Skocz do zawartości
hal_9k

potrzebna szybka pomoc RATUJCIE :)

Rekomendowane odpowiedzi

Heyka

Nie mam zabardzo czasu szukać dziś po forum bo idę do promotora załatwiać resztki mojej pracy dyplomowej i czasu nie mam, a jak na złość dziś mam podjąć wybór pomiędzy:

Radek 9800 SE 256 bit

Radek 9600 XT

Leadtek Gf FX5900XT

wiem że ps2 jest cienki w FXach, ale potrzebuję jednak pomocy bo czas na deecyzje mam do około 14.00 a później będzie za późno :) Odrazu mówię że wiecej niż 950 nie mogę wydać bo to i tak 450 więcej niż mam :) Radków 9700 i modowalne SE odpadają bo w tej konkretnej firmie nie ma a muszę w niej kupić, bo już jadę bez kompa 2 tyg.

Liczę na waszą fachową pomoc bo mi brakuje czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak nie mozesz zmodowac 9800se to odpada, radek 9600xt niby dobry, dobrze sie kreci ale to 4 potokowiec. Ja bym jednak obstawial fx 5900xt on chyba jest podobnie wydajny jak r9700, moze nawet bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem radka 9000 był fajny :) potem 9500 był ekstra ale padł i teraz muszę wybrać. Nadal szukam, choć już powinienem spierniczać na uczelnie yszzzzz no nic, póxniej poczytam.

CZEKAM NADAL NA POMOC + jakieś uzasadnienia ale bez tekstów że ATI master albo NV ROX, bo to mnie nie rusza :) potrzebuję wypowiedzi z gatunku kolegi Nuttie.

CZymajcie się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem moze tak, kupilem radka 9600xt by Sapphire w pierszych tygodniach jego pokazania sie na rynku polskim. Nie bylo wtedy jeszcze fx5700u a tym bardziej fx5900xt. Poniewaz ten radzio nie ma jakiegos mega dobrego chlodzenia ot zwykly wiatrak moge go wykrecic na 555gpu i 670ram ale sa modele 9600xt np. GeCube ktore maja dobre chlodzenie (cos ala arctic cooler) i kreca sie na 620/800 a w 3dmarku03 maja 4800 pkt to duzo jak na 4 potokowca. Dlatego wszystko zalezy od producenta jaki to bedzie. W przypadku fx5900xt i modelu Leadteka to on chyba wypuscil 2 wersje jedna A350XT druga A350LX obie na fx5900xt tylko ze model LX ma ladne chlodzenie i pamieci zamiast 3.2ns to 2.8 co razem z chlodzeniem daje bardzo ladne rezultaty krecenia. Taki fx jest chyba na benchmarku http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...ast_A350LX.html Co do 9800 256bit to sie nie znam na nich kompletnie. : (

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiem tak ze wiekszosc 9800 wykreci sie na 9800pro. A jeszcze pewien procent na 9800xt. Wiec mysle ze wydajnosc bedzie wieksza niz 5900xt. Co poniektorzy zaraz wpadna i zaczna krzyczec ze radki sa problemowe, ale jak widze miales juz do czynienia z radeonem. I wiesz czego sie mozna spodziewac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze ten 9800 to chyba SE cokolwiek to znaczy. Bo jezeli to jest normalny 9800 nie pro ani nie xt to nie ma co sie zastanawiac tylko go brac. ; )

Update. Poszukalem chwile i taki radek 9800 se i 256bit ma 4 potoki ale 256bit szyne dostepu do ramu. Tylko ze jego osiagi sa gorsze od 9600xt. Jezeli sie nie da go zmodowac na 8potokowca to chyba lepiej wziac fx5900xt.

http://www.ati-news.de/HTML/Berichte/Power...SE-Seite1.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale pytanie czy ten 9800SE da się zmodować? Jeśli nie to kicha. Sam nie wiem. Może 5900XT???

A powiedz mi jak to jest? Dałeś do wyboru 9800SE a później piszesz, że 9700 i modowalne SE nie wchodzą w gre??? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem bardzo podziękować wszystkim którzy mi pomogli. Cieszę się że mogłem usłyszeć odpowiedzi które nie były powiązane z Ati-maniactwem lub Nvidio-wyznawcami :)

Decyzja była na FX5900xt ale w ostatniej chwili okazało się że pojawił się Modowalny 9800SE z 256 bit szyną :twisted: . Sprawa była prosta w tym momencie, chyba nikt nie zaprzeczy :)

Wielkie BÓG ZAPŁAĆ dla tych którzy nie mają klapek na oczach i starali się mi pomóc w jakiś wymierny sposób :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie miałem okazji na test, ale jak dojdzie przesyłka to przekonam się na własnej skórze. Podobno testowana była na 3Dmarkach, KŁaku i UT2003, wydaje mi się że to daje jakiś miarodajny obraz, wiem że to kwestja dyskusyjna, ale resztę sprawdzę sam. Mimo wszystko sądzę że w 99% będzie OK skoro przeszło te testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz do gości zaufanie to looz.Ale to, że karta "przeszła" 3dmarka jeszcze nie oznacza, że nie ma artefaktów.Mogła go przejść z artefaktami i to dużymi i nawet dobry wynik dać, a w grach będą różnokolorowe trójkąty po ekranie zapylać i trafi kogoś szlag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz do gości zaufanie to looz.Ale to, że karta "przeszła" 3dmarka jeszcze nie oznacza, że nie ma artefaktów.Mogła go przejść z artefaktami i to dużymi i nawet dobry wynik dać, a w grach będą różnokolorowe trójkąty po ekranie zapylać i trafi kogoś szlag.

No to chyba oczywiste, że przejdzie nawet z uszkodzonymi. Chodziło mi o to, że tam przy uwalonych potokach wyjdą artefakty! Ale przecież to wszystcy wiedzą. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrażenie że goście wiedzą co robią. przez blisko tydzień szukali czegoś co działało by ok lecz te co mieli śmieciły. Jak już się okazało że nic z tego postanowiłem poprosić Forumowiczów o pomoc i dzięki nim wybrałem FX 5900XT z którego w ostatniej chwili zrezygnowałem. Podobno nie ma problemów na tym co robili, ale nie zamierzam na tym pozostać, jak tylko przyjdzie karta w ruch pójdą wszystkie gierce jakie mi wpadną w łapska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...