Skocz do zawartości
wróbel

którą płytę wybrać.......

Rekomendowane odpowiedzi

na 8KRA2+ spokojnie mozna pracowac na fsb220 ,a to ze 8rda3i pojdzie na fsb230 to nie ma znaczenia bo to ma byc w miare tania plyta i pamieci pewnie tez nie beda najdrozsze na rynku (a bez pamieci to plyta moze i fsb300 stukac a nie bedzie mozna na takiej pracowac)

8rda3i poza LANem nie ma nic (nawet COMow :lol: ) a kosztuje tyle samo co 8KRAI

a cala seria 8KRA... ma 5-bit mnoznik i napiecie dla pamieci 3.2v czyli wiecej niz 8rda...(2.9v) wiec i gorsze pamieci mozna wyzej pociagnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie ma comow ??

ma, ale na sledziu , sa w komplecie oraz dodatkowe usb porty .

skoro mowa o kosztach : twierdzisz ze bedzie miec tanie ramy to w takim razie poco mu sata skoro itak nie bedzie miec dysku pod nia lub podobnie firewire?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica w dysku 80gb miedzy sata i pata to 30pln (Samsung)

a jak za rok sobie dysk drugi kupi ,albo przyjdzie kumpel z dyskiem SATA to problem jest -lepiej nie miec problemu niz go miec - przeciez nie kupuje plyty na 6 miesiecy

Ja Abitka kupielem 3 lata temu ,zaplacilem kupe kasy ale teraz Athlony 0.13um mi chodza

a napedy to nie procesor ze albo zmienie albo na starym jade - jak nie mam miejsca to musdze dysk kupic ,jak sie rozwali to tez jakis musze miec ,moze z gwarancji SATA przyjdzie itp ,itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Epoxa 8KRA2I (8KRA2+ bez FW i RAIDu) i jestem bardzo zadowolony. Swietnie sie na niej kreci (jesli chodzi o dzielnik AGP/PCI to spojrz na moja szyne!), zadnych problemow z kompatybilnoscia, bardzo stabilna i wydajna (nForce2 jest w dual channel 10% wydajniejszy tylko w testach pamieci, inne testy (aplikacyjne) 1-5%). Polecam, KT600 jest juz bardzo dopracowany; swietny kontroler pamieci+podwyzszanie Vdimm - moje Vdaty 333 MHz chodza na niskich timingach na 420 MHz bez zmiany Vdimm!! Postanowilem tez napisac do Epoxa zeby w nastepnych wersjach BIOSu uwzglenili manualna zmiane dzielnika AGP/PCI (moze dodadza 1/7 ;)) No i SATA, 6 kanalowy dzwiek, LAN... Czego tu wiecej chciec? Aha, no i dziala na niej moj mod L5 mobile ;) Na nForcach nie uswiadczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja tez doloze dwa grosze, wczoraj kupilem epoxa 8dra3i, mialem lekkie obawy co do dodatkowego gniazda 12V/tego ala for pentium4/ bo moj zasilacz nie posiada tego zlacza, ale udalo sie i plyta dziala narazie problemow nie mam ale to dopiero pierwsze 12 godzin uzytkowania; o kreceniu narazie nie mysle z racji :cry: durona 1,3 :cry:; reszta sprzetu to radeon 9500@pro jakis lipny z. 300w baracuda 40gb i liteon 48,24,48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowilem tez napisac do Epoxa zeby w nastepnych wersjach BIOSu uwzglenili manualna zmiane dzielnika AGP/PCI (moze dodadza 1/7 ;)) No i SATA, 6 kanalowy dzwiek, LAN... Czego tu wiecej chciec? Aha, no i dziala na niej moj mod L5 mobile ;) Na nForcach nie uswiadczysz...

A jakie masz taktowanie PCI/AGP przy 12,5 x 197 ? bo jakoś nie chce mi się wierzyć że 33/66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manfred taki wmiare dobry zasilacz zebym mógł kombinować z OC za ile dorwę :?: -nie koniecznie nowy.

Zobacz na dzial> inne komponenty> masa topicow i dyskusji

opcja ekonmiczna >Fortron z allegro, jakis modecom - troche poand 100

opcja lepsza > Chieftec, Antec itp

Najlepiej poczytaj i uzyk wyszukiwarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz taktowanie PCI/AGP przy 12,5 x 197 ? bo jakoś nie chce mi się wierzyć że 33/66

jak na moje oko to jest 39.4/78.8a zerknalem do biosu

zauwazylem jednak ciekawostke ze bios pokazuje 44/88 dla fsb132 co jest bzdura bo juz kt133a mial 30/60 dla fsb120 i wiekszej

wiec najprawdopodobniej na fsb197 jest 32.8/65.6

Co do Abita KV7 to plyta spoko ale juz drozsza (330pln) i na biosie 13 sa jakies jazdy z dyskami ,wiec dla mniej zaawansowanych uzytkownikow polecam Epoxa

8KRAI rozni sie w stosumku do 8KRA2I wielkosci ,brakiem wyswietlacza (choc na zdjeciach jest) i zasilaniem 2-fazowym

nie zmienia to jednak uzytecznosci tej plyty do O/C bo przeciez nikt nie bedzie na niej krecic Athlona na 3000MHz

wszystkie Epoxy na VIA od kt400 maja mnoznik 5-bit ,wiec zakres zmiany mnoznika 5-24x (i takie dzialaja ,a nie jak na 8rda 23x oznacza 10x)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazylem jednak ciekawostke ze bios pokazuje 44/88 dla fsb132 co jest bzdura bo juz kt133a mial 30/60 dla fsb120 i wiekszej

i chyba taka jednak jest (39.4) - a dla dysków 37 Mhz to max - kolejne 2 MHz mogą je zabić (i zapewne tak zrobią)...

Ja dziękuję za coś takiego - wolę polecić NForce, który niezależnie od magistrali będzie miał 33/66

ECH VIA .... ;)

super sprawa 39 Mhz na PCI - rewelka i do tego 80 Mhz na AGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i chyba taka jednak jest (39.4) - a dla dysków 37 Mhz to max - kolejne 2 MHz mogą je zabić (i zapewne tak zrobią)...

Ja dziękuję za coś takiego - wolę polecić NForce, który niezależnie od magistrali będzie miał 33/66

ECH VIA .... ;)

super sprawa 39 Mhz na PCI - rewelka i do tego 80 Mhz na AGP

tylko sie nie ze..... z tym dyskiem

moze jest 33 moze 39 ,co i tak nie zmienia faktu ze plyta dobrze pracuje

kto wymyslil ze pci37 jest bezpieczne a pozniej juz nie ,chyba ankieta jakas byla - a ankiety to bardzo rzetelne zrodlo informacji :lol:

jakos moj HDD pracowal na pci50 i nic mu nie jest - trzeba kupowac porzdne HDD Samsunga a nie gnioty o/c Seagate i WD :kijem:

wkurza mnie ciagle gadanie o blokowaniu pci jako gury o/c

powturze w tym watku jeszcze jedna mysl :"Goownianej tancerce to i majtki przeszkadzaja""

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrobel bierz epoxa 8rda+ Fsb dasz sobie na pewno wysokie ja mam Ogromne fsb.Soundstorm bardzo dobry.stabilność ma spoko mam podkreconego 2500+ na 2350mhz i zero zwisow prze 2 miesiace komp nie miał ani jednego zwisu .biertz epoxa 8rda+ a noe pożalójesz.nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze Epox 8KRA2I ma 5 bitowy mnoznik :) Jak mialem wsadzonego Durnia 1400 z odblokowanym mnoznikiem to szalalem ile wlezie ;) 5-24x, to zadowoli kazdego. Co do taktowania AGP/PCI - rzeczywiscie to 39,4/78,8 MHz :( Na dysku kaszani sie dopiero >42 MHz (Seagate U5 40 GB ;p), jak 3DMarka mam przejsc to ustawiam grafe na taktowanie defaultowe, bo inaczej zwiechy grafy (nie ma co sie dziwic) Ale ogolnie to jest stabilny. Jak Epox wypusci nowy BIOS ze zmiana dzielnika i doda 1/7 (choc nie wiem czy ICS 94230BF go obsluguje - to juz zmartwienie Epoxa), to bedzie mozna szalec!! /Wreszcie sie przyda moj mod L5 :)/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko sie nie ze..... z tym dyskiem

moze jest 33 moze 39 ,co i tak nie zmienia faktu ze plyta dobrze pracuje

kto wymyslil ze pci37 jest bezpieczne a pozniej juz nie ,chyba ankieta jakas byla - a ankiety to bardzo rzetelne zrodlo informacji :lol: 

jakos moj HDD pracowal na pci50 i nic mu nie jest - trzeba kupowac porzdne HDD Samsunga a nie gnioty o/c Seagate i WD :kijem: 

wkurza mnie ciagle gadanie o blokowaniu pci jako gury o/c

powturze w tym watku jeszcze jedna mysl :"Goownianej tancerce to i majtki przeszkadzaja""

A mnie wkurza jak ktoś cwaniaka struga! Pewnie, że na VIA da się kręcić tylko potem na forum pojawiawią się topiki w stylu: "czemu dysk mi nie działa", bo tacy jak ty podpusczaja początkujących.

Jeśli tobie sie udało przysmarzyć PCI na 50 MHz to nie znaczy, że każde urządzeine to przeżyje. Przy okazji: czym mierzyłeś?, bo SandaProfesional bynajmniej profejonalnym narzędziem do tych rzeczy nie jest :lol:

Na płytach z VIA należy dokładnie znać możliwości płyty tzn. przy jakiej częstotliwości załączają się kolejne dzielniki. Inaczej jest duże prawdopodobieństwo utraty danych a nawet dysku.

Ankiety nie mówią jakie PCI jest dopuszczalne a jakie nie. Można założyć, że 10% odchylenie jest bezpieczne, jakkolwiek starsze karty muzyczne potrafiły protestować juz przy 35 MHz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PioZ

jest tu jakies cwaniak?? jak nie ma to daj piataka :P

niczym nie mierzylem ,mam plyte na KT266A i puscilem ja na fsb200

nie spotkalem sie z kartami dzwiekowymi ktore szaleja na 35MHz

moj ALC201 gral czysto na 50MHz,sieciowka tez chodzila

czulym ogniwem sa dyski

ale nie widze problemu z plytami KT600 bo one obsluguja fsb200 i pci zadko wykracza poza 40MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB mylisz się mój kumpel kupił wczopraj abita kv7 na kt600 i k***a same problemy w o/c.akbo dzwięk szumi na fsb 202 albo się zawiesi .szkoda słów na tego złoma od via,Lepiej kupić coś na nforc2 i spokuj mnie fsb na 8rda+ działa na 238 ani jednej zwiechy ni miałem .zobaczcie na rikera jemu fsb na 240 dzsiała.a tak wogule riker to daj fsb 244 i nic się nie stanie ja tak u kumpla dawałem i odziwo działoło tylko 3d mark 2001se zwis.A ty wróbel kupuj 8rda+ rev2.1 lub 2.2. NFORC ma blokade pci i agp na więc agp do bulu.Płyty na kt600 obsługują fsb 200 do tyłu kumplpowi fsb na 202 nie chce iść bo dźwię pryszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BARTON ciekawe rzeczy opowiadasz bo jeszcze nikomu dzwiek nie pyszczal na abicie KV7 (ktos w jednym slyszal jakies odglosy ale niezalezne od fsb)

Co do Abita to na kazdym jest problem z O/C ,ale to przez SoftMenuIII i jest jak najbardziej do obejscia

na Epoxie nie ma problemow oprocz tych na nf2 (glownie 8rda/+ v1.1) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB mylisz się mój kumpel kupił wczopraj abita kv7 na kt600 i k***a same problemy w o/c.akbo dzwięk szumi na fsb 202 albo się zawiesi .szkoda słów na tego złoma od via,Lepiej kupić coś na nforc2 i spokuj mnie fsb na 8rda+ działa na 238 ani jednej zwiechy ni miałem .zobaczcie na rikera jemu fsb na 240 dzsiała.a tak wogule riker to daj fsb 244 i nic się nie stanie ja tak u kumpla dawałem i odziwo działoło tylko 3d mark 2001se zwis.A ty wróbel kupuj 8rda+ rev2.1 lub 2.2. NFORC ma blokade pci i agp na więc agp do bulu.Płyty na kt600 obsługują fsb 200 do tyłu kumplpowi fsb na 202 nie chce iść bo dźwię pryszczy.

BARTON jakie to niby problemy sa z tym KV7 ? przy oc oprocz tego dzwieku niby ? > FSB 240? > na jakich pamieciach? moze na nonemach ?

Ustawil twoj kumpel w biosie wszystko jak trzeba > timingi ustawil, czy od razu go......no bo abit i jescze via ?

KGB problem z oc w SOFT MENU polega na recznym ustawieniu opcji czy na czyms innym wedlug Ciebie bo ja to tak rozumiem :( - no bo jak to jest problem dla kogos to po co sie w ogole bierze za oc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB problem z oc w SOFT MENU polega na recznym ustawieniu opcji czy na czyms innym wedlug Ciebie bo ja to tak rozumiem  :( - no bo jak to jest problem dla kogos to po co sie w ogole bierze za oc ?

problem z SM3 polega na tym ze chcieli ulatwic podkrecanie a utrudnili

ale to dopiero od plyt socketA na DDR

mam mala jazde z KG7 i wrzuceniem wyzszych mnonikow i fsb133 zarazem ,chodzi poprostu o to ze reczna zmiana nie dziala i najpierw trzeba wybrac seryjnego proca z listy (czego nie moge zrobic bo mam mnoznik 19x i nie wstaje mi akurat na takich mnoznikach jakie sa na liscie)

aprawa jest troche zagmatfana a sprowadza sie do tego ze ta niby reczna zmiana mnoznikow pci nie nie dziala

od KD7 wzwyz jest lepiej co do mojego mnoznika ale jak ktos ma zablokowany to tez kombinowac trzeba

Epox zmienia mnozniki pci automatycznie i nie ma tego problemu

dlatego Abita polecam tym ktorzy wiedza jak sobie poradzic z takim problemem ,a Epoxa dla kogos kto woli zyc bezstresowo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie obrażaj płyt na KT600. to że ABIT KV7 jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy to nieznaczy że wszystkie płyty oparte o kt600 są takie.

już 3 razy się dałem nabrać na KV7. nie polecam tej plyty nikomu. mialem takie jazdy z nią że hej.

dżwięk jest tragiczny, do tego co kiilka włączen kompa napięcie na proca samo ustawiało się na 2 V

nie moglem za nic w świecie ustawić CL 2.5. na EpoXie tym w podpsie lece na CL2.

nie polecam KV7. mialem 3 egzemplaze i nie są to dobre płyty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB problem z oc w SOFT MENU polega na recznym ustawieniu opcji czy na czyms innym wedlug Ciebie bo ja to tak rozumiem  :( - no bo jak to jest problem dla kogos to po co sie w ogole bierze za oc ?

problem z SM3 polega na tym ze chcieli ulatwic podkrecanie a utrudnili

ale to dopiero od plyt socketA na DDR

mam mala jazde z KG7 i wrzuceniem wyzszych mnonikow i fsb133 zarazem ,chodzi poprostu o to ze reczna zmiana nie dziala i najpierw trzeba wybrac seryjnego proca z listy (czego nie moge zrobic bo mam mnoznik 19x i nie wstaje mi akurat na takich mnoznikach jakie sa na liscie)

aprawa jest troche zagmatfana a sprowadza sie do tego ze ta niby reczna zmiana mnoznikow pci nie nie dziala

od KD7 wzwyz jest lepiej co do mojego mnoznika ale jak ktos ma zablokowany to tez kombinowac trzeba

Epox zmienia mnozniki pci automatycznie i nie ma tego problemu

dlatego Abita polecam tym ktorzy wiedza jak sobie poradzic z takim problemem ,a Epoxa dla kogos kto woli zyc bezstresowo :D

To ja wolę żyć ze stresem :wink: tak na marginesie to nie za bardzo by mnie to cale auto PCI/AGP bawilo > ale byc moze slusznie kupuje plyte poczatkujacy uzytkownik > jak sie nie chce bawic niech bierze Epoxa (ktorej to marki wcale nie neguje )

Tylko wkurza mnie jak poniektorzy plota takie bzdury ze az sie niedobrze robi >na NForce sie da podkrecic, na via sie nie da >ze smiechu mozna peknac > co KV7 mowcie co chcecie > ludzie na tej plycie naprawde niezle kreca procki i tyle > wystarczy wejsc na forum Abita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi