Skocz do zawartości
wojs

Najniższe napięcie bartona 2500+. Jakie osiągnęliście?

Rekomendowane odpowiedzi

NIE MA I NIE BĘDZIE! :( (dopóki nie założę nowej strony - to dla Chaosa, bo mu trzeba wszystko tłumaczyć 3 razy)

"Podziękowania" należą się www.republika.pl!

Skasowali mi moją stronę internetową, którą aktualizuję co 1-2 miesiące!

Zero ostrzeżeń, zero informacji. Po cichu skasowali!

Dziękuję :twisted: :wisielec: :baranek:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny temat typu

jaki-to-moj-proc-jest-wspanialy-pochwalcie-sie-jak-macie-podobnie-a-jak-nie-to-ja-jestem-mastah-oc-czyż-nie

co kogo obchodzi ile twoj proc robi na poszczegolnych napieciach .. kazdy proc jest inny .. jeden moze robic 2.4GHZ na 1.6v a skoczny sie na 2.45 bo jzu wiecej nie pojdzie .. rozne sa te procki tak samo jak rozni ludzie. I taki temat nic nie wnosi oprócz szpanersta ..

moj robi 9.5x246 przy 1.68v i jakos nie zakldam tematu zeby sie pochwalic ..

a twoje 11x200 robie spokojnie przy 1.6v (a i 9x246 na tym samym napieciu a fsb o wiele wieksze).. rewela .. :roll: 8O

czysty szpan uprawiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny temat typu

jaki-to-moj-proc-jest-wspanialy-pochwalcie-sie-jak-macie-podobnie-a-jak-nie-to-ja-jestem-mastah-oc-czyż-nie

co kogo obchodzi ile twoj proc robi na poszczegolnych napieciach .. kazdy proc jest inny .. jeden moze robic 2.4GHZ na 1.6v a skoczny sie na 2.45 bo jzu wiecej nie pojdzie .. rozne sa te procki tak samo jak rozni ludzie. I taki temat nic nie wnosi oprócz szpanersta ..

moj robi 9.5x246 przy 1.68v i jakos nie zakldam tematu zeby sie pochwalic ..

a twoje 11x200 robie spokojnie przy 1.6v (a i 9x246 na tym samym napieciu a fsb o wiele wieksze).. rewela ..  :roll:  8O  

czysty szpan uprawiasz

Przestań :wink:

Kolega zmieni ram i moobo i pokaże pierwsze 3GHz na AC :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos. Usiądź sobie wygodnie w fotelu, odpręż się. Niech Ci kobieta zrobi masaż pleców :) Weź chłodne piwko z lodówki. :)

Ten topic założyłem po to właśnie, zeby się troszkę dowartościować. Przy okazji dowiedziałem się, że niektórzy ludzie zjechali tutaj do napięć o których mi się nie śniło! Ot, taka ciekawostka przyrodnicza :)

Tutaj również znalazłem informacje o tym, że nie każdy 2500+ chodzi przy takim niskim napięciu jak mój, czego wcześniej nie wiedziałem, bo nie miałem porównania! :) A są i lepsze! :)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie sklada stary ze mam krzeslo stare ale wygodne .. pod pupa poduszeczka .. najadlem sie nalesniczkow z dżemem i popijam chlodne mleko .. a o kobiete sie nie martw za 20 mnut konczy prace i napewno nie omieszka nagrodzic mnie buziakiem :P

wychodze z zalzoenia ze lepiej poczekac az ktos cie pochwali niz chwalicsie samemu

a jak juz sie chwalic to z dowodami .. podajesz osiagniecie a zaraz za tym seria linków do screenów udowadniajacych i nie zostawiajacych niedomowien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smacznego! :)

Screeny były tutaj przez dobry miesiąc. Jak chcesz, to Ci wyślę e-mailem :) Widzę, że nie przeczytałeś topicu który tak krytykujesz, bo z niego dowiedziałbyś się, dlaczego nie ma tu tych screenów od kilku dni :(

Jeśli nikt Cię nie chwali, pochwal się sam! Nigdy o tym nie słyszłeś? LOL

Jeśli się ze mną nie zgadzasz, to po co masz te informacje w podpisie? :lol:

Miło, że zmieniłeś ton i już mnie nie napadasz. Naprawdę, nie warto być agresywnym. Sam się o tym przekonałem nie raz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem ze zamneli ci strone na republice .. przeczytalem tez caly topic .. tonu nie zmieniam wida pierwszy zle odczytales :P

swiat natomiast na republice sie nie konczy jest lycos itp ..

mnie tez kilneli strone na republice ale nie znaycz to ze przestaje zamieszacz screeny

troche jestem na tym forum i nie naleze do ludzi ktorzy "nie myslą o tym co czytaja" ..

