ale w intelu jest wszystko inaczej i trudno coś wybrać.

jedno mam z głowy wybrałem proca takiego jak ty , została jeszcze płyta

,z tąd moje pytanie :

dlaczego 865 ,a może 875?

co to jest PAT ?

czy bróbowałeś kręcić swoje P4, jeżeli tak to jak to wpłyneło na wyniki w CCE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego 865 ,a może 875?

co to jest PAT ?

czy bróbowałeś kręcić swoje P4, jeżeli tak to jak to wpłyneło na wyniki w CCE?

865 różni się tylko od 875 brakiem (teoretycznym) technologii PAT w chipsecie... ale na płytach Abita i Asusa można go włączyć za pomocą specjalnej opcji w Biosie - wychodzi 100 - 200 zł taniej w zależności od wyposażenia płyty a wydajność taka sama :)

a co to PAT zobacz tutaj: http://www.intel.com/design/chipsets/pat.htm

daje on całkiem realny przyrost "mocy"...

i nie próbowałem kręcić mojego P4 bo jest wystarczjąco szybki i po latach spędzonych z AMD mam dość zabawy - stawiam na stabilność, co jest bardzo ważne przy kodowaniu Mpeg-2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi