snc Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 News z pclab.pl: Już niebawem ujrzymy coś, co zostało zapomniane wraz z kartami 3dfx Voodoo jak i ATI MAXX. Mianowicie, współpraca dwóch układów graficznych! Tym razem jednak współpraca dwóch kart graficznych będzie się odbywać na troszkę innej zasadzie. NVIDIA wraz z firmą Alienware przygotowuje nową wersję GeForce 6800 Ultra, dla magistrali PCI Express. Gotowe są już płyty główne, przystosowane do pracy z dwoma kartami GeForce 6800 Ultra jednocześnie! Pierwsze płyty prototypowe przeznaczone są dla procesorów Intel Xeon, ale w niedalekiej przyszłości, podwójne GeForce 6800 Ultra mają trafić do typowych komputerów osobistych. Nie wiadomo narazie, czy współpraca obu kart będzie się odbywać na zasadzie SLI (przeplot linijek), czy AFR (przeplot calych klatek). Wstępnie wzrost wydajności szacuje się na około 50%. Chwilowo oczekujemy dalszych informacji od firmy NVIDIA i jak tylko dowiemy się czegoś więcej, z pewnością Was o tym poinformujemy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 to co by bylo gdyby tak z 6 takich graf uzyc ? Shrek 2 czy FF w realtime =) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 CZyli niedlugo nas czeka 20.000 3dmarkow 2003 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 A co powiecie na 6800U na Enlighcie 300? :twisted: http://pclab.pl/art9926-17.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pCz Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 no sory za lekki offtopic ale jezeli kogos stac na grafe za 2,500 zl to i stac go na zasilacz za 500 zl :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 1 zasada: wpierw kupujesz zasilacz za 500zl i potem wogole skladasz komputer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zip Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 za 500 zł 8O ja tam kupiłem za 200zł i tez jestem zadowolony qurde 500 zł to dla mnie duzo jak za zasilacz tak jak 2500 za grafe :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Ja mam zasiłke za 160zł i jestem zadowolony.Na zasilacz za 500zł mnie nie stać nie mówiac o grafie za 2500zł.Zresztą jak kogos stac na grafe za 2500żł to i bedzie go stać na zasilacz za 500zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireOwl Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Dwa GeForce'y 6800 Ultra pracujące równolegle w jednym kompie będą oznaczały GIGANTYCZNY pobór mocy! Już teraz jeden GF6800 ciagnie zasilanie z 2 molexów, 2GF6800=4molexy :P Przy jakimś szybkim podręconym procku coś koło 4Ghz, 1GB RAM'u, 2xHDD + CD-ROM, nagrywarka i co tam jeszcze można upchnąć do kompa da nam takie zapotrzebowanie na energie, że będą potrzebne zasilacze o mocy przekraczajcej 1KW 8O PS: To już prawie jak bojler :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnyFX Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 alienware w swoim komputerze aurora z dwoma G6800 instalowac bedzie zasilacz 800W. pamietajmy ze to takze plyta dwuprocesorowa a nie tylko dwugrafikowa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelek Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Uczepiliscie sie tego poboru mocy. GF6800U dziala na zasilce 300W. Kolega juz dawal link do pclab. To ze ma dwa molexy wcale nie oznacza ze potrzebna jest elektrownia aby ja zasilac. Bym sie nie zdziwil jakby te 2 x GF6800U , dwuprocesorowa plyta plus jakis napedy stabilnie dzialaly na markowym zasilaczu 360W. Zreszta taki np. Chieftec 420W nie jest az tak strasznie drogi (okolo 300zl). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 ja juz wiem co qpie Nvidia roxx :) do tego jeszcze antec tp 550W :) i bedzie sokoj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 TP550 juz mam ale nie wiem czy zainwestuje w ktoras z tych kart. Kiedy ja wykozystam jej moc???? A co dopiero dwie takie karty dla mnie lol. Nie ma sie czym podniecac. Ot co! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Zaczyna sie.......X800PRO na XT !!!! Serwis unika.com opisał sposób zmodowania Radeona X800PRO na XT! Na powierzchni obudowy chipu możemy znaleźć trzy grupy złotych mostków. W Radeonie X800PRO mostek po lewej został przecięty przez laser, natomiast w wersji XT mostki i po lewej, i po prawej są ze sobą połączone. Jeżeli połączymy mostki po lewej otrzymamy Radeona XT, a jeżeli przetniemy prawe uzyskamy jescze bardziej zubożoną wersję SE. Wiecej na ten temat..... Forum Beyond3D x800 @x800XT http://www.xbitlabs.com Źródło: http://www.dzikie.net/ Artykuł na Sirius.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Tak wiec wychodzi na to iz se@xt :P A wtedy CHECK-IT kupuje w sierpniu se u szfabufff Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Tak wiec wychodzi na to iz se@xt :P A wtedy CHECK-IT kupuje w sierpniu se u szfabufffmoim zdaniem do tego czasu....ati zablokuje wszystkie karty...i nie bedziemy mogli modowac.....inaczej kazdy kupowałby x800 i jednym ruchem nozyka...modował na x800XT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 probowali na XBIT i nie dzialalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Tak wiec wychodzi na to iz se@xt :P A wtedy CHECK-IT kupuje w sierpniu se u szfabufffmoim zdaniem do tego czasu....ati zablokuje wszystkie karty...i nie bedziemy mogli modowac.....inaczej kazdy kupowałby x800 i jednym ruchem nozyka...modował na x800XT. No nie kazdy Tylko Ci co wiedza co i jak. Juz widze te karty w sklepach SE sprzedawane jako XT. Ati pewnie juz koryguje swoje bledy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Juz widze te karty w sklepach SE sprzedawane jako XT. Ati pewnie juz koryguje swoje bledy. A ja myślę, że to celowa zagrywka, kolejny chwyt marketingowy, aby narobić szumu wokół kart - właśnie w tym uczestniczymy... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Boje sie ze ati blokuje te chipy w dosc brutalny sposob, mianowicie przepalajac cala struktore... :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Przeciez to by bylo za proste. Raz juz sie modowalo ich karty, drugi raz nie popelnia tego bledu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 To niekoniecznie może być błąd. Wystarczy spojrzeć na prezentację NV40. Przecież sama nvidia powiedziała, że w łatwy sposób będzie można odblokować dodatkowe potoki. Byćmoże teraz walka zaczyna się na dawanie przez ww. firmy gratisów? :twisted: Wystarczy spojrzeć na modowalne 9500. To przecież one robiły furorę. I tu sądzę, że kucyk ma rację. Celowa zagrywka, żeby narobić szumu. Wieści rozejdą się. Ludzie tacy jak my rzucą się na te karty co przyniesie pewne zyski w średnim segmencie. A koszt wytworzenia chipa jest ten sam co pełnej karty bo wszystko jedzie na tej samej taśmie produkcyjnej! Dodatkowo firma zyska reklamę. To tak jak moja przygoda z ATI. Swego czasu nawet nie wiedziałem, że taka firma istnieje! :oops: 8) Wcześniej miałem karty nVdii i S3 (savage4 i savage2000). Ale jak o ATI zrobiło się głośno tak widać co teraz mam w podpisie! :wink: To już moja trzecia karta ATI z kolei i jestem bardzo zadowolony! 8) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 "ATI cheating with Anistropic Filtering?" więcej się dowiecie na http://www.beyond3d.com/forum/viewtopic.ph...3a91d1a5eb96008 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Ślinicie sie że NV40 śmiga na 300W zasilaczu, tak wszystko sie zgadza ale na nie podkręconym sprzęcie, jakby wsadził NV40 na Barka@2,5GHz i 1GB ramu + mały raid to jestem ciekawy co by pokazał nawet bardzo markowy zasilacz 300W ;) pewno troche dymu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Serious Engine 2 Pixel Shader Test http://www.pcekspert.com/articles/211-20.html DX9.0 GeForce 6800 Ultra (256MB) 414.3 Radeon X800 PRO (256MB) 289.3 OpenGL GeForce 6800 Ultra (256MB) 413.9 Radeon X800 PRO (256MB) 166.7 GeForce praktycznie 3 krotnie szybszy od Radeona imponujące :P A w VS3.0 Ati kładzie nVidie bardzo ciekawe :P Serious Engine 2 Vertex Shader Test Simple Vertex DX9 Radeon X800 PRO (256MB) 337.4 GeForce 6800 Ultra (256MB) 166.2 słabszy nawet od GF FX5900XT (129MB) który uzyskał 173.5 Simple Vertex OpenGL Role znowu się odwracają na korzyść nVidii GeForce 6800 Ultra (256MB) 298 Radeon X800 PRO (256MB) 273.4 Vertex DX9 Powtórka z rozrywki i ta sama sytuacja ATi pierwsze w DX9 w VS Radeon X800 PRO (256MB) 317.7 GeForce 6800 Ultra (256MB) 122.6 Vertex OpenGL Radeon X800 PRO (256MB) 273.4 GeForce 6800 Ultra (256MB) 252.4 http://www.pcekspert.com/articles/211-21.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Hahaha ! Niezle te testy z Serious Sama 2 :lol: Najlepsze jest to, ze vertex shadery dzieki pewnym rozwiazaniom z implementacji shaderow3.0 na gf6800 powinny byc zdecydowanie najszybsze ze stawki :lol: Takie testy to mozna o kant .... rozbic ! Co do oszukiwania ATI - jelsi faktycznie stery wychwytuja kolorowanie mipmap i wtedy renderuja poprawnie - to @#$% przesiadam sie na XGI albo S3... :wink: Ale jak na razie z wielkim powatpiewaniem podchodze do tych rewelacji - zreszta zerknijcie tu : radek 9800xt http://216.239.37.104/translate_c?hl=de&la.../language_tools radek x800pro http://216.239.37.104/translate_c?hl=de&la.../language_tools Roznica wyglada niby tak : http://216.239.37.104/translate_c?hl=de&la.../language_tools 8O Dlugo przelaczalem sobie pomiedzy tymi 2 pierwszymi zdjeciami, i jedyna roznica to swiecidelka nad tym czyms teleporteropodobnym... Ktos kogos chyba chce tu nabic w butelke :? Poczekajmy na inne testy - wtedy sie okaze jak tam stoi sprawa z uczciwoscia ATI... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 I co, macie moze namiary na jakiść sklep internetowy w polsce który sprzedaje już NV6800 lub X800 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Przydalo by mi sie info na temat tego keidy GF 6800 Ultra trafi do sprzedazy, i w jakiej bedzie cenie 8) Bo ludzie roznie pisza, raz 300$ a raz 400$ :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 I co, macie moze namiary na jakiść sklep internetowy w polsce który sprzedaje już NV6800 lub X800 ?jak ktos chetny to mozna skladać juz zamowienia na Sapphire ATI Radeon X800Pro 256DDR TV/DVI , czas oczekiwania 14 dni.....tylko ta cena: 2299 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 xor Jest jeszcze różnica na liściu palmy (po lewej stronie) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...