embe12 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 No tak, zgadza sie, czasy sa kiepskie, dlatego polecam kupowac to co tanie i dobre, a wyjsciem z tego jest dobra płyta z SS, a jak sie kupuje karte za 600 lub wiecej kasy, to juz znaczy ze szastamy i mozna poszalec, wiec wtedy kupujmy kable i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły by nie wyszło z tego śmieszne zestawienie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 No cóż, każdy w tym temacie chwali swoje poletko. IMHO ktoś kto sie nie zna wiele sie nie dowiedział, bo mętlik i przechwałki tylko widać. Wypowiem sie i ja, najbardziej bezstronnie jak mogę i bez używania audiofilskich terminów, bo po co. Chodzi w końcu o odczucia. Otóż sam posiadam SB Live! i oczywiście SS'a na moim Asusie. Sygnał wędruje sobie do wzmacniacza Fonica i na 4 kolumny Altus 140. SB Live! używałem od ponad trzech lat. Nie powiem, że to cud. Bardzo mocno odczucia co do dźwięku przez nią generowanego zależały od sterowników. Ci, którzy pamiętają pierwsze stery jakie wyszły pod XP-ka dla Live! dobrze wiedzą o co chodzi. Dźwięk był tak nijaki, ze aż odechciewało się słuchać,a przecież w głowie cały czas siedziało brzmienie Live! pod sterami z Win 98... Wraz z pojawieniem się oficjalnych sterów x.x.283 na szczęście się wszystko polepszyło. Wreszcie "pojawiły się" basy, wysokie przestały piszczeć. Później przyszedł czas na kX, no i oficjalki zostały zapomniane. W międzyczasie epizod z YouP Pax III, który IMHO jedynie co dawał to bajerancki mixer z Audigy i ŻADNEJ poprawy dźwięku czy też tak szumnie zapowiadanego zminiejszenia CPU Usage czy wsparcia dla EAX pow. 2.0. I pod względem słuchania muzy z SB Live! byłem raczej zadowolony. Na Foobarze miło się słuchało. Dźwięk rzeczywiście był jak by to określić - ciepły, bez metalizacji, wysokie bez przebrzmień, niskie poprawne, krótkie. Gorzej jeśli chodzi o gierki. Tu niestety muszę ponarzekać. Co ja się nie nakur.... przy CoD, SplinterCell czy CMR. Zniekształcenia i trzaski w dziwnych momentach, co stery to inaczej i jakoś nigdy poprawnie. Do dziś na kompie brata, gdzie spoczywa obecnie Live! zawsze w tej materii coś tam się złego zdarzy. Taki widać urok sterowników... No ale przyszedł czas i na SS. Zainstalowałem , raczej z ciekawości niż chęci zmiany z Live'a! I co? Muza bardzo mile mnie zaskoczyła. W zasadzie przyznam , że wykładnią dla mnie są odsłuchy dwoch utworów - Dire Straits - "Money For Nothing" oraz Sinnead O'Connor - "Nothing Compares" - tak sobie ubzdurałem i już, ja tam własnie słyszę różnicę w jakości dźwięku różnych kart. W tym wypadku długo musiałem się wsłuchiwać, by stwierdzić, że....SS gra naprawdę pięknie. I co najważniejsze, ma o wiele niższy poziom szumów. Jakość dzwięków rzekłbym podobna, ale róznica w czystości jest. A co do gierek to nie ma problemów jak z SB. IMHO dobre sterowniki. EAX 2.0 jest i to mi wystarczy. Dźwięki pozycjonują fajnie, może nie ma EAX 4.0 i nie usłyszę pierdów pijanego widza w CMR 4, ale jest dokładnie i miło się słucha. Suma sumarum, zostałem przy SS przez dwie rzeczy - brak problemów ze zniekształceniami dźwięków w grach oraz niski poziom szumów przy odsłuchu muzy. Live! był bardzo fajny i świetnie mi służył, ale miał zgrzyty , które wyeliminował SS i tylko dlatego odszedł. Jedyne czego będę żałować to kombinacja SB Live!+kX Drivers+ASIO+foobar. No ale nie mozna mieć wszystkiego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Teraz kilka moich spostrzeżeń. 1. Dźwięk przy nowych sterach nVMIX znacznie lepszy anizeli miało to miejsce przy starym SoundStorm. Zdecydowanej poprawie uległ dźwięk na słuchawkach. Efekt CineSuround daje niesamo- witego kopa ! W dodmu mam denne słuchawki Philipsa za 50 zł, wiec na ich temat nie będę dyskutował. Z kolei na słuchawkach Technicsa za ok 120-150 zł (pozyczone od kumpla) dźwięk po prostu świetny. Chciałbym podkreślić, że przy tym sterowniku dźwięk odbierany przez takie słuchawki jest lepszy od tego, który oferuje Audigy. Nie myląc pojęć, efekt 3D generowany przez SoundStorm to zdecydowana poprawa jakości, a nie wywoływanie efektu surround. Nie ma czegość takiego jak 3D w słuchawkach. Ja tego nie akceptuje. Nie mniej jakby tego nVidia nie nazwała, krok do przodju bardzo duży ! Brawo nVidia ! chipsety swietne, dźwięk świetny, nowy GF też ! 2. Nowy sterownik jest zdecydowanie lepszy. Nowe efekty dają się poczuć. Bas stał się miekki i miły w odłuchu. W sumie na SS zawsze był dobry (no moze przy SPDiF troszkę cichszy niż na Audigy1/2). Teraz słucha się wyśmienicie ! Reasumując, SoundStorm jest jak ASRocks K7S8X - tani, ze aż strach brać,a jak się weźmie to miłe zaskoczenie. Moze to porównanie trochę nie na miejscu, ale jakby nVidia miała robić karty dźwiękowe w cenie np 120 zł i rozsądnym marketingu to nie wiadomo co działoby się z Creativem. Niestety, ceny za Audigy są tak kosmiczne, że biorąc stosunek jakosci do ceny, karty ze stajni Creative to po prostu głupota. A w zasadzie eikawy jestem ile jest wart sam SoundStorm. Skoro NF7-S kosztuje ok 450 zł to przy odjęciu wszystkich bajeroof (USB2.0, Fireware, SATA, Serillel, LAN... itd) SS to tanizna ! Nie żebym chwalił swoje, ale miałem do czynienia z A1 i 2. Obiektywnie rzec biorąc, nVidia zrobiła kawał dobrej roboty !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 A jak tam w tej karcie z POPRAWNYM (czytaj rzeczywistym) odtwarzaniem dzwieku A3d 2.0 ??? Jedyna karta która to potrafi naprawdę dobrze to aureal ... może czas moja zmienic na tego sound storma (był bym chyba pier...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Ludzie pomocy. Mam taki problem. Po zapoznaniu się z artykułem z http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-112 zauważyłem że nie mam u siebie panela kontrolnego dzwięku Nvidi tylko panel obrazu. Nie mam wielu opcji, a mam tylko NVmixer ale tam za dużo nie można. Co źle zrobiłem :?: Acha SS jak i płytę posiadam od 2 dni więc jeszcze za dużo nie wiem więc nie wieżdżajcie na mnie że zadaje takie pytania. I jeszcze jedno Jakie stery pobrać ze strony Nvidi bo nie znam angielskiego i nie wiem jakie są do SS mógł by ktoś mi pomuc :cry: Będę bardzo wdzięczny i z góry dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Moim zdaniem "nowemu" nVmixer-owi niczego nie brakuje :arrow: sorki za jakość. A co do sterów to :arrow: http://www.nvidia.com/object/nforce_udp_winxp_4.24 oczywiście jeśli masz XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Tyle to tesz mam i stery te same ale w tym artykule było dużo więcej opcji. A jakość może być :wink: . Dzięki i za to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 A i jeszcze jedno jak zrobiłeś że masz to po polsku :?: 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Czemu po polsku, hmm, nie bardzo pamiętam ale chyba przed instalacją tej paczki którą Ci poleciłem instalowałem same stery do dźwięku które do niedawna były na stronie nVidii (razem za sterami do IDE) ale jak widać usuneli je po wydaniu najnowszej paczki sterów. Nazywa się to to "nForce_audio_4.31_winxp2k.exe" i waży 6,63 MB. Jak byś nie znalazł tego już nigdzie to daj znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 poszukam ale zazwyczaj szybko się poddaje. Jak nie dam rady znaleśćto się do Ciebie zgłoszę. I dzięki za pomoc :D Jedyne co znalazłem o tych sterach to jest po hiszpańsku a w dodatku tylko forum. mógł byś mi to przesłaćna maila w paczkach. dzięki z góry. mutix1@wp.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie ma czegość takiego jak 3D w słuchawkach. Ja tego nie akceptuje. !! polecam demo na MX300 (Aureal A3D 3.0) - nawet koń usłyszy że zrodlo dzwieku raz jest u góry a raz na dole... eax ponoc ma wavetracing - ale dopiero w 4.0 ? SS ma ponoc obsluge A3D 2.0 ale niedzialającą aktualnie mam w kompie 2 dzwiekowki - Vortexa2 i SS :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marechi Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 poszukam ale zazwyczaj szybko się poddaje. Jak nie dam rady znaleśćto się do Ciebie zgłoszę. I dzięki za pomoc :D Jedyne co znalazłem o tych sterach to jest po hiszpańsku a w dodatku tylko forum. mógł byś mi to przesłaćna maila w paczkach. dzięki z góry. mutix1@wp.pl Wydaje mi się, że znalazłem :) http://baton.itkm.ru/download/nforce_audio....31_winxp2k.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Wielkie dzięki, ale jużdzisiaj tego chyba nie sprawdzębo dopiero co kompa obudziłem po update biosa. A walka była ciężka. Ale serdeczne DZIĘKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmieszny Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Sorki że znowu ja ale mam takie pytanko. Czemu WinAmp 5.01 full nie obsługuje mi głośników typu 5.1 czy choćby 4 głośniki w trybie Dolby . To samo z Windows media player 9. Czy to wina mojego sprzętu grającego czy programów do odtważania muzyki :cry: . Dla informacji posiadam wieżę JVC z pełną obsługą dolby w trybie pięciu głośników (no prawie pełnąbo przez przypadek pozbyłem się pilata :lol: ) bo niestety subwoffera się jeszcze nie dorobiłem :wink: . Ale jak podłącze tylko dwa i do tego podepne się słuchawkami bezpośrednio do płyty to też niestety wersja nawet 4 głośników nie działa ale tylko w trybie DOLBY :?: Zwykłe 4 głośniki chodzą bez problemow (czyli bez obsługi DOLBY) Proszę o radę :idea: I z góry dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Troszke się dzisiaj ze znajomym napracowaliśmy, sciaglismy jego kompa P4 2.8 Asus Audigy2 ( z zewnetrznym panelem ) i moj Athlon 1700@2400 Abit NF7-S. Przetestowaliśmy podłaczenie S/PDIF do wzmacniacza Marantz z AC3, głośniki przód Mission 703, srodek Mission, tył Tannoy M1 i subwofer własnej konstrukcji na projekcie i częściach Alcone ( ok 3500zł, czyli dobry :-). W komputerach ustawiliśmy wysyłanie dzwieku Dolby Digital 5.1 i zapuściliśmy kolejno mp3 w WMP, midi w WMP, CD Audio w WMP, DivX z AC3 w Cinemplayer, DVD z AC3 w PowerDVD 4. Efekt jest taki że znajomy już robi wymiane karty i przesiada się na Bartona Mobile 2500 i płyte taka jak ja mam z SS :-) Midi na SS jest beznadziejne i dziwie sie że tego nie poprawiają, najlepsza jakość w SS okazała się w słuchaniu mp3 i cd audio, gdzie SS pieknie koduje w AC3, regulacja w SS pozwala na dopieszczenie dzwieku, ogólnie DSP SS wydaje się lepszy. W filmach ze sciezka AC3, czy to w DivX czy w DVD rónicy nie zauwazylismy i to po dziesiątkach przekładania kabli i słuchaniu Powrotu Króla, Terminatora 3 i Ataku Klonów, czyli okazuje się że dosyłanie sygnału do wzmacniacza jest takie samo w obu kartach. Efekt jest widoczny jak juz pisałem, jesli słuchamy materiału stereofonicznego i karta koduje go na sygnał AC3. Szkoda że nie mieliśmy mozliwości przetestowania połaczenia analogowego do wzmacniacza, ale może kiedyś ? Wniosek nasówa sie sam, płyta główna za 430zł vs płyta za 400zł i karta za 1000zł :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Miło to słyszeć. Zawsze byłem zadowolony z rego dodatku do mojej MOBo :) Po prostu fajne cacuszko dała nam nVidia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Ciekawe kiedy powstanie SoundStorm 2 ? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grenn Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 a ja mam taki problem, ze strasznie cicho mi dziala dzwiek... a jak dam na 4 glosniczki to rear ledwo bzyczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 kodeki, szukaj problemu w kodekach, ja to mialem z ac3filter, który robił rózne sirowania, po reinstalacji systemu jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Witam panowie to w koncu jaki numerek sterow zainstalowaliscie do SS, ja mam paczke 2.24. Amplituner Yamaha RV-V496Rds kolumny 5.1 Jamo, i widze ze mi cento nie gra na poprzednich chodzilo, podlaczenie przez Rear out, Front out, Center/Subwoofer. co mam zrobic by mi zaczelo grac tak jak nalezy,gra cudownie , ale centro odzywa sie w filmach 5.1? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Jeśli masz SPDIF we wzmacniaczu to polecam, zadnych problemów i zabawy z ustawieniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Pierwsza sprawa na mojej plycie nie ma wyjscia SPDIF, (prawdopodobnie jest to montowane na dodatkowym sledziu , ktorego ja nie otrzymalem, tylko odpowiedz ze to jest zestaw do wyzszego modelu Epox-a). Ampitunerze mam wszystkie inne wyjscia/wejscia, lecz SPDIF tez nie ma. Musze sie bawic dalej jak to okresliles, tylko ze ja juz wiem ktore dokladnie wyjscie gdzie puszcza sygnal wiec to juz nie jest zadna zabawa, mysle ze raz to wystarczy skonfigurowac i to juz sie nie zmienia z pojawieniem nowych sterownikow. Najwidoczniej troszke te sterowniki nie dopracowali, brakuje mi tez tutaj takiej opcji jak zapisywanie poziomu sygnalow na wyjsciu glosnikowym, czyli jak przejde z systemu 5.1 na sluchawki to musze wyciszyc tylne , centro (raczej nie po nie dziala), subwoofer i ampitunerze wylaczyc przody, bo inaczej slychac dzwiek i na glosnikach i w sluchawkach. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Z kompami tak jest, że byle jakie oprogramowanie przy instalacji potrafi roz<span style="color:red;">[ciach!]</span>lić całe misterną naszą konfigurację. Od roku, cztery razy musiałem przeinstalowywać stery do dźwięku bo była nędza z bidą. Ale SS jest naprawdę super suwenir. A ludzie pewnych firm walczą o papier toaletowy by miał w nadruku trójkąty a nie kółka. Zdrowia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Walczylem z ustawieniami Ac3 i w koncu mi sie udalo rozgrysc to, fakt w winampie nie mam srodkowego glosnika ale w koncu mam 100% efekty 5.1 na filmach divx dvdrip. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 W WinAmpie masz ustawienie - wspomaganie sprzętowe dla SS. Syn w tym cyka,WinAmp potrafi naprawdę ładnie zapierdalać z SoundStormem Szukajcie aż znajdziecie. Nic za darmo Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 W WinAmpie masz ustawienie - wspomaganie sprzętowe dla SS. Syn w tym cyka,WinAmp potrafi naprawdę ładnie zapierdalać z SoundStormem Szukajcie aż znajdziecie. Nic za darmo Pozdrawiam Powiedz mi czy musze jakos wtyczke konkretnie sobie sciagnac czy poprostu w ustawieniach poszperac, napisz cos wiecej, tez bym chcial sie cieszyc takim super duper dzwiekiem jak ty? Please Ps. Dodam ze w tej chwil tylko grzebalem w winampie po przez wtyczke dsp/efect ENHANCER v0.17 Ps2. Znalazlem jeszcze wtyczke wyjsciawa KB 5.1 i zaczelo mi centro dzialac. Czy tego uzywasz , czy moze masz cos lepszego? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Jest tak syn mi tłumaczył Na Belce WAmpa prawą mychą i wybieramy OPTIONS > PREFERENCES > dalej mamy z drzewka opcję OutPut gdzie po prawej stronie w oknie mamy listewkę z tekstem DirectSound..... (sam dół) dwa razy mychą (klikamy) pojawia się okno z danym urządzeniem i dalej co posiadamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 To nie chce działac. Przyłanczam sie do tych u których muza nie idzie na wszystkich głosnikach. U mnie nie idzie muza na tylnich satelitkach i to mnie bardzo drażni.Ustawiam wszystko jak radzi zeberko i dalej to samo. :evil: :cry: :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 U mnie to co doradza zeberko tez nie dzial, natomiast KB5.1Channel 1.00 jest git. Centro chuczy az milo Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Hmmmm A czy nikt nie zauwaza ze najnowsze płyty zaczynają juz nie mieć SoundStorma... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...