Skocz do zawartości
maxvonsopop

maxtor - nie liczy spojnosci!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

co do spójności to nie wiem - niech się wypowiedzą experci.

Ale tyle co wiem to Low Format zapuscić możesz z dyskietki. Powiedzmy tak jest na WD. Wkładasz dyskietke botowalną, kompa właczasz i czekasz aż wszystko załaduje, pozniej wpisujesz WDclear-> dziala na wszystkich markach i modelach i robisz low formata. Pozniej zakladasz partycje i format partycji i gotowe. Na pewno działo to na dyskach Samsunga i Segate, kilka takich low formatow zrobilem znajomym.

Uwaga:

LOW format może spowodować utrate gwarancji na dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jakiegoś normalnego programu do zakładania partycji - Partition Magic, Ranish Partition Manager lub chociażby instalatora windows(2000/xp/2003).

FDISK był dobry do zakladania partycji, ale jakieś 10 lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze nie liczy spojnosci dysku jest spowodowane najprawdopodobniej badam - sprawdz dysk programem do badow np badblocks pod linuxa albo jakims innym do czyszczenia badow

Co do FDISKA - nadal jest dobry i nadal mozna nim zakladac (wersja linuxowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz zrobilem low format i teraz mam hard disk fail!!!

hmmm. Jakim programem robiłeś formatka, dedykowanym do maxtora, może przenieś do kogoś ten dysk i go sprawdz. Kilka razy robiłem niskopoziomowy format i nie miałem nigdy problemu.

Napisz coś więcej co ci wypisuje itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak. uzylem tego proga ze strony maxtora, elegancko dyskietka i te sprawy... mielenie, mielenie, mielenie. i niby ok

jak daje , bo tak mialem ustawione, autodetekcje to mi wywala ze dysk jest fail!!! i cisza moge tylko F1

bios wykrywa ze dysk jest ok.

dodam tylko ze nic nie ruszalem logicznie i fizycznie w ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z podobnym problememale z dyskami Segate zakupionymi pod w połowie 2001r (3 hd 40 gb).Sprawdziłem disk wizard f.Ondtrack i test wykazał fizyczne uszkodzenie dysku.Usuwanie i ponowne partycjonowanie nic nie dało.Po jaimś czasie użyłem Ranish Partition ver.2.40.Posiada on funkcje erase ,E,.Po wykasowaniu i ponownym zwyklym sformatowaniu dysku wszystko wrociło do normy.Testy Ondtracka wypadły pomyślnie.Prawdopodobnie przyczyną tego stanu rzeczy były nagłe przerwy w zasilaniu.Nie wiem jak się ma sprawa do Maxtora,ale wypróbój Ran.Part.-nie uszkodzi to dysku i nic nie kosztuje.

Pozdrawiam:eghead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi