Skocz do zawartości
wojzuk

powazny problem!

Rekomendowane odpowiedzi

mam dziwny problem:

od momentu wlaczenia komputera (winxp) uzywam go okolo tak 5-10min i wszystko jest ok, pozniej nie moge wlaczyc zadnego programu obojetnie co chce zrobic wyskakuje brak odpowiedzi,

programy te ktore chce wlaczyc rezyduja w pamieci jednak zadne nie wlaczaja sie,

tak samo jak chce zapisac poprzez przegladarke jakis plik wybieram "zapisz jako" wyskakuje wybor dysku i koniec - zawiecha, przegladarka przechodzi w stan 'brak odpowiedzi'

no i musze restartowac kompa i tak w kolko

mysle ze moze to cos z dyskiem niedawno wymienilem na maxtora 160/8mb(uzywany), sprawdzalem go wszystkimi testami Maxtora i jest ok, badów takze nie posiada, jesli ktos mial cos podobnego prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem co to moze byc, speedfan wykrywa mi bardzo duza temperature dysku twardego (tego nowego maxtora ktorego kupilem) wskazuje mi 50, 51 stopni i zeczywiscie jak go dotkne jest naprawde goracy

czy mozliwe ze to dysk lapie lekkie zawiechy z tego powodu?

jak mozna zmniejszyc jego temperature?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam ten sam problem i mecze sie z nim od 3 dni

dzisiaj jest przelomowy dzien i odkrylem chyba co jest nie tak

przelec kompa skanerem online mks'a, mi wykrywa worm.welchia.B i to pewno jest przyczyna zwichow, jak sie z nim uporam i wsio bedzie ok to dam znac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec - moj problem rozwiazany!

przyczyna byl wirus Nachi.B, dla wszystkich ktorzy beda miec kiedys ten problem,

nie koniecznie jest instalowanie firewalla osobnego typu Zone Alarm (choc to pomaga w tym przypadku tez), ja radze zaistalowac wszystkie krytyczne!!! aktualizacje z windowsupdate zrestartowac kompa i bedzie napewno OK,

dzieki wszystkim za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste jest usunięcie welchi symantec i security responce reset w safe odpalić zgrozę i usuwać a dlaczego nie w normalnym?:) bo welchia infekluje svhost.exe i services.exe pliki w windzie dlatego macie problemy potem z wydajnością a symantec usuwa usuwanie w awaryjnym tego dziada:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem wlasnie z tym czyms, juz raz to skasowalem i znow sie nabawilem :| A wrzucalem chyba z 3 latki od mikroszitu, i to bez kabla sieciowego,..

Co zrobic z tym fantem? Bo cos czuje ze jak znow wrzuce w awaryjnym i skasuje, to za jakis czas sie znow nabawie :/

Krotkie pytanie:

- Zainstalowac jakiegos antywira? -jakiego

- FW z Xp? Czy jakis inny..

Wiem ze schodzi lekko OT, ale zapewne nie tylko mnie sie to przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze Ci tak:

1.wejdz na windowsupdate (koniecznie iexplorerem bo na innych przegladarkach nie chodzi) i sciagnij i zainstaluj wszystkie krytyczne aktualizacje innych nie musisz.

2.jesli to nie pomoze zainstaluj zone alarm pro 4.5 moze byc wyzszy, i on skutecznie zablokuje ci tego wirusa.

zycze powodzenia jakby cos nie gralo daj znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby wlaczyc firewalla w xp musisz isc do 'polaczenia sieciowe' w panelu sterowania kliknac prawym myszki na polaczeniu ktorego uzywasz do laczenia sie z siecia, nast. zakladka zaawansowane i wlaczasz zapora polaczenia internetowego

latki krytyczne - w windowsupdate masz po lewej stronie takie okienko i tam sa uaktualnienia zwykle - mniej wazne i krytyczne klikasz na nich i dajesz zainstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam pytanko, zwiazane oczywiscie z wiruskiem (btw. dzieki za pomoc, ZoneAlarm dziala ok ;))

Za jakis czas na bank bede musial zrobic reinstall, co sciagnac (Oprocz ZA) zeby sie przed tym zabezpieczyc?

WindowsUpdate, odpada, chodiz mi o jakies linki, albo chociaz nazwy latek, to sam pogoogluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam pytanko, zwiazane oczywiscie z wiruskiem (btw. dzieki za pomoc, ZoneAlarm dziala ok ;))

Za jakis czas na bank bede musial zrobic reinstall, co sciagnac (Oprocz ZA) zeby sie przed tym zabezpieczyc?

WindowsUpdate, odpada, chodiz mi o jakies linki, albo chociaz nazwy latek, to sam pogoogluje.

Dziwne, ja mam tylko latke na balstera instalnieta, nie mam SP, uzywam tylko Avast! i Sygate Personal Firewall (oba free) i nie mam zadnych problemow z jakimikolwiek virami.

Trzeba zalaczyc skanowanie poczty i na wszelki wypadek nie otwierac zalacznikow jak nie wiesz co to i od kogo.

To w 100% wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi