Skocz do zawartości
tomasir

Mnożnik 4 bitowy + >12,5

Rekomendowane odpowiedzi

Mam proste pytanie

Jesli kupię procka w standardzie na mnożniku powyżej 12,5 (choćby durona 1800), to czy płyta z mnożnikiem 4-bitowym - jak jak mój abit - będzie w stanie zapodac bez drutmoda niższe mnożniki, czyli choćby 10,8, itp

Wiem że pytanie jest proste ale po prostu nie mogę sobie przypomnieć takiej sytuacji :oops: :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto jest pytanie...

Pamiętam jak na początku rozpracowywania drut-mod znalazłem w necie (zdaje się że na tomshard) drut-moda na highendowego bartona odblokowującego niskie mnożniki.

Jakiś problem chyba był skoro musieli druta zapodać.

Poszukam- może znajdę- zapodam linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bedzie mozliwosci ustawienia nizszego mnoznika niz 12.5x na plycie z 4-bit mnoznikiem

ale zawsze mozna drutmoda zastosowac

problem ni dotyczy np.Durona 1800 bo musialbybyc sprzed 39tygodnia 2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak przy okazji:

Mam 7n400e(-l) gigabyte i jak ustawię fsb=133 to mój 2400XP chodzi normalnie (15x133) ale jak zaczynam kręcić to nie moge ustawić większego mnożnika niż 12,5 więc jak to jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz mial mozliwosc zmiany pomiedzy 12.5x w gore jezeli mnoznik jest odblokowany (nowe proce 04XX a szczegolnie powyzej 06 maja odblokowane mnozniki w duzej czesci). Ja mialem 1700+ DLT3C po przepaleniu mostow 15x133 (2400+) oraz 8K3A Epoxa (mnoznik 4 bit) dolutowalem switch do tylnich bolcow socketa tak ze mialem wybor bez wlaczenia mialem mnozniki 12.5x-24x (standartowo mnoznik 15x) ,a po przelaczeniu 6-12.5x(standartowo mnoznik 11x) i dawalo rade :D. Hmm a czy jestes pewien ze ten abit nie ma 5bitowego? mi sie wydaje ze jednak ma! wiem ze versja AT7 miala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie dotyczące druta na palomino: odblokowałem mnożnik przez połączenie mostków L1. Ale mi nie wszystkie mnożniki chodzą, m.in. 12,5. Jest możliwość uzyskania tego mnożnika przez drut-moda :?: Jeszcze jedno: jak jest socket to ustawianie mnożnika jest w jednym miejscu, a napięcia w drugim. To jeżeli chcę ustawić tylko mnożnik, a napięcie zostawić w BIOSie, to włożyć tylko druty w miejsce gdzie mnożnik :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie dotyczące druta na palomino: odblokowałem mnożnik przez połączenie mostków L1. Ale mi nie wszystkie mnożniki chodzą, m.in. 12,5. Jest możliwość uzyskania tego mnożnika przez drut-moda :?: Jeszcze jedno: jak jest socket to ustawianie mnożnika jest w jednym miejscu, a napięcia w drugim. To jeżeli chcę ustawić tylko mnożnik, a napięcie zostawić w BIOSie, to włożyć tylko druty w miejsce gdzie mnożnik :?:

to chyba wydaje sie logiczne :D

jezeli chodzi o 12.5x to moze to byc sprawka plyty ,sproboj drutmoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar probować jak dostane Chiefteka 360W 1 fan. A jeszcze takie może troche glupie pytanko: jak wladuje w socketa druty i zamkne dzwignia, to nie utnie czasem ich i pozniej nie spowodują jakiegos zwarcia :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam drutow z tasmy ata66 i to polega raczej na scisnieciu ich w otworze nozkami proca

nie ucina ich ,zreszta socket ma podluzne otwory z blaszkami chwytajacymi - skoro nozek nie ucina to i drutu nie utnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie ma ,ale na fsb200 dobrze sie dzialalo ,tylko dysk na udm33 ustawilem zeby sie nie skopal

ale zintegrowana dziekowka i sieciowka na pci chodzily jakby nigdy nic ,tylko Kyro mi sie wywalilo w 3dmarku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nie zadziałał mi drut-mod na 12,5. Dalej szedł procek na 1900+ (12x133). Na 13 nie idzie, a jak dałem na 11 to komp juz nie chciał wogóle iść. Zrobiłem clear cmosa, wyjąłem druty i idzie normalnie. Druty były bardzo cienkie miedziane, nawet trochę za długie. Czego to może być wina: mnożnika odblokowanego (mostki L1) i nie wszystkie mnożniki chodzą, czy drut-moda :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak- mnożnik powyżej x12,5...

Tam na początku mechl!n napisał, że na płycie 8KHA+ jak się ustawi mnożnik 13, na 1700+ to będzie 12,5. To jakbym spróbował drut-modem dać 13 to jest szansa, że będzie 12,5 :?: Czy próbować grzebać w mostkach L1 :evil: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taka sprawa: próbowałem mnożniki i działają mi tylko całe, a z połówkami nie. Jeśli dobrze pamiętam, to po odblokowaniu mnożnika 11,5 chyba poszedł. Jak ustawię 13 to dalej mam 12, a jak 15 to 10. To jest szansa, że uzyskam przez drut-moda tego 12,5 czy nie, jeżeli ustawię drutami 13 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...