Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie... Co wybrac? chcialbym sie zmiescic w 300 zl za procka+plyta... potrzebuje takie niewiadomo co do wlasciwie niewiadomo czego... poprostu chce cos taniego i ciut bardziej wydajnego niz p233mmx ktorej uzywam do wlasnie niewiadomoczego :)

generalnie - procek (Duron? Via C3?:) plyta (obsluga tylko i wylacznie durni wlasciwie wymagana, pamieci sdram wystarcza, najlepiej duzo integrantow on-board)

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie... Co wybrac? chcialbym sie zmiescic w 300 zl za procka+plyta... potrzebuje takie niewiadomo co do wlasciwie niewiadomo czego... poprostu chce cos taniego i ciut bardziej wydajnego niz p233mmx ktorej uzywam do wlasnie niewiadomoczego :)

generalnie - procek (Duron? Via C3?:) plyta (obsluga tylko i wylacznie durni wlasciwie wymagana, pamieci sdram wystarcza, najlepiej duzo integrantow on-board) 

dzieki

Rozejrzyj się na Allegro, spokojnie można złożyć komputer na Duron 600+ i starszych płytach na KT133(KT133A) np. MSI, Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup używane na Allegro, za tą cenę spokojnie skompletujesz Durona i płytę na KT133A. O sprawność się nie martw, sam kupuje swój sprzęt na Allegro i wszystko ślicznie chodzi (zrówno używany jak i nowy).

Nawet jeżeli miabyś kupić wolniejszego Durona, warto kupić płytę na KT133A. Zyskasz naprawdę sporo wydajności, no a jak jeszcze raz ubzierasz kiedyś 300zł , to kupisz Athlona XP i wtedy będziesz miał naprawde dobry sprzęt.

Oczywiście przyszłość to odległa sprawa. Duron + KT133A to najlepszy wybór za te pieniądze, wydajny i przede wszystkim tani, a w porównaniu do 233 MMX, nawet 600 MHz da ogromny zysk mocy!

Bierz Durona, tani, i daje możliwości rozbudowy na przyszłość!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 320 to masz na allegro aktualnie durnia 600 + Shuttleak31/3.1

na 133a to bym nic nie brał. Lepiej wg mnie wciąć coś na amd761 (może jakiegoś epoxa)- z tego co się orientuję to za ok. 200 można dostać i do tego jakiś dureń. Choć i tak d600 będzie idealny do kręcenia (do 900 prawie każdy się kręci).

Teraz na amd 761 jest :

http://allegro.pl/showitem.php?item=6825708

I chyba nawet od nas koleś najwięcej daje (Yotomeczek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 320 to masz na allegro aktualnie durnia 600 + Shuttleak31/3.1

na 133a to bym nic nie brał. Lepiej wg mnie wciąć coś na amd761 (może jakiegoś epoxa)- z tego co się orientuję to za ok. 200 można dostać i do tego jakiś dureń. Choć i tak d600 będzie idealny do kręcenia (do 900 prawie każdy się kręci).

Teraz na amd 761 jest :

http://allegro.pl/showitem.php?item=6825708

I chyba nawet od nas koleś najwięcej daje (Yotomeczek)

BEZ SENSU! Nie dość, że to prawie równie przestarzały chipset jak KT133A, to jeszcze by musiał do tego KUPIĆ pamięci DDR!!!

Na KT133A włoży choćby to co miał w Pentiumie 233MMX, a DDR są drogie, w przeciwienstwie do SDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ że na pierwszym miejscu proponuję shuttle na 266a, a potem dopiero amd 761.

A dlatego wole amd761 od 133a bo kręcenei jest zupełnie nieporónywalne. A na ddr i tak w końcu przejdzie więc czemu nei teraz...

A co do pamięci to sprawdziłem na allegro. Różnica w cenie to ok. 30 pln na kości 128 MB więc wcale nie tak dużo. A bez sensu pchać sie teraz w 133a i sdr. Ja proponuję mu coś co posłuży trochę dłużej i da sensowne możliwości rozbudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie teraz, bo ma zaledwie 300zł. Jak się spodziewasz, że z kapelusza wyciągnie 150zł na 128 ramu?

Skoro i do dziś wytrzymał z Pentium 233 MMX, to według mnie wcale nie tak prędko będzie przesiadał się znowu, więc dopiero wtedy sobie uzbiera na kolejny zestaw.

KT266A to rórwnież powoli przestarzały chipset, owszem, warto żeby kupił KT333 + Athlona XP + DDR , ale to już wydatek troche większy niż 300zł.

Jak będzie się przesiadał za rok, czy nawet za 6 miesięcy, to sobie uzbiera na nową płytę, albo na KT333 w cenie aktualnego AMD761 i DDR. Po co przepłacać, jak oczywistym jest, że nie dla wydajności w grach kupuje ten system, tylko po prostu żeby zastąpić archaiczne Pentium MMX!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie teraz, bo ma zaledwie 300zł. Jak się spodziewasz, że z kapelusza wyciągnie 150zł na 128 ramu? 

Skoro i do dziś wytrzymał z Pentium 233 MMX, to według mnie wcale nie tak prędko będzie przesiadał się znowu, więc dopiero wtedy sobie uzbiera na kolejny zestaw. 

KT266A to rórwnież powoli przestarzały chipset, owszem, warto żeby kupił KT333 + Athlona XP + DDR , ale to już wydatek troche większy niż 300zł. 

Jak będzie się przesiadał za rok, czy nawet za 6 miesięcy, to sobie uzbiera na nową płytę, albo na KT333 w cenie aktualnego AMD761 i DDR. Po co przepłacać, jak oczywistym jest, że nie dla wydajności w grach kupuje ten system, tylko po prostu żeby zastąpić archaiczne Pentium MMX!

Nie chce się z tobąkłocić bo nie o to chodzi.

Ale 128 ddr kupi za 120 na allegro, a kasę weźmie stąd że sprzeda stare pamięci i dołoży jakies 40 pln (albo więcej zależnie od tego jakie ma teraz)i po kłopocie.

A kt266a co prawda do najnowszych nie należy ale może posłużyć jeszcze bardzo długo (napewno dłużej niż 133a). Więc uważam że jak dołoży ok. 360 to powinno starczyć by przesiąść się na durnia 600 + płytka na kt266a (np. shuttle) i 128 ddr. Wybór napewno będzie należał do niego ale nie możesz zaprzeczyć że posłuży mu taki zestaw niż sdr + 133a. Więc jeśli nei zamierza nic zmieniać przez rok czy 2 to zdecydowanie wybieram moją opcję, ale jeśli może pojawić się trochę kasy u niego w ciągu pół roku to twój wybór może okazać się lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat ja w swojego kt133a wsadze takie same procy jak ty... wiec nie mow tu o przyszlosci i rozbudowie. Nie ma co liczyc, ze amd bedzie bez konca produkowac proce na socket-a :(

A na sdramach tez jeszcze powalczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh:) dzieki za tak liczne odpowiedzi!

otoz tego kompa kupuje jako zastepczego na 233 a wciaz zbieram na p4:))

takze spoko wodza, kaske mam na athlony i takie tam tylko nie na p4 takie jakie chce z plytka taka jakiej jeszcze nie ma :)

a kompa chce jak najszybciej uzywalnego bo zaczyna sie dobry sezon w UO :)

czyli generalnie - ide lookac na cenki narazie w action.pl :)

dzieki jeszcze raz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze to brzmi jak samobojstow ale co o tym myslicie?

chip dobry;) (chyba bo nie znam sie na amd zupelnie)

ECS K7VTA3 v3.1 Via KT333

pozatym co o tej ofercie:

http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6822216

i o tym

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=354

hmhm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...