Skocz do zawartości
Gość robot

Soundstorm - ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zestawik 6.1 moc: prawdziwa/muzyczna/PMPO 110/250/czterocyfrowy :-) Jak wiadomo SS przystosowany jest do 5.1 a A2 ZS do 7.1 (także 6.1), ale zauważalnej różnicy nie słychać (dzięki upmix-owi) W testach A2 wypada dużo lepiej ale... w dzwiękach "niesłyszalnych", w pozostałych A2 jest tylko nieznacznie lepsza (szczególnie patrząc na różnice w cenie!!!). Przyjmijmy więc, że grają niemal tak samo. Natomiast A2 ZS to prawdziwe centum ustawień, konfigów itp. Można ustawić wszystko, ale kto z tego korzysta?? Ja wykorzystywałem 15-20%. Jeśli więc używasz głośników do muzy i gier to jest prawie remis. Co innego jeśli chodzi o DVD, tu jest co porównywać i niestety SS nie ma szans, nie mówiąc już o bardziej profesjonalnych zastosowaniach!

Podsumowując:

Jak używasz karty do gier i muzy to bierz SS!!!

Jak używasz karty do bardziej profesjonalnych zastosowań to... żadna z nich :lol:

SS to naprawdę dobra karta, szczególnie biorąc pod uwagę cene i wolne PCI.

I TYLE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM takie pytanko czy płyta główna MSI K7N2 DELTA-L (nie ILSR :) ) posiada SOUNDSTORM bo jeszcze kilka dni temu byłem tego pewien a teraz to jush sam nie wiem bo po przeczytaniu kilku artów o tej płycie nigdzie nie mówili o SS :? i gdzieś czytałem że SS jest na MCP-T ,,,,,,,,,A K7N2 DELTA-L ma chyba MCP ........(MOGE SIĘ MYLIĆ Z BARDZO DUZYM PRAWDOPODOBIEŃSTWEM :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego jeśli chodzi o DVD, tu jest co porównywać i niestety SS nie ma szans,

Możesz tę myśl rozwinąć?

Właśnie tutaj nie ma żadnej różnicy - przepuszczanie niezmienione AC3 to banał. Dekodownie nie wiele trudniejsze - w obydwu zastosowaniach trudno coś zepsuć (a jeżeli nawet, to kwestia driverów). Więc właśnie tu nie ma różnicy.

Za to SS potrafi kodować do DD - i tu, niestety, żaden produkt kreatury nie ma szans ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie trochę to dziwne chipset jak w soundstormie, ale samo oprogramowanie (oficjalne) SS już nie widzi, brak możliwości konfiguracji wielu rzeczy z kórych SS jest najbardziej znany!

Więc teoretycznie SS NIE MA :? Być może nieoficjalny nvMixer w połączeniu ze sterami 4.09 je odblokują, ale wątpie by to było to samo!

A tak właściwie dlaczego pytasz?? Bo jeśli masz ją zamiar kupić to szczerze odradzam! Co prawda pewnie zaraz za to zmiesza z błotem, ale ja nie miałem z tą płytą (na szczęście nie była moja) pozytywnych wspomnień. Jeśli chcesz coś z nForce-m to może: Abit NF7 albo Asus A7N8X-X?? Poszukaj na forum. Było tego po tąd :roll:

Narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT, ale mam szybkie pytanie czy instnieje jakis programowy emulator dzwieku a3d? Albo jakies demko dzwiękowe ktore ma zaimplementowaną tą technologie. Szukałem troche na google, ale nic nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a3d v1.0 to chyba nawet sblive moze zaemulowac - w yamachach/opti uzeywa sie sensaura wiec 1.0 tez chyba dziala (kwestia implementacji API w driverach)

ale tak naprawde to przod-tyl na sluchawkach słychac dopiero od A3D 2.0 - a to dziala tylko na sprzecie vortexa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymmm moze i ss dobry lajf stary ale do zastosowan bardziej profesionalnych i tak lajf sie bardziej nadaje szczegulnie midi, co dalej moge dodac... ta karta niejest jeszcze wyrasowana do konca bo "kochany" creative niepokazuje tak naprawde co to potrafi tutaj dzieki dla projektu kx co dalej moj wujas elektronik mowi ze niekturzy bawia sie w przelutowywanie kondensatorkow na plytce i jakiegos jednego tranzystora co w rezultacie daje mniej szumów ale kto wie czy to nie bajka ;) jedno co powiem to niema sensu zmieniac dobrego mobo na takie ktore ma ss bo to nieoplacalne za 300 zeta kupisz bardzo wspaniala karte terrateca,aha i jeszcze jedno..... Sb Sb nierówny... stare wersje mialy duzo lepszy dzwieki widac zreszta to na pierwszy zut oka.. płytki sie ruznia to samo jest z .. ss wszystko zalezy od producenta..... gdzies ktos się skarzył ze ma dzwiek gorszy niz stare ac97.... wiec trzeba tez mieć troszke szczęscia... jedno co wiem to to ze na moich głosnikach tonsil 230w i dss402 słychac ruznice miedzy tym a tym... jednak WG MNIE NIEMOZNA PRZEWAZAC NA KTORAS STRONE na plus dla creativa na kxah przy muzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie... Dla mnie wybor plyty glownej z SS to byl najlepszy wybor dot. kompa. Jestem teraz niesamowicie zadowolony z tej muzyki... a zwlasza po zainstalowaniu nvMixer i sterow 4,31 ( jezeli sie nie myle... ). CUDO! Polecam kazdemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT, ale mam szybkie pytanie czy instnieje jakis programowy emulator dzwieku a3d? Albo jakies demko dzwiękowe ktore ma zaimplementowaną tą technologie. Szukałem troche na google, ale nic nie znalazlem.

Zobacz tu:

http://www.pro-hl.com/a3d_winxp.shtml

i może jeszcze tu:

http://www.pro-hl.com/a3d.shtml

U mnie to działa na SB i SS w q3 i pochodnych, ale w sumie efekt działania A3D jest taki sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie w listopadzie 2003 za Abita nf7-sl dałem 480 zł i prócz SS reszta płyty też jest tłusta. SS na tej płycie to wielka przyjemność jaką raczył obdarować ABIT userów którzy nie planowali ze względu na koszty zakupu SBL a twierdzenie, że słoń komuś na ucho nadepnął to można sobie w d....o wsadzić bo czasem b.u.rdel w systemie może psuć nam nawet najwspanialszego SBA. To co zobaczyłem po trzech dniach nie obecności w domu z dźwiękiem w kompie to trudno opisać, córka (9 lat) przez te dni używała komputer bez żadnego nadzoru i tak cieszyłem się, że padło tylko na dźwięk. Karta dźwiękowa była zainstalowana co najmniej 5 razy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie w listopadzie 2003 za Abita nf7-sl dałem 480 zł i prócz SS reszta płyty też jest tłusta. SS na tej płycie to wielka przyjemność jaką raczył obdarować ABIT userów którzy nie planowali ze względu na koszty zakupu SBL a twierdzenie, że słoń komuś na ucho nadepnął to można sobie w d....o wsadzić bo czasem b.u.rdel w systemie może psuć nam nawet najwspanialszego SBA. To co zobaczyłem po trzech dniach nie obecności w domu z dźwiękiem w kompie to trudno opisać, córka (9 lat) przez te dni używała komputer bez żadnego nadzoru i tak cieszyłem się, że padło tylko na dźwięk. Karta dźwiękowa była zainstalowana co najmniej 5 razy.

Pozdrawiam

Będzie z niej informatyk :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszły sterowniki bardzo poprawiające jakość dzwieku

Dla posiadaczy SoundStorma

Nvmixer 1.0 + Audio 4.31

Do pobrania z tego miejsca:

http://www.nvplanet.com/modules.php?name=N...rticle&sid=2180

Dołączona grafika

How to install

http://www.nvplanet.com/forums/index.php?a...=ST&f=14&t=1325

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest na soudstormie z wejsciem na mikrofon? jest wogole  ?

jest kapitalnie... nagrywalem dzwiek z miksera ( gitarka, pare wokali, saksofon itd itp byly podlaczone pod mixer ) i dzwiek wyszedl zajebisty... dzien wczesniej nagrywalem na audigu 1 i nie bylem zbytnio zadowolony :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podpięte i SS spiuje się świetnie - poza jednym "ale".

Podczas słuchania mp3 (czy to foobar czy winamp) i włączenia NV System Utility dzwięk się strasznie przycina (NV domyślnie co 4 sekundy dokonuje odczytu napięć itp i wtedy to się dzieje - również kursor myski dostaje "czkawki"). Po wyłaczeniu programiku dzwięk jest ok, ale przy pisaniu na klawiaturze sporadycznie też się przycina.

Sprawdzałem już różne wersje sterowników i nie pomogło - wcześniej też to miałem, ale po zmianie opcji w Biosie Typematic Rate Setting na Disabled ustało. Musiałem jednak update'ować Bios i teraz znowu jest. Co ciekawe na Audigy jest ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS mam podłączonego pod dwa wzmacniacze ustawione 4 głośniki i wszystko gra i burczy mp3, seti, jak film to z dźwiękiem 3D, jak gry to też wykożystują SS i nic się nie tnie. 4 głośniki zostały ustawione za pomocy kreatora nVidi.

zgadzam sie......jesli ktoś ma miec SB Audigy podłaczony pod zwykłe glośniczki to jeszcze moze być.......ale jesli ma wzmaczniacz to bardziej polecam SoundStorma , sam tak mam i polecam kazdemu.....kumpel ma Audigy i jakieś głosniki MediaTecha......tony wysokie przypominają wycie hieny...a zamiast basów koleś ma dzwiek przypominajacy pierdzenie barana..............natomiast u mnie wszystko chodzi poprostu pieknie.....dzwiek czysty...jak białe ubrania na reklamie wybielacza albo proszu do prania.........SS moge smiało polecić kazdemu kto ma zestaw głośniczków ze wzmacniaczem .........

ale jesli ktos ma kompa tylko do gier i na dodatek gra na słuchawkach....to chyba SB Audigy bedzie jednak troche lepsze rozwiazanie

PS.niedawno przeczytałem na jakims zagranicznym portalu.....ze dopiero sterowniki te ktore wyjdą pokaża co tak naprawde SS potrafi , i jaka jest roznica w stosunku do Audigy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale bredzicie... lajf na ss moze i tak ale audigy w zyciu ... widać ze macie kiepskie uszy.. wystarczą słuchawki za ok 400 zł z pozłacanymi końcówkami... zycze powodzenia SS....

Przecież napisałem ze Audigy + dobre słuchawki....bedą lepszym wyjsciem......niz SS.....ale moim zdaniem tylko przy słuchawach......takich HighEnd......bo na jakiś zwykłych za 20zł....to nie bedzie zadnej roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale bredzicie... lajf na ss moze i tak ale audigy w zyciu ... widać ze macie kiepskie uszy.. wystarczą słuchawki za ok 400 zł z pozłacanymi końcówkami... zycze powodzenia SS....

Przecież napisałem ze Audigy + dobre słuchawki....bedą lepszym wyjsciem......niz SS.....ale moim zdaniem tylko przy słuchawach......takich HighEnd......bo na jakiś zwykłych za 20zł....to nie bedzie zadnej roznicy

A porownywales audiga do SS na sluchawkach ?? BO ja porownywalem... na sluchawkach dosyc dobrych ( nie kosztowaly co prawda 400 ale polowe z tego i nie byly jakims shitem ) ... i dla mnie lepszy dzwiek mial ss. Mialem na 3 dni audiga i zrobilem maly amatorski tescik ... SS wygrywal z nim w kazdej kategorii.... Ale to tylko moje zdanie ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...