Skocz do zawartości
Gość robot

Soundstorm - ?

Rekomendowane odpowiedzi

heh ale jazdy wkrecacie sobie kurcze a czy tylko od przetwornika zalezy dzwięk??? chyba was przywaliło to zalezy od kazdego elemetu na karcie i nawet głupich koncówek

ihaaa ! a gdzie ty koncowki na kartach dzwiekowych widzisz ?? :lol: z tego co zaobserwowalem sygnal z przetwornika podawany jest odrazu na wyjscie (mowimy od dobrej klasy dzwiekowkach)... no najwyzej przechodzi przez ukladzik oparty na jakims wzmacniaczu operacyjny obcinajacym pasmo powyzej 20-23kHz aby przypadkiem zaklocenia ktore wytwarza tam przetwornik nie wzbudzily wzmacniacza na czestotliwosciach ponad akustycznych... no ale zeby sygnal wyjsciowy sterowal tranzystory mocy na wyjsciu :lol: ...chyba ze kolumny podlaczasz odrazu do karty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra panowie......Audigy 2 <za 600zł> a SS <dodatek do płyty ktora tesz kosztuje 600zł, a nawet mniej> nie ma co porownywac

SS mozna porownywać do Audigy albo SB Live

przeciez Audigy2 jest o niebo lepsze od SS......szczegolnie w grach......nie ma porownania...........szczegolnie jesli chodzi o efekty.........jesli do tego dobre glosniki to juz calkiem kosmos......bo na takich glosniczkach za 20zł to nawet na Audigy2 nie usłyszymy połowy efektów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s. kamien pitt jak wy to znosicie

Mnie to ani ziębi ani parzy bo muzy słucham głównie z CD :). Przy oglądaniu filmów SS mam podłączone cyfrowo do zestawu - Audigy tylko mi zajmowało PCI więc poszło w odstawkę.

heh ale jazdy wkrecacie sobie kurcze a czy tylko od przetwornika zalezy dzwięk??? chyba was przywaliło to zalezy od kazdego elemetu na karcie i nawet głupich koncówek

ihaaa ! a gdzie ty koncowki na kartach dzwiekowych widzisz ?? :lol: z tego co zaobserwowalem sygnal z przetwornika podawany jest odrazu na wyjscie (mowimy od dobrej klasy dzwiekowkach)... no najwyzej przechodzi przez ukladzik oparty na jakims wzmacniaczu operacyjny obcinajacym pasmo powyzej 20-23kHz aby przypadkiem zaklocenia ktore wytwarza tam przetwornik nie wzbudzily wzmacniacza na czestotliwosciach ponad akustycznych... no ale zeby sygnal wyjsciowy sterowal tranzystory mocy na wyjsciu :lol: ...chyba ze kolumny podlaczasz odrazu do karty :wink:

Kamien - jemu pewnie chodziło o końcówki - typu pozłacane cinche itp. :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego, napisałem że masz rację :).

OT:

Co do nazewnictwa to czasem ludzie tak gmatwają sprawę, że nie wiadomo o co im dokładnie chodzi. O ile z popularnym cinchem większość sobie radzi o tyle np. z wtyczką Scart są już istne cyrki i można boki zrywać z jej opisów :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra panowie......Audigy 2 <za 600zł> a SS <dodatek do płyty ktora tesz kosztuje 600zł, a nawet mniej> nie ma co porownywac

przeciez Audigy2 jest o niebo lepsze od SS......szczegolnie w grach......nie ma porownania...........szczegolnie jesli chodzi o efekty.........

cena nie ma nic do funkcjonalnosci zwlaszcza w grach... twoje ukochane Audigy2 w grach to moze jest dobre na 44 glosnikach - ale na słuchaweczkach niestety nic lepszego od Vortexa2 za 50 zł nie wymyślono... a creative wykupilo patencik i myk do szuflady z nim - zeby mozna sprzedawac kolejne wersje EAXa :(

zreszta... ciężko sie gra z głośnikami i mikrofonem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz z innej beczki.

Chciałbym, żeby ktoś sprawdził czy po włączeniu NVidia System Utility : http://www.nvidia.com/object/sysutility_1.08.5.html

i przy włączonym Foobar/Winamp pojawiają się problemy z dzwiękiem (jak również przycinanie kursora myszki).

W tym celu najlepiej przestawić odczyt parametrów co 1 sec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko czy płyta MSI K7N2-delta-L posiada soundstorm ??????

bo przeczytałem pare recek i artów i tam coś wspominali o ss .............no i qpiłem tą płyte ale nigdzie w instrukcji nie pisze że to ma ss i teraz się wqr..... bo ją qpiłem specjalnie żeby troche kasy zaoszczędzić na karte muzyczną :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol :roll:

Dokladnie, nie ma co porównywać. Przeplacasz 600 zł za Audigy i nawet Ci do Dolby Digital dzwieku nie zakoduje. A przydaje się to jezeli nie masz dobrego wzmacniacza z Dolby Prologic :D Wystarczy wejsc na stronę np FarCry i przeczytać, ze aby cieszyć się dobrym dzwiekiem w ProLogic musisz posiadać kartę firmy nVidia :wink:

Niestety Creative ostatnio sprzedaje mocno przereklamowane produkty o wątpliwym stosunku jakości do ceny. Czarują jakimś EAX2 i DVD audio, a nie potrafią nawet zaimplementować dobrego dzwieku przestreznnego.

Jak napisał fit jedyne co potrafili, to wykupić Vortexa, żeby im konkurencji nie robił lepszym sprzętem w niższej cenie.

Porównywanie 2 kart tylko ze względu na cenę to nieporozumienie jakieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a czy na sluchawkach taki w miare dobrych Philips sbc hp 200 nie uslysze roznicy miedzy Abitem nf7 a np plycie (8rda+ lub nf7-s (soundstormy)) nie uslysze zbytniej roznicy ? czy roznice dopiero slychac po podlaczeniu glosnikow 5.1 itp :)

jest to 100 zl a gram i muzy slucham tylko na sluchawkach ... !!

2.czy dzwiek na abicie nf7 czy to jest porownywalne do sb live! ?

3. czy te dzwieki SZUMIĄ ?? bo na sb live mialem cisze :) a na ac 97 plakac sie chcialo ..

4. nie bijcie mnie za takie pytania jestem ciemny w tych klimatach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a czy na sluchawkach taki w miare dobrych Philips sbc hp 200 nie uslysze roznicy miedzy Abitem nf7 a np plycie (8rda3+ lub nf7-s) nie uslysze zbytniej roznicy ? czy roznice dopiero slychac po podlaczeniu glosnikow 5.1 itp :)

jest to 100 zl a gram i muzy slucham tylko na sluchawkach ... !!

2.czy dzwiek na abicie nf7 czy to jest porownywalne do sb live! ?

3. czy te dzwieki SZUMIĄ ?? bo na sb live mialem cisze :) a na ac 97 plakac sie chcialo ..

4. nie bijcie mnie za takie pytania jestem ciemny w tych klimatach

nf7 ma kiepawy dzwięk :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o nf7-s ...

Mam nf7-sl to jest to samo co nf7-s (nie dali mi przejściówki dla twardziela)

Na dźwięk nie nażekam leci on przez dwa wzmacniacze, ustawiony mam dźwięk 4 kanałowy i w filmach z dźwiękiem 3D jest fajnie, gry też nie ma problemów nowsze UT2004, NFS UG jak i starsze CS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, od 3 dni mam Sound Storma podlączonego do Amplitunera analogowo Yamaha Rx-V496RDS i glosniki Jamo, dzwiek jest dobry, ale jakis taki szcztuczny, mam pytanko zaloze sie ze niektorzy z was maj podobne konfiguracje i juz doszliscie jak to wszystko zkonfigurowac począwszy od ustawien SS aż po Winampa, by dzwiek był wręcz cudny. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, od 3 dni mam Sound Storma podlączonego do Amplitunera analogowo Yamaha Rx-V496RDS i glosniki Jamo, dzwiek jest dobry, ale jakis taki szcztuczny, mam pytanko zaloze sie ze niektorzy z was maj podobne konfiguracje i juz doszliscie jak to wszystko zkonfigurowac począwszy od ustawien SS aż po Winampa, by dzwiek był wręcz cudny. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Sztuczny ... hmm :!: :?: U mnie dźwięk wychodzi na anologowego Rotela i kolumienki Mission i nie ma mowy o żadnej sztucznośći niezależnie czy korektor i efekty są wyłączone czy włączone. Może któryś z elementów twojego sprzętu grającego produkuje takowy dźwięk ? - wedłóg zasady, że sprzęt HI-FI jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo, czyli nawet kable mogą wpływać negatywnie na dźwięk ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie z kabelkam, te akurat sa nie za specjalne jakies digitale, chyba za 50 zł, najtansze kabelki jakie posiadam, lecz zauwazylem ze zmienijac cokolwiek w ustawianiach ten dzwiek robi sie gorszy lub lepszy, bede musail nad tym troszke posiedziec.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam 2 dni temu kupiłem abita nf7-s v2.0 i mam pytanko. Jestem z tego kompletnie zielony tzn odnośnie wiedzy o soundstorm. I tak w instrukcji od płyty jest napisane że posiada ona 6 kanałowy ac97 codec i soundstorm i wyjście cyfrowe. I teraz pytanie czy jak podlączam 4 kolumny to korzystam z ac97 czy z soundstorma, czy może soundstorm działa w połąceniu z ac97?. Sorry za lamerskie pytanie ale już sie głubie w tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem szczesliwym posiadaczem plyty glownej z SS i powiem wam ze na sluchawkach dzwiek z ss jest gorszy od tego z SB live

jakos dziwnie trzeszczy , nie slysze wiecej na SS niz na SB chodzi mi np zebym slyszal kroki przeciwnikow z daleka (counter strike) i takie tam ...

jestem bardzo nie zawdowolny z tego dzwieku

a moze cos robie zle ? mozecie zapodac jakimis screenami jak wy macie poustawiane ze wam ten dzwiek tak bosko chodzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, nie slysze wiecej na SS niz na SB chodzi mi np zebym slyszal kroki przeciwnikow z daleka (counter strike) i takie tam ...

jestem bardzo nie zawdowolny z tego dzwieku !

z tego tez nie jestem zadowolony - do takich sztuczek mam drugą dzwiekówke w kompie - Vortexa2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem szczesliwym posiadaczem plyty glownej z SS i powiem wam ze na sluchawkach dzwiek z ss jest gorszy od tego z SB live

jakos dziwnie trzeszczy , nie slysze wiecej na SS niz na SB chodzi mi np zebym slyszal kroki przeciwnikow z daleka (counter strike) i takie tam ...

jestem bardzo nie zawdowolny z tego dzwieku 

a moze cos robie zle ? mozecie zapodac jakimis screenami jak wy macie poustawiane ze wam ten dzwiek tak bosko chodzi !

Na Epoxie 8RDA+ w m.in Splinter Cell też miałem trzaski ... na obecnym Abicie NIE MAM tego problemu :!: Czyżby SoundStorm Abita był lepszej jakości :?: Mostek południowy na Epoxie miałem A3, na Abicie jest A4 więc coś w tym jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry temat, ale ubaw.

Zawsze chwalimy co mamy, no nie ?

Jesli ktos uwaza ze jego karta za 600zł lub nawet za ponad 1000zł jest bajlepsza to czemu nie, niech tak bedzie, ale o co tu chodzi ?

Ja mam płyte Asus na KT333, ktora ma wbudowana karte na stałe, uzywam tylko wyjscia S/PIDF by wysłac sygnał do wzmacniacza, który ma wszystkie dekodery, zestaw głosnków za ok 7 500zł i nie ma szans by rozpoznac roznice w jakości miedzy jakim kolwiek modelem SB czy zwykłym ukladem na płycie.

Śmieszne rzeczy piszecie, np "mam cyfrowe głosniki" buhaha, lub moja karta za 600zł ma "super dzwiek w grach" hehe... dobre, dobre.

Pamietajcie że cały system dzwieku ocenia się po jego najsłpszym ogniwie, czyli np wystarczy miec zwykłe końcówki do kabla lub kabel ze zwykłej miedzi, nie mowie tu juz o głosnikach od SB/Leadtec/Manta i inny szajs, a żródło dzwieku ? czy słuchając mp3 można sie ośmieszac i wypowiadać o jakości ?

Kolejny problem to ocena jakości dzwieku, w domowych warunkach można wiele stwierdzic :-) ale napewno nie jakośc dzwieku.

Pamietajcie tez że najzyklejsza karta z cyfrowym wyjściem podłaczonym do dobrego wzmacniacza, dobrym kablem z dobrymi koncowkami, dalej do odbrych kolumn tez z dobrymi kablami i koncowkami, nie pozwoli człowiekowi stwierdzić róznicy w jakości dzwieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w Sound Stormie nie chodzi tylko o jakość dźwięku, ale też o jego obróbkę poza procesorem, SS ma swój własny procesor i kiedy np. masz kilka zadań w tle, coś ciągniesz przez sieć lokalną i np. rozpakowujesz to rozwiązania bez DSP wymiękają, co też naocznie widziałem jak WinAmp w wyniku braku mocy CPU na KT600 zaczął popiardywać, czego nigdy nie było na Abicie nf7-sl.

No i kto ładuje do zestawu PC za 2000 zł przewody które za metr mogę kosztować 50zł (oczywiście są droższe)

Kumpel można by rzec do 25 roku życia audiofil stwierdził największy przyrost jakości dźwięku miał jak kolumny postawił na kolcach, żadne tam beztlenowe i złocone w prawo skręcanej plecionce.

W tych je.bniętych czasach kto ma czas na zabawę w prawdziwego audiofila :?:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...