Lumperator Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Moze to wyda sie głupie, ale wczoraj złożyłem kompa z: Pentium II 333 (Slot1) Płyta ECS dwuprocesorowa (na slot i socket) - chipset VIA 32 MB SDRAM DIMM 100 MHz (kostki leżą poziomo) Dysk Fujitsu 2,5 GB Grafika syfowata 1 MB na PCI Dźwięk to samo - na PCI Zasilacz 250W I jest taki problem: Odpalam kompa i zaczynam instalować W98. Już na samym początku komp straaaszliwie wolno chodził (powolone odczytywanie dyskietki startowej, niesamowice wolny scandisk i wtreszcie przygotowanie do instalacji - dłużej niz u mnioe na kompie instalacja :| ). Zaczełęm wiec przekladać troche gratów z innego kompa. Po tych zabiegach okazało się, że - Procesor dobry (chciaz wiatraczyna nie dział już ponad pół roku) - Dysk jest dobry (winows na drugim kopie instalował się normalnie) - grafika i dźwięk również - zasilacz jak najbardziej sprawny Pomyślałęm więc, ze w pinechy zresetuję BIOSa i od tej pory czarny obraz (oczywiście zworka później na swoje miejsce). Domyslam się że coś sie musiało wydarzyć z baterią. tego niestety nioe jestem pewien ponieważ; - Komputer się uruchamia tyle, że czarny obraz Jak ktoś wie o co biega to niech mnie nakieruje. Nie jestem pewien co do pamieci. Tego nie sprawdzałem. Na moje oko jest to: - albo zepsuta bateria (bo po resecie już komp nie chce wysłać obrazu) - albo coś z Ramem (ew. na siłę COU, ale raczej to odpada) Bardzo proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Nie no chłopaki.. mozę ktos pomoże. Ja naprawdę tracę głowę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 moze plyta ma jakies wymogi co do resetowania biosu tj wyjac zasilanie - wtyczke etc? plytka oczywiscie atx? wydaje mi sie ze plyta pa pa,,,, no ale dzisiaj wiekowy ecs to strata tylko czasu -> na znalezienie nowego :-] moze podmien grafke? pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 wloz grafe do innego gniazda pci albo wsadz grafe agp bo to ecs i mog zglupiec jak w biosie jest inicjowanie pierwszej karty agp btw. plyta nie dwuprocesorowa tylko dugniazdowa chodzi na niej tylko jeden procesor - to tez sprawdz w instrukcji czy nie ma jakiejs zworki od przestawiania gniazda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Fakt, dwugniazdowa - pomyłka z mojej strony. Grafika jest dobra. wczesniej siedziała w pierwszym PCI, ale jak mówię, po resecie CMOS coś się złego wydarzyło, bo komp się uruchamia, ale czarny ekran (nie ma dźwięku z głosniczka). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 wloz grafe do innego gniazda pci albo wsadz grafe agp bo to ecs i mog zglupiec jak w biosie jest inicjowanie pierwszej karty agp btw. plyta nie dwuprocesorowa tylko dugniazdowa chodzi na niej tylko jeden procesor - to tez sprawdz w instrukcji czy nie ma jakiejs zworki od przestawiania gniazda Zrób tak jak kolega Ci proponowal bo moze byc np. defaultowo ustawine ruszanie z AGP i wtedy zalacz ja i przelacz na PCI. Mialem tez taki problem i to było lekarstwo. Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Było sprawdzane na karcie AGP, ale to nic nie dało. BIOS praktycznie nie wydaje żadnego dźwięku (tj. nie wysyła na głośniczek informaqcji o swoim istnieniu^^). Mam takie głupie przeczucie, ze przy resecie CMOSu, coś się stało z tym BIOSem. Albo go zaprogramowac od nowa, albo dac sobie spokój z ta płyta i kupić coś za 40-50 na allegro. Chociaż jak ktoś wie comdalej, to bardzo proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...