Jeśli nikt Cię nie chwali, pochwal się sam! Nigdy o tym nie słyszłeś? LOL

Z DOWODAMI LOL :P

Jeśli się ze mną nie zgadzasz, to po co masz te informacje w podpisie?  :lol:

ZEBY LUDZIE OD KTÓRYCH JA BEDE OCZEKIWAŁ POMOCY WIEDZIELI JAKI MAM SPRZET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha! Chaos, nie podawaj linku do nieistniejącej strony (przynajmniej u mnie nie działa). Widzę, że też Ci skasowali :lol:

Nie ma sprawy. Zaraz Ci te screeny wyślę, jeśli mi nie wierzysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strona dziala i wielu ja widzialo jest to moja prywatna strona a na niej opis kompa z osobnym przekierowaniem chaospc.prv.pl aby link w podpisie byl krótszy .. obecnie nie dziala gdyz admini w dziale chemii Uniwerku Adasia Mickiewicza reisntaluje tam system .. i takie tam

masz jakies pytania jeszcze?

czy masz zamiar dalej cfankowac i lolkowac?

a twoje zdjecia mam gdzies .. nie zasmiecaj mi skrzynki zamiesc na forum

zalóz se lepiej konto .. przyda ci sie na przyszlsoc jak bedziesz podawal wszystko z dowodami bedzie gdzie umiescic screen :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos, powiem tak:

Zaraz założę nową stronę i przelinkuję screeny.

Mam do Ciebie dużą prośbę. Zachowuj się na forum grzeczniej, bo zdania w stylu: "co kogo obchodzi ile twoj proc robi na poszczegolnych napieciach"uczestników z takim starzem, jak Twój! Przemyśl to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jestes tu TYLE czasu to wcale tego nie widac bo zachowuejsz sie jak newbie .. przechwałki bez dowodów a potem obracanie kota ogonem ...

ale jak to mowi moj kolega

"nie kłoc sie z idiota .. sciagnie cie to swojego poziomu intelektualnego i zabije doswiadczeniem"

update: tak tez czynie

kolega mowi tez ze kazdy idiota napisze po zacytowania tego zdania ze konczy topic :P .. wstyd Ci?

update2: stary zmieniasz tresic tych postow i swoje zdanie jak nie wiem

u góry storny pisales "NIE MA I NIE BEDZIE"! pogrązasz sie dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim założę nową stronkę chciałem Ci wysłac zrzuty, ale ich nie chcesz! NIE DOCIERA DO CIEBIE FAKT, ŻE PRACUJĘ NAD TYM, BY TE SCREENY TU WRÓCIŁY! Ile ty masz lat, że tego nie rozumiesz? 8O

Z resztą, co ja się tutaj przejmuję człowiekiem, który nie rozumie, co się do niego pisze. Szkoda zachodu. Swoje odzywki zachowaj dla siebie, bo na tym forum nikt nie toleruje złośliwości i braku szacunku.

NIE MA I NIE BĘDZIE, jak nie założę nowej stronki. Tak trudno się domyślić?

O idiotach akurat mogę się wypowiadać ja. Przykro mi. Trzeba się trochę pouczyć, zeby takie opinie wydawać. Poczytaj kilka książek z psychologii razem ze swoim ulubionym kolegą a później się wypowiadajcie.

UPDATE

Idź, spytaj kolegi, co masz teraz odpowiedzieć :lol:

I spytaj go jeszcze, jak się używa przecinków. Może się razem pouczycie? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: prosilbym moderatora o wykasowanie zaistnialej pyskowki, bo watek traci czytelnosc.

Na temat: moj obecny procesor nie wstaje nawet na 1.25V, 1.3V, dopiero po ustawieniu na 1.35V dziala na 1833MHz.

Na FSB 200MHz po ustawieniu 1.4V (czujnik stwierdza mniej ale typowe dla NF7)

ftp://217.96.17.209/2200MHz@1.4V.jpg

Na FSB 231MHz (max dla mojej plyty) chodzil mi na 1.675V az do momentu save'owania screena - wtedy zamarzl.

Tak wiec FSB 231MHz @1.7V

ftp://217.96.17.209/2550MHz@1.7V.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rapra: .. jestem za twoja prosbą .. z tym ze nie nazwalbym tego pyskówką, no ale pomijam .. powinno sie to skasowac ..

a Wojs w koncu zapodal screeny tak jak sie nalezy .. reszte dostal ode mnie na PW ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos forum jest po to zeby wymieniac sie informacjami. Akurat mnie (i jeszcze 3 moich znajomych nie bioracych udzialu na forum) jest mocno zainteresowana na jakim minimalnym napieciu chodza procesory. Jest to interesujace gdyz pozwala mniej wiecej okreslic o ile da sie obnizyc pobor mocy a zatem i wydzielanie ciepla oraz obroty wentylatora nie tracac nic na wydajnosci. Nie wiem jak Ty ale ja lubie cichy komputer a nie wyjca przy ktorym mozna ogluchnac. Jezeli 90% wypowiadajacych sie osob osiagnie 1.3V to ja kupujac takiego proca mam 90% szans ze mi tez sie uda wiec jest to jedne z kryteriow zakupu czyli jak dla mnie sprawa istotna.

Jezeli dla Ciebie nie jestl, to Twoja sprawa. Ale nie wmawiaj innym ze dla nich nie jest.

Powracajac do meritum, moje wyniki:

Dla standardu (no moze troche wiecej) 200x9,5 chodzi przy 1,25V stabilnie w XP i uruchomione Seti mu nawet nie przeszkadza ale Prime sie wyklada. Dopiero 1.3V zalatwia sprawe.

Standardowo go puszczam na 200x10 1.4V Stabilny jak skala.

Dla 2200 (200x11) chodzi na 1.6V, 2400 (200x12) potrzebuje 1.7V.

Wiecej na razie nie probowalem gdyz koncza sie mozliwosci mojego zasilacza i wentylatora ktoremu skonczyly sie juz obroty ;)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostkę chciałbym tutaj podać moc wydzielaną dla procesorów przy odpowiednich ustawieniach napięcia. Dodatkowo dodam tu porównanie do procesorów na nominalnych napięciach.

Po co? (informacja głównie dla pewnego kolegi ;) ) PO TO, ŻEBY NP. PRZY KUPOWANIU RADIATORA Z WENTYLATOREM MOŻNA BYŁO KUPIĆ COŚ Z NIŻSZEJ PÓŁKI (np. dla athlonów max 2400+). Oszczędzi to kasę oraz np. uszy, gdyż te słabsze radiatory mogą mieć na wentylatorach niższe maksymalne obroty :) Dzięki tym informacjom możemy np. ustawić swój cooler w tryb silent i nie marwić się, ze mamy np. Athlona 2500+, a ten tryb chłodzi maksymalnie np. Athlony 1800+ (Thoroughbred).

A, więc do dzieła:

Athlon 2500+ (1833=11X166) przy:

1,20V = 48W = --------------------- ---------------------------

1,25V = 49W = --------------------- ---------------------------

1,30V = 51W = --------------------- ---------------------------

1,35V = 53W = --------------------- ---------------------------

1,40V = 55W = --------------------- 1600+ (Thoroughbred)

1,45V = 57W = 1500+ (Palomino) 1700+ (Thoroughbred)

1,50V = 59W = --------------------- ---------------------------

1,55V = 61W = 1600+ (Palomino) 1800+ (Thoroughbred)

1,60V = 63W = 1700+ (Palomino) 1900+ (Thoroughbred)

Athlon 3200+ (2200=11X200) przy:

1,50V = 71W = 2000+ (Palomino) 2200+ (Thoroughbred)

1,55V = 74W = 2100+ (Palomino) -------------------------- 2800+ (Barton)

1,60V = 76W = -------------------- --------------------------- 3000+ (Barton)

1,65V = 78W = -------------------- ---------------------------

1,70V = 81W = -------------------- 2400+ (Thoroughbred)

1,75V = 83W = -------------------- ---------------------------

1,80V = 86W = -------------------- 2600+ (Thoroughbred)

1,85V = 88W = -------------------- 2700+ (Thoroughbred)

1,90V = 90W = -------------------- 2800+ (Thoroughbred)

Athlon 3650+ (2500=227X11 lub 250x10 lub 200x12,5) przy:

1,60V = 86W = Pentium 4 Northwood 3,2 GHz

1,65V = 89W = Pentium 4 Prescott 3,0 GHz

1,70V = 92W = Pentium 4 Gallatin 3,2 GHz (EE)

1,75V = 94W =

1,80V = 97W =

1,85V =100W=

1,90V =103W= Pentium 4 Prescott 3,4 GHz

1,95V =105W=

2,00V =108W=

2,10V=113W(!) = Hmmm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, to u mnie wygląda to całkiem nieźle 8) . Na Bartku 2500+@3200+ [11*200] chodzi w pełni stabilnie (prime) przy 1,5V i nie testowałem jeszcze niższego napięcia, więc to wcale nie musi być jego ostatnie słowo... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeprowadzeniu szeregu testów doszedłem do rzeczy uważanej dotąd przeze mnie za nieosiągalną... Takiego wyniku wojs nawet nie przewidział w swojej tabeli wydzielnego ciepła 8). Otóż mój Bartłomiej chodzi w PEŁNI STABILNIE na następujących ustawieniach:

AthlonXP 2500+ (Barton) @ 3200+ - [11*200] - uwaga uwaga... 1,45V!!!

Jak dla mnie pełen wypas. Procek śmiga i aż miło popatrzeć na wykresiki z temperaturą w stressie i spoczynku...

stress - 42*C

idle - 37*C

Dla ciekawskich, procesor kupiłem w www.esc.pl około 3 tygodni temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie procek 11x200 jak w sigu - 100% Prime stable.

Zauważyłem u siebie i wielu znajomych następującą rzecz : do teoretycznej granicy najwydajnieszych fabrycznych Bartonów 3200+ czyli do 2,2Ghz na 11x200 (FSB i mnożnik też mają znaczenie) napięcia całkiem ładnie się skalują - jeżeli chodzi na FSB166 powiedzmy na 1.4v, to potem napięcia rosną dość stopniowo aż do FSB200 (oczywiście stały mnożnik 11).

Dopiero potem zaczynają się schody i jak już wielokortnie napisano - nie ma żadnej reguły. Mój poprzedni Barton był w pełni stabilny na 11x200 na 1.60v, potem przy 11x208 potrzebował już 1.675v (wzrost stopniowy) a na 11x220 aż 1.875v (nagły skok) - napięcia wg biosu, w praktyce wg Epoxa były trochę niższe, miernikiem nie mierzyłem. Wyżej że tak powiem wała nie podskoczył. :(

Mam taką teorię, że w przeważającej mierze wyjście poza 3200+ powoduje znaczne skoki napięcia, a czasem natrafia się na granicę i koniec (chyba że ktoś ma WC i nie boi się 2v! ;)).

UPDATE : sprawdzę swojego obecnego na max oc po powrocie z Niemiec, bo na razie jadę na laptopie (ale zawsze można coś podkręcić - np. mobilnego Radka 9000 64MB 8)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COŚ jest w tym co piszesz... na moim przykładzie sam to zauważyłem. 11*200 chodzi elegancko na 1,45V a kilka megaherców w górę i już trzeba na prawdę ostro zawyżać napięcie. Żeby swojego puścić na magistrali 210 musiałem podnieść napięcie do 1,75V! 8O 10MHz na magistrali i różnica 0.3V - sami przyznacie że to trochę dużo... Wyżej już coraz trudniej, zatrzymałem się na tym 210, ale za bardzo przyzwyczaiłem się do niskich temperatur na magistrali 200. W moim przypadku gra niewarta świeczki dla marnych 110MHz więcej około 10 stopni w górę... Jestem zadowolony z tego, co mam, no ale nie omieszkam pokusić się o to wyższe taktowanie - to jest silniejsze ode mnie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) W moim przypadku gra niewarta świeczki dla marnych 110MHz więcej około 10 stopni w górę... Jestem zadowolony z tego, co mam, no ale nie omieszkam pokusić się o to wyższe taktowanie - to jest silniejsze ode mnie  :twisted:

To zupełnie tak jak ja :D - na codzień mam i będę miał tak jak w sigu, ponieważ po pierwsze przyzwyczaiłem się do niskich temperatur, a po drugie więcej mi naprawdę nie jest potrzebne. Jednak granicę sprawdzić MUSZĘ, aż mnie tutaj skręca z niecierpliwości. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troche z innej beczki ale mam T Breda i chodzi on na 2600+ z deflautowym napieciem 1.5 V . 2400 bez problemu.

Nie wiem co pod obciażeniem bo grafe szlag trafia już przy FSB 180 i zasiłka czasami nie wyrabia .

(zrobie druta na 12.5 ) i zobaczymy.

Temperatura na procku 45 st wentylator firmy chyba spire :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